A mennyezeten a lábazat választásának finomsága

A lakóövezetben végzett javítási munkálatok végső fázisa lábazatok szerelésével végződik. Ez az anyag más nevekkel rendelkezik: filé, karnice, baguette. Korábban a padlólapok helyett az emberek papírlapot használtak. A tapéta felső széléhez ragasztott, így vizuális határt hozott létre a mennyezet és a fal között.

A panel nem rejtette el a mennyezet szabálytalanságait és hibáit, és néha még néhány hiányosságot is kiemelt. A gyönyörű lábazatok megjelenésével a szoba kialakítása esztétikusabb és eredetiebb lett. A patronok a javítási és építési munkálatok befejezése után könnyen eltávolíthatják a hibákat.

Jellemzők

Egy hatalmas számú típusú és fajtájú alaplap lehetővé teszi, hogy egyedülálló designt hozzon létre egy magánház vagy lakás belső terében. A mennyezet hullámai az anyag típusa, szerkezete és szélessége szerint vannak besorolva.

A következő anyagok kerülnek felhasználásra az építési területen mennyezeti díszlécek gyártásához:

 • Gipsz. A gipsz alapú függönyrudakat ritkán használják a mennyezet díszítésére. A drága költségei miatt ezek a bagettek nagy kúriákban és házakban találhatók. A történelmi műemlékekkel kapcsolatos építészeti épületekben használatosak.

Ne felejtsük el, hogy a gipsz talp törékeny anyag és elég terjedelmes. Ezért a helyiségbe történő további telepítését tapasztalt szakembernek kell elvégeznie.

 • Fa. Baguette természetes fából készült, tökéletesen illeszkedik a klasszikus stílus a belső további díszítő elemek jelenlétében. Általában a sötét és barna tónusok, valamint a mennyezet magas lapjainak falait díszítik fahéjjal.

A tapasztalt szakemberek és a tervezők javasolják, hogy a fadarabokat fapadon, klasszikus bútorokkal együtt telepítsék. A fa eresz választásánál különös figyelmet kell fordítani az ultraibolya kezelésre. Mivel ez fontos részlet, lehetőség van arra, hogy minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt ​​hatást a fára és meghosszabbítsuk a működési időszakot.

 • Poliuretán. Alapvetően az ilyen ereszeket az antik dekoráció rajongói részesítik előnyben. Mivel a bagettek hasonlóak a szokásos stukkóhoz. Ilyen kialakítás mellett különös figyelmet kell fordítani még kis árnyalatokra is, mint például a díszítőelemekre.

A magas anyagköltségtől függetlenül a tapasztalt kézművesek inkább poliuretán függöny rudakat használnak. Mert bármilyen formában bármilyen további kár nélkül kerülnek. A fürdőkádba is beépíthető, mivel nedvességálló. Poliuretán bagettet használnak konyhai mennyezethez.

Ez az anyag nem szívja fel az egyedi ízeket, és jól illeszkedik a belső tér különböző elemeivel. A poliuretán alaplapok súlya könnyű. Ezért fel lehet használni a felületek feszítésére. Hangsúlyozni kell, hogy a karniszeket bármilyen színben festik, tökéletesen megőrzik formájukat és könnyen telepíthetők.

 • Poliamid és polisztirol. Ezeknek az anyagoknak sokféle formája és színe van. A polisztirolra vagy habalapra rakott raklapokat gyakran a mennyezetre szerelik. Mivel ezek az anyagok alacsony költségűek, nedvességállóak és nem érzékenyek a rothadásra és a gombák növekedését okozó szervezetekre. A fő hátrányok meglehetősen vékonyak, és a világítás hatására árnyékukat megváltoztatják.
 • PVC vagy műanyag. A leggyakoribb faj a műanyag alapú filé.Olcsó anyagok, különböző formák, árnyalatok és textúrák lehetővé teszik a lábazatok használatát bármely belső térben. A PVC bagettek könnyűek, ellenállóak bármilyen hatással, valamint nedvességállóak és tartósak. A műanyag ereszeket már festették. Mindenki választhatja ki a kívánt színt a szobabelső kialakítása alapján.
 • A bagetteket vagy lábazatokat általában texturális paraméterek szerint osztályozzák:
 1. befecskendezés - menettel készült;
 2. laminált - sík felületű;
 3. extrudált - kész hornyokkal.

Kiválasztási kritériumok

Különös figyelmet kell szentelni az anyagnak, a színnek és az alaknak, ha választani kíván az ilyen vagy más alaplapok javára. A fontos szerepet a mennyezet típusa, nevezetesen a gyártásához használt anyag teszi.

A feszítőfelületek esetében a falra szerelt hibákat és réseket kiküszöbölő bagetteket szerelnek fel. Azonban szigorúan tilos ragasztani az anyagot a mennyezeti szerkezetre.

Különös figyelmet fordítanak az ilyen árnyalatokra:

 • Teljes súly A legkönnyebb anyagok - a polisztirol, a műanyag, a hab - közvetlenül a falhoz vannak ragasztva, mivel gyakorlatilag nem deformálódnak. A telepítéshez használt ragasztónak nagy szilárdságúnak és megbízhatónak kell lennie. Jobb, ha a tapasztalt márkákba bízik, ahelyett, hogy újra dolgoznánk.
 • A felülethez való csatlakozásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a rések ne maradjanak.
 • A műanyag zacskók tökéletesen eltakarják a mennyezet és a falak minden ízületét. A kis érdesség majdnem észrevehetetlen lesz.
 • A faanyagokat csak speciális rögzítőkkel lehet felszerelni a falhoz.
 • Galteli tökéletesen elrejti a mennyezet és a fal közötti extra réseket.

Gipszkartonból készült szerelt szerkezetekhez szinte bármilyen modellt használhat. Ezért, mivel a mennyezetszerkezethez való fő csatlakozás mindkét oldalon történik. A polisztirol vagy a poliuretán hablemezek jól látszanak a függő szerkezeteken.

A felszínhez való csatlakozás fő oldala hozzájárul a szoba magasságának vizuális növekedéséhez. A megvilágított eresz és a fa padlólapok függő felületeken is használhatók.

 • Ha megérinti a vakolt mennyezeteket, érdemes kiemelni a folyamat főbb részleteit és árnyalatait. Általában még a tökéletesen sima felület is kis hibákat és szabálytalanságokat okozhat a vakolás után. Ezért a választékot a puha szegéllyel ellátott bagettekre - habra vagy poliuretánra - kell választani.

Azt is javaslom, hogy gipsz alapú vakolatot helyezzünk gipszfelületre. Hasonló lehetőség lehet stukkó, amely különleges helyet foglal el a belsőépítészetben.

 • Az eresz felszereléséhez a vakolt felületre a legjobb, ha egy kész csatornát használunk, ami lehetővé teszi, hogy elrejtse a vezetékeket anélkül, hogy további falak zúzódna.

típusok

Különböző komponensekből készíthetünk filéhöz tartozó bagettprofilokat. Ezenkívül szélességük és alakjuk is változhat. Leggyakrabban a baguette hossza nem haladja meg a 2 mt.

A poliuretán alaplapokat stukkóval lehet utánozni:

 • szilárd poliuretán bagett, díszítéssel és gyöngyökkel díszítve;
 • a világítórendszer kivágott lyukakkal ellátott filéit, neoncsöveket is használják.

Szükséges továbbá, hogy bizonyos típusú ereszeket poliuretán alapon különítsünk el.

Az eredeti filé háttérvilágítás a mennyezetre. Az ilyen határokat diódának nevezik. Ez egy egyedülálló trend a belsőépítészet világában. Az ilyen anyagokat a világítás fő forrása és a kiegészítő fényszórók, lámpák használják. A dióda-lámpák tökéletesen kombinálódnak a bagetthez a termék felületén levő kivágás miatt.

Ezenkívül poliuretánprofil is használható, amelyben a fényforrás telepítve van. Ezért sok vállalat készenléti lyukakkal látja el a függönyrudakat lámpákhoz és egyéb fényforrásokhoz.

Az egyéb anyagok közül kiemelkedik a rugalmas baguette. Elsősorban sima formák megszervezésére használják, mivel az anyag tökéletesen díszíti az oszlopokat. A rugalmas profil elrejtheti a mennyezet hibáit és hibáit, átalakítva a szoba geometriáját.

Vannak más poliuretán bagettfajták is. Különösen sok gyártó készít bagettet különböző kompozit anyagokból. Ezen a folyamaton keresztül a függönyrudak lehetnek rugalmasak és merevek is. Ezek tökéletesen kombinálódnak és egymással kombinálódnak.

Az ilyen lábazatok ára 280-2000 rubel egységenként változhat. A termék végső költsége az alkalmazott profiltól, a dekoratív mintától és más dekorációktól és elemektől függ. Például a szokásos rugalmas profilok sokkal olcsóbb plinteket fognak díszíteni a rajzokkal.

Ennek eredményeként mindenki saját költségvetésük alapján választhat magának a legjobb megoldást. A filé önkiszolgálása egy hívó mesterre is mentésre kerül.

szín

A mennyezetfilé fontos szerepet játszik minden szoba belső díszítésében és díszítésében. Ebben a folyamatban az utolsó szerep nem az anyag színe, mintája és szerkezete.

A filé különböző színei vizuálisan csökkenthetik vagy növelhetik a helyet. Amikor a fal és a baguette színsémája egybeesik egymással, a szoba magassága vizuálisan csökken. Ha a mennyezet és egy színtónus formázik, akkor a magasság nagyobb lesz.

Az élénk színek és a sötétebb árnyalatok falai mennyezeti filéi hozzájárulnak a szoba magasságának vizuális csökkentéséhez, de elegáns szobát adnak minden szobának. Ebben a helyzetben a ragyogó filé tökéletesen illeszkedik a designhoz a többi összetevővel: bútorokkal, padlóval.

A filé formájára és mintázatára összpontosítva különös figyelmet kell fordítani az alábbi elvekre:

 • A filé mintázatát vagy mintázatát a szoba általános kialakításának megfelelően választják ki. Például egy klasszikus belső térben különféle díszítő rajzokkal kell használni őket, amelyek stukkót vagy fát, eredeti faragványokat ábrázolnak, esetleg fekete színűek.
 • Az angol stílusú belső tér sima és széles filé. Bizonyos helyzetekben színezett anyagot használhat.
 • A minimalizmus stílusa tökéletesen kombinálható vékony bagettekkel és könnyű geometriai mintákkal.
 • A mennyezet vagy a falak monokromatikus felületén egy nagy mintázat vagy dísz a legjobban használható. Ez a módszer nem hoz létre nagymértékű teret egy kis szoba belsejében.
 • Ha színes mintájú bagettet használ, akkor tökéletesen bele kell illeszkednie a belső tér textúrájába. Az átmeneteknek a síkok között a lehető legegyszerűbbnek kell lenniük.
 • A bonyolult textúrák és a filé formái jelentősen bonyolítják a fittet. Ebben a helyzetben kiválaszthatja a sarokelemeket, hogy színes designt hozzon létre.

Hogyan ragasztó?

Mielőtt elkezdené a feszítőszerkezet alatti beépítési és ragasztási folyamatot, egyértelműen meg kell határozni a filé minden jelölését. Ezeknek a munkáknak a végrehajtásához építési szintre lesz szükség. Ha nincs ilyen eszköz, akkor használhatja a régimódi utat, és így javíthatja, például a tetőablak felett.

Először is, húzza ki a vezetéket a mennyezeten, jelölje meg a tiszta jeleket krétával vagy ceruzával, és húzza le az egyenes vonalat. Ha a tapétát már beillesztették a falakra, akkor készítsen egy tiszta vágást, és távolítsa el a felesleges bevonatot. Ezt a kérdést gondosan és szigorúan kell megközelíteni.

Függetlenül attól, hogy a poliuretánból vagy habból készült díszlécek vagy filé választék, a feszítőszerkezet szögének kezdetétől kell ragasztani. Ehhez egy sarok szükséges. Ha a szerszám hiányzik, akkor önállóan elkészítheti az anyagot a megfelelő szög kialakításához.

Ez a folyamat az alábbiakat foglalja magában: egy apró vágás 45 fokos szögben történik.Minden részletnek meg kell próbálnia egymással a maximális csatlakozás érdekében. A befejezett vágások a mennyezetre vonatkoznak. A kezdőknek figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy a kivágás körülbelül 15 cm anyagot tartalmaz. Ezért először meg kell vizsgálni a polisztirolhab filéjének esetleges hibáját.

Abban az esetben, ha a padlólapok ideálisan illeszkednek egymáshoz, akkor erős ragasztót készíthet, és elkezdheti a mennyezet felépítésének folyamatát. A ragasztót a termék végére és a mennyezet szomszédságában elhelyezett elemekre alkalmazzák. A tökéletes illeszkedés érdekében a lehető legközelebb kell rögzíteni a felületüket.

Azok számára, akik a LED-szalagot fényforrásként kívánják használni, a távolságot 2 cm-rel kell növelni, és a műveletet a lehető legpontosabban kell végrehajtani. A szerkezet felületén lévő bevonat nem érintkezhet bagettekkel.

A következő lépésben a telepítési munkákat más szögből végzik. A szekvenciálisan összeszerelt részek, sarkok elvégzésére és sima elemek kiegészítésére kerül sor. A ragasztónak a lehető legközelebb kell lennie a felülethez. A ragasztó alkalmazása során a filé kb. 30 másodpercig tart. Ha az anyag habból készül, akkor az idő jelentősen csökken.

Az optimális rögzítéshez maszkolószalagot kell használni. A falra és a feszültségszerkezetre van ragasztva, majd eltávolítva a ragasztó száradása után. Kiváló minőségű anyagokból készült galtelek elrejti a hibákat egyenetlen falakban és mennyezetekben. Ha azonban nagy különbség marad, akkor önmagának kell álcázni. Ne felejtsük el a varratokat lefedni.

A hibák elfedésének fő folyamata:

 • a dokkoló vagy a szilikon ragasztó kitölti a díszlécek széleit;
 • a dokkolóhelyeket gondosan megvizsgálják és szilikon ragasztóval korrigálják;
 • a felületet porról és szennyeződésektől tisztítják;
 • Az elkészített bagettet a szoba kialakítása szerint díszítik és díszítik.

A ragasztókészítmény alkalmazásának eljárása

A ragasztó összetételét a filé rossz oldalára kell alkalmazni. Ehhez használjon ecsetet. A főkomponensek ízületei megfelelően vannak ragasztva és szorosan összenyomva a falra és a mennyezetre. A folyamat körülbelül egy percet vesz igénybe, vagyis ez az idő, amikor a készítmény teljesen száraz és edzett.

Műanyag díszlécek szereléséhez a munka utolsó szakaszában egy további tömítő réteg kerül felhordásra. Ezután szárítás után a termék és a fal között felesleges maradékot kell dörzsölni. Ezeket a munkákat a bagettek telepítésének teljes területén végzik. A folyamat megkönnyítése érdekében ajánlott egy gumi spatulát használni.

A mennyezeti filé ragasztó összetételének típusai

A poliuretán díszléceket a polimer alapra ragasztó kompozíciók segítségével rögzítik a mennyezeti szerkezetekhez és felületekhez. Az ilyen keverékeket külön-külön készítik el minden filétípusra. A leggyakoribb márkák a "Moment", a "Titan".

Ragasztó tulajdonságok

Az ilyen keverékek magas viszkozitásúak és szilárdak. Ezek azonnal megszáradnak és keményednek, ami hozzájárul a ragasztott anyag megbízható megtartásához a mennyezet szerkezetéhez vagy felületéhez. Azok számára, akik poliuretán alapú filé telepítéséről döntenek, különös figyelmet kell fordítani a ragasztó keverékek összetételére.

Jellemzők:

 • magas szintű ragasztó képesség és megbízhatóság;
 • gyakorlatilag ártalmatlan az emberi egészségre.

A filé telepítésének időpontjában a ragasztó elkezdése előtt a fő termékeket meg kell tartani. Ez kiküszöböli az esetleges anyagmozgásokat. Az első típusú ragasztó azonnal a termék felületével hálózik. Szükséges a lehető legszorosabban dolgozni vele, mert a kompozíció a filé elülső oldalára kerülhet, és kárt okozhat.

A tapasztalt kézművesek ezt a fajta kompozíciót ajánlják egy szerelőpisztollyal együtt. A gyakorlatban a második lehetőség magas költségekkel jár. A fegyver azonban csökkenti a filé sérülésének valószínűségét.

Különböző polimer alapú ragasztókészítmények. Leggyakrabban az oldószerrel együtt használják, mert a kémiai komponens folyékony állapotban tartja a keveréket, és nem hagyja megszáradni. Ne felejtsük el, hogy ilyen szerkezetekkel csak jól szellőző helyiségekben lehet dolgozni. Tökéletesen alkalmasak gipsz ereszek telepítésére.

Alternatív megoldás lehet a folyékony körmök. Ez egy univerzális komponens, amely szilárdan rögzít minden anyagot. Az akril vagy neopropilén alapon kiemelkedik többek között a folyékony körmök.

Az első típusú ragasztónak meglehetősen éles illata van, és természetes oldószerek alapján készül, amely számos panelhez alkalmas. Egy ilyen összetétel elég biztonságos az emberi egészséghez, amíg kiszárad. Ezért jobb az ilyen ragasztóktól való tartózkodás.

Ami a folyékony körmök akril fajtáit illeti, enyhe hátrányuk van. A magas páratartalmú helyiségekben a filé ragasztására szolgáló akril készítmények nem használhatók. Mivel alacsony a nedvességállóságuk és alacsony hőmérsékleten deformálódnak. Azonban ez a fajta folyékony körmök teljesen ártalmatlanok az egészségre, így a ragasztót függönyrudak felszerelésére lehet használni minden szobában, a fürdőszobát kivéve.

tippek

Bármilyen típusú filé telepítésekor a szakértők azt javasolják, hogy vegyék figyelembe a következő tényeket:

 • A könnyű filéeket óvatosan, gumi gitt segítségével kell ragasztani.
 • Egyenetlen falaknál rugalmas anyagok használata szükséges. Abban az esetben, ha a filé nem illeszkedik a mennyezeti szerkezettel, akkor akril tömítőanyagot kell használni.
 • Abban az időben, amikor az eresz a feszültség alatt áll, ne felejtsük el a ragasztó behatolását a vászon elejére.
 • Szigorúan tilos a szögösszetevők használata abban az esetben, ha a felület szöge nem 90 fok.
 • Ez segít választani egy kötelet.

A mennyezeti filé festhető. A festéket egyenletesen alkalmazzák egy görgővel, a legkisebb rések és érdesség nélkül. Az ernyőket a felszínre szerelésig festik. Kivételként érdemes kiemelni a festett felületeket. Ha a ragasztó részecskék a filé elülső oldalához érnek, lágy szivaccsal óvatosan törölje le őket.

A fa eresz felszereléséhez speciális szerszámot kell használni - egy hordót. A telepítés további elemei szerint a szakértők egy szint és sarok használatát javasolják.

Valamennyi szabály és rendelkezés szerint bárki helyesen állíthatja be a bagetteket, és egyedülálló stílust hozhat létre saját otthonának belsőépítészetében.

Gyönyörű példák a belső térben

A kétszintes mennyezet nagy lábazatú. Elrejti a szintek közötti átmenetet.

Egy gyönyörű világítást beágyazhat a mennyezeti lábazatba.

Ha van barokk szobája, akkor egy széles faragott lábazatot használhat.

A mennyezeti lábazat ragasztásához lásd a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba