Befejező vakolat: cél és típusok

Az építési vagy javítási folyamat során a falak sima felülete festéshez vagy bármilyen tapétához ragasztáshoz kívánatos, célszerű a vakolatot használni. Ez a fajta építőanyag, a kezdeti szakaszban használt anyagokkal ellentétben, különösen finom. Ez az a tulajdonság, amely lehetővé teszi, hogy végül tökéletesen sík felületet kapjon, amelyen később meglehetősen könnyű lesz elhelyezni bármilyen dekoratív anyagot.

alkalmazási körét

Minden típusú befejező gitt, az alkalmazástól függően két fő típusra osztható:

 • szabadtéri munkákhoz;
 • belső munkára.

Ez a felosztás valóban feltételes, mivel minden típusú befejező munkában azonos keverékeket használnak, amelyek összetétele csak a javító komponensek kiegészítéseként különbözik, ami a legtöbb esetben szükséges a kültéri befejező munkákhoz. Homlokzati megoldásoknál meg kell növelni a gitt fagyállóságát és hidrofóbitását.

A befejező vakolatok főbb funkcionális különbségei:

 • ideális felület kialakítása a belsőépítészeti falak díszítésére;
 • védelem a szél és a nedvesség ellen, szigetelési funkciók és dekoratív befejező réteg az épületek külső díszítésére.

A külső homlokzati munkákhoz cement- vagy polimer-akril keverékeken alapuló készítményeket használhatunk.

A végső választás attól függ, hogy az egyes esetekben milyenek lesznek a befejező megoldás fő követelményei. Tehát a falszigetelésnél célszerű lenne a homokcement keveréket használni a rugalmasságot javító speciális komponensek hozzáadásával, valamint a nedvesség és a szél elleni védelem érdekében a legjobb megoldás egy polimer keverék, akril alapanyaggal.

A keverékek típusai

A befejező gittnek több típusa van:

 • Cement vakolat. Az ilyen típusú keverék kétféle lehet: cement-homok vagy cement-mész keverék. Ezek az építési megoldások magas páratartalmú és nagy mechanikai feszültségű helyiségekben használhatók. A cementalapú gitt fő és rendkívül kellemetlen hátránya a repedések megjelenése az idő múlásával. Ezért ne használja azt a festés alapjául.
 • Gipsz vakolat. Ez a típusú habarcs kiváló lehetőség a beltéri munka során, a cement vakolatokkal ellentétben nincs kitéve repedések kialakulásának és a mechanikai stressz ellen is. Ennek az anyagnak az a fő hátránya, hogy nem nedvességálló, ezért a kültéri munkáknál, valamint a magas páratartalmú helyiségekben teljesen elképzelhetetlen.
 • Polimer vakolat. Az ilyen típusú habarcs egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek bármilyen feladattal megbirkózhatnak. Különböző adalékok segítségével beállítható a befejező keverék paraméterei. Az összes polimer keverék közül a legnépszerűbb az akril vakolat.

Dekoratív díszítés

A rendes befejező vakolat cserélhető dekoratív gittzel, szokatlanul látványos kialakítással a szoba falaiban. Vannak olyan dekoratív befejező vakolatok, amelyek az alkalmazás után teljes esztétikai megjelenést biztosítanak a felületnek.Használatuk lehetővé teszi, hogy eredeti mintázatos effekteket hozzon létre különböző mintákkal.

Az ilyen típusú gittek típusai a következő típusokat tartalmazzák:

 • Szerkezeti keverék, amely számos további részecskét tartalmaz, például kis kavicsokat, csillámot vagy kvarcot;
 • Relief keverék A márvány zseton részecskéket tartalmaz, amelyek szárításkor a törött üveg hatását hozzák létre, és a szivárvány minden színével csillognak a napban. Ez a típusú kivitel tökéletesen kombinálható más befejező anyagokkal;
 • Texturált gitt - heterogén szerkezetű habarcs, amely összetételében számos adalékanyagot tartalmaz. Az egyik legkedveltebb típus a „Bark Beetle” befejező kéreg;
 • Terrasztos keverék - Az ilyen típusú befejező anyagok alapja a fehér cement, kis homok, csillám, mész, üveg és egyéb kiegészítő komponensek hozzáadásával;
 • Kemény gitt "Flock" - Különböző méretű és árnyalatú akril pelyhek matt bevonatú bevonata, az ilyen típusú bevonat további bevonatot igényel akril lakkozással.

Tippek a kiválasztáshoz

A helyes választás a befejező gitt, a szerkezet és a konzisztencia, valamint a szigorú betartása a technológiai folyamat végső soron függ a végeredmény - azaz ideális esetben sima felület a falak, padló vagy mennyezet.

A beltéri munkák befejezéséhez az egyik legjobb épületszerkezet a gipszalapú „csapdák” befejező vakolat. Ez a fajta gitt tökéletes a beton és a téglafalak szintezéséhez, de alkalmazható a gipszkartonra a mérsékelt páratartalmú helyiségekben. Eltekintve attól, hogy a „Prospectors” vakolata ideális a felületek repedéseinek eltávolítására és a betonlapok közötti öntési ízületek elhelyezésére, általában a falak befejező anyagaként használják.

A Putty rendkívüli népszerűségét köszönheti a termék kiváló minőségének, valamint a vásárlónak bármilyen költségvetési szinten elérhető árának.

A gipsz alapján előállított gitt keverékében számos módosított adalékanyagot és összetevőt tartalmaz, ami különleges plaszticitást biztosít.

A kész „bányász” megoldásnak számos figyelemre méltó tulajdonsága van:

 • a keveréket könnyen és egyenletesen felvisszük a felületre;
 • az öt-ötven milliméteres réteg egy lépésben történő alkalmazása;
 • a kis rétegekben a réteg vastagságának növelése nyolcvan milliméterre;
 • az anyag nagy rugalmassága megakadályozza a repedések kialakulását, amikor a vakolat megszárad;
 • a jó gőzáteresztőképesség biztosítja a megfelelő levegő nedvesség bejutását a szobába száraz levegővel. A magas páratartalmú helyiségekben az épületek keveréke ezzel szemben túlzott gőzöket biztosít, és optimálisan kényelmes beltéri mikroklímát biztosít az egész idő alatt.

Befejező szerszámok

Ahhoz, hogy a falakat befejező gittzel dolgozzuk fel, fel kell töltenünk a szükséges eszközöket, amelyekre szükséged lesz a folyamatban.

Ezek a következők:

 • ipari keverő vagy hagyományos fúrógép speciális fúvókával - ez a szerszám szükséges ahhoz, hogy a száraz keveréket bizonyos arányban alaposan összekeverjük vízzel;
 • térfogatban megfelelő műanyag kapacitás a kívánt befejező gitt hígításához;
 • megfelelő méretű spatula a kész keveréknek a felületre történő közvetlen felhordásához. A legjobb, ha egy különféle méretű spatulákat tartalmazó építési készletet vásárol. Kényelmes a nagy simítóval nagy nyitott felületeken dolgozni, de nehezen elérhető helyeken biztosan szükség lesz egy miniatűr szerszámra;
   • széles kefék vagy görgők a felület alapozásához. Ez az eljárás a falak védőréteggel való fedezéséhez szükséges.Az alapozó további előnyös hatással van az erősségre és a tapadásra, amikor bármilyen felületi anyaggal dolgozik;
   • A szabálytalanságok szintezéséhez szükségesek a dörzspapír és a szkenner, és megszüntetik a megszilárdult keverék kis részeit. A befejező gittzel történő munkavégzésnél célszerű finom csiszolópapírt használni;
   • a felépítés szintje szükséges ahhoz, hogy a felület tökéletesen egyenletes legyen.

   A befejező gitt alkalmazása, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba