A vakolat lejtőinek folyamatai

A falak kiváló minőségű befejezése közvetlenül attól függ, hogy hogyan fognak vakolni. Sima felület - minőségi javítások ígérete.

Különleges jellemzők

Új ablakok, belső ajtók és bejárati ajtók beszerelése előtt a helyiség tulajdonosai előtt szükség lehet további javítási munkák elvégzésére a vakolás lejtőin. Ön önállóan vakolhat és professzionális javítóműhelyeket bízhat meg. A mai napig hatalmas mennyiségű nemcsak különböző vakolat van, hanem az önjavításhoz szükséges eszközök is.

A keverékek típusai

Fontos, hogy a helyes keveréket a helyiség típusától függően válasszuk, ahol a javítási munkákat elvégezték. Jelenleg az építőanyagok piacát számos különböző típusú gipszkeverék képviseli különböző árkategóriákban. A bevonat minősége, tartóssága és megjelenése közvetlenül függ a kiválasztott anyagtól.

Az alábbiakban a két leggyakrabban használt formuláció jellemzői:

 • Homok és cement habarcs. A cement alapú kompozíciók ideálisak kültéri használatra és beltérben, ahol nagy a páratartalom. Ilyen keverékeket használnak a szauna vagy a medence ablakainak külső lejtőin vagy lejtőin végzett munka során. Az anyag megkülönböztető tulajdonságai a szilárdság, a tartósság, valamint a termék nagy tapadása. Ez a vakolat megfizethető az árra, de nem tartja jól a festett, fából és műanyag felületeken.

Cement vakolat nehéz alkalmazni, szárad hosszú és nem olyan dekoratív, mint a társaik.

 • Gipsz alapú száraz keverék. A gipsz vakolat nem zsugorodik, és maga is műanyag. Ideális belső munkákhoz. Sokkal gyorsabban szárad, mint a cement, nem igényel további töltőanyagot, és nem jelenik meg a festékréteg alatt, mivel fehér színű. Ebben az esetben maga a vakolat könnyen festhető.

Ennek a keveréknek a mínuszai közül az alacsony nedvességállóság és ennek következtében a kültéri munkához való használhatatlanság észlelhető.

műszerek

A vakolási folyamatba való belépés előtt nemcsak anyagokat kell vásárolni, hanem a keverékkel való munkavégzéshez szükséges eszközöket is megvásárolni. Annak ellenére, hogy a vakolat elhelyezése az ablak lejtőin eltér az ajtókkal végzett munkától, úgy véljük, hogy az alábbiakban leírt szerszámkészlet mindkét esetben alkalmas, és nemcsak a lejtőkön, hanem más felületek bevonatán is egyetemes.

 • Szint. Használhat egy vízszintet, valamint egy buborék vagy lézer eszközt. Fontos, hogy legalább 0,5 m hosszú legyen, de nem több, mint az ablak vagy az ajtónyílás szélessége. Az optimális hosszúság 1 m.
 • Fémszabály. Vakolási pályákban, négyszögletes oszlopokban, fülkékben és más épületszerkezetekben használatos. Fából készült szabályok is vannak, de nem használhatók nedves vakolatnál, mivel a fa elnyeli a nedvességet és megduzzad. Fontos, hogy gondosan ellenőrizze a szerszámot a görbület és a károsodás szempontjából, hogy ne végezze újra a kész munkát.
 • Rulett. Abszolút bármilyen elérhető.
 • Keverő tartály. Egy vödör vagy medencét lehet venni, amelyben a keveréket a csomagoláson található utasítások szerint keverik. Szüksége van egy külön vödörre is, hogy mérje a vízmennyiséget, hogy pontosan megőrizze az arányokat. Minden tartályt tisztán kell mosni és szárítani.
 • Széles és közepes spatulák, simító. Kényelmesek mind a keverék megfogásához, mind a lejtő felületének a kiegyenlítéséhez. A simító a nagyobb spatulára dobja a keveréket, valamint a munka során keletkezett kis hibákat.
 • Reszelő és zsák sima felületet biztosít. Kiválasztása a vakolat típusától függően. Úgy tervezték, hogy kiegyenlítse, eltávolítsa a hibákat és a vakolat tisztítását. A simítóval ellentétben az úszás egyenletesebb felületet érhet el.
 • vasalódeszka - Ez egy olyan eszköz, amellyel a megoldást is elosztják, és a felesleget eltávolítjuk. Elsősorban cementpadló simításához használják, de alkalmazható a lejtőkön végzett munka során.
 • tompaszög - egy széles, réselt rúdból és egy vékony lapból álló szerszám, amely belsejébe illeszkedik (toll). A Malka a szögek mérésére és a munkadarabra való áthelyezésre készült. Könnyen készíthető önállóan több fa rúd jelenlétében.
 • Kefe és görgő alapozó és befejező festés alkalmazásához. Ajánlatos különböző méretű ecseteket készíteni az összes illesztés és sarok festésére.
 • Öntapadós ablakprofil - univerzális épületszint, amely egyidejűleg védő, vakolási és tömítő funkciókat lát el. A profil egy üvegszövet hálóval van ellátva, amely megbízhatóan rögzíti a vakolatot a lejtőkön, és majdnem teljesen megszünteti a repedések megjelenését.

Ez a szerszámkészlet szükséges a beltérben található vakolási lejtőkhöz.

Ami a külső ablakfelületeket illeti, a priokonnoy lécek használata más módon is használható, mintha iparvágány vagy anélkül lenne. A lejtők külső díszítésére használják, leggyakrabban magánházakban és kerti telkekben. Ez a módszer csak bizonyos méretű felületekre alkalmas, így az ablakpárkány nem a külső lejtők dekoratív befejezésének egyetemes módja.

Előkészítő munka

Mielőtt közvetlenül a vakoláshoz jutna, megtanulhatja a mesterkurzusokat, valamint számos előkészítő munkát. Először ki kell választani a keverék szükséges típusát és mennyiségét. A megfelelő mennyiség megállapításához az összes lejtőt mérjük, és az 1 négyzetméterenkénti átlagos fogyasztást figyelembe vesszük. m. A munkafelületet az ablakkereten kívül és környékén tisztítják törmeléktől és habtól.

A habot pontosan az ablakkeret szélén levágjuk. Ha az ablak még nincs lezárva, ezt meg kell tennie, és hagyja teljesen megszáradni. Általában körülbelül két órát vesz igénybe, de jobb, ha a habot egész nap sértetlenül hagyja.

Ha a meredekséget korábban vakolták, akkor legalább a régi vakolat felső rétegét kell eltávolítani. Azonban jobb, ha a régi kompozíció felületét teljesen tisztítjuk. Így a repedések és üregek lehetősége minimális.

Ezután el kell távolítani az összes port és szennyeződést porszívóval vagy nedves ruhával, és a tisztítás után hagyjuk a felületeket teljesen megszáradni, különben a vakolat nem esik a gépre. Tisztítás után a primer két rétegben alkalmazható. A megoldást a fal anyagától függően választják - leggyakrabban tégla vagy beton.

Ezenkívül a fóliát csavarokkal rögzítjük a gőzgáthoz, vagy a tömítőanyagot alkalmazzuk. Ez úgy történik, hogy a harmatpontot kifelé tolja, és megakadályozza a páralecsapódás kialakulását a lejtőkön és az ablak felületén.

Technológia működik

A munka sorrendje a következő:

 • Valamennyi előkészítő munka befejezése: a hermetizátorok megkötéséhez szükséges időnek el kell jutnia, hogy a hab és a felületek megszáradjanak.
 • Ha a szúnyoghálót az ablakra szerelik, akkor a munka során szétszereljük és visszahúzzuk. Az üveg, az ablakkeret és az ablakpárkányt műanyag burkolattal kell borítani, hogy ne sértse meg és ne foltolja az ablakot.Nem ajánlott a szokásos szalagot használni, mivel a felületen nyomokat hagyhat a ragasztóanyagra, ami elég kemény ahhoz, hogy megrepedjen.
 • Ha a meredekséget saját kezűséggel vakolja fel további megerősítésre, akkor a korábban megszerzett sarkokat is használhatja. Egyszerűsítik a lejtő sima élének kialakulását és megvédik a későbbi deformációtól. A munkadarabok ebben a szakaszában szögek kerülnek beépítésre, és a kész munkára szerelt dekoratív sarkokkal ellentétben vakolattal vannak borítva.
 • A következő tétel a deszka rögzítése, amely meghatározza azt a síkot, amelyben a kompozíciót alkalmazni fogják.
 • Ezt követően meg kell gyúrni a munkához szükséges keverék mennyiségét. A megfelelő előkészítéshez használja a gyártó utasításokat a csomagoláson. A keveréknek olyannak kell lennie, mint egy paszta, nem tartalmazhat nyilvánvaló csomókat, de ne ürítse ki a spatulát vagy a simítót.
 • Ezután az oldatot a lejtő alsó részére kell felhordani. Meg kell próbálnunk egyenletesen megtenni, ami nagyban leegyszerűsíti a további munkát.
 • Egy szabályt alkalmazunk az alkalmazott oldat aljára, és lassan emelkedik a lejtőn, az első réteget igazítva.
 • A mozgás befejezése után fontos, hogy a szabály megvizsgálja a felületet a hibákat és görbületet. Szükség esetén újabb oldatot adunk hozzá és pépesítjük.
 • 2-3 perc elteltével a felesleget egy simítóval eltávolítjuk, a szabályt vízszintesen oldjuk.
 • Ezután egy enyhén megnedvesített úszót használva a teljes felületet körkörös mozgásokkal állítsa be. Nem kell sokat süllyednie a friss vakolatra, különben könnyen elronthatja az összes korábbi munkát.
 • Szükség esetén ismételje meg a teljes algoritmust a megoldás alkalmazásától a lejtőn.
 • Gipsz lejtőkre van szükség a teljes szárításhoz, és csak akkor lehet továbbjutni a végső bevonathoz.
 • Az egyik rétegben lévő primer a lejtő szárított felületére van felhordva. Alkalmazható ecsettel és hengerrel, vagy modernebb berendezések, például szórópisztoly segítségével. Ez jelentősen felgyorsítja és megkönnyíti az alkalmazás folyamatát.
 • A gittet az utasítások szerint gyúrják, és 2-3 mm-es réteggel kell felhordani egy kényelmes méretű simítóval.
 • A gittet vízzel megnedvesített spatulával dörzsöljük.
 • Ezután meg kell törölni az összes sarkot és letörést, ha elkészült.
 • Továbbra is várni kell a teljes szárításra, majd festeni lehet a kész lejtőn, vagy ráhelyezheti a lapokat.

Műanyag ablakokkal való munkavégzés a fenti utasítások szerint történik. teljes vakolásig. Ezután a lejtő és a szomszédos ablakkeret között függőleges csíkot kell készítenie spatula szöggel, és töltse ki a kapott nyílást egy tömítőanyaggal, hogy elkerülje a vakolat további repedését.

Az ajtó lejtőin végzett munka minőségének javítása érdekében nem egy, hanem két szabályt kell használni. Fontos, hogy a doboz melletti régi vakolatréteget teljesen eltávolítsuk, majd az építési kést 45 fokos szöget zárjuk be a felső sarokba, az alsó részre, azzal az erőfeszítéssel, hogy megnyomjuk.

A vakolat felhordása előtt a teljes kezelt területet ki kell tölteni, és a felületet tömítőanyaggal kell feltölteni. Az oldalt azonnal meg kell tisztítani. A többi munkát ugyanúgy végzik, mint az ablak lejtőinél.

Tippek és trükkök

Kényelmesebb munkát végezni olyan magasságban, mint a kecske. A lépcsőhöz képest nem csak biztonságosabb, hanem lehetővé teszi, hogy egy nagy területet lefedjen anélkül, hogy a helyről a másikra mozogna.

Van egy korszerűbb vakolat keverék, amely akrilot tartalmaz. Sokoldalúbb, de drágább is.

A tömítőanyaggal nagyon gyorsan kell dolgozni, különben fagyasztható. A fagyasztott tömítőanyagot nagyon nehéz tisztítani a felületről.

A javítás helyiségének hőmérséklete nem lehet kevesebb, mint 5 Celsius fok, homokcement vakolat használata esetén, és legalább 10 fok, amikor gipsz keveréket használ.

Fontos, hogy helyesen számítsuk ki a keverékkel való munka idejét. Ha a vakolás több mint egy órát vesz igénybe, jobb, ha egyszerre nem gyúrjuk a vakolat teljes térfogatát, hanem a keveréket két vagy három alkalommal osztjuk fel, hogy ne száradjon ki egy vödörben.

Ha az ajtó lejtőinek helyett az ívelt gipsz szükséges, akkor először az oldalt kell elvégeznie, majd a felső lejtőket kell elvégeznie. A sarokban végzett munkák végén ragaszthat a dekoratív sarkokra - a némelyikhez közelebbi pillantást vetnek a kész lejtőkre.

Ha pontosan követi az ajánlásokat, a folyamat váratlan nehézségek nélkül halad.

A vakolat lejtéseinek folyamata, lásd a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba