Megvilágított mennyezet a belsőépítészetben

Harminc évvel ezelőtt a mennyezetről nem volt szükség. Csak fehérnek, simanak kellett lennie, és a luxus vagy szerény csillár háttereként szolgálhatna, ami néha az egyetlen szobaforrás fényforrás. Legjobb esetben a belső teret egy kiegészítő világítóberendezéssel - padló lámpával vagy szikével - felszerelték.

Azóta maguk a mennyezetek egyre inkább összetett többszintű struktúrává váltak, amelyek különböző világítási lehetőségekkel rendelkeznek, amelyek átalakíthatják a belső teret, hangsúlyozzák előnyeit, és egyedülálló hangulatot hoznak létre benne. A különféle világítótestek és maguk a mennyezetek kialakítása révén lehetséges a legszokatlanabb megoldások kialakítása.

Különleges jellemzők

A kiemelkedés önmagában azt a benyomást kelti, hogy a felső határ magasabb, mint amilyen valójában. És ez már jó. Ezenkívül a környezeti fény bizonyos hazai helyzetekben is kényelmes.

A megvilágított mennyezet lehet például egy homlokzati konstrukció, amikor a burkolatra, felfüggesztési rendszerre vagy felfüggesztett mennyezetre szerelhető gipszkarton vagy más anyag. Vannak egyszintű, többszintű struktúrák, vagy akár rájöttek, ahol lámpák vannak felszerelve.

Ma sokféle lámpafajta van a piacon - költséghatékony, biztonságos, amellyel különböző tervezési hatásokat érhet el. A jövőbeli tervezési plafon rajzának elkészítésekor a világítótestek megválasztásakor a következőket kell figyelembe venni:

 • lámpa ára;
 • a jövőbeni világítás célja;
 • a mennyezet szerkezetében lévő szigetelés típusa;
 • hogy a telepítést önállóan vagy szakemberek végzik-e.

anyagok

A modern mennyezet számos anyagból készül. A síneket szokatlanul megtervezheti. Az ilyen faelemek világítással való kombinálásával szokatlan kialakítás érhető el, például egy vidéki házban.

Egy különleges giprok doboz (egyszerűbb, gipszkarton) a téglalap vagy a négyzet alakú oldalak, vagy akár egy sima vonalakkal rendelkező trükkös alak, látványos tervezési megoldást kaphat. Szerelt gipszszerkezetek a fémprofil keretére.

Az oldalak elrejtik a diódaszalagot, amellyel a háttérvilágítás létrejön.

Az egyedi lámpatestek használatával a magas mennyezet fényes hangsúlyt kap, és világosabb világítást hoz létre a szoba bizonyos területein. Ugyanakkor a láthatatlan üregekben a vezetékek és egyéb szerkezeti elemek rejtve vannak a szemtől.

Ha egyszerű, tartós konstrukciókról beszélünk, akkor egyszerűen fel vannak szerelve. Még egy tapasztalatlan személy, aki a kezében tartja az eszközt, megbirkózik ezzel a munkával. Ugyanakkor maga a mennyezeti rendszer tökéletesen kiküszöböli a "természetes" mennyezet hibáinak megfontolását, nem-szövött vagy papíralapú tapétával díszíthet, más tervezési lépéseket is alkalmazhat.

Egy rendkívül szokatlan mennyezetet kapunk akrilrészek felfüggesztett szerkezetben történő felhasználásával.. A polikarbonátból készült mennyezet sikeresen helyettesíti az üveget. Ugyanakkor biztonságosabb mind a használat, mind a telepítés szempontjából. Az ilyen anyagok, mint az akril háttérvilágításával való kombináció mindig látványosnak tűnik.

A világítás típusai

A megvilágításra szolgáló lámpák kiválasztása a tervezés fontos eleme. Egyrészt szükséges, hogy hatalmuk elegendő legyen a meghatározott funkciók elvégzéséhez, másrészt, hogy a tervezői finomságok nem kerülnek túl sokat, és nem fenyegetnek tűz.

A mennyezeti lámpa maga is felosztható:

 • tervező;
 • célozzák;
 • általános cél.

Az utolsó opcióval minden világos - ez a szokásos világítás. A cél egy meghatározott funkcionális terület kiemelésére szolgál. Előfordulhat például, hogy fontos, hogy további fényt nyújtson az asztal helyén.

A tervezési problémák megoldása használható neonfények. Neon lámpa klasszikus értelemben - egy inert gáz neonnal töltött üvegcső.

A puha ragyogás hatásának elérése érdekében általában egy rejtett világítású mennyezet jön létre. A lámpák a mennyezetszerkezet egy speciális résének belsejében rejtve vannak, ami biztosítja a diffúz fény belépését a peremén.

A legegyszerűbb formában a neonlámpákat polisztirol karniceba telepítik. A világítás felszerelése még a szakemberek szolgáltatásainak igénybevétele nélkül is lehetséges. Elég ötlet arról, hogy hogyan lehet megfelelően csatlakoztatni a világítóeszközöket az elektromos hálózathoz.

Tíz-tizenöt évig szolgálnak. Az ilyen lámpák nem nagyon melegek, ami a tűzbiztonság szempontjából nagy jelentőséggel bír. De ugyanakkor sok elektromos energiát fogyasztanak. Maguk a lámpák nagyon törékenyek és gondos kezelést igényelnek.

Közös kialakítás - spotlámpák, amellyel elérheti a csillagos ég hatását, hozzon létre egy ünnepélyes vagy intimitás légkört a szobában, hangsúlyozza bizonyos funkcionális területeket. Ezt a módszert a mennyezet megvilágítására leggyakrabban többszintű és kombinált szerkezetekben használják gipszkarton használatával.

A lámpákat itt használják:

 • Kompakt fénycső. Készüléke szerint egy ilyen eszköz gázkisüléses fényforrás. A higanygőzökben az elektromos kisülés UV sugárzást hoz létre, amely a foszfor miatt láthatóvá válik. Ezek az eszközök gazdaságosak és alacsony hőelvezetés. Emiatt a feszített mennyezetek eszközei is használhatók.
 • halogén. Ellentétben az izzólámpákkal, amelyek spiráljai vákuumban vannak, a belső halogén izzók jóddal és brómgőzzel vannak feltöltve. De, mint a hagyományos izzók, nagyon melegek. Ezért semmilyen helyzetben nem alkalmazhatóak.
 • LED fény. A lámpa fényereje a beépített LED-ek számától függ. Az ilyen készülékek a leggazdaságosabbak, míg hatékonyságuk maximális. És ez igazolja a magas költségeket.

A spotlámpákhoz a LED lámpák a legjobb választás. Gyakorlatilag nem melegülnek fel, így biztonságosan használhatók a nyúlványok megvilágítására. "A cég" a gipszkarton, ők is jól néz ki.

A reflektorfény lehet:

 • beépítettha belsejében van;
 • fuvarlevéla mennyezeti felületen;
 • felfüggesztett - hasonló egy miniatűr csillárhoz.

Az egész Leggyakrabban a LED-szalagokat a mennyezet megvilágítására használják. Ezek sima LED, ragyogó kék vagy, például fehér, valamint a sárga és a piros árnyalatai. Különböző színű szalagokat találhat. RGB-nek is nevezik őket - a vörös, zöld, kék - piros, zöld, kék színű elsődleges színek nevének első betűje után.

Eladott és kész készletek mennyezeti világításhoz. A LED-szalagon kívül egy ilyen készlet tartalmaz egy konzolt, amellyel megváltoztathatja a háttérvilágítás hangját, és beállíthatja a változás gyakoriságát. A szalagok maguk is különböznek a diódák helyének sűrűségében. Egy méteren mind a 30, mind a 120 lehet. A szalagot speciálisan megjelölt helyeken vágják, ami lehetővé teszi a kívánt hosszúságú szegmens használatát.

A telepítés ebben az esetben rendkívül egyszerű. A szalag hátoldala ragadós. A mennyezeti résbe beépítve, vagy az ereszhez rögzítve egyedülálló hangulatot teremt az egész szobában.

Segítségével könnyedén létrehozható a kontúr megvilágítása, ami akár kettős is lehet.

Megpróbálhatja alkalmazni a belső és a könnyű paneleket. Ezeket sikeresen használják oktatási épületek, irodák és még ipari létesítmények tervezésében is.

Ezek a ragyogó eszközök eltérőek:

 • Formában - lehet kerek, téglalap alakú és négyzet alakú.
 • Méret szerint30 cm-rel, 30 cm-rel, 30 cm-rel, 30 cm-rel, 30 cm-es átmérővel, átmérője 12 és 60 cm között van, vastagsága legfeljebb 15 mm.
 • A telepítés típusa szerint. Kiválaszthatja a felfüggesztett vagy beágyazott fölött.

Ha alkalmazza őket a lakás mennyezetének díszítésére, akkor elérheti az eredeti tervezési megoldást.

tervezés

Szükséges megközelíteni a mennyezet területének és konfigurációjának kialakításán alapuló kialakítás kiválasztását. A komplex mennyezet, például egy kétszintű résszel, lenyűgözően néz ki egy tágas, magas mennyezetű szobában. Egy kicsit jobb választani egy egyszerűbb tervezést. A fényes mennyezet kerületén körül lévő többszínű vagy kék LED-szalag eredetiséget biztosít, amely lehetővé teszi, hogy ünnepi vagy titokzatos szobabelső díszítést nyújtson.

Az áttetsző mennyezet szokatlanspeciális lámpákkal megvilágított. Egy átlátszó mennyezet utánzása érhető el, ha hamis ablakot készít a fotónyomtatással. A felhős vagy csillagos égbolt képe a mennyezetre ragasztva van, és a kerület körül háttérvilágítás van.

Az eredeti fényösszetétel olyan mintákkal hozható létre, amelyek a mennyezeti szerkezeten keresztül ragyognak. Ez LED szalag segítségével történik.

A lakásban faragott mennyezetet hozhat létre. Valójában kinyújtott, de több vászonból állt, különböző szinteken. Ezek közül a rétegek közül egy vagy több kivágással rendelkezik, amely egy bizonyos alakot hoz létre. Ez lehet absztrakt formák, valamint virágok, lepkék, állatok stb. Képei. Ezek a belső és külső lámpák által megvilágított festmények lenyűgöző benyomást keltenek.

A megvilágított mennyezet minden előnyével tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden belső tér alkalmas erre. A szoba, amelyet az Empire stílusban díszített oszlopokkal és stukkóval díszített, a modern mennyezeti világítás nem a hely. Nevetségesnek tűnik. Ezért ebben az esetben a könnyű kialakítást nagyon finoman kell kezelni.

alkalmazási körét

A megvilágított mennyezetek a lakás szinte minden szobájában használhatók. Például a nagy teljesítményű, vízlepergető hatású építmények megfelelőek a fürdőszobában és a konyhában. Itt is megrendezhetik a kompetens és szép világítást.

Jó mennyezeti világítás és a folyosón. És bűn, hogy ne kísérletezzünk a hálószobában, az óvodában és a nappaliban. Ráadásul rengeteg megoldás létezik - a szerényebbtől a luxusig.

A LED-es világítás feszített mennyezetének megismeréséhez lásd a következő videót.

Tippek és trükkök

A megvilágított mennyezet megalkotása után a csalódás elkerülése érdekében jobb, ha a tapasztalt tervezők tanácsát előzetesen meghallgatják.

 • A szakértők ezért nem tanácsolják, hogy a háttérvilágítást a szoba fő fényforrásaként érzékeljék. A mennyezetbe beépített lámpák, még elég erősek, nem tudnak versenyezni a rendszeres csillár világításával.
 • Jobb, ha a háttérvilágítást nem csak a mennyezeti kialakítás biztosítja, hanem egy konkrét feladatot is megold: ez jelöli és megvilágítja a funkcionális területeket, vagy kiegészíti a teljes belső futurisztikus képet. Segítségével jó az egész szoba színképének megdöntése vagy ezzel ellentétes kialakítása.
 • A fülkék létrehozásakor szem előtt kell tartani, hogy napközben különleges világítás nélkül nehézkes és komor megjelenésűek lehetnek. Ezért, ha egy mennyezetet építünk, jobb, ha előre elkészítjük a mennyezet nappali és esti nézetét.
 • A szakértők azt tanácsolják, hogy fordítsanak figyelmet az opcióra, ha a függönyrúdra szerelt LED vagy neonfény világít. Ezzel a helyi világítással hangsúlyozhatja az ablak dekorációját, és kényelmesen érezheti magát a szobában.
 • Amikor a háttérvilágítással játszik, fontos, hogy ne túlzásba vegye. Ha egyidejűleg több fajtát is alkalmaz, akkor olyan hatás érhető el, amelyből a szemed elfárad, vagy egy ilyen „karácsonyfa” hamar elfárad.

Gyönyörű példák a belső térben

Stretch mennyezet, fehér fénymintával, virágkötés formájában, tökéletesen kiegészíti a nappali belső terét este. Ő szívesen fogadja a lakás tulajdonosait, és meglepetés lesz az embereknek, akik először jöttek.

A lámpákkal, csillagokkal díszített mennyezet kiemeli a helyiséget, és romantikus hangulatot hoz létre, emlékeztetve arra, hogy ne felejtsük el elfelejteni, hogy időnként az égre emelje a szemét.

A hálószobába belsejében meglehetősen harmonikusan néz ki, hogy a falra néző, csillogó kék mennyezeti lámpák meglehetősen harmonikusak. Semmi extra, semmi sikoltozás, csak arra a teremre, ahol az emberek álmai vannak.

A LED-es háttérvilágítással ellátott feszített mennyezet tökéletesen kiegészíti a konyha belsejét, hangsúlyozva a fejhallgató gazdag színét.

Egy kombinált világítás segítségével nemcsak a mennyezetszerkezet eredeti formáját, hanem csillárokat is hangsúlyozhat. A piros lámpával megvilágított kontúros kontúr úgy néz ki, mint egy áttetsző anyag, amely véletlenül a mennyezeten átfedik, és egy csoda, amely nem esik le belőle.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba