Melyek a gipszjelzők és hol használják őket?

 Melyek a gipszjelzők és hol használják őket?

Napjainkban a magánházak és lakások sok tulajdonosának az egyenetlen falak problémája áll. Az ilyen hibák különösen a sarkokban észrevehetők. Emiatt a szobák kevésbé vonzóak lehetnek, és a bútorok elhelyezése meglehetősen problematikus lesz. Sok esetben a vakolatot a falak kiegyenlítésére használják. A legmegfelelőbb ilyen alapokon olyan elemeket használni, mint a világítótornyok. Vizsgáljuk meg részletesebben a folyamat jellemzőit.

Különleges jellemzők

A legtöbb esetben a festék felhordása, a tapéta ragasztása vagy a csempe ragasztása előtt a falakat megfelelően kell kiegyenlíteni. Számos otthoni és professzionális mester, aki ezt a problémát megoldotta, kiváló minőségű gipszkeverékeket használtak fel. Ajánlott egyenetlen vagy repedt falakon speciális beaconok alkalmazása.

Először is, válaszoljunk a fő kérdésre - mi a gipszjelző? Ezeket az elemeket akkor használják, ha a falakat még szükségessé kell tenni, vagy elrejteni a repedéseket. A gerendák helyzete alapján az építő a vakolatot az alapra alkalmazza, ezáltal összehangolja a szabálytalanságokat és a cseppeket.

Leggyakrabban a világítótornyokat a vakolatot igénylő falak teljes hosszában telepítik. Ezért a két végükön elhelyezett kötőelemek túl kicsi ahhoz, hogy jól illeszkedjenek az alaphoz. Ez a funkció magyarázza azt a tényt, hogy a gipszjelzők több ponton egyszerre rögzülnek.

Meg kell jegyeznünk, hogy a nagy repedésekkel rendelkező falakra szerelt gerendák telepítése csak az ilyen hibák megjelenésének fő okait kell azonosítani. A padlók megsemmisítésének forrását meg kell szüntetni. Bizonyos esetekben a megerősítéshez kell fordulnia.

A falakon túl nagy üregeket és technológiai nyílásokat kell javítani a jelzőfények felszerelése előtt. Általában ugyanazokat a habarcsokat használják erre, amelyet később az alapítványok vakolására használnak.

A gipszjelzők különböző anyagokból készülnek. Ezek mérete, hossza és alakja is változhatnak. Az ilyen gazdag választéknak köszönhetően a falakhoz és az egyes szakaszokhoz megfelelő elemeket lehet választani. Ezenkívül a tulajdonosok mindent megteszhetnek saját kezükkel, és pénzt takaríthatnak meg a szakemberekkel való kapcsolatfelvételre.

De nem hiszem, hogy a világítótornyokat csak fali díszítéshez használják. Ezek az adatok akkor érhetők el, ha olyan síkokat rendeznek, mint a padló, a mennyezet vagy a lejtők. A gerendák minden esetben nagyon hasznos és kényelmes összetevők lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan és egyenletesen vakoljon egy gipszréteget.

Kevés ember tudja, de a jelzők nemcsak a gyárból készülnek.

Egyes kézművesek készítik el magukat. Leggyakrabban a fából készült csomók ilyen világítótornyokként működnek (különösen fontosak a faházak esetében). Az ilyen alkatrészek csavarokkal rögzíthetők a falakhoz, így könnyebbé és gyorsabbá válik a vakolás.

A tapasztaltabb szerelők gyakran fordulnak a gipsz világítótornyokhoz. Ebből a célból csavarokat rögzítenek a szükséges területeken. A sapkák sajátos szintű szerepet töltenek be, amellyel a megoldást később alkalmazzák.

típusok

Mint fentebb említettük, ma, amikor a padlón a vakolatot alkalmazzák, különböző típusú jelzőfények használhatók. Ezeknek a tereptárgyaknak minden típusa rendelkezik saját jellemzőivel, amelyeket a munka megkezdése előtt figyelembe kell venni. Vizsgálja meg részletesen, hogy milyenek a különböző típusú gipszjelzők sajátosságai.

Először vegye figyelembe a különböző anyagokból készült jelzőfények tulajdonságait.

fém

vas

A vasjelzők a leggyakoribb és keresettebbek. A modern gyártók perforált párnák formájában, erős, lekerekített felülettel rendelkeznek. Ezek a szerkezetek általában cinkkel vannak bevonva, ezért vakolat alatt nem korrodálnak. Az ilyen típusú jelzőfények felszerelése rögzítőkkel történik, és gyorsan beállítja a vakolat keveréket.

Vegyük a vas világítótornyok főbb előnyeit.

 • Sok tulajdonos fordul az ilyen elemekhez, mivel alacsony költséggel rendelkeznek.
 • A vas világítótornyok számos hardverboltban találhatók - nem kell átkutatni a városban.
 • Az ilyen elemekkel való munka nagyon egyszerű. A legfontosabb, hogy kövesse az utasításokat.

Azonban a korszerű, horganyzott vasalóknak vannak hátrányai.

 • Az ilyen termékek leggyakoribb hátránya a geometria deformációja. Ez a probléma akkor is előfordulhat, ha bizonyos szabványokat a gyártás során megsértenek, vagy ha a szállítás vagy tárolás helytelen. Ebből kifolyólag a fényjelzők megvásárlása előtt fontos, hogy gondosan ellenőrizze a sérüléseket vagy deformációkat.
 • Bizonyos esetekben, miután elvégezték a munkát, a falakon csúnya rozsdás csíkok jelennek meg. Ilyen problémák jelennek meg, mint a cink, amely a vas felületén jelen van, elkezd romlani és oxidálódni. Annak érdekében, hogy ne találkozzanak az ilyen mínuszokkal, javasoljuk, hogy a gerendák azonnal eltávolíthatók a padló befejezése után.
 • Az ilyen részek másik hátránya, hogy nagyon rugalmasak. Emiatt a telepítés során olyan feltételeket kell létrehozni, amelyek garantálják a vezetők merevségét, például a fényjelzők alatt lévő felület feltöltéséhez.

acél

A vakolási sínek acélfajtái újrafelhasználhatóak. Leggyakrabban tapasztalt mesterek használják. Ezeket az elemeket többször is használhatja, és így megtérítheti a beszerzési költségeket.

Az acélvezetők fő előnyei.

 • Az ilyen jeladóprofil kiváló szilárdsági jellemzőkkel rendelkezik.
 • Az acélvezetők nagyon merevek, ezért megengedett, hogy az esetleges deformációval ne aggódjon. Ezért ezeket az elemeket csak bizonyos helyeken kell rögzíteni.
 • Ezeket az útmutatókat többször is használhatja.

Az acél gerendáknak nincs komoly hátránya, azonban vannak „gyengeségek”.

 • Ezek drágák (drágábbak, mint az egyszerű fémlemezek).
 • Törhetik vagy elronthatják, ha eltávolítják, miután a vakolat összetétele teljesen megszáradt.

műanyag

A második legnépszerűbb a műanyag gerendák.

A fémváltozatok sok tulajdonságban hasonlítanak, de számos jellegzetes tulajdonságuk van.

 • Ezek megbízható és nagy szilárdságú műanyagból készülnek.
 • A telepítéshez nincs szükség tapasztalatra vagy speciális ismeretekre. Minden munka egyszerű és zökkenőmentes.
 • Az ilyen elemek megtartják az eredeti geometriát. Enyhe deformációk után a műanyag gerendák visszatérnek a korábbi megjelenésükhöz. Emiatt nincs ok arra, hogy aggódj, hogy idővel „vezetnek”.
 • A műanyag olyan anyag, amely nem érzékeny az oxidációra és a rozsdára. A hasonló műanyag jelzőfalakkal ellátott falakon nem csak rozsdás csíkok és foltok jelennek meg.

Sajnos a műanyag gerendáknak számos hátránya van. Fontolja meg őket.

 • Ezek a részletek nem érhetők el, ha külső burkolatot végez.Ez annak köszönhető, hogy alacsony hőmérsékleten a műanyag néha megszakad.
 • Az anyag, amelyből az ilyen jelzőtáblák készülnek, nem lenyűgöző külső terhelésekre, például sokkokra tervezték. A cselekvésükben csak törnek.
 • Ha a műanyag vezetők helytelenül vannak felszerelve, akkor a szabály nyomva tartásával kanyarodhatnak, ami a kész alapot deformálódik.
 • Megjegyezzük, hogy az olcsó és mérgező anyagokból készült műanyag vezetők sötét foltokat hagyhatnak a vágott felületen, ha nem távolítják el őket az összes munka befejezése után. Néha lehetetlen megszabadulni az ilyen hibáktól a befejezésen.

A világítótornyok nemcsak az anyagokban különböznek egymástól. Gondoljunk bele, mi van még az alapok vakolására szolgáló útmutatókkal.

házi

Mint korábban említettük, a gipszjelzők nem csak gyárilag gyártottak, hanem önmagukban is készülnek. A mesterek számára olcsóbbak, és létrehozása nem nevezhető túl bonyolultnak. A világítótestek öntermeléséhez az emberek általában fém vagy cső sarokát használják. Természetesen megengedett, hogy más, hasonló szerkezetű, megfelelő elemekre is utaljanak. Lehet például fa lécek. Azonban gyakran nem közelítik meg őket a deformációra való hajlamuk miatt.

Meg kell jegyezni, hogy az improvizált alapítványok használata általában növeli a vakolat fogyasztását. Ennek eredményeképpen a befejező munka költsége is növekszik. Van egy másik népszerű lehetőség a házi gerendáknak - egy fém profil a gipszkarton számára. Ezek a tereptárgyak a legolcsóbbak. Alkalmas olyan esetekben, amikor vastag vakolatot kell készíteni.

húr

Vannak speciális karakterláncok is.

Olcsóak és így vannak.

 • Először készítse elő a csavarokat, ütést és vezetéket.
 • Ezután perforátor segítségével fúrjon lyukakat, amelyekbe a dübelek be lesznek helyezve.
 • A dübelek csavaros csavarok. Ugyanazon a szinten kell lenniük. Ezután meg kell húzni a vezetéket.
 • Vigye fel a vakolat keveréket a huzal alá úgy, hogy a réteg felülete kissé a sztring felett legyen.
 • Amikor a gipsz habarcs kicsit kiszárad, a felső réteget le kell vágni. Szóval kap egy útmutatót, amellyel és kell majd összehangolnia.

A húrjelző fő előnye az alacsony költség. A drót olcsó, és a csavarok szinte minden mesterben otthon vannak. Ezen túlmenően az ilyen típusú gerendák nem deformálódnak, például fém vagy műanyag.

Ami a mínuszokat illeti, ezek a következők.

 • A mesterek gyakran gondatlanul telepítik az önmetsző csavarokat. Emiatt a habarcsfelület meghajlítható.
 • A görbület akkor is előfordulhat, ha a felső vakolatréteget helytelenül eltávolították, a huzal szintjére támaszkodva.

méretek

A vakolat világítótornyai különböző dimenziós paraméterekkel rendelkezhetnek. Tehát a leggyakoribbak a 6 mm x 3 m-es méretekkel rendelkező vezetők, melyeknél a leggyakrabban 6–10 mm-es gipszkarton fektetésénél használják.

10 mm x 3 m-es méretekkel is rendelkeznek. Ha olyan szélességű és magasságú alkatrészeket használ, a vakolatot 1 cm-nél nagyobb réteggel helyezheti el.

Hogyan lehet magad?

Ma sok otthoni kézműves dolgozik a házi vakolatra. Különböző módon teheted őket. Fontolja meg a leggyakoribb lehetőségeket.

Tehát egy hosszú, a falakhoz, padlóhoz és mennyezethez alkalmas jelzőtábla létrehozásához hosszú vagy tökéletesen sík profilú, sínre kell felállítani. Javasoljuk, hogy egy ilyen munkát egy asszisztenst vegyenek igénybe. Ezután az egyik személy tartja a sínt, amelyen a szint található, és a második személy felelős a megoldásnak a sínhossz mentén történő elhelyezéséért. A világítótorony megszervezéséhez is ajánlott aszbeszt vagy alabástrom hozzáadása a vakolathoz.Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a keverék sűrű rétege megszárad egy kicsit a szokásosnál hosszabb ideig.

Először is meg kell határozni a megoldás szintjét az alap teljes síkja mentén, megjelölni az utolsó pontot és a munkát, kezdve az elsővel. Tegye a sínt és tegye a keverék alá.

Ugyanezen elv alapján rövid házi gerendák készülnek. Ezeket azonban 30 - 50 cm-rel kell elvégezni, és lépcsős sorrendben kell beállítani. Az ilyen elemeket általában akkor kell kezelni, amikor szükséges, hogy a mérő és a fél méteres szabályok elegendőek legyenek a világítótornyok közötti teljes intervallumra.

Beállíthatja saját világítótornyjait is, önfúró kupakkal. Tehát a vonalon húzott és beállított szintre vannak felszerelve rögzítőelemek. A kupakok elhelyezkedése alapján tegye a vakolatot. Ehhez használjon spatulát vagy egy fából készült rudat, amely az oldatot a rögzítőkhöz nyomja. Ezt a típusú világítótornyokat nem kell eltávolítani az összes munka után.

Tudod, hogy a saját kezeddel karakterláncokat hozhatsz. Ehhez több csavart kell beszerelni és áthidalni a vezetéket.

A telepítés finomságai

Mielőtt rögzítené a gerendákat a vakolat alatt, meg kell jelölni az alapot. Ebben az esetben különböző technikákra támaszkodhat.

Vizsgáljuk meg részletesebben a legegyszerűbb módot, hogy jelöljük meg a mennyezetet a szerelési útmutatókhoz.

 • Először tegyen egy 30 cm-es sarkot (15 cm-re a padlótól és a mennyezetig).
 • Futtasson egy függőleges szalagot, ellenőrizze azt egy szinttel, majd ismételje meg ezt a műveletet, de ellenkező oldalról.
 • Most meg kell mérni az alkalmazott vonalak közötti rést, és 1,5 m-rel meg kell osztani. A kapott szám jelzi a beaconvezetők kívánt számát. Az elemeket úgy kell vágni, hogy azok 30 cm-rel rövidebbek legyenek a mennyezeti magasságnál.
 • Az alsó és felső vonalak pontjain furatokat kell fúrni a dübelek felszereléséhez.
 • Most már ki kell húzni az összes falfedő vonalat, és 1,5 m-es lépést kell tartani.
 • Csavarja be a csavarokat a lyukakba. Húzza két szálat a sapkák közé. Azokon a területeken, ahol a kötél metszi (valamint a vonalakkal), akkor lyukakat is kell készítenie, és a csavarokkal beilleszteni a csapokat.
 • Most vágja le a rögzítőkapcsok szintjét. Ehhez hozza össze az átfedés értékeit, a jeladó vastagságának paraméterét, és hagyjon kis margót (kb. 0,5 cm). Az eredmény azt jelzi, hogy a kötőelemeknek mennyi lesz a mennyezetről.
 • Miután beállította a csavarokat, átlósan meg kell húzni a szálakat, és a jelzőtáblákat a sík alatt kell tartania. Győződjön meg róla, hogy a vezetők csak kissé megérintik a menetet.

Az alap jelölése után folytathatja a beacon útmutatók közvetlen telepítését.

Először is, fontolja meg, hogyan kell ezt megoldani egy oldattal vagy ragasztóval.

 • Először készítse elő az oldatot. Ehhez győződjön meg róla, hogy az utasításokat használja - a dobozon kell lennie. Ha a falakat cement- vagy mészkompozícióval szeretné díszíteni, amelyek nagyon hosszú ideig vannak rögzítve, akkor a gipszet vagy az alabástront keverjük össze.
 • A kész kompozíciót kis adagokban alkalmazza a falra. 15-20 cm-enként kell elhelyezni, a megjelölt vonalak alapján.
 • Most meg kell csatolni a profilt a kompozíciós réteghez, és nyomjuk meg az alapra. A legegyszerűbb jelölés használatakor a világítótornyot úgy kell beállítani, hogy az önmetsző csavarokkal egy szinten álljon.
 • Ellenőrizze, hogy az összes rész helyzete megfelel-e a szintnek.
 • Távolítsa el a felesleges oldatot, és folytassa a következő részek rögzítésével.

A rögzítőkre szerelés egy kicsit más.

 • A jelzőtáblák rögzítéséhez használt "fül" vagy klipek. Ebben az esetben a szereléshez a vezetőket az önmetsző csavarok kupakjaira helyezik, amelyeket előzőleg az előkészített lyukakba csavaroztak (30 cm-es lépésekben).
 • Ezután a jeladóelemet rögzítik, és a rögzítőt a megfelelő helyre telepítik.

Ezt a módszert sok mester választja, mivel egyszerű és gyors. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebben az esetben a gipszréteg vastagsága kissé nagyobb lesz - 0,5 cm-rel.Ez hatással lesz a munka teljes összegére.

Vélemények

A házak többsége, akik úgy döntöttek, hogy saját falukon vakolják a falakat, pozitívan beszélnek a jelzőfények használatáról. Véleményük szerint az ilyen részek használata jelentősen leegyszerűsíti a befejező munkákat, és lehetővé teszi, hogy megtagadja a tapasztalt szerelők drága szolgáltatásait.

Sok ember számára kínos, hogy a fémjelzők végül rozsdás csíkokat hagyhatnak a falakon, amelyek tönkreteszik az egész díszítést. A tulajdonosok ritkán fordulnak elő hasonló problémával, de a hiba továbbra is fennáll.

A lakástulajdonosok szerint a hosszú jelzők nem nagyon kényelmesek a közlekedésre. Ez különösen igaz a rugalmas alkatrészekre, amelyek könnyen megsérülhetnek a pontatlan kezeléstől.

Ami a világítótornyok telepítésével kapcsolatos közvetlen munkát illeti, az otthoni kézművesek oroszlánrésze nem lát problémát. A lényeg az, hogy legyen óvatos, és mindig használja a szintet - akkor az alap nem lesz görbe és nem esztétikus.

tippek

 • Ha kültéri dekorációra keres jelzőt, akkor jobb, ha vastagabb és erősebb részeket használ, mivel a külső falak nagy mennyiségű anyag használatát igénylik.
 • A horganyzott és műanyag sínhez külön boltokban értékesített kötőelemek tartoznak. Használatuk során a világítótornyok sokkal biztonságosabbak és erősebbek.
 • Vásárlás előtt győződjön meg róla, hogy minden fényjelzőt megvizsgál. Minden elemnek tökéletes állapotban kell lennie - kanyarban és sérülés nélkül. A nem megfelelő alkatrészek használata végül csúnya és ívelt alapfelülethez vezet.
 • A sarokszakaszok tervezésekor ajánlatos kényelmes V-alakú jelzőtáblákat használni. A T-alakú elemek közbenső komponensként működhetnek.
 • Ne felejtsük el, hogy a világítótorony a lehető legpontosabban és szilárdabban fogja tartani a bázist csak akkor, ha több ponton, és nem csak fölötte és alul.
 • Ha olcsó házi világítótornyokkal dolgozik, akkor vegye figyelembe, hogy a vakolat fogyasztása jelentősen megnő. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a bázis az ilyen vezetőkkel egy nagyobb habarcsmennyiséggel van összehangolva.
 • A szereléskor az első két jelzőfényt a fali mennyezet mindkét széle mentén ajánljuk telepíteni, és csak ezután folytassa a többi rész rögzítéséhez. Ne felejtsük el, hogy közöttük azonos távolságra kell lennie.
 • Ha a falak (padló vagy mennyezet) túl nagyok és figyelemre méltó kiemelkedések, akkor könnyebb lesz eltávolítani, mint igazítani. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy sok pénzt költ a nagy mennyiségű gipszkeverékre, és az ilyen munka elvégzése túl nehéz lehet egy otthoni kézműves számára.
 • Ha attól tart, hogy szembe kell néznie a jeladóelemek deformációjával, akkor a húrváltozatokra kell fordulnia. Ezek az alkatrészek nem deformálódnak.
 • Fontos megjegyezni, hogy az egyes jelzők közötti távolságnak 15-20 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint a szabály hossza, húzva a vakolatréteget. Ha először befejezi a vakolattal ellátott falakat, akkor ez az érték nem haladhatja meg a 0,5 - 1 mt. Ellenkező esetben meglehetősen nehéz lesz megbirkózni a megmunkálandó felület lenyűgöző területével.
 • Sok mester kíváncsi, hogy szükség van-e a gerendák eltávolítására a befejező munkák befejezése után. Ha fémválasztékról beszélünk, akkor csak akkor maradhatnak a vágott felületen, ha kiváló minőségűek. Az alacsony minőségű fémrészek idővel oxidálódnak, ami rozsdafoltokat eredményez a felületen. Különben is, a legtöbb szakértő még mindig azt tanácsolja, hogy távolítsa el a világítótornyokat.
 • A bázis jelölésénél figyelembe kell venni az ajtószövetek helyét.Ha ezeket tervezik, akkor az esztrich szintjét úgy hajtják végre, hogy az a jövőbeni küszöb alatt maradjon.
 • A padlóburkolatok feldolgozásakor használt alapozó. A gerendák telepítése előtt nagyon fontos várni, amíg teljesen megszárad. Ez annak köszönhető, hogy a vezetők sokkal erősebbek és jobbak a száraz felületen. Ezen túlmenően, a jövőben ennek a szabálynak megfelelően a gipszréteg nem törik meg és nem törik meg.
 • Ha befejezni szeretné a befejező anyagot, akkor nem kell nagyon magas jelzőtáblát használni. Például, ha a falakat meglehetősen sima blokkokból épített új épületekben díszítik, akkor megengedhető, hogy egyáltalán ne használják ezeket a tereptárgyakat, de a régi téglagyárakban egyszerűen nem lehet ezek nélkül.

Az újrafelhasználható acél világítótornyok nem ajánlottak az otthoni kézművesek számára a szokásos lakások befejezéséhez, mivel a gyakrabban tapasztalt szerelők, akik rendszeresen végeznek hasonló munkát, fordulnak ezekhez az elemekhez. Ellenkező esetben az ilyen alkatrészek költsége indokolatlan lehet.

A következő videóban egy modern módszert talál a kiváló minőségű jelzőfények telepítésére a vakolat alatt.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba