PVA alapú töltőanyag: jellemzők és jellemzők

Az építőanyagok piacán a falakra és a mennyezetre sokféle gitt van. Mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemzői és hatóköre.

Az ilyen anyagok egyik legnépszerűbb típusa a PVA alapú gitt. Ebben a cikkben részletesebben vizsgáljuk a kompozíció jellemzőit és jellemzőit.

tulajdonságok

A poli (vinil-acetát) könnyen összekeverhető vízzel, és szárítás után kiváló tapadási tulajdonságú film képződik. Ezért a PVA-n alapuló töltőanyag jól illeszkedik a legtöbb anyagtípushoz, és univerzális, amikor belsőépítéseket végez.

A kiegyenlítő falaknál a poli (vinil-acetát) emulzió alapú gitt nem alkalmas, mivel a keverék túl vékony réteget képez. Alapvetően ezt a keveréket használják a falak kezelésére festés vagy tapéta ragasztása előtt. A PVA alapú töltőanyag felhasználható befejező rétegként. Az ilyen kompozícióval kezelt felület fehérsége és egyenletes szerkezete különbözik.

A száraz gittnek hosszú a tárolási ideje a magas páratartalom hiányában. Az előkészített keverék 12 órán belül használható.

Az oldatot zárt tartályban tároljuk, majd a gitt nem rendeződik, és nem rétegez.

kérelem

A belső falakhoz és mennyezetekhez polivinil-acetát alapú gittet használnak. Az ilyen anyagokat nemcsak tapétákhoz és festékekhez használhatja, hanem borító bevonatként is. A befejező anyag kényelmes a sokoldalúságához: nincs szükség különféle kompozíciók megvásárlására az egyes felületekre.

A PVA gitt szinte bármilyen anyaghoz illeszkedik:

 • tégla;
 • fűrészáru;
 • celluláris beton;
 • polisztirolhab;
 • gipszkarton;
 • gipsz;
 • festékek és lakkok;
 • MDF;
 • Forgácslap.

A standard alkalmazás mellett a gitt a dekoratív elemek gyártására is használható.

Összetételének és sajátosságainak köszönhetően a PVA-alapú gitt jól illeszkedik különböző kézművesmodellek készítéséhez és gyártásához.

Előnyök és hátrányok

Mint minden más típusú gitt, a PVA-alapú keveréknek saját jellegzetességei és előnyei is vannak. Jelölje ki az anyag fő előnyeit:

 • magas tapadási sebességek a különböző felületekre;
 • sima és egyenletes felület;
 • nincs kellemetlen szaga;
 • a felszínen a repedés alacsony valószínűsége, mivel az ilyen típusú gitt jó rugalmassággal rendelkezik;
 • könnyen alkalmazható;
 • környezetbarát;
 • a penész és a penész képződésével és terjedésével szembeni ellenállás;
 • tökéletes fehér szín.

Ennek az anyagnak a fő hátránya elsősorban a korlátozott alkalmazási körben van. A PVA gitt nem használható:

 • Kültéri munkához.
 • A falak összehangolása. A szennyeződés és a repedés elkerülése érdekében az ilyen anyagot nem szabad vastag rétegben felhordani.
 • Dekoratív díszítéshez.
 • A kerámia és a csempe alatt.
 • A magas páratartalmú szobákban.

A befejező anyagok modern piacán olyan kompozíciókat találhatunk, amelyek bizonyos körülmények között alkalmazhatók. Sok gyártó készen áll arra, hogy nedves területeken használható gitteket kínáljon.

A nedvességállósági anyag tulajdonságai polimer komponensek hozzáadásával kaphatók a gitt alapösszetételéhez.

Mi magunkat csináljuk

A PVA-n alapuló töltőanyag önálló előállításában saját előnyei és hátrányai vannak. Az előnyök a következők:

 • megtakarítás. A keverék gyártásához szükséges összes alkatrész meglehetősen megfizethető és alacsony költségű. Emellett nem kell túlfizetnie a márka ismertségét.
 • Minőségi keverék. Önállóan megváltoztathatja az összetételét és arányait a gitt technikai jellemzőinek javítása érdekében.

A házi keverék fő hátránya az, hogy nincsenek olyan speciális alkatrészek, amelyek az ipari termelés alapvető összetételéhez hozzáadódnak tulajdonságainak javításához. Ahhoz, hogy a PVA-alapú gitt otthonra készüljön, a következő összetevőkre van szükség:

 • polivinil-acetát emulzió;
 • a víz;
 • bármilyen száraz befejező gitt;
 • glicerin.

A PVA ragasztót vízben, egy-egy arányban kell hígítani. A kapott keverékhez glicerint és gittet adunk. Az oldatot krémes konzisztencia eléréséig keverjük.

A fafeldolgozáshoz használt simító gyártásához használt kréta és fehér ragasztó. A gyártási eljárás nagyon egyszerű: a PVA ragasztóval ragasztott anyagot fokozatosan öntjük a krétába, amíg pasztát nem kapunk. Fontos, hogy ne felejtse el alaposan felkeverni az oldatot, és feloszlatni a csomókat..

Ha szükséges, hogy egy alapkittet vagy keveréket használjunk a repedések beágyazására a fába, akkor hozzá kell adnod finom fűrészporot a PVA és kréta keverékéhez.

Ennek a megoldásnak a hátránya elég hosszú szárítási folyamat.

gyártók

A PVA-alapú alapanyagok egyszerű összetétele és könnyű gyártása ellenére ajánlott a késztermék megvásárlása. A gitt ipari termelése szempontjából speciális anyagokat adnak a fő összetevőkhez, amelyek javítják a kész anyag minőségét és jellemzőit.

Annak érdekében, hogy csökkentsük a gyenge minőségű gitt vásárlási valószínűségét, érdemes a már ismert gyártók javára választani, miután megvizsgálta a termékeket.

«Cork-S»

A cég az egyik vezető szerepet játszik az orosz piacon a festékek és lakkok gyártásában. A cég nagyszámú gittkeverékgyűjteményt is gyárt.

A "Cork-S" PVA diszperzió befejező anyaga külső és belső díszítésre alkalmas. A keverék kis repedések lezárására is használható. A keveréket 3 és 15 kg-os műanyag vödörben értékesítik.

"Terület +"

A "Areal +" vállalat környezetbarát, kiváló minőségű importált alapanyagokból készül. A „Area” cég PVA gittje belső munkákhoz készült, és a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • tiszta fehér felületszín;
 • nincs szaga;
 • magas plaszticitási ráta.

Elérhető befejező anyag 1,5 és 3 kg-os bankokban, 15 kg-os zsákokban. A gittet egy szorosan zárt tartályban tárolhatja, amelynek hőmérséklete nem alacsonyabb, mint 5 Celsius fok.

"Diol"

A Diola építő- és befejezőanyagok nagy gyártója. A vállalat termékei importált, kiváló minőségű alkatrészekből készülnek.

A "Diola" polimer ragasztó PVA-ra való feltöltése úgy van kialakítva, hogy a falakra és a mennyezetre felhordjon. A bevonat a tapéta vagy festés bármilyen festék- és lakkanyaggal történő beillesztése előtt alkalmazható. Érdemes megjegyezni, hogy a "Diola" cég PVA-ján alapuló gittnek csak pozitív vásárlói véleménye van.

Felület előkészítése

Vigye fel a töltőanyagot a PVA alapján az előkezelt falakra. Alaprétegként gipsz- vagy alaptömeget lehet használni. A befejező munkák jobbak a 20 és 30 Celsius fok közötti hőmérsékleten.

A felület előkészítése a különböző típusú szennyeződések eltávolítására szolgáló eljárással kezdődik. Tisztítás után a bázist cement vagy vakolat alapján vakolják.

Ha a felületen a vakolat falának eljárása után szabálytalanságok és hibák maradnak, javasoljuk, hogy alapréteget alkalmazzunk cementalapú gittal.A végső réteg alkalmazásának egyszerűsége és gyorsasága attól függ, hogy az előkészítő munka milyen jól fog történni.

Miután elkészült a befejezés alapja, alaposan tisztítsa meg az alapréteget a portól és a szennyeződéstől. A por eltávolítható hagyományos porszívóval, és a piszkos foltok eltávolításához nedves ruhát vagy szivacsot kell használni.

A zsíros szennyeződések eltávolításához a felület kezelhető oldószerrel.. Az utolsó lépés a gitt alkalmazása előtt a felületkezelés primerrel történik. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen növelje a tapadási szintet. Ezenkívül ez az eljárás meghosszabbítja a bevonat élettartamát.

A felületet előnyösen három rétegben kell feltölteni. A primer minden további alkalmazása előtt az előző rétegnek teljesen száraznak kell lennie.

büntetés kiszabása

Miután elkészült a gitt alapja, elkezdheti alkalmazni a befejező réteget.

A befejező munkákhoz a következő eszközök szükségesek:

 • Fém keskeny és széles gitt spatula. A keverék falakra való felhordására szolgál. A szerszámnak teljesen tisztának kell lennie.
 • Építési pisztoly. Szükség van arra, hogy a felületen repedésekkel lezárjon.
 • Építési film és maszkoló szalag.
 • A keverő szerkezet.

A poli (vinil-acetát) gyorsan és mélyen behatol a szinte bármilyen felület szerkezetébe, így nehéz lesz a szennyeződéseket eltávolítani a gittből. Annak érdekében, hogy a befejező munkálatok során a helyiséget ne foltoljuk, az ablakokat, a padlót és az ajtókat polietilén fóliával kell fedni. A fólia maszkolószalaggal rögzíthető.

Ha a falon széles és mély repedések vannak, azokat „folyékony körmök” rögzítő ragasztóval vagy tömítőanyaggal kell lezárni. Először is, a szennyeződéstől és a portól távolodik a por. A sztrippelés után a repedést ki kell terjeszteni és egy építőpisztollyal foltolni kell.

A következő lépés az oldat elkészítése. Ha száraz gittet vásárolt, elő kell készítenie a keveréket a csomagoláson található utasítások szerint.. Ha folyékony gittet vásárolt, az alkalmazás előtt kívánatos, hogy egy keverővel keverjük össze.

A felületet széles körű fém spatulával kell felhordani. Széles szerszámmal egyenletesen elosztjuk a keveréket egy széles spatulára. A rétegeket széles mozdulatokkal kell alkalmazni a falra. A réteg vastagsága nem lehet 0,5 mm-nél kisebb. A felületi száradási idő huszonnégy óra lehet. Poliuretán reszelővel polírozhatja a befejező gittet, hogy simább, simább felületet kapjon.

A PVA töltőanyagról további információkat talál a következő videóról.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba