Rétegelt mennyezet: előnyök és hátrányok

Sok vásárló már régóta figyelmet fordít a természetes rétegelt mennyezetre. Az anyag megfizethető, sima felülettel rendelkezik, ezért népszerű az építők és a kivitelezők körében. A furnér mennyezetek magánházakban nagyszerűek lesznek, nagyszerű alternatívája lesz a drágább bevonatoknak, például a gipszkarton szerkezeteknek.

Különleges jellemzők

Mielőtt eldöntené a tervezést, tanulmányoznia kell az anyag jellemzőit, meg kell találnia a legjobb megoldást a tervezéshez, megtudnia, mi a bejelentés a mennyezetről.

Vékony furnérlemezt készítünk, amelyek egymáshoz ragasztva vannak. Az anyag felületén való rajzolás a fa típusától függ. A rétegelt lemez gyártásakor gyakran használatos tűlevelű és nyírfa.

A nyír rétegelt lemez örömmel fogadja a színárnyalatok változatosságát, ami vonzóvá teszi a mennyezetet. Az ilyen termékek tartósak.

A magas páratartalmú helyiségekben történő használathoz jobb, ha a tűlevelű fákat vásárolnánk, nem jelenik meg a gomba, a penész és a rothadás.

A rétegelt lemez vastagsága változik, ez a paraméter a használt rétegek számától függ. Az ilyen rétegek minimális száma három, több rétegű opciók vannak.

Amikor önbefejező mennyezetek, előnyben részesítik a vékony lemezeket, nem lesz nehéz építés, kényelmes a munka. A mennyezet esetében a megfelelő anyag 3-6 mm vastag, vastag lehetõség az önrögzítéshez sokkal nehezebb. A rétegelt lemez beszerelésekor válasszon 3 mm vastagságú terméket.

A rétegelt lemezek kiválasztásakor gondosan meg kell vizsgálni őket, sima polírozás vagy feldolgozás nélkül. A durva és feldolgozatlan lapok nem alkalmasak a szoba befejezésére. Kiválaszthatja azt az opciót, ahol a felület csak az egyik oldalon van. Ez a rétegelt lemez alkalmas a belsőépítészetre, mivel a belső oldal nem lesz látható.

A rétegelt lemez éghető anyag, ezért az ilyen felületek működését óvatosan kell megközelíteni.

A polimerréteggel nem rendelkező lemezeket nem használják egyes helyiségek befejezéséhez, de nagy páratartalom mellett deformálódnak.

A termékek kiválasztásakor ügyeljen a címkézésre:

 • FC - a termék nedvességálló, beltérben használható.
 • FKM - nedvességálló termék, de melamin gyantát tartalmaz, óvatosan használva.
 • FOF - az ilyen jelölés azt jelenti, hogy az anyagnak speciális bevonata van, felhasználható bútorok gyártására.

A rétegelt lemez előnyei a következők:

 • mechanikai szilárdság;
 • jó hő- és hangszigetelés;
 • a magas páratartalmú helyiségekben való használat lehetősége;
 • rendkívül dekoratív;
 • alacsony súly, ami csökkenti a mennyezet terhelését;
 • környezetvédelem.

A bevonat természetes anyagokból készül, ami kétségtelen előny.

A rétegelt lemezeket lakóhelyiségekben lehet használni, nem ártalmasak a gyermekek, az idősek, az állatok számára.

tervezés

A rétegelt lemez nem véletlenül nagyon népszerű a lakberendezés kialakításában. Segítségével létrehozhat egy eredeti, szép mennyezeti burkolatot nagy pénzbefektetés nélkül. Megfelelő telepítés esetén a rétegelt lemez mennyezetét alig lehet megkülönböztetni a drágább fából készült bevonatoktól.

A rétegelt lemez kiválasztása során figyelni kell annak vastagságára: a vékonyabb a lap, sokkal kényelmesebb a díszítőelemek elvégzésére. A vékony rétegelt lemez segítségével nem csak a lapos mennyezeteket, hanem a kupola alakú, ívelt felületeket is felújíthatja. Ez az anyag lehetővé teszi az eredeti díszítések készítését. Ívelt darabok rétegelt lemezből készülnek, az ilyen faragott mennyezet a szoba igazi díszítésévé válik.

A dekoratív panelek gyártásakor vágjuk ki a kívánt méretű rétegelt lapot. A papírra rajzoljon egy vázlatot a díszről, és helyezze át az anyagra. A fúró segítségével lyukakat fúrnak, a munka végső fázisa elektromos kirakós játékkal történik.

Ez az eredeti dekoráció nem csak a mennyezetet díszíti, hanem a falak és a bútorok díszítésére is.

Hogyan kell csinálni?

Mielőtt megkezdi a munkát a mennyezet befejezésével saját kezűleg, végezze el az előkészítő szakaszt:

 • Az előző bevonatból tisztított beton mennyezet, zárja be a rést cement és homok keverékével.
 • A talaj bevonatából távolítsuk el a piszok és a por maradványait.

Ha a mennyezet rétegelt lemezzel van ellátva, az előkészítő munkát nem hajtják végre, néha antiszeptikusan alkalmazzák a padlóra. A mennyezeti rétegelt lemez rétegeltetéséhez több lehetőséget is használhat.

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb mód a ragasztással való felszíni rögzítésnek tulajdonítható. A ragasztón való telepítés megtartja a szoba magasságát. A kezek kis mennyezetben, ahol nincsenek hőmérsékletek, a mennyezetekbe is behatolhatnak. Ez a módszer kevés időt vesz igénybe, csak ragasztót kell alkalmazni, és az anyagot fel kell nyomni a felületre.

Ha a mennyezet és a rétegelt lemez felületének balra kell lennie, akkor szerelje fel a sarkokat.

Ezzel a telepítéssel a befejezés egy bizonyos sorrendben történik:

 • Jelölje fel.
 • Indítsa el a szükséges távolságot a sarokról és jelölje meg a rögzítőelemek telepítésének pontjait.
 • Csavarhúzóval és csavarokkal szerelje fel a sarkokat a falra.
 • A sarokba rétegelt lemez van, és a falhoz nyomva van.
 • Az utolsó lapot egy kirakós játékkal vágjuk.

Ha a rétegelt lemezek dekoratív funkciót hajtanak végre, akkor a felfüggesztésekre kell telepíteni. A burkolathoz alumíniumprofilt vagy fa gerendákat használunk. Kiszámítják, hogy a rétegelt lemezek mennyezetre kerüljenek, a szélüket a rekeszhez kell rögzíteni, ami kiküszöböli az anyag megereszkedését és hámlását.

A rétegelt lemezeket a szoba közepétől kell rögzíteni, a már levágott töredékeket az élek mentén csavarják.

A láda így van rögzítve:

 • A keret gyors szereléssel a beton mennyezetre van rögzítve.
 • A láda 40 mm-nél hosszabb csavarokkal van rögzítve a fa mennyezetre.
 • Az elkészült láda bárokként néz ki, amelyek sorokban párhuzamosan vannak elrendezve.

Sima és előkészített felületekhez masztikát kell használni. A maszk használatával a falak magassága nem csökken, míg maga a munka nem sok időt vesz igénybe.

Megrendelés:

 • Jelölje fel a felületet.
 • A rétegelt lemez hátsó részén epoxi ragasztót helyeztünk, amelyet homokba szórunk, hogy biztosítsuk a rögzítés megbízhatóságát.
 • Szárítás után a keveréket masztikázzuk. Munkához használjon gondolt spatulát.
 • A felülethez rögzített rétegelt lemez.

Ez a munka durva szakasza. Miután a telepítés befejeződött, befejeződik az illesztések elrejtése, kisebb hibák, törések, zárójelek a falról stb.

  A faház mennyezetét különböző módon és anyagokkal lehet vágni:

  • a folt és a lakk feldolgozása;
  • festeni;
  • használjon stencileket a díszítéshez;
  • ragasztó tapéta;
  • strukturális vakolat használata.

  Az első módszer kiválasztásakor vegye fel a hengeret vagy ecsetet, foltot helyezzen a rétegelt lemezre és hagyja megszáradni. Miután a rétegelt lemez megszáradt, szükség van az érdesség, a csiszolópapír vagy a csiszológép simítására. A lakkot az előkészített felületre hengerrel, ecsettel vagy szórással felhordjuk.

  A víz-diszperziós festékek a rétegelt lemez mennyezetének festésére alkalmasak.. A felületre egy alapozót kell felhordani, miután egy gittzel szárítottuk, a rések betöltődnek, megszüntetik a szabálytalanságokat és a dudorokat. Ezután meg kell sétálni a varratokkal a csiszolópapírral. Az előkészítő munka befejeződött, festeni tudja a felületet, jobb, ha görgőt használ, és a falak közelében lévő helyeket ecsettel festeni.

  Miután festettük a felületet, egy sablonmintát helyezünk. A kép alkalmazásához vigye fel a rajzsablonokat a kiválasztott területekre, és más színű festékkel festje át rajta.. Ezután óvatosan, hogy ne szennyezze meg a rajzot, vegye ki a munkadarabot.

  A tapéta ragasztása előtt gondosan elő kell készítenie a felületet, hogy ne szakítsa meg őket munka közben. A ragasztót csak a háttérképen alkalmazzáka nem szőtt termékekkel való munkavégzés, a mennyezet bevonása. A rétegelt lemez mennyezetéhez jobb, ha folyékony tapétát használunk..

  A mennyezetet díszítheti és szerkezeti vakolat felhasználásával. Az anyagot különböző méretű spatulákkal kell felhordani. A befejező gitt nem lesz olcsóbb, de ez a lehetőség a legtartósabb.

  A rétegelt lemez a rétegelt lemez segítségével lehetővé teszi egy érdekes kialakítás kialakítását, amely harmonikusan belsejében fog megjelenni. A rétegelt lemezen kívül a PCB-t használják a javítás során. Könnyen kezelhető ilyen lemezekkel, vághatók, ragaszthatók és ragasztóval és festékkel festhetők fa. Az OSB versenyezhet a rétegelt lemezből készült termékekkel, a lemez vastagsága lehetővé teszi, hogy az anyagot falburkolatokhoz, tető burkolatokhoz, a csempe alapjául használják, pala. Az OSB a rönkökhöz van csatlakoztatva, a tetőfedő padlóburkolatokhoz.

  Tippek és trükkök

  Annak ellenére, hogy a piacon ma már a burkolati mennyezetek új anyagai jelennek meg, sok mesterember továbbra is javasolja a rétegelt lemez használatát. Az anyag befejezése jelentősen leegyszerűsíti a telepítést és kevesebb pénzt költ a helyiség javítására.

  A rétegelt lemezekkel való munkavégzés során figyelembe kell venni a megfelelő technológiát és gondosan végre kell hajtani a munkát:

  • Először is el kell döntenie, hogy hol helyezkednek el a tömör rétegelt lemezek úgy, hogy a munka befejezése után ne kerüljenek rá. Egy vonalzó, egy ceruza és egy mérőszalag használatával a ládára jelölés történik, figyelembe véve, hogy két szomszédos rétegelt lemez szélei egy batten lécen helyezkednek el.
  • A lapot a ládára kell felhelyezni, hogy az él pontosan a gerenda közepén legyen. Csak egy csavar rögzítéséhez. Az első lapnak középen kell lennie a többi ládához, csak azt követően, hogy a lapot a többi csavar segítségével rögzítjük. A csavarok közötti távolság nem lehet kisebb, mint 20 cm.
  • Miután az összes tömör lapot behelyezte, rögzítse a vágólapokat a széleken. A lapok közötti varratok elrejtése bagettet használhat, a ragasztóra kell helyezni, és rögzíteni kell.

  Gyönyörű példák a belső térben

  Hogy megértsük, hogy mennyezetre van szükség a rétegelt lemezre, nézd meg néhány példát a fotógalériából. Ezek segítenek meghatározni és választani egy elfogadható lehetőséget.

  A stencil használatával rendelkező mennyezet nagyon szép és szokatlan.

  A faragott rétegelt lemez mennyezet minden belső tér igazi díszítése lesz.

  Ólomüveg ablakok és szokatlan csillárok teszik a szobát szokatlannak és eredetinek.

  Hogyan készítsünk egy darabot a rétegelt lemezre a mennyezeten saját kezével, lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba