A gitt mennyezet folyamatának finomsága

A mennyezet nagy szerepet játszik a belsőépítészetben, így magas színvonalú kiviteléhez sima és sima felületre van szükség. A mennyezet előkészítésének legnépszerűbb módja a gittelés. Ezt a folyamatot a technológiai jellemzők jellemzik, és lehetővé teszi, hogy elrejtse az összes hibát, így az alapítvány ideális a későbbi építési munkákhoz. Annak érdekében, hogy megfelelő eredményt kapjunk, ki kell választanod a megfelelő keveréket, nem rossz, ha bizonyos készségek vannak.

Folyamatfunkciók

A mennyezeti gitt összehangolása nagy igény van a mesterek körében, mivel ez kő, beton alap, falazat, gipszkarton lapok és építőlemezek segítségével végezhető el. És ahhoz, hogy a felület jól felkészüljön a dekoratív befejezésre, a tartós, tiszta és kemény felületek kitöltéséhez szükséges.

Az üveg, fém és műanyag bevonattal ellátott mennyezetek nem megfelelőnek tekinthetők. Nem ajánlott a nedvességet magas páratartalmú helyiségekben használni, ahol a mennyezet már hosszú ideig víz hatására volt.

Ezt az igazítási módot három esetben használják, és mindegyikük a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • A mennyezet festése előtt. Annak érdekében, hogy a festékréteg egyenletesen elosztható legyen az aljzatra, a bevonatnak kiváló minőségűnek kell lennie. Ezért szükséges, hogy a gitt helyesen legyen, figyelembe véve az összes technológiát. Ha még a legkisebb hibák maradnak a mennyezeten, akkor a befejezés megromlik. A szakemberek könnyedén megbirkózhatnak ezzel a feladattal, de ha az építési munkálatokat önállóan végzik, célszerű először megtanulni, hogyan kell ezt kis- és hozzáférhető területeken végezni, majd lépjen a mennyezeti felületekre.
 • A tapétázás alatt. Ebben az esetben a mennyezet nem igényel jó minőségű alapot, elegendő a nagy hibák kiküszöbölése és a szabálytalanságok elrejtése. Ugyanez vonatkozik a felszín előkészítésére is, amelyet egy feszített mennyezet díszít.
 • Dekoratív vakolat alkalmazása előtt. A befejező anyag maga is kiváló szintezőszer, ezért a gitt segítségével csak a nagy repedéseket és gödröket távolíthatja el, a vakolat könnyen megbirkózik a többi részével.

A gitt választása

Az elhelyezés nehéz folyamatnak tekintendő, ezért komolyan kell venni. A falakkal ellentétben a mennyezet nyitott tér, és annak érdekében, hogy kiküszöbölje a hibákat, a befejezéshez szükséges a megfelelő építőanyag kiválasztása. Ez nemcsak kiváló eredményt fog kapni, hanem nagyban megkönnyíti a munkát.

A gitt keveréknek meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • Van egy homogén szerkezete. Nem lehet megkezdeni a befejezést, ha a készítmény nagy részecskékkel rendelkezik. Meg kell szitálni vagy jól keverni.
 • Átlagos szárítási sebesség. Gyors megszilárdulással lehet, hogy nincs ideje befejezni a munkát.
 • A rugalmas és puha szerkezet jellemzi.
 • A szárítás után ne hajlamos a repedés és repedés.
 • Biztosítsa a hosszú élettartamot.

A keveréket alkotó komponensektől függően vakolat, akril és cementtömítés található. A gipsztöltő repedések jól készülnek és száraz helyiségek befejezésére alkalmasak, vékony réteggel kell felhordani. A cementhabarcsokat a WC és a fürdőszoba mennyezetének kiegyenlítésére használják, mivel tökéletesen ellenállnak a magas páratartalomnak.

Ezen túlmenően az ilyen keverékek minőségileg zárják le a nagy mélyedéseket, de felületük nehezen őrölhető. Általában a cementköteget közbenső rétegként alkalmazzák, majd dekoratív felületet használnak.

Ami az akril keveréket illeti, lehetővé teszi, hogy tökéletes és sima mennyezetet kapjon. Ehhez először a felületet kiindulási gittzel kell kiegyenlíteni, majd víz-emulzióval vagy latex-vel fedjük le. Az ilyen megoldásokat alacsony szárítási ráta jellemzi, így még a tapasztalatlan kézművesek is dolgozhatnak velük.

Az elhelyezésre szánt anyagok is eltérőek, ezért minden munkamenethez külön kell kiválasztani. A mennyezet feldolgozható kezdő, befejező és univerzális keverék.

A kiindulási anyagot a felszíni szintezés kezdetén alkalmazzák, segít elrejteni az összes látható, 0,5 cm-es méretű szabálytalanságot. A textúrázott réteg a felületen gyakran lágy textúrájú és 0,3 mm-es frakcióméretű keverékeket eredményez, finomszemcsés szerkezete megnöveli a kis hibákat és biztonságosan rögzíti az elsődleges munkát. Ha az alap kisebb hibákat tartalmaz, akkor használhatja a szokásos vagy az úgynevezett univerzális keveréket.

A befejező anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy száraz és pépes formában értékesítik. A portermékek általában olcsó és jól tároltak, külön hőmérsékleti feltételek nélkül. A kész gitt kiváló minőségű, de az ár magas. Az ilyen keverékek vinil vagy akril alapúak, és finom frakciója legfeljebb 0,1 mm.

A gitt anyagok beszerzésénél figyelembe kell venni, hogy milyen típusú bevonatot tervez a mennyezetre. Ha a felületet festjük, akkor a lágy és műanyag szerkezettel rendelkező befejező keveréket kell kiválasztani. Abban az esetben, ha a tapéta vagy dekoratív vakolat dekoratív felületként szolgál, a gipszen vagy cementen alapuló univerzális és indító készítmények alkalmasak.

műszerek

Bármilyen építési folyamat nem biztosítható professzionális eszközök nélkül. Nincs kivétel és gitt mennyezet. Számos szerszámot használnak felületek kitöltésére gittal, de ezek közül a legfontosabb a simító. A varratok lezárásához, repedéséhez és a régi felület szétszereléséhez három különböző méretű spatulára lesz szüksége: 450 mm (gipszeléshez), 30 mm (a nehezen hozzáférhető helyek befejezéséhez) és 80 mm (a munkakeverék elhelyezéséhez). Ajánlatos rozsdamentes acél spatulákat vásárolni és kényelmes öntött fogantyúval.

A gitteléshez szüksége lesz:

 • Kapacitás. Tágas és könnyen használhatónak kell lennie.
 • Fúrjon fúvókával vagy építési keverővel.
 • Létrára.
 • Szabály.
 • Csiszolótömb.
 • Reszelő.
 • Csavarhúzó vagy simító csavarhúzóval.
 • Roller.
 • Brush.

Az oldat elkészítése

Miután kiválasztotta az összes eszközt, folytathatja a befejező anyagok előkészítését. Meg kell jegyezni, hogy nem tudja azonnal használni a teljes zsákporzsákot, mivel gyorsan kiszárad és nem alkalmas a későbbi munkákhoz. Ezért kis mennyiségű 3-4 kg-ot kell ültetni, fokozatosan vízzel keverni. És amikor a megoldás befejeződött, újra lehet főzni. A gittnek gyorsan kell, mert 20 perc elteltével keményedni kezd.

A keverék előállításának folyamata a következő:

 • A csomagolást gipszel nyitjuk meg, és a por egy részét veszik. Ajánlott legfeljebb 4 kg-ot használni.
 • Számítások készülnek a pontos vízmennyiségből. Általában 7 liter vizet veszünk 10 kg száraz vakolathoz. Így 3 kg keverékhez körülbelül két liter vízre van szükség.
 • A port egy előkészített tartályba öntjük, a vizet kiöntjük, és minden keverővel keverjük össze. Az oldatot addig kell elkészíteni, amíg meg nem kapja a vastag krém konzisztenciáját. Átlagosan néhány percig tart.
 • Amikor az oldat készen áll, öt percig hagyjuk, majd újra összekeverjük. Ezt követően a kész gitt használható a munkában.

Mennyezeti előkészítés

A dekoratív befejezést csak egy jól felkészített felületen alkalmazzák, és mivel a szobák mennyezetei más szerkezettel rendelkezhetnek, a kiegyenlítés nem kerülhető el. A leggyakoribb beton mennyezetek, amelyek egy vagy több padlóburkolatból állnak.

Az ilyen lemezek közötti hézagokat habarcsokkal, majd gitt vakolatsal kell tömíteni. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a repedések száradását a mennyezeti felületen, ajánlatos festékrácsot használni.

A mennyezet szintezéséhez alaposan meg kell tisztítani a portól és az előző felület maradványait. Ezenkívül a betonfelületet alapozni kell: ez szükséges ahhoz, hogy a mennyezetre összetartó réteg alakuljon ki. Alapozóként latex oldatokat használhat, több rétegben kell alkalmazni. Ezután végezzen munkát kezdeti és befejező gittzel. Az eredmény egy sima és szép alap, és a felületi simaság biztosítása érdekében meg kell dörzsölni a csiszolószalagot.

Ha a mennyezet a gipszkarton, a forgácslap vagy a farostlemez formájában jelenik meg, akkor először meg kell zárni a lapok közötti varratokat. Ez kiküszöböli a dudorokat és javítja a tapadást. Az ilyen mennyezetek egyszerre földeltek, míg a megoldást nemcsak a teljes felületre, hanem a varratokra is alkalmazzák.

Ebben az esetben, ha a mennyezet régi alapját vakolat borítja, akkor egy fém spatulával simítják, majd akril-oldattal alapozzák, és a felületi gitt teljes szárítása után.

Felületkötés

A gipsz mennyezetek lehetnek mesterek és saját kezük segítségével. Függetlenül attól, hogy ilyen munkákat végeznek, általában a költségvetés-javítás tervezése esetén kerül sor. Bár ezt a folyamatot nehéznek tartják, teljesen lehetséges megbirkózni vele.

A beszúrási gitt szakaszokban történik, és a következő:

 • Először készítse elő a felületet. Ehhez el kell távolítanod a régi felület betonburkolatát, ha festékben van, el kell távolítani. A feszítővarratokat és az ízületeket simán kell fedni, majd alapozóval kell kezelni.
 • Elvégezzük a gitt első lépését, amelynek fő feladata a szabálytalanságok kiküszöbölése. A maximális hatás elérése érdekében a keverékek alkalmazásának technikáját helyesen kell elvégezni. A munka a külső falról kezdődik és a mennyezet közepe felé folytatódik.

Lehetetlen megengedni a túlfolyások megjelenését és a rétegek közötti nagy különbségeket, ezért a kiegyenlítő mozgásokat gyorsan kell elvégezni. Ellenkező esetben a keverék kiszárad, és a felület egyenetlen lesz. Általában egy réteget helyezünk, vastagsága nem haladhatja meg a 10 mm-t.

 • Amikor a kiindulási gittel végzett munka befejeződött, ellenőrizzük a dudorok és a nagy különbségek hiányát: ha a mennyezet sima, akkor a következő lépcsőbe léphet, amit polírozásnak nevezünk. A felesleges építőanyagot a teljes felületen levágják a mennyezeti lábazatból. A csiszolást csiszolópapírral végezzük, majd a felületet egy befejező réteggel vonjuk be, melyet jól fel kell csiszolni egy finom, finom szerkezetű hálóval.
 • A végső fázisban a mennyezetet ismét ellenőrzik, majd az alapot egy alapozó bevonja. Az akriloldatot csak akkor lehet alkalmazni, ha a felület teljesen száraz.

Hasznos tippek

A mennyezet megcsapolása mindenkinek történhet, de a kezdőknek a legjobb, ha polimer keverékekkel dolgozunk, konzisztenciájukkal egyenletesen tudjuk eloszlani az anyagréteget és nem hagy szabálytalanságokat.Ezen kívül, a polimer gitt nem szárad olyan gyorsan, mint az akril, így a folyamat befejezése a mennyezet nem lehet siet.

A mennyezetet csak alapozás után állítsa be, és megbízhatóan védi az alapot a repedésektől és meghosszabbítja a befejező anyag élettartamát.

Használható mind a kész, mind a száraz keverék. A befejező gitt segítségével díszítéseket készíthet mintákkal, és speciális festékeket adhat hozzá, amelyek a mennyezet fényesebb fehér színét adják. Az első réteget függőlegesen alkalmazzák, a második vízszintesen. A felület szintezését beltérben kell végezni, elkerülve a huzat megjelenését.

Hogyan tegye a mennyezetet a következő videóba.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba