Mennyezeti panelek: kiválasztási kritériumok

A mennyezet javításának szükségessége sok esetben nehézséget okoz. Mindazonáltal ma sok lehetőség van a mennyezet frissítésére, nagy nehézségek nélkül. Gyors és egyszerű módja a különböző anyagokból készült mennyezeti panelek használata.

Jellemzők

A mennyezeti panelek piaca az elmúlt években gyorsan növekszik. Lássunk innovatív anyagokat, új technológiákat, és ami a legfontosabb - nagyszámú tervezési variáció. A modern ház mennyezete fehér, színes, hasonlít egy csillagos égre, belülről kiemelve. Kiválaszthatja az otthoni használatra alkalmas opciót.

A befejező munkák megkezdése előtt meg kell vizsgálni az átfedés lehetőségét: hogy a mennyezet ellenáll-e a kiegészítő terhelésnek, és hogy milyen lesz, hogy összeomlik-e, függetlenül attól, hogy a vezetékeket módosítani kell. Javasoljuk, hogy távolítsa el a régi fehérre meszelt vakolatot és vakolatot. Ha a mennyezet nagyon egyenetlen vagy morzsolódik, akkor a felületet meg kell tisztítani és alapozni.

A megfelelő mennyiségű anyag megvásárlásához használjon egyszerű képletet: ossza meg a mennyezet felületét egy darab területtel (ezek az adatok a csomagoláson jelennek meg), miközben hozzávetőlegesen 10% -ot adnak az anyag véletlen töréséhez vagy töréséhez.

Ha a telepítés után még mindig van befejező anyag, mentse el. Ha meg kell változtatnia a befejező elemet, akkor nem kell „hasonló darabot” keresni a boltba.

Előnyök és hátrányok

A mennyezeti panelek befejezése számos előnnyel jár:

 • a különböző befejezések lehetővé teszik az Ön számára a legjobb arány kiválasztását az ár / minőség tekintetében;
 • az elemek mérete eltérő, így a nagyon kis és nagy helyiségek esetében is választani fogod az opciót;
 • A belső kialakítás a szigeteléssel kombinálható. Például a szendvicspanelek valóban megtalálhatók a hideg loggia vagy a házterasz számára;
 • A modern anyagokból készült anyagok többsége nem fél a nedvességtől, így nedves helyiségben is használhatóak;
 • a panelfelület elengedhetetlen abban az esetben, ha az átfedés látható hibái vannak - repedések, varratok és magasságkülönbségek;
 • a „kazettás módszer” által beállított négyzetelemek alatt a legegyszerűbb elrejteni a vezetékeket és más kommunikációt;
 • ez a befejezés szinte mindenkinek képes;
 • Nem kell speciális szerszámokat vásárolni. A díszítés felszerelése nem igényel drága vagy ritka építőipari berendezések használatát;
 • ha valamilyen okból kiderült, hogy egy elem sérült (ez véletlenül bekövetkezhet egy sikertelen parafa égetéséből, a gyermek által dobott golyóból vagy szivárgásból), akkor gyorsan és egyszerűen kicserélheti;
 • a falak és mennyezetek legmodernebb befejező anyagai könnyen tisztíthatók és moshatók;
 • még a műanyag termékek is a „környezetvédelmi” kategóriába tartoznak, mivel nem bocsátanak ki káros anyagokat, szagtalanok és ellenállnak a napfénynek. A modern technológiák és a minőségellenőrzés ezeket az anyagokat teljesen biztonságos emberek és állatok számára teszi lehetővé;
 • sok mennyezeti burkolóanyag nagyon könnyű és gyakorlatilag nem gyakorol nyomást a padlóra;
 • a mennyezet befejező anyagai sok textúrával és árnyalattal rendelkeznek, így minden belső térben megtalálható a megfelelő lehetőség;
 • a műanyag jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Van néhány hátránya a díszítő paneleknek, amelyek egyébként kevések:

 • nagy területeken egy ilyen díszítés "rusztikus";
 • minél olcsóbb a befejező anyag, annál kevésbé fog szolgálni;
 • a véletlen karcolások vagy dudorok könnyen elrontják a panel felületét;
 • a gyártók ígéretei nem mindig indokoltak - sajnos a napsugarak hatással lehetnek a fehér és színes anyagok színére is, és néhány befejeződés esetleg elkezd romlani.
 • A panelek gyakran az irodai dekorációhoz kapcsolódnak, és néhány ember nem akarja ezeket kizárólag esztétikai felfogás miatt használni.

típusok

Ma nagy mennyiségű mennyezeti panel van. A legegyszerűbb módja a mennyezeti panelek megosztásának a telepítési módszer szerint:

 • Számos "kazetta felfüggesztés". Ez a mennyezet egy négyzet alakú cellás fém sarkokból álló cella, 50 négyzetmétertől 1200-ig.
 • Rack szerelés. A fából készült vagy fém ládára szerelt keskeny lécek ma már a fürdőszobák, a konyha, a lakóházak és a lakások nappali mennyezetének díszítésében találhatók. A lécek között a horonyba illeszkedő csukló vagy csatlakozó található.
 • Ragasztó panelek. A poliuretán hab és poliuretán bélések gyakran egyszerűen „ragasztásra” kerülnek. Ha a mennyezet sima, akkor egy speciális ragasztóval ragaszthat bármilyen könnyű befejező anyagot, például az MDF-et és a műanyag lapokat, a fő dolog az, hogy sima alapja van. A ragasztással végzett befejezés alacsonyabb mennyezetet takarít meg a további csökkentés miatt, különösen, ha nincs szükség a kábelezés vagy más kommunikáció elrejtésére.

Meg kell mondani, hogy az azonos anyagokból készült dekoratív panelek különböző módon szerelhetők fel.

A természetes fa díszítés ma is népszerű. A falburkolatok (faburkolat) továbbra is nagyszerűek a mennyezeten és a falakon. A bélés különböző méretű és színekkel rendelkezik, de az általános szabály már régóta ismert - ez a berendezés egy fém vagy fémkerethez van rögzítve (fémprofilból) bilincsek segítségével.

A négyzet alakú fa panelek nem olyan gyakoriak, mint a rácsos burkolatok, mivel sokkal drágábbak (pl. Faragott tölgyfa), és szilárd faszerkezetre van szükségük.

A faépítészet jobban érzi magát a száraz helyiségekben, de a modern építési piac nagyszámú impregnálást, festéket, lakkot kínál, hogy megvédje a fát az agresszív külső környezettől.

A hagyományos faszerkezet alternatívája a parafa és a bambuszlemez. A bambusz panelek viszonylag nemrég jöttek hozzánk ázsiai országokból, de már népszerűvé váltak, mert sok pozitív tulajdonságuk van. A bambuszlemezek tömörített bambuszlemezekből készültek, rugalmasak, tartósak, szépek, nem félnek a nedvességtől és a szélsőséges hőmérsékletektől.

A parafa lemezek, mint a bambusz, nagyon eredetinek tűnnektovábbá kiváló hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A fűrészporból és faporból készült ásványi panelek egyre népszerűbbek a speciális polimer szalagok használatával, amelyek lehetővé teszik, hogy a panelek eltérő szerkezetet és alakot kapjanak. Az ásványi befejező anyagok utánozhatják a természetes fát, a különböző típusú kő- és téglafalakat.

A fémből készült mennyezeti panelek ára és megjelenése nagyban változik. Az élénk színekkel festett kompozit alumínium panelek könnyűek és tartósak, de nem olcsóak. Alacsony költségű, nikkel- vagy horganyzott acéllemezek nem rosszabbak, de nehezebbek. Meg kell jegyezni, hogy egy könnyű és tartós polimer bevonattal ellátott fémfelület hosszú ideig szolgál majd Önnek - sok modell több mint 50 év garanciával rendelkezik.

A fém mennyezeti kivitel ma tükörként és matt kivitelezéssel készül., perforált és sima, polimer festéssel és anélkül is szerelhető rackre és kazettára. A fa alatt még fémlemezek is vannak. A tervezők azt javasolják, hogy bármilyen lakóterületen fémlemezeket használjanak, de leggyakrabban konyhák és fürdőszobák díszítésére használják.

Fémlemezek megvásárlásakor javasoljuk, hogy azonnal vásároljon rájuk alkalmas vasvezetőket, valamint a mennyezeti padlókat, hogy elrejtse a mennyezet és a falak közötti rést.

Szükség van a mennyezet és a fal közötti résre, mert a fémlemezek nem teszik lehetővé a levegőt, és a fő mennyezet helyét még szellőztetni kell. Ezen túlmenően, ha a mennyezetet szétszerelnie kell, a rés segíti a panel könnyű eltávolítását.

A lakás belsejében lévő polivinil-klorid panelek nagyon gyakoriak. Különböző formák és textúrák, színek és árnyalatok, a digitális nyomtatás lehetőségei életet adnak a legtöbb fantasy projektnek. Ugyanakkor a legtöbb modell ára alacsony. A műanyag felület nem fél a szélsőséges hőmérsékletektől és a nedvességtől, nem fakul, és nem változik az idő színével. A műanyag szerelése hasonló a béléshez, és még a kezdő mester is képes lesz rá.

Vannak műanyag panelek és hátrányok, amiket meg kell mondani. Először is, a műanyag és a polimerek nem használhatók olyan helyiségekben, ahol a hőmérséklet 70 fok fölé emelkedhet (például fürdőben). Másodszor, a műanyag panelek meglehetősen könnyen megsérülhetnek, és gondos kezelést igényelnek.

Poliuretánból vagy habból készült mennyezeti és falburkolatok alkalmasak az egyszerű díszítésre saját kezükkel. Általában egyszerűen a mennyezetre vannak ragasztva, bár természetesen a kazettába helyezhetjük őket. Ez a dekoráció akár 7-szeres újrafestésnek is ellenállhat, így könnyen szükség esetén frissítheti őket.

A szendvicspanelek három rétegből állnak, ahol a középső réteg hőszigetelés, a felső és az alsó réteg műanyag. Kiváló megoldás a loggiák, az erkélyek és a dachasok számára, amelyek lehetővé teszik a két probléma egyszerre történő megoldását - a szoba melegítésére és dekoratívvá tételére.

A tükör polisztirol és a tükörüveg csempe áll rendelkezésre. A polisztirol súlya könnyebb, és leeséskor nem törik meg, de a tükör egy szilárdabbnak tűnik, és ez sokkal szépebbnek tűnik, mivel a fényvisszaverő hatást ezen a lapkán ugyanúgy hozzák létre, mint a hagyományos tükrökben - amalgám alkalmazásával. A tükröződés a különböző területeken jól néz ki, vizuálisan bővítve őket, és a "magasság növelése". A modern tükörcsempék árnyalatban változhatnak - ezüst-szürke és aranyszínű árnyalatok között.

A dekoratív akril panelek leginkább látványos helyettesítőt jelentenek az üveg számára. Jól nézzen ki minden szobában, és nagyon elegánsnak látszik a belső világítással. A fa és a fém kombinációjával klasszikus és modern belső térben is használható.

tervezés

A mennyezeti kialakítás nem a modern kézművesek találmánya. Elég felidézni az ókori Görögország és Róma freskóit és mozaikjait, a faragott panelek díszítését a középkori várak mennyezetén, a barokk palota belső terének művészi festményét és a modern dekoráció elegáns belső megoldásait. Valójában a mennyezet mindig nagy figyelmet kapott. A modern befejező anyagok olyan sokrétűek, hogy még a saját kezével rendelkező kezdő mester is valódi remekművet hozhat létre - tartós, praktikus és természetesen nagyon szép.

A befejező panelek többsége két fő kategóriába sorolható: matt és fényes. A fényes felület tágasabbá teszi a helyiséget, és alacsonyabb mennyezettel rendelkezik - vizuálisan magasabb. Ha a szoba meglehetősen kicsi, a fényes panelek jól fognak kinézni a reflektorfényben - a fény és a tükrözött felület számos fényereje a „tükrök tükrében” hatással lesz egy kis fürdőszobára vagy folyosóra.Érdekes megoldás a fürdőszoba számára, ha keskeny paneleket használna fényes betétekkel.

Ha kétségbe vonja a színes panelek vagy a panelek mintázatának relevanciáját, akkor használjon egyetemes fehér klasszikusokat, amelyek alkalmasak a különböző stílusok belső terére. A fehér mennyezet tökéletes egy hálószobához, különösen egy kis helyiséghez, a falakhoz és a mennyezethez zökkenőmentes fehér textúrázott panelek segítenek a tágasabb és tágasabbá, természetes fény hiányával.

Napjainkban nagyszámú befejező panel készül a drága erdők textúrájának utánzásával, így a klasszikus belső terek és az antik bútorokkal berendezett belső terek látványos befejező panelekkel is díszíthetők.

A panelek lehetővé teszik, hogy két szintes mennyezetet és zónát készítsen egy stúdió apartmanban vagy egy tágas szobában.

A folyosó vagy a folyosó kialakítása - a lakás "arca". A megvilágítású akril panelek ideálisak a mennyezet befejezéséhez. Egyébként ezek lehetnek egy „sakktábla” (fehér és fekete panelek váltakozása), amelyek a padló és a falak díszítésében megismételhetők vagy megerősíthetők. A fekete-fehér felület mindig látványos, érdekes, fényes és stílusos, de a fekete dominanciáját el kell kerülni, és figyelembe kell venni a folyosó világítását. A fekete-fehér felület is jól illeszkedik a tükörfelületekhez - a folyosón található dekor dekorációk egyszerűen szükségesek.

Új a modern dizájnban - alkalmazás az ún. 3D-panelek befejezéséhez. Mind a mennyezetre, mind a falakra használják. Ez egy olyan fajta befejezés, amely lehetővé teszi, hogy valamilyen háromdimenziós képet hozzon létre. Kiválaszthatja, hogy a panelek simaak, de 3D-ben alkalmazott mintázattal. A modern digitális nyomtatási technológia használata a képeken a befejező anyagoknál lehetővé teszi, hogy a minta egy kötet legyen.

Van egy panel is, amely egy számlát tartalmaz, amely a mennyezetre háromdimenziós dekorként néz ki. - hullámok, lépek, virág díszek és még sok más. Ez egy eredeti és modern kivitelezés, melynek egyik nagy hátránya - a domborzat díszítésében a por elkerülhetetlenül összegyűlik. Érdemes megjegyezni, hogy a 3D-s elemekkel való tér túlzott telítettsége fáradtságot és feszültséget okozhat, ami feszültséget okoz a látásra, ezért nem szabad a teljes mennyezetet ilyen panelekkel vágni - kombinálja a 3D-t egy sima felületűvel, növelje a díszítés mélységének hatását kis fényekkel, fényes dekorációval kiegészítve tiszteletben tartva a harmónia és az elegancia elvét.

Tippek a kiválasztáshoz

Olyan sok díszítő panel van, hogy néha nehéz ilyen számokban navigálni.

Tippek segítenek a helyes választásban:

 • Minél kisebb a tér, a "csendesebb" a dekorációnak. Kiváló faragott mennyezet a nappaliban vagy a nagy étkezőben, de egy kis konyhában semmi sem számít, függetlenül attól, hogy milyen szép lehet az Ön számára.
 • A sötét árnyalatok befejezése további spot világítást igényel.
 • Bélés (mind a fa, mind a fém) a konyhában, a fürdőszobában vagy a loggiában néz ki.
 • A terem vagy a nappali számára válasszon olyan paneleket, amelyek a belső tér általános stílusával kombinálódnak, míg a világos színek alatti panelek szinte bármilyen stílushoz illeszkednek.
 • A befejező panelek meglehetősen könnyűek és meglehetősen súlyosak. Ügyeljen arra, hogy értékelje az átfedést azon képesség tekintetében, hogy ellenálljon az új mennyezet kialakításának.
 • A mennyezeti panelek megvásárlásával egyidejűleg vásároljon minden további elemet (lábazatok, csavarok, profilok, fából készült rudak stb.). A mennyezetre választott befejező anyag alapján a tapasztalt tanácsadók a boltban segítenek megtalálni mindent, amire szüksége van.
 • Ha a házban gyermekek és állatok találhatók, válasszon erős, sűrű anyagokat, amelyek ellenállnak a mechanikai stressznek.

Gyönyörű példák a belső térben

   A klasszikus kazettás fa burkolat nem megy ki a divatból.Ez egy tartós és szép befejező lehetőség, amely egyaránt alkalmas egy lakás és egy magánház számára is.

   Még a gazdaságossági változat is tökéletes lehet, köszönhetően a modern, világos színekből készült mennyezeti díszléceknek.

   A skandináv minimalizmus a sok szeretett stílus. Az állvány mennyezeti felülete tökéletesen kiegészíti ezt a belső teret egy lakásban, nem pedig egy házban.

   Az akril panelek minden belső térben jól néz ki. Ez egy sokoldalú kivitel, amely jól néz ki a konyhában, a hálószobában és a teremben.

   A bélés, mind a műanyag, mind a fa befejező anyag nemcsak gazdaságos, hanem könnyen telepíthető. Egy szép és szép mennyezet is kiderül még a kezdeti mesternél is.

   A modern hab mennyezeti díszítés eredeti és szép, és nagyon könnyen felszerelhető - csak a mennyezetre ragasztva.

   A mennyezeti panelek befejezése lehetővé teszi számos ötlet megtestesítését, beleértve a többszintű mennyezetek álmát. Az ilyen felső korlátok esetében egy egyedi projektet fejlesztenek ki, és a telepítés bizonyos összetettséget jelent, de az eredmény figyelemre méltó.

   Hogyan telepítsük a PVC paneleket a mennyezetre, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba