A gitt indítása: a választás jellemzői

Ma már a piacon számos kezdő gitt van. Gyakran meglehetősen nehéz kiválasztani a megfelelő választást nem csak a kezdők, hanem a szakemberek számára is. Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg, meg kell értenie az ilyen anyagok típusait, a kiválasztás jellemzőit és a kiindulási (az úgynevezett alap) gittek használatát.

Mi az?

A sima különböző felületek készítéséhez használt indító gitt. Ezek az anyagok jól illeszkednek az alábbi bázisokhoz:

 • kő;
 • beton;
 • tégla.

Az ilyen gitt is használható íves nyílásokhoz, ajtókhoz, ablak lejtőkhöz stb.

Vakolt mennyezetekhez, falakhoz alkalmasak. Az ilyen anyagok segítségével illessze az alapokat gömbökkel, forgácsokkal, repedésekkel - lehetővé teszik, hogy megszüntessék a különböző hibákat. Meg kell jegyezni, hogy a kiindulási gitt eltér a befejező anyagtól: olcsóbb és sűrűbb.

A kiváló minőségű kiindulási gitt a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • a repedések előfordulásának ellenállása (de ehhez az anyag előkészítése és alkalmazása során figyelembe kell venni bizonyos ajánlásokat);
 • a képesség, hogy gyorsan megszáradjon;
 • környezetbarát.

A gyártók speciálisan külső vagy belső díszítésre tervezett gitt anyagokat kínálnak. Ahhoz, hogy a bázishoz jobban illeszkedjen a gitt, először egy alapozót kell alkalmazni a felületre.

Sokan, akik a kiinduló gittet fogják használni, érdeklődnek abban, hogy a tapéta azonnal ragasztható-e erre az anyagra (további bevonatok használata nélkül). Különböző helyzetek lehetségesek. Ha a tapéta vékony, jobb, ha a felületre előkészíti a befejező oldatot.

Ha a bevonatok elég sűrűek, azonnal felhasználhatók.

A gitt fogyasztása nagymértékben függ a kezelt bázis típusától. Ha gitt anyagot vásárol, meg kell vizsgálnia a teljes felületet: így minden árnyalatot figyelembe vehet, és megfelelően kiszámíthatja a szükséges habarcs mennyiségét.

típusok

A gyártók, akik egy indító gittet hoznak létre, általában erre használják:

 • gipsz;
 • polimer kötőanyagok;
 • cement;
 • mész.

Az arányok függnek a különböző árnyalatoktól, valamint arról, hogy a gyártó melyik konkrét töltőanyagot gyártotta. Ma sok vállalat szakosodott az alapvető gitt gyártásához: Knauf, "Miners" és így tovább.

A megfelelő anyag kiválasztásával olvassa el a fogyasztói véleményeket, olvassa el a minősítéseket. Ajánlott előnyben részesíteni a jól ismert gyártókat, akik jó hírnévre tettek szert.

Azok a anyagok, amelyekben különösen sok cement van, nagyon ellenállnak a folyadéknak. Ezért alkalmasak mind belső, mind külső díszítésre. Felületek kezelésére használják a magas páratartalmú helyiségekben. Ezeknek az anyagoknak azonban vannak hátrányai: gazdag szürke színűek, amelyeket nagyon nehéz elrejteni vékony háttérkép segítségével, és egy idő után is leereszkedik.

A száraz gipszkötegeket gyönyörű fehér szín jellemzi, esztétikusabbak. Az ilyen anyagokat azonban nem szabad olyan területeken használni, ahol magas a páratartalom.

A polimer kötőanyagokon alapuló csomagolóanyagok nagyon népszerűek. Ez például az akril anyagok. Az ilyen töltőanyagok a következő előnyökkel rendelkeznek:

 • ezeket fel lehet használni széles felületekre való alkalmazásra;
 • idővel nem zsugorodnak;
 • könnyen alkalmazható;
 • a megnövekedett rugalmasság jellemzi.

Hogyan válasszuk ki?

Ha arra törekszünk, hogy olyan hosszúságú bevonatokat szerezzen, amelyek a lehető leghosszabb ideig tartanak, és idővel nem fognak esztétikussá válni, használjunk egy gyártó (és ugyanazon sorozathoz tartozó) anyagokat ugyanabban a szobában. Ha gitt vásárol, először keresse meg a lejárati dátumot, olvassa el az utasításokat.

A külső felületek kezelésére szánt belső burkolatokhoz ne használjon vakolási megoldásokat. Ellenkező esetben a felületen repedések jelennek meg, amelyek után újra meg kell javítani.

Ha kezdő vagy, de mindent magával akarsz megbirkózni, hagyd abba a Maxi anyagok kiválasztását. Töltsön be egy ilyen jelet, amely elég hosszú ahhoz, hogy megfagyjon, így lehetősége lesz arra, hogy befejezetlen munkát végezzen indokolatlan sietség nélkül.

Az oldat elkészítése

Ha nem bízik a boltokban értékesített töltőanyagokban, vagy csak nem akar pénzt költeni, próbáljon meg keveréket készíteni saját kezével. Tehát nem fogod kétségbe vonni az anyag összetételét, minősége csak Öntől függ. Vannak, akik ezt a lehetőséget a legmegbízhatóbbnak tartják, de szem előtt kell tartani, hogy a maga által létrehozott gittfogyasztás jelentősebb.

A házi gitt következő típusai megkülönböztethetők.

olaj

Alkalmasak olyan fafelületekre, amelyeknek ellenállónak kell lenniük a magas és alacsony hőmérséklet hatására (homlokzati falak, ablakkeretek és más hasonló alapok).

Ahhoz, hogy egy ilyen anyagot saját kezével hozzon létre, össze kell kevernie a krétát (2 kg) és a lenmagolajat (1 kg). Ezután adjunk hozzá egy szárítószert az elkészített keverékhez (100 g elég lesz). Forraljuk fel az oldatot a tűzön, hagyjuk kihűlni. A keverék használata esetén melegnek kell lennie.

Kréta és gipsz anyagok

Ezek olyan helyiségekben használhatók, amelyek nem különböznek a magas páratartalomtól. Az ilyen töltőanyagok segítségével még egyenletesebb falak lehetnek a betonból, a gipszkartonból.

Egy ilyen keverék elkészítéséhez száraz göngyölegben kell keverni a gipszet (egy rész) és a krétát (három rész). Vegyük az edényeket, amelyeknek 5% -os ragasztóoldatot kell tartalmaznia (asztalos / állat). Ugyanakkor fokozatosan keverni kell.

Ezután keverjük össze mindent, hogy homogén masszát kapjunk. Ezt a házi gitt anyagot azonnal fel kell vinni a felszínre, mert nagyon gyorsan megkeményedik.

Használata

A kiindulási gitt anyagokat kell használni, figyelembe véve bizonyos ajánlásokat. A kitöltéssel kapcsolatos utasításokban a gyártók leírják, hogyan kell megfelelően alkalmazni az anyagokat. Általában csak a kezdeti szakaszokban (amikor a keverék elkészül) vannak különbségek.

A polimer anyagok a kezdetektől készen állnak a használatra, így egy ilyen gitt csak keverni kell. Sok fogyasztó azt mondja, hogy nagyon kényelmes.

Gipsz vagy folyadékkal hígított cement alapú keverékek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a hígítás után az anyag meglehetősen gyorsan megkeményedik. Az elkészítés után azonnal fel kell használni.

A töltőanyag használata előtt a felületet gondosan elő kell készíteni. Előre kell alapozni egy alapozót, hagyjuk megszáradni.

Ha az alap viszonylag lapos, a gittet a következőképpen kell alkalmazni:

 • Spatula segítségével gyűjtsük össze az anyagot (a résznek elég nagynak kell lennie). Széles, elsöprő ütésekkel kezdje fel a keveréket a felületre. Ezt a lehető leggyorsabban és magabiztosabban kell elvégezni.
 • Nyomja meg a spatulát a falhoz elég szorosan. A szerszám szöge az alaphoz a munka során nem változhat.
 • Ha megdönti, távolítsa el őket, vagy egy üres simítóval helyezze el őket.

Abban az esetben, ha a szabálytalanságok erősek, a felületre kell alkalmazni a gittet, és várni kell, hogy megszilárduljon.Ezután elkezdhetjük az igazítást.

A csiszoláshoz csiszolópapír használata szükséges. Távolítsuk el a szerszámjeleket, a csomókat, más hibákat: a felület legyen sima és szint. A szakértők gyorsan és egyszerűen szintetizálnak, és a kezdőknek kitartásra és türelemre van szükségük.

Végrehajtása előtt a befejező munka nem csak megérteni a gitt anyagok, hanem megtanulják, hogyan kell felkészíteni a felületet, alkalmazza a keveréket. Ha helyesen csinálod, biztonságosan elkezdheted a végső befejezést.

Megismerheti az indító gitt jellemzőit és használatát a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba