LED mennyezeti lámpák: az előnye és hátránya

A modern otthon mennyezetének megteremtése hasonló a művészethez. Ma még egy lakonikus kialakítás is megváltoztatható az elismerésen kívül. Vegyük legalább a LED-es világítást: segítségével radikálisan megváltoztathatja a mennyezet esztétikai észlelését, és néha teljesen fel is törölheti a felső mennyezet határait. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a megvilágításnak az előnyeit és hátrányait, tanulmányozzuk az alapelhelyezési kritériumokat, amelyek segítségével vizuálisan megváltoztathatja a helyiségek helyét.

Mi az?

A LED-es mennyezeti világítás a világítás új generációja. Magában foglalja a különleges típusú lámpákat, amelyekre jellemző a magas minőség és a teljesítmény jellemzők. Eltér a szokásos központi típusú lámpatestektől, és a különösen intenzív fényáram miatt a fő megvilágítás funkcióját is elvégezheti. Ha a fényforrások teljesítménye kicsi, az ilyen világítóberendezések további megvilágítást jelenthetnek.

Jellemzők és előnyök

E izzók megkülönböztető tulajdonsága ártalmatlan. A folyamat során nem bocsátanak ki toxinokat, nem tartalmaznak higanyt, ezért teljesen biztonságos a szervezet számára. Ez a fény nem éri el az áramot (alacsony feszültség). Ez a tény kizárja a tüzet. Ez a háttérvilágítás nem hat a bőrre, mint az izzók.

A fény puha, kellemes a szem számára. Tudományosan bizonyított, hogy a LED-fény képes normalizálni egy személy érzelmi állapotát, csökkentve az ideges izgalmat. A legújabb orvosi adatok szerint az ilyen megvilágítás nem öregedik a bőrön, és felgyorsíthatja a szövetek, valamint a neuronok regenerálódását. Ez lehetővé teszi az ilyen világítás használatát minden szobában, attól tartva, hogy a hosszú távú használat során negatív hatással lehet.

Egyetlen más típusú világításnak sincs sok lehetősége a tér díszítésére. Ugyanakkor lehetőség van a mennyezeti világítás sikeres kombinálására a falvilágítással, válassza ki a fal kívánt részét, ha a helyiséget külön funkcionális területekre kell elzárni. A viszonylag kis formákban ez a fény megvilágíthatja a helyiséget világosan. Ez lehetővé teszi, hogy kis méretű lakásokban (pl. "Hruscsov", "Sztálin", "Brezsnyev") használhassák anélkül, hogy a mennyezetet masszív szerelvényekkel terhelnénk.

Ilyen eszközökön keresztül meg tudja verni a szoba tervezési jellemzőinek hiányosságait, figyelmen kívül hagyva őket, és látható hiányosságokat okozhat a belső kompozíció érdemeire. Az ilyen világítás lehetőségei nagyok. Ha helyesen közelít a mennyezeti zóna kialakításához, vizuálisan megteheti, hogy a falak nagyobbak és szélesebbek lesznek, ami javítja a helyiséget és megkönnyíti. Néhány rendszer, amely sikeres kombinációval rendelkezik a mennyezet vágásával, teljesen eltünteti a mennyezet határait, így a helyiség légkörérzetet kölcsönöz (például a diódákon a háttérvilágítás használata a nyomtatáshoz nyújtható mennyezeti kompozícióban).

Ezek a fényforrások egyediek a többi lámpabeállításhoz képest. Nem tartalmaznak nehézfémeket, gyakran kompatibilisek a dimmerekkel, és minimális pulzációs együtthatójuk van. Egyes minták képesek a fényáram dőlésszögének kiválasztására. A figyelemre méltó tény az, hogy széles választéka van, ami lehetővé teszi a megfelelő világítási lehetőség kiválasztását.

Ennek a fénynek számos előnye van:

 • Minimális fűtés. A LED háttérvilágítás megkülönböztető jellemzője a fényforrások minimális fűtése.Ez kiküszöböli a bekapcsolt lámpát érintő sérülés lehetőségét, valamint a beépített megvilágítással rendelkező készülékek használatát (nem minden típusú lámpatestnek szigetelő aljzatra van szüksége).
 • Az űrlapok változatossága. A LED-es megvilágítás nemcsak a lámpák széles körét különbözteti meg. Figyelemre méltó, hogy a mennyezeti világítás kialakításánál egyszerre több azonos típusú, különböző típusú lámpát lehet használni, megváltoztatva a szoba mennyezeti zónájának észlelését. Ebben az esetben a mennyezet illúzióját adhatja meg.
 • Gazdaság. A LED-világítás energiát takarít meg úgy, hogy a legtöbbet megvilágítja. Más típusú lámpákkal összehasonlítva ez körülbelül 10-szer gazdaságosabb. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen könnyű kompozíciót végezhessen a villanyszámláktól való félelem nélkül.
 • A fényáram típusa. Egyetlen más háttérvilágítás sem képes megváltoztatni a fényáram árnyékát. Ezeknek a rendszereknek sok lehetőségük van a mennyezet díszítésére, beleértve a ragyogás színének megváltoztatását az otthoni tulajdonos kérésére. A világítás monokromatikus vagy szivárványos lehet. Ebben az esetben a diódák ellenállnak a tápfeszültségnek, és az elektromos hálózatokban bekövetkező balesetek esetén nem hibáznak.
 • LED munka. Más fényforrásoktól eltérően, a LED-izzók nem működnek zajt a működés során. Egyszerű irányultságuk ellenére nem villognak, így nem irritálják a retinát és a látóideget. A legtöbb fajtában azonban az izzás intenzitása a kívánt módon állítható be.
 • Tartósság. Az ilyen háttérvilágítás élettartama körülbelül 100 ezer óra. Ez a fény azonnal eléri a fény intenzitását, nem kell felforrósodnia, hogy ragyogjon. A szálak hiánya miatt rezgésálló és védelmi fokú. Nem fél megérinteni a kezét, ennek élettartama nem csökken.
 • Hőmérsékletet. Ezek a lámpák színhőmérséklet-skálával rendelkeznek. Opcionálisan a fényt 2600 és 10000 K között lehet felvenni. A folyamatos megvilágításhoz használt hangok spektruma a meleg és hideg színek a sárgától a kékig és az ibolyaig. Ez azért kényelmes, mert a vásárlónak lehetősége van arra, hogy kiválasszon egy megfelelő hőmérsékletű eszközt az ablak elrendezéséhez, természetes fény hiányában.

A LED-es háttérvilágítás sok pozitív tulajdonsággal és előnnyel jár:

 • A LED-es világítástechnikai eszközök magas minősége elsősorban a magas színvonalú, kiváló minőségű tápegységű lámpatestekre jellemző. Az olcsó analóg meghajtók villoghatnak, mint a fénycsövek.
 • Annak ellenére, hogy a háttérvilágítás enyhíti a feszültséget, a kutatás szerint a munka módjára alkalmazkodik, növelve a szerotonin felszabadulását. Az álmatlansággal küzdők számára ez kényelmetlenséget okozhat.
 • Az ilyen termékek iránti különleges kereslet miatt gyakran hamisítottak, ami nem zárja ki a hamisítvány megvásárlásának lehetőségét. Ebben az esetben nincs biztos abban, hogy a háttérvilágítás ártalmatlan és nem irritálja a szemet. Az egyetlen kiút az lenne, ha kisebb helyeken (például tárolóhelyiségben) használja azt.
 • A folyamat során a LED izzók leromlottak, ami néhány év alatt befolyásolja a teljesítményüket. Ez lehet a fluxus intenzitásának csökkenése.
 • Ha a világító elemek nagy távolságra vannak egymástól, a szoba világítása elveszíti egységességét.
 • A láncváltozatokban, ha egy LED meghibásodik, a háttérvilágítás leáll, mivel az egész hálózat megszakad.
 • Minőségi LED-es világítási termékek drága. Ha nagy teljesítményű eszközt vásárol a kompozit háttérvilágításhoz, akkor ez hatással lesz a költségvetésre.

Világítási lehetőségek

Eddig a mennyezet LED-es lámpái többféle típusúak:

 • Kontúr - háttérvilágítás diffúz ragyogással, egyetlen fénysáv kialakításában;
 • Irányított - világítás, úgy szerelve, hogy a fényáram a mennyezet mentén irányuljon, és megvilágítsa azt;
 • Spot - kompakt mennyezeti lámpatestek, amelyek fényárama lefelé irányul;
 • Figyelem - a lámpa elhelyezése a mennyezeti lámpákban.

Ezenkívül minden egyes típusra saját formája jellemző. A mennyezeti világítás több fajtára oszlik. Működhet, csúsztatható és ékezetes (sáv). A modellek ipari, irodai, kereskedelmi világítás, sportlétesítmények, oktatási intézmények kategóriái. Kívánt esetben, és kreatív design, sokan alkalmasak egy adott belső stílushoz.

A hasonló termékek teljes választéka:

 • LED szalagfény megvilágítás egy rugalmas hordozón, amely egy kompakt egyenirányítón keresztül csatlakozik a hálózathoz;
 • lemezdiodek merev alapon, diffúzorral vagy fajtákkal, LED-szalagcsíkokra vágva;
 • LED spotlámpák és foltok beépített reflektorral.

A hatékonyság szempontjából jövedelmezőbb a mennyezeti világítás paneljeit venni. A fény egyenletes eloszlása ​​érdekében azonban a spotlámpák jobbak: ha egymástól azonos távolságra helyezkednek el, nem lesznek sötét foltok és árnyék sarkok a szobában. A szalagok különösen jóak a komplex konfigurációjú mennyezeteknél. Lehetővé teszik, hogy ékesszóló vonalakat emeljenek ki, és ezáltal az egyediség két vagy több szintjét adja. Ugyanakkor jól illeszkednek a mennyezet kiemelkedő megvilágításával, és különösen alkalmasak a mintázattal ellátott feszített mennyezetek kialakítására.

Hogyan válasszuk ki?

Ne rohanjon a LED-eken a háttérvilágításra azonnal. Először is látogasson el a boltba, és válasszon egy opciót vagy több modellt. A LED-es háttérvilágítás kiválasztása során ne vegye figyelembe a munkaidők számát: ellenőrizze, hogy ez a modell radiátor-e, és hogy melyikből készült. Ez a készülék eltávolítja a LED-egység hőmérsékletét. Ne vásároljon műanyag radiátort, jobb választani egy modellt egy hűtőrendszerrel, bordázott alumínium felület formájában.

A választás során vegye figyelembe a következő árnyalatokat:

 • válasszon átlátszó fényforrást: a matt fajtákban a radiátor jelenléte és típusa nem látható;
 • ellenőrizze a pulzálás modelljét;
 • a jó LED-ek foszforokkal vannak bevonva;
 • a minőségi termékeknek információs komponense van a csomagban;
 • külsőleg a háttérvilágításnak ne legyen rése, szabálytalansága, érdessége;
 • Előnyben részesítsük azokat a fajtákat, amelyek képesek színváltoztatni (RGB).

Kész készletek vagy rugalmas szalagok vásárlásakor figyelembe kell venni a teljes kapacitást. Ebből függ a mennyezet megvilágításának intenzitásától és az általános energiafogyasztástól. Ez a mutató abban a szakaszban fontos, amikor a megvilágítás kérdése a fő megvilágítás vagy további megoldás. Ahhoz, hogy a megvilágítás elégséges legyen, hozzá kell adni a számított teljesítmény 20% -át. Az alagsor típusai (különösen a beágyazott és a felső modellek esetében).

Tekintsük a szoba célját:

 • puha, meleg színek szükségesek a hálószoba vagy az ülősarok megvilágításához;
 • az irodában a fénynek meg kell egyeznie a napfénygel;
 • a fürdőszoba és a fürdőszoba mennyezetének megvilágításához semleges hangot fog tenni;
 • a nappaliban a színválasztékot kell választani a semleges, meleg és fehér szín kiválasztásával.

Ne vegyen színes, fekete-fehér szalagot: piros, zöld, kék, zöld színű, mindennapos használat hosszú időn keresztül elkezdi lenyomni a pszichét. Jobb, ha a fajtákat színváltozással vásároljuk.

Szálláslehetőségek

A LED-világítás elhelyezése a mennyezeti világítás tervezési ötletétől függ. Kívánt esetben ezt a világítást a nappaliban, a hálószobában, a gyermekszobában, a fürdőszobában, a tanulásban, az otthoni könyvtárban, a folyosón, a folyosón és még egy szekrényben is lehet használni.Ebben az esetben az ilyen megvilágítás előnye az, hogy a design különböző irányaiban megfelelő: a belső klasszikus, modern, etnikai és vintage stílusban harmonikusnak tűnik.

További elhelyezési beállítások a szalagon. Be lehet ágyazni a szerkezetbe: ez adja a mennyezetet. Még egy lakonikus kialakítás is különleges lesz, ha a mennyezet díszes, fényes szalagok, villámlás, reális kompozíció, csillogó csillagokkal díszítve. Az aljzat rugalmassága lehetővé teszi, hogy különböző mintákat helyezzen el a szalagról. Emellett optikai szálakkal is kiegészíthető, aminek következtében a mennyezeti terület kialakítása nem lesz átruházható. Belső mennyezeti világítás teszi reális képet.

A panelek túlnyomórészt a mennyezet egy vagy két helyén helyezkednek el, ezek a beágyazott világítási típusok. Leggyakrabban az egyes funkcionális területek (pl. Konyha, előszoba és folyosó, iroda) megvilágítására szolgálnak. Az akcentus spotlámpákat a doboz kontúrja mentén vagy a mennyezeti szintek ívelt élei mentén használják. A szalag megvilágítással kombinálva a világítás összetételét teljességgel biztosítja, anélkül, hogy egymással versenyeznének.

Az állítható dőlésszögű lámpák jóak a kreatív stílushoz. Például tökéletesen közvetítik a stílust loft, a grunge, a brutalizmus hangulatát. Az ilyen eszközök önellátóak, nagy mennyiségben használják fel a mennyezet megvilágítására, a mennyezeti gerendák díszítésére. A panelekkel jobban kombinálhatók, ha szükséges, falfénnyel is kiegészíthetők.

Hogyan kell telepíteni?

A LED-es háttérvilágítás telepítése típusától függ. Ha ezek beépített fajták, akkor a mennyezet telepítésével együtt vannak felszerelve. A szalag különböző módon használható. Segítségével könnyen kiemelhető, nem igényel külső szakember bevonását. Az utak a tervezett elképzelésnek vannak kitéve. Gyakran egy lábazatba és egy gipszkartonból készült dobozba kerül.

Ez lehet a körvonal körüli tömör aláhúzó doboz. Ebben az esetben először a mennyezet kialakításához ragasztják vagy rögzítik a lábazatot, így a mennyezetről 8-10 cm-es rést hagynak. A folyékony szegek általában elegendőek a rögzítéshez. A szalag ragasztott oldallal közvetlenül az eresz hátsó oldalához van rögzítve, és eltávolítja a védőréteget az aljzatról. Ezután csatlakoztassa a tápegységet és csatlakozzon a hálózathoz.

Ha a háttérvilágítást kétszintes mennyezet telepítésekor kell elvégezni, 10 cm-es rés (a szalagcsatorna számára) vagy egy nyílás marad a háttérvilágításhoz. A vászon feszített mennyezetének telepítésénél a szálszálak végén elhelyezett diódákhoz szükséges lyukakat lehet elvégezni. Ha a háttérvilágítású LED fényforrások csillár beszerelését teszik lehetővé, akkor maga a mennyezet kialakítása után kerül sor. A vezetékeket azonban előzetesen átgondolták.

Tippek és trükkök

A mennyezet LED-es eszközökkel történő megvilágításával érdemes átgondolni a kompozíciót. A klasszikus csillár nem tűnik szépnek a lakonikus diodekkel. Ez különösen nem tűnik helyénvalónak, ha a lámpák különbözőek a stílusban és a designban. Minden esetben fontos figyelembe venni, hogy ha a LED-ek helyettesítik a központi világítást, más típusú lámpákat távolítanak el a mennyezetről.

Az önszereléshez könnyebb a kész készletek beszerzése. Például lehet egy rugalmas szalag, amelyet 5 m-es tekercsekben értékesítenek. Egy vagy két sornyi LED-et tartalmazhat, amelyek ritkán különböznek egymástól. Bizonyos időközönként megjelölte a vágás helyét. A ragyogás intenzitása a diódák méretétől függ. Minél nagyobbak és gyakrabban helyezkednek el, annál világosabb a LED.

Nem szabad szalagos anyagot vásárolni 1 m-es LED-ekkel, 30 db-mal, valamint a modellel, ahol 240-es van. Átlagosan 60-120 db / méter.Ebben az esetben vegye figyelembe: ha pihentető légkörre van szüksége, a fényforrások száma nem haladhatja meg a 60 darabot, míg méretük kicsi. Ha a klasszikus csillár teljes cseréje megtörténik, akkor érdemes egy kétsoros szalagot vásárolni.

A mennyezet felszerelésekor vegye fel a dióda lámpáit úgy, hogy amikor a lámpa kialszik, könnyen cserélhető. Ezért ügyeljen a lámpa típusának és típusának figyelembevételére: nehezebb a nem szabványos változat a boltban.

A háttérvilágítás rövidítéssel történő telepítésekor az RGB kombináció szín alapján történik:

 • R piros;
 • G - zöldes;
 • B - kék (kék).
 • A negyedik érintkezés 12 vagy 24 V.

A világítótestet az alaplap alá rejtve, nem ragasztott a falra: ebben az esetben látható, hogy vizuálisan leegyszerűsíti a mennyezet kialakítását. Ha a fényt a falra való átmenetre tervezték, próbálja meg zárni a járdaszegélyt. A csillár és a szalag kombinálásakor érdemes egy gyűrű alakú szintet kialakítani a csillár körül, melynek szélét szalaggal kell kialakítani. Így a mennyezet eredeti és szép lesz, míg a lámpák maguk is különállónak tűnnek.

Gyönyörű példák a belső térben

Forduljunk a mennyezet gyönyörű kialakításának példáihoz a lakás LED-es világításával.

Példa a szalag és a spotlámpák kombinációjára, amelyben a harmónia érhető el.

A vendégterület kiemelése különlegesvé teszi a légkört. A meleg árnyalat használata lágyítja a kék háttérvilágítás hatását.

Szokatlan megoldás a kreatív szerelmeseinek: délután a mennyezet teljesen lakonikus, esti fényben látható a vászon.

A LED-ek mennyezeti és fali lámpáinak azonos kialakítása a hálószoba hangulatát hangulatosvá teszi.

A jó megoldás egy többszínű szivárvány világítás: a vidám színek jelenléte, összeállítva, pozitív érzékelést ad a szobának.

Egy kis terület kiemelése egy nyitott ablak érzését közvetíti, a levegővel tölti ki a helyet.

A kétszintes mennyezet feszültségszerkezetének kiemelése a különálló fénypontok és szalaglámpák fényerejével különleges hangulatot kölcsönöz.

A mennyezet díszítése szalagfénnyel kiemelkedő spotlámpákkal teszi lehetővé a mennyezeti tér elegáns kialakítását. A különálló háttérvilágítás lehetősége lehetővé teszi a fényminta változását.

     A beépített LED-es lámpák közvetíthetik a csillagok realisztikus csillogását.

     Ebben a videóban megtekintheti a nyújtási mennyezet alrétegének lehetőségeit.

     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba