Knauf Rotband vakolat: jellemzők és alkalmazás

A Knauf Rotband vakolat számos építőanyag-minősítés vezetője. A gyártó titka egyszerű: kiváló minőségű termékek, kiváló műszaki jellemzők, egyszerű és világos alkalmazás még kezdőknek is.

Jellemzők

A Knauf vakolatot számos okból szerzik meg és dicsérik. A „Knauf termékek” és a „híres német minőség” fogalmait nem is lehet megemlíteni. Ezt a dolgozatot már régóta bizonyították a gyakorlatban. De érdemes megemlíteni, hogy a cég alapítói, a Knauf testvérek, szakma szerint bányászati ​​mérnökök.

A gipsz kiválasztása az általuk gyártott építőanyagok alapjaként szakmai ismereteiken alapult. A gipsz lehetővé teszi, hogy a konstrukció jobb, gyorsabb és gazdaságosabb legyen, így a Knauf habarcsok fő összetevője.

A gyártó minden terméke jól átgondolt, harmonikus, összetett, hatékony és megfizethető építőanyagok. Ezeket a felhalmozott tapasztalatok és az innovatív technológiák alkalmazásának figyelembevételével készítik el, minőségellenőrzésnek vetik alá, megkülönböztetik a megbízhatóság és az energiahatékonyság. Bónusz az esztétikáért - lakonikus és szép csomagolás.

A Rothband márkás termékek („Rotband”) külön sorban állnak ki. Ez a száraz összetevők gipszalapú multifunkcionális keveréke, amelyet három további termék egészít ki a sorból: gitt a legvékonyabb réteg és anyagok felhasználására dekoratív befejezéshez „Rothband Finish” és „Rothband Profi”. Ez utóbbit kész paszta formájában állítjuk elő.

A Rothband vakolat jellemzői:

 • Multitasking. Valójában ez egy univerzális megoldás egy durva felület előkészítésére a dekoratív befejezéshez és a díszítéshez. Ez repedéseket, szabálytalanságokat és zsetonokat tömíthet, simíthatja a falak felületét, dekoratív elemeket hozhat létre. Ez még növeli a tapadást a falak vagy a mennyezet munkaterülete és a befejező anyag között. Ezért, ha egy újonnan érkezett, aki először a saját kezével végzett javításokat, hirtelen elfelejtette elhelyezni egy alapozót a falra, a „Rotband” helyettesíti azt.
 • Kiváló minőség.
 • Professzionális használatra és magánhasználatra alkalmas;
 • Kompatibilitás más gyártók befejező anyagával és ugyanazon a soron belül.
 • A gipsz használatának lehetősége különböző típusú felületeken: fa, beton, tégla, régi falak, "másodlagos" (újrafeldolgozás), gipszkarton, beton, cement, tömbanyagok, cement vakolat, polisztirol, OSB és DSP.
 • Az ország éghajlati viszonyaihoz igazított anyagok;
 • Száraz mikroklímájú helyiségekben, mérsékelt nedvességtartalmú helyiségekben és magas páratartalmú helyiségekben használható.

A tapasztalt szakemberek tudják, hogy a kiváló minőségű vakolat a kulcs a sikeres dekorációhoz és javításhoz a szobában.

A Rothband keverék előnyeinek listája meggyőző:

 • Használatakor nincs szükség további rétegre. Ez időt és pénzt takarít meg és egyszerűsíti a javításokat.
 • A vakolat rétegét bármilyen kívánt vastagságra lehet felhordani. Nem reped meg az egyenetlen szárítás vagy a saját súlya miatt.
 • Mivel a keverék egy olyan gipsz, amely univerzális a befejező munkákhoz, az anyagok fogyasztása csökken. A cement-homok keverékekhez képest közel kétszer olyan kicsi.
 • Egy megközelítésben a keverék akár 50 milliméteres elhelyezése is lehetséges!
 • A vakolat réteg vastagsága növeli a szoba szigetelését és hangszigetelését.
 • Az anyag egyetemessége minden tekintetben: a különböző felületekkel való kompatibilitás és a funkcionális használat szempontjából. A Knauf "Rotband" vakolat alkalmas durva, dekoratív és restaurációs munkákhoz.
 • A gipsz keményedésének mértéke jóval magasabb, mint a cementkeverékek, így a befejező munkát már korábban is elkezdheti.
 • A műanyag keveréke kényelmes, nehezen elérhető és megkönnyítő helyeken használható.
 • A Knauf "Rotband" tűzálló bevonatot biztosít.
 • Az egyedülálló összetevőinek köszönhetően a vakolat keverék önmagában is képes megtartani a nedvességet abszorbens és porózus felületeken. Ez lehetővé teszi, hogy egészben maradjon, repedések és szabálytalanságok nélkül szárítás alatt és után.
 • A falak felülete „lélegezhető”, nem kondenzáció és az üvegházhatás.
 • A gipsz tiszta természetes ásványi anyag, amely nem hordoz fenyegetést az emberi testre. Nem okoz allergiát és nem tartalmaz toxint. A finoman diszpergált gipszpor mellett olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek növelik az adhéziót és megakadályozzák a zsugorodást, a tömeg folyékonyságához szükséges lágyítószereket és a keményedést követően a kristályos szilícium-dioxidot. A szokásos vízzel való tenyésztéshez.
 • A vakolat színe bázikus, bármilyen dekoratív munkához alkalmas, és a textúra jó tapadást mutat. Ez lehetővé teszi minimális mennyiségű primerösszetétel alkalmazását dekoratív bevonat alkalmazása előtt.

Van néhány hátránya a keveréknek, amit a szakértők megjegyeznek:

 • a mély repedések kitöltésekor az anyag kicsit zsugorodhat;
 • a második vakolatréteg rosszul van felhordva az első tetejére, szükség van alapozó készítmények alkalmazására;
 • az anyagfelhasználás a gyakorlatban valamivel magasabb, mint a gyártó által a csomagoláson feltüntetett;
 • a keverék gyorsan megszilárdul a levegőn, így a befejezést gyorsan kell elvégezni;
 • a 10 kg-os keverék ára kétszer akkora, mint a belföldi gyártó termékeinek ára, másrészt más külföldi gyártók termékeire.

Műszaki adatok

A Knauf "Rotband" vakolat műszaki jellemzői az anyagjellemzők, a különböző felületeken alkalmazott alkalmazási jellemzők és a működési tulajdonságok kombinációja. Számos mutatót tartalmaznak, mint például összetétel, szín, vastagság, eltarthatósági idő, szárítási idő és mások.

Kiadási forma

A száraz gipszkeverék 5-30 kg-os zsákok standard formátumban kapható. Öt kilogrammos zsákok műanyagból és papírból készülnek. A 10, 25 és 30 kg-os súly csak papírzsákokban kapható. A kész formájú (paszta) befejező felületet 5-25 liter térfogatú műanyag tartályokban állítják elő.

A Knauf "Rotband" sor számos hamisítás elleni védelmi funkcióval rendelkezik, amelyek megkönnyítik a kiváló minőségű termékek megkülönböztetését a föld alatti anyagtól az ismeretlen alapanyagokból.

Ezek a következők:

 • stilizált kerek bélyegző "német szabvány. Bizonyított minőség ";
 • a termelés időpontjának és időpontjának megjelölése a legközelebbi másodpercig;
 • csíkok formájában dombornyomott a speciális papír csomagolásának felső rétegén.

Ha kétség merül fel az anyag hitelességével kapcsolatban, minőségi tanúsítványt kell kérnie, vagy közvetlenül a vállalat alkalmazottainak, akik azonosítják a hamisítás elleni védelemre nem alkalmas módszereket.

A tárolás feltételei

A keverék hat hónapig használható, ha száraz, szellőztetett helyen, 5-25 fokos hőmérsékleten tárolják, távol a hőforrásoktól, a páratartalomtól és a közvetlen napfénytől.

struktúra

Az anyag összetétele univerzális, és a gyártó nem teszi közzé a hamisítás elkerülése érdekében. Ismeretes, hogy ez egy finoman diszpergált gipszkeverék, melyhez olyan ásványi eredetű összetevők tartoznak, amelyek növelik a rugalmasságot, az erőt, a nedvesség megtartását és az anyag tapadását, és minimalizálják zsugorodását és repedését.

A klasszikus vakolat száraz és száraz, a falak vagy a mennyezet felületén történő szárítás után is van, de néha színező pigment van a kompozícióban.

szín

A vakolat színét a dekoratív kivitelhez használt anyag típusától és árnyékától függően választjuk. Ez jelentéktelen, de mégis befolyásolja az anyag teljesítményét és annak „viselkedését” a befejező munka során.

Összesen három színárnyalási lehetőség áll rendelkezésre: fehér (színtelen szín is nevezhető a színező pigment hiánya miatt), szürke és rózsaszín. A gyártó szerint a szín nem külön megválasztott, hanem az ásványi kőzet néhány szennyeződésétől függ. Nem befolyásolja a bevonat minőségét.

A fehér vakolat a műfaj "klasszikusja".

Mind a németországi üzemekben, mind a Krasznodari Terület és az Astrakhan Régió ágaiban készül. A szürke keveréket Krasnogorskban állítják elő. Rózsaszín Kolpino városában, Cseljabinszk régióban készül. A régiók szerinti megoszlást a kőbányák elhelyezkedése magyarázza, ahol a keverékek előállításához szükséges nyersanyagokat bányásznak.

A frakció mérete

Ez a paraméter is szabványosítható. A gyártó nem állítja be a minimális jelzőt, de a maximális érték 1,2 mm.

A finomszemcsés vakolat a "folyékonyság" hatását adhatja meg függőleges felületen. Ennek eredményeképpen szivárgások keletkeznek a falon, amelyeket el kell távolítani. Javasoljuk, hogy sűrű befejező anyagokhoz használjon, például néhány tapétát.

Durva szemcsés keverékkel az ilyen problémák nem merülnek fel. Önálló díszítésre alkalmas.

vastagság

A rétegvastagság minimális és maximális értékei a különböző felületeken különböző határok között változhatnak. A falak esetében a gyártó azt javasolja, hogy egy réteg 5 mm-től kezdődően ne haladja meg az 50-et, a mennyezetnél ugyanez az alsó érték ugyanaz - 5 mm, de a felső rész többször kevesebb - csak 15 mm.

Az 50 mm-nél nagyobb vastagságú réteggel kezelendő felületeket fokozatosan vakolják. Először egy alapozót alkalmazunk (lehetőleg ugyanezt a gyártót), majd egy „Rotband” gitt rétegét, majd a szárítás után újra fel van alapozva. Ha az alapozó száraz, akkor egy második, 15-50 mm vastag gipszréteget is felhordhat.

Szárítási idő

Az egyes államok és folyamatok időkerete eltérő:

 • Az oldat "érlelése" folyadék hozzáadása után 10 percig tart;
 • az oldat a folyékony tömeg konzisztenciáját egy nyitott tartályban tartja fél órán keresztül;
 • a minimális vastagságú réteg szárítása több órát vesz igénybe, a helyiség mikroklímájától függően;
 • a teljes réteg szárítása 7 nap. Néhány forrás rövidebb időszakokat említ (24 óra, 3 nap), de a gyártó hivatalos ajánlásait legkésőbb egy héttel később meg kell kezdeni.

A száraz keverék sűrűsége 730 kg / köbméter, a fagyasztott vakolat valamivel nagyobb - 950 kg / m3

szilárdság

„Nyomószilárdságnak” és „hajlítószilárdságnak” nevezik, ami a gipsz réteg ellenállását jelenti, hogy az integritás ne sérüljön.

A tömörített „Rotband” vakolat rétegének maximális megengedhető nyomása 2,5 MPa, a hajtásnál 1 MPa fölött. Nehéz önmagában mérni az ilyen mutatókat, ezért fontos, hogy egyszerűen ellenőrizze a csomagon lévő információkat. E tételekre vonatkozó adatok nem lehetnek 2,5 és 1 alattiek.

tapadás

A Knauf Rotband univerzális stukkó a legmegfelelőbb a beton és cement felületekhez, de a porózus és egyenetlen falakat és mennyezeteket is kezeli.

stabilitás

A hőmérséklet szélsőséges, alacsony hőmérséklet, páratartalom, tűzállóság ellenáll. A gyártó az ilyen adatok csomagolására vonatkozó információban nem jelzi, de empirikusan kiderült, hogy az anyag nedves mikroklíma (fürdőszoba, konyha) helyiségekben használható, gőzáteresztő képességgel, nedvességállósággal, tűzállósággal.

fogyasztás

Egy ritka építőanyaggyártó nem okos, a csomagolás közelítő számát mutatva a kezelt felület négyzetméterenkénti fogyasztására. Még a Knauf, kifogástalan hírnevével, nem nyújt 100% -os helyes információt.

A számítás során mindig figyelembe kell venni, hogy a gyakorlatban a problémás területek feldolgozásához egy kicsit több is lehet., a réteg vastagabb lesz a tervezettnél, vagy a vakolat egy része elkényeztetett lesz a kész keverék helytelen tárolása miatt.

Határozza meg a négyzetméterenkénti fogyasztást kétféleképpen:

 • vegye figyelembe a csomagoláson a gyártó által megadott számot (a „Rotband” esetében 8,5 kg / m2, 1 cm vastagságú rétegvastagsággal), szorozva a falak vagy a mennyezet kezelt felületének teljes területével és a zsákok számát a nagy oldalra a biztosítás érdekében;
 • függetlenül számolja ki az átlagos rétegvastagságot és az anyagmennyiséget. A független számítás időigényes, de pontosabb. Az 1 cm-es gipszréteg nem mindig elegendő. Ez annak köszönhető, hogy a falak vagy a mennyezet felülete soha nem tökéletesen egyenletes az építőanyagok hibái miatt. A magasságkülönbségek elkerülhetetlenek.

A szintek kiegyenlítéséhez és a megfelelő zsákok számának kiszámításához (kilogramm) vakolatot kell végrehajtania:

 • „Hangolja fel” a falat három ponton, és határozza meg az átlagos rétegvastagságot. A falak függesztésére úgynevezett függőleges jelzőtáblákat használnak. A telepítéshez szögek és zsinórok szükségesek. A jelzőfények 3 méterenként kerülnek telepítésre. Segítségükkel kiszámítják a függőleges és vízszintes vonalak eltéréseit. Például, ha egy 9 négyzetnyi területű falat 3, 4 és 5 cm-es, akkor a teljes számot a gerendák számával osztják meg, az eredmény egy számtani átlag, amely a vakolási réteg szükséges vastagságával egyenlő. Ebben az esetben 4 cm.
 • A gyártó ajánlásainak tanulmányozása. A Knauf 8,5 kg / m2 arányt javasol.
 • Számítsa ki a szükséges vakolat mennyiségét. Ehhez a középső réteg vastagságától a gyártó sebességét 1 cm-rel megszorozzuk, majd a kapott kg / m2-es értéket meg kell szorozni a munkafelület teljes területével.
 • Mivel a termékeket 5 és 30 kg közötti csomagolásban értékesítjük, a kapott ábrát 5, 10, 25 vagy 30-ra kell osztani annak érdekében, hogy kiszámolhassuk az egy helyiség javításához szükséges ilyen mennyiségű zsákok számát.
 • Számítson ki egy kis állományt. A vakolat súlya a teljes felületre 100% -nak tekintendő, meg kell találnia, hogy mennyi lesz a súlya kilogrammban 5-15%. A kapott szám a zsák térfogatától függően változik. Például, ha 10% 6 kg volt, bölcsebb megvásárolni egy 5 kg-os zsákot a biztosításhoz, mint egy több mint 25 kg-os túlfizetést.

alkalmazási körét

A vakolatot különböző épületek belső és külső munkájára használják.

Először is szükséges a helyiségek falainak kiegyenlítéséhez mind belülről, mind kívülről (a vakolat típusai eltérőek). A 90-es években a házak építése és a modern, modern épületek építése aligha nevezhető kiváló minőségűnek. A falak töredékei, a mennyezet és a függőleges és vízszintes síkok ízületei között mély rések, repedések, üregek és szabálytalanságok vannak. Mindez nagyban befolyásolja a díszítést.

A vakolat használata nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja a javításokat.. Egyrészt azért, mert a munkafelület sima, másrészt azért, mert a vakolt falak és a mennyezet durva felülete ideális alapul szolgál a dekoratív anyagok alapozásához és tapadásához.

A hibás felületek másik problémája jelentős hőveszteség. A falakon és a mennyezeten lévő minden hiányosságon keresztül a meleg levegő elhagyja a szobát, így a ház hőmérséklete alacsonyabb, mint szeretnénk, és a fűtés pénzügyi költségei egyenesen az utcára áramlanak.

A ház hőszigetelésének növekedésével együtt a vakolat (különösen 50 mm-es rétegekben) segít javítani a hangszigetelést.

Nedves területeken egészségügyi és védelmi funkciót végez, csökkentve a nedves mikroklíma negatív hatását a falakra és a mennyezetre. Szintén védelemre kerül az épületen kívül. Ez növeli az időjárási ellenállást és javítja a szigetelő tulajdonságokat.

Szintén szükség van a vakolat készítésére a vékony tégla- és gipszkarton válaszfalak kezelésére beltérben.

Végül pedig dekoratív funkciót hajt végre. Ebben a tekintetben a gipsz vakolat potenciálja nagyon magas, mivel Segítségével sima és texturált bevonatokat, stukkó utánzatot és mennyezeti elemeket készíthet a falon és a mennyezeten. A vakolat konzisztenciája kényelmes a művészi modellezéshez, és a dombormintázat teljesen létrejön a nedves vakolat gördülékenyítésével egy stencilhengerrel.

A szakemberek titka: ha hozzáadjuk a színt a gipszkeverékhez, és nem csak a felső réteget festjük, a falak felületén, a sarkokban, a megkönnyebbülés területén szinte láthatatlan lesz.

Általában minden munkatípushoz saját típusú vakolat szükséges. A Knauf "Rotband" előnye, hogy sokoldalú és alkalmas a falak kiegyenlítésére a tapéta befejezése előtt, valamint a helyreállítási munkákhoz.

Gitt tippek

A professzionális festők viccelődnek: a gyártó reménye, de ne csináld magad. A jó minőségű vakolat önmagában nem garantálja a tökéletes eredményt. Fontos, hogy helyesen alkalmazzuk, csak akkor lesz az eredmény optimális.

A munkálatokat fokozatosan végezzük, kezdve az előkészítéssel és a dekoratív vakolat védelme alkalmazásával.

Előkészítő munka

A vakolat elhelyezésének alapja lehet más állapotban. Az első esetben ezek az új épület falai, amelyek soha nem lettek felújítva, a második - falak, amelyek másodlagos javításokkal vagy régi falakkal rendelkeznek.

Az új felületek feldolgozása egyszerűbb, a rendelkezésre álló eszközök halmaza minimális.

Szükséges eltávolítani az építési törmeléket a helyiségekből, ha van ilyen, távolítsa el a mennyezetet, a falakat és a padlót, védje meg az összes felületet, amely nem festhető, kezelje a szubsztrátumot egy alapozóval, két rétegben, 24 órás szünetben..

A Knauf „Rotband” vakolat maximális hatékonysága érdekében ajánlatos ugyanazon gyártó alapozóját használni.

A "másodlagos" felületek előállítása egy kicsit nehezebb.. A szükséges eszközök listája már lenyűgöző: spatulák, kaparók és zsinórkefék, eszközök a régi vakolat és gitt eltávolításához (kalapács, véső), speciális megoldás a zománc, mész, gipsz vagy más befejező anyagok, kefék vagy hengerek feloldására és eltávolítására, \ t tisztítóruhák és tartályok vízzel, védőfelszereléssel (kesztyű, légzőkészülék, szemüveg a mennyezet használatakor).

Először távolítsa el a régi bevonatot a falról vagy a mennyezetről. Háttérképek nedvesíthetők és eltávolíthatók spatulával, a B52 festékeltávolító képes megbirkózni a zománcokkal és a különböző típusú festékekkel, az ömlesztett anyagokat fémszálkefékkel és durva csiszolópapírral lehet őrölni.

A felületek tisztítása után a helyiség száraz és nedves módszerrel történik, a Knauf alapozót a mennyezetre és / vagy a falra helyezik. Néhány óra elteltével egy második réteget alkalmazhat és egy napot várhat, majd folytassa a vakolat alkalmazásával.

Az előkészítő szakasz a megfelelő mikroklíma megszervezését is magában foglalja. A munkálatokat legalább 5 ° C-nál és +25 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten kell elvégezni a helyiségek és nedvesség nélküli helyiségekben.

Keverési oldat

Mivel a Knauf „Rotband” vakolat száraz keverékként kerül értékesítésre, az alkalmazás előtt fel kell készíteni.Ehhez szüksége lesz: egy vízzel ellátott tartályra, egy tartályra, amely összekeveri az oldatot (vödör, medencék, festékfürdők), mérlegek és egy adagkeverővel ellátott mérőedény, egy keverőfúvókával ellátott fúrógép vagy egy homogén tömeg létrehozására szolgáló építési keverő.

A professzionális festők azt javasolják, hogy a száraz keveréket vízzel töltött tartályba öntsük, és ne használjuk 9 tizedet.a gyártó által megadott liter / kilogramm arányban. Túl vastag keverék vízzel hígítható, de a szárazanyag keveréséhez a kész oldatban nehezebb..

Az elegyet vízbe öntjük, egy építési keverővel 2-3 percig keverjük, majd hagyjuk forrni. Az oldat érési ideje legfeljebb 10 perc. Gyorsan megkeményedik a szabadban, ezért kis mennyiségben kell elkészítenie, és a tartályt nedves polietilénnel kell lefednie.

A felület megfelelő előkészítésével és a megoldással lehetségesek a hibák:

 • A vakolat réteg repedése. Repedések jelennek meg a zsugorodás folyamatában a túl gyors párolgás miatt. A Knauf "Rotband" részeként speciális nedvességmegtartó komponensek vannak, de ez nem zárja ki azt a tényt, hogy gondoskodnia kell a friss gipszrétegről, és a habarcsot szakemberek ajánlására kell elkészítenie.
 • A dudorok megjelenése. Ez az oldatban lévő csomók hibája, amely marad, ha nem kellően óvatosan keverjük.
 • lepattogzás. Ez akkor következik be, amikor a vakolat poros, zsíros, felkészületlen felületre kerül.
 • duzzanat. Ez a szokásos jelenség a nedves helyiségekben. Ezért, ha például a fürdőszobában dolgozik, a profi festők azt javasolják, hogy először szárítsák meg a szobát, majd folytassák a befejezést.
 • Durva felület. Ez a vágási eljárás gyenge öntéséből és elhanyagolásából ered.

büntetés kiszabása

A festési munkák elvégzéséhez szerszámkészletre van szükség: egy festékfürdő egy kis mennyiségű habarcs transzfúziójára a nehéz területek kezelésére, egy lépcső a felület felső szélének megmunkálásához, simító, keveréshez, fektetéshez és kiegyenlítéshez. Az alkalmazáshoz fel lehet használni a félbélést és az alumínium szabályt is. A szabályt a sarokban vakolják, és ellenőrzik a réteg egyenletes eloszlását.

A festési készség „klasszikusai” szerint az alkalmazási technológia 3 fázist tartalmaz, néha nagy repedések és hibák javítása előtt áll.

Repedések esetén az oldatot kis mennyiségben hígítjuk. Ezután ki kell bővíteni, tisztítani, megtisztítani a törmeléket és tömíteni kell gipszel. Ha a repedés mély, egy hengerelt hálót helyeznek be, majd lezárják.

Folytathatja a fő részt:

Az első szakasz - spray. Ez magában foglalja a friss gipsz habarcsot az alapozott felületen 5-6 milliméteres vékony rétegben. Kényelmesebb az oldatot simítóval felhordani, majd egy simítóval vagy öntapadóval szintezni, ugyanakkor megszüntetni a szabálytalanságokat. A rétegnek jól kell száradnia.

A második szakasz a föld. Ha a falfelület viszonylag sík, akkor ezt a fázist a kívánt vastagságú réteg rétegének a falra való felhordásával lehet elvégezni. A régi megerősítést igénylő ropogó falakhoz használjon festékrácsot. Közvetlenül nedves talajrétegbe helyezzük, majd egy harmadik réteggel lezárjuk.

A harmadik szakasz - "nakryvka". A lehető legegyszerűbbnek kell lennie. Az alapozó réteg hibáinak simítására szolgál, és nem mindig a fal teljes felületére kerül. Néhány esetben csak azokat a területeket kezelik, ahol a vastagság még mindig különbözik. A következő szakasz előtt a rétegnek meg kell ragadnia és megszáradnia.

Meghibásodás nélküli falakon elegendő egy vakolatot egy, 5-50 mm vastagságú rétegben felhordani.

A Knauf „Rotband” vakolatot gyakran olyan problémás területeken használják, amelyeket nehéz egy centiméteres réteggel kiegyenlíteni. Ezek általában falak nagy görbülettel vagy egy régi házban, nyilvánvaló hibákkal.Ebben az esetben a szerszámlista alumíniumprofilokkal van feltöltve, amiből fényjelzők készülnek (útmutatók a fal kiegyenlítéséhez).

Az eljárás a következő:

 • A szint vagy szabály alkalmazásával határozza meg a fal görbületét és a kiegyenlítő réteg szükséges vastagságát.
 • Készítsünk gipszoldatot, és 30 cm-es lépcsővel függőlegesen használjuk azt a domb tetejére. Vízszintesen világítótornyok helyezkednek el 1-3 méterre.
 • Az alumínium jelzőtáblákat gipszoldattal rögzítik. Nem szabad lelkesnek lennie, a kiegyenlítő réteg alkalmazása után el kell távolítani őket, és a réseket le kell zárni.
 • A síknak a horizontvonal mentén történő összehangolásának referenciaértéke a jelzőfények között húzódó karakterlánc.
 • Ezután a vakolatot egy vagy két, legfeljebb 50 mm vastag rétegben alkalmazzák a gerendákra.

fametszés

Ez a művelet gyakran elmarad, és közben egyszerűsíti az ezt követő fugázás folyamatát. A vágást az alkalmazás után 30-40 percen belül végezzük. az utolsó (vagy csak) réteg, amikor a vakolat már megragadta, de még nem teljesen fagyott.

Annak érdekében, hogy eltávolítsuk a felesleges és kitöltő szabálytalanságokat, trapéz alakú alumínium szabályt használunk éles éllel. Az összes felesleget levágják, és más területekre helyezik át, vagy teljesen eltávolítják a felületről.

Óvatos munkával a vágás nem szükséges, de azok számára, akik saját kezükben dolgoznak, vagy nem sok tapasztalattal rendelkeznek, hasznos lesz.

habarcs

A kész, de nem keményített gipszrétegből készül. Ehhez a festék reszelőt a falhoz nyomjuk, és körkörös mozdulatokkal elkezdjük megtisztítani a gipszet, amíg egyenletes és sima lesz.

polírozás

Ez a festési trükk elkerüli a gitt használatát a vakolat felett. A fényesítési eljárás arra a következtetésre jut, hogy 3-4 óra múlva a vakolat felületét bő vízzel megnedvesítjük egy spray palackból, és egy fémszintező párnával kezeljük. Ezt követően a fal teljesen készen áll egy alapozó és dekoratív bevonat felhordására.

A gipsz tetején azonban nem mindig használnak festéket, tapétát vagy más anyagot. A Knauf „Rotband” vakolat maga is alkalmas a falak díszítésére.

Dekoratív design

Az univerzális gipsz vakolat használata a „Rotband” sorozatból a fali befejezéshez bizonyos előnyökkel jár:

 • idő, pénzügy és erőfeszítés megtakarítása a befejezéshez, mivel az egyik anyag egyszerre több problémát old meg;
 • rontja a felületet, amely dombornyomott, ijesztő. A technológia releváns a kezdőknek, akik félnek, hogy saját kezükkel csinálják a díszítést;
 • dekoratív bevonat megbízható, szép és tartós;
 • A gipsztömege formázható és könnyen feldolgozható, így segítségével érdekes kialakítás vagy szokatlan kialakítás lehetséges.

A falak (vagy mennyezet) vakolásának két általános módja - megkönnyebbülés vagy fényes árnyékolás.

A gipszet különböző módon festjük. Az eredmény egy mosható szép felület és tartós bevonat.

Ez lehet monofónia, rajzsablon vagy kézzel festve, többszínű (például, hogy a különböző színeket az ellentétes falakon használják a helyiségparaméterek vizuális megváltoztatásához), a fa, kő, idősebb anyagok, gyöngyhatással.

A textúrával való munka változatosabb. Segítséget adhat a vakolatnak professzionális és improvizált eszközök segítségével:

 • Hab hengerek és nagy halom hengerek. A rajzot elemi módon kapjuk meg - a görgőket enyhe nyomással a nedves vakolaton hengerelik. A textúra eredeti, könnyen elrejti az alkalmazás hibáit.
 • Speciális görgős stencilek. Ezek merevek, konvexek, vagy éppen ellenkezőleg, mély díszítéssel. A falra óvatosan kell görgetni, hogy a rajz ne mozduljon el, mivel általában ismétlődő és nagyon specifikus számokat jelent: halszálkás, csíkok, virágok és más minták.
 • bélyegek. Ez egy festékszerszám, amelynek felülete konvex vagy mély mintázatú. Ezt a nedves vakolatba óvatosan nyomják, és a mintát a fal felületére továbbítják. A bélyegző minden falra való felhordása után vízzel meg kell tisztítani, hogy a tervezés tisztán maradjon.
 • Festőeszközök: spatulák, simító, kefék, úszó. Ezeket kézi rajzokkal alkalmazzák bizonyos rendszerek szerint vagy véletlenszerűen. A kőszerkezet, a dekoratív gipsz „kéreg bogár” vagy „eső” utánzata a befejező anyag túlfizetése nélkül kapható. Kemény halom, körök, félkörök, hullámos vonalak és egyéb minták segítségével készült ecsettel.
 • Ecset vagy seprű. Használatuk technikája hasonlít egy gyerekes trükkre a leckék rajzolásakor, amikor a festék egy papírlapra szóródik egy fogkefével. A kefe vagy a seprű fleecy részét a folyékony „Rotband” gipsz habarcsba kell meríteni, és a kezét a rugalmas rúd fölé tartani, vagy a falra kopogtatni a vakolatot. Kiderül, hogy a fal és a dombornyomott minta "fröccsenése" hatással van.
 • Védő műanyag fólia. Méreteinek a falnak a területének másfél-kétszereseinek kell lennie, hogy lehetővé váljon a hajtások és a minta kialakítása, és a sűrűség legyen közepes. Túl vékony film nem „rögzíti” a vakolatot, és túl sűrű nem adja meg a kívánt hatást „pozhamkannosti”.

A fóliát balról jobbra fektetik a falra, ragasztva a vakolat nedves felületéhez, és ezzel egyidejűleg ráncokat és gyűrődéseket képeznek. Kényelmesebb a munka együttes elvégzése, hogy a szabad él ne véletlenszerűen maradjon, és a vakolatnak nincs ideje megszáradni.

A film másik módja, hogy „nedvesítse” a nedves gipszet. Egy kis filmréteget kézzel kell összenyomni és az egész falat „nyomatokkal” végezni, néhány másodpercig nyomva a nedves vakolat felületére.

A festési munka befejezéséhez ajánlott a vakolat bevonása a Knauf védő alapozóval vagy akril lakkkal. Könnyebb lesz mosni, és kevésbé hajlamos a karcolásokra és sérülésekre.

Vélemények

A Knauf "Rotband" gipsz véleményének túlnyomó többsége pozitív vagy dicséretes. A kezdők és a nem szakemberek megjegyzik, hogy az anyaggal könnyen kezelhető, vastag rétegben alkalmazható, és maga a gipsztömeg nem folyik le a falon a folyamatban.

A szakmai vélemény pontosabb. A festészet mesterei elismerik, hogy ez egy minőségi termék megfizethető áron. Különösen figyelemre méltó plaszticitás, jó tapadás, kényelmes a konzisztencia alkalmazásához. Kétségtelen előnyt jelent az, hogy a keverék elég gyorsan szárad, s ezáltal sík felületet képez a későbbi díszítéshez.

A hiányosságok közül a szakértők az anyag enyhe zsugorodását figyelték meg. Ezt figyelembe kell venni a „Rotband” vakolat fogyasztásának kiszámításakor és a habarcs hígításakor.

Sokkal több a Knauf Rotband sokkolóról, lásd alább a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba