Hogyan válasszunk egy gitt a gipszkartonhoz?

A gipszkarton kiváló építőanyag, amelyet sokan ma használnak. A termékek viszonylag alacsony áron rendelkeznek, így minden áruházban elérhető. De ennek ellenére az anyaggal való munkát gondosan kell elvégezni, mert törékeny. Az erősség és a dekoratív tulajdonságok javítása érdekében a gipszkarton gyakran gittes. Az ilyen megoldásoknak több típusa van, ezért fontos, hogy a keverékek megválasztásakor mindegyikük egyes árnyalatait figyelembe vegye.

Felületi jellemzők

A gipszkarton egy lemezanyag, amely egy töltőanyagból (gipszből) és egy külső tartórétegből (papírból) áll. A lapok sima felülettel rendelkeznek, ami sok építőt vonz, mivel ez felgyorsítja a beállítási eljárást.

De a gitt használata ezen a terméken kötelező.

Ez az anyag több funkciójának köszönhető:

 • A lapok végei kevésbé vastagok, mint a teljes fővászon. Ezért, ha ezeken a helyeken több elemet rögzítünk, egy kis üreg képződik. Ez drasztikusan befolyásolhatja a bevonat dekoratív megjelenését. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy speciális megoldásokkal töltsék ki.
 • A száraz gipszkarton a korábban elkészített kereten történik. De az alapnak kis cseppje is lehet, ami nem teszi lehetővé a tökéletesen sík felületet a dokkolás után. Néha a lapok szintje 1 cm-rel eltérhet, ezt a hibát csak az összes anyag teljes gittje segítségével lehet kijavítani.
 • A gipszkarton gyenge ereje van, így a telepítés repedések megjelenésével járhat. Közelítse meg és erősítse meg ezeket a helyeket megoldások és speciális polimer háló segítségével.

A gipszkarton egy vagy több módon csaknem mindig van, mivel lehetővé teszi, hogy erősítse a szerkezetet és növelje az anyag felső rétegének szilárdságát.

A gitt típusai

A gitt a keverék, melynek célja a különböző felületek összehangolása és a mikrokockák kiküszöbölése. A gipszkarton különböző kompozíciókkal, különböző műszaki paraméterekkel és működési feltételekkel borítható.

A céltól függően az ilyen anyagok gittje több altípusra osztható:

 • Lineups. Alkalmazza őket az alapok durva illesztése céljából. Ezeket nagy szálak jellemzik, amelyek nem teszik lehetővé a tökéletesen sík sík kialakítását. Ezt a típusú habarcsot nagy repedések, varratok és egyéb károsodások lezárására használják olyan helyeken, ahol a felület simasága nem számít.
 • Befejező gitt. A finomszemcsés szerkezetű anyagok különböznek a felső rétegtől, és egyenletes felületet képeznek. Ezek a termékek azonban nem teszik lehetővé a vastag réteg bevezetését, ami a durva alap előzetes beállítását igényli. Szárítás után a keverék fehérvé válik, amely lehetővé teszi, hogy festékekkel vagy más hasonló keverékekkel borítsák.
 • Univerzális termékek. Az ilyen típusú vegyületeket a gipszkartonozással kapcsolatos problémák megoldására használjuk. A keverékek nem mindig megfelelőek, mivel durvább szerkezetűek, mint a befejező oldatok, és ez nem teszi lehetővé a védőréteg egyenletességének szabályozását.

A gipszkarton gitt összetételétől függően két fő csoportra osztható:

 • Ready. A keverékeket félig folyékony oldatokként értékesítjük, amelyeket azonnal fel lehet használni az anyagra.Az ilyen készítmények hátránya a magas áruk és a termék újbóli felhasználásának lehetetlensége a nyitás után.
 • Száraz. Ez a típusú gitt száraz keverékként kapható. Az elkészítéshez egyszerűen adjon hozzá egy bizonyos mennyiségű vizet, és alaposan keverje össze. Ma ez a fajta termék nagyon népszerű. A száraz keverék használata lehet olyan rész, amely lehetővé teszi az áramlás szabályozását.

Ha a töltőanyagokat megfelelően megőrzik, akkor élettartama gyakorlatilag korlátlan. A száraz készítmények előnye az alacsony költség és az építőanyagok piaci elérhetősége is.

A gipszkarton gitt különböző anyagok alapján készül.

A kompozíciótól függően 3 ilyen típusú termék található:

 • Gipsz gitt. Ha az anyag tartalmaz gipszet is, amely szintén gipszkartonban van, akkor ezek a termékek az ilyen bevonatok befejezésére alkalmasak. A gittek teljesen biztonságosak az emberek számára, mivel természetes összetevőkből állnak.

A fagyasztott oldat tartós és gyorsan szárad. De a gipsz jól elnyeli a nedvességet, ami repedések kialakulásához vezethet az esztrichen. Ezért a szakértők nem javasolják használatukat fürdőszobákban és egyéb, magas páratartalmú helyiségekben.

 • Cement habarcsok. A gitt nedvességálló, így szinte bárhol elhelyezhető. Az anyag könnyen tolerálja a magas hőmérsékletet, de hosszú ideig szárad. Szakértők javasolják a cementköteg használatát a fürdőszobában vagy a konyhában. A kiváló minőségű és egyenletes bevonat elérése érdekében a keveréket több vékony rétegben kell felhordani, amelyek könnyebben szabályozhatók.
 • Polimer gitt különböző polimerek alapján készül, amely lehetővé teszi az anyag szükséges fizikai tulajdonságainak megadását. Az elasztikus akril gitt magas szintű biztonsággal rendelkezik.

A gyártás univerzális, mivel háztartási és ipari helyiségekben használható. A védőréteg jól ellenáll a nedvességnek, ami nagyon fontos a gipszkarton számára, amely gyorsan felszívja a vizet. De viszonylag ritkán használják, mivel az anyag magas költségekkel rendelkezik.

gyártók

A gitt minősége nemcsak összetételétől, hanem az azt előállító cégtől is függ. A modern piac sokféle opcióval rendelkezik ezekre a termékekre, amelyek közül több fő gyártó van:

 • Knauf. E márka kemény köpenyei az ár és a minőség optimális arányában különböznek. A vállalat számos változatot készít a megoldásokban, többek között a Fugen és az Uniflot modellek. Az első típus gipsz alapján készül. A keverék gyorsan szárad, ezért nagyon gyakran használják a gipszkarton lapok más felületekre történő ragasztására.

Az Uniflot gitt nedvességálló, mivel cementet tartalmaz. A keverék nem zsugorodik, és magas hajlékonyságú, minimális repedési valószínűséggel rendelkezik.

 • Volma. A cég gipsz alapú anyagokat gyárt. Használja őket a lapok és a tömítések repedéseinek összehangolására. A modellt több márka képviseli, amelyek összetétele és fizikai tulajdonságai különböznek egymástól.
 • Ceresit. E márka alatt sokféle, kiváló minőségű és sokoldalú megoldást kínálnak. Különösen szükséges a polimereken alapuló keverékek megkülönböztetése

Hogyan válasszuk ki?

A gipszkarton gitt vásárlása kihívás.

A helyes választás érdekében több tényezőt is figyelembe kell vennie:

 • Az anyag minősége. Ez a jellemző elsősorban a gitt gyártója. Ezért a megszerzés előtt kívánatos megismerkedni az építők véleményével az egyes cégekről. Hasonlóképpen választhat a legjobb ár-érték arányt is.
 • Működési környezet. Számos gitt a száraz helyiségek számára. Ez gyakran tartalmaz gipsz alapú megoldásokat. Fűtetlen épületek esetében csak cement- vagy polimer keverékre van szükség, amely ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek és a magas páratartalomnak.
 • Minőségi befejezések. A falfelületek nagy cseppek lehetnek, amelyekhez vastag habarcsos réteg szükséges. A legjobb megoldás itt egy gipsz vagy cement gitt. Ha csak egy befejező réteget kell kialakítania, akkor a polimer alapú készítmények mindent megtesznek.

Kiválasztásakor figyelembe kell venni a falak szabálytalanságait is, amelyek befolyásolják az anyagfogyasztást. Sok szakértő azt javasolja, hogy a végeket egy sarokba helyezzük. Ez a technológia megköveteli a termék kiváló minőségű rögzítését, hogy a terméket gipszkartonra rögzítse.

Hogyan kell használni?

A gitt alkalmazása előtt megfelelően kell elkészíteni. Ez csak a száraz készítményekre vonatkozik, mivel azonnal megvásárolhatja a szárazalátét kész keverékekkel.

A víz és a gitt keverésekor néhány egyszerű szabályt kell követnie:

 • Csak a gyártó által ajánlott víz és keverékek arányát használjuk. Ez lehetővé teszi a kívánt konzisztenciájú oldat előállítását.
 • Add hozzá a száraz élelmiszert a folyadékhoz, és nem fordítva. Amikor vizet adunk hozzá, az alábbi keverék alatt kis csomók maradnak, amelyek nehezen keverhetők és homogén tömegké válnak.

A gipszkarton lapra történő felhordásának technikája a következő egymást követő műveletekből áll:

 • Primer. Az ilyen anyagokhoz olyan speciális megoldásokat kell használni, amelyek nem pusztítják el a papír szerkezetét. Ha túl agresszív keveréket alkalmaz, akkor a szerkezet szilárdsága veszélybe kerülhet.
 • Felkészülés a gittelésre. Sachalnak ellenőriznie kell, hogy a csavarok a gipszkarton lapja fölé nyúlnak-e. Fontos, hogy a fejük kissé beágyazódjon az anyagba. Ezután meg kell vágni a termék szélét a varratoknál a bemélyedés kialakítása érdekében. Ez a megközelítés tovább erősíti ezeket a területeket.

Az oldat felhordása előtt minden ízületet és sarokot egy speciális üvegszál erősítőszalaggal kell ragasztani.

 • Puttying. A folyamat a lapok közötti varratok lezárásával kezdődik. Fontos, hogy az oldatot egyenletesen elosztjuk a fossa belsejében, hogy végül egy sík felületet kapjunk. Egyes esetekben a keveréket több rétegben kell alkalmazni. Hasonlóképpen, zárja be és csavarokból kialakított gödröket.
 • Ezután a sarkok kitöltése. A további megerősítéshez fém sarkokat használnak, amelyek a gipszkarton végére kerülnek. Rögzítse ezeket a konstrukciókat egy megoldással, és ne próbálja meg őket mozgatni.
 • Az eljárást úgy végzik, hogy a keveréket a lap teljes felületére helyezzük. Ilyen célokra egy nagy spatulát használjon, amellyel egy bizonyos vastagságú integrált esztrichet képeznek.

A gipszkartonozás egyszerű művelet, amely csak a minőségi anyagok kiválasztását és a gyártó ajánlásainak való megfelelést igényli.

A gipszkarton kitöltésével kapcsolatban lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba