LED mennyezeti lámpák: elhelyezési és tervezési lehetőségek

 LED mennyezeti lámpák: elhelyezési és tervezési lehetőségek

A LED-es mennyezeti világítás egy eredeti tervezési megoldás, amely lehetővé teszi a mennyezeti terület egyediségét. Annak érdekében, hogy ez a mennyezeti dekorációs technika stílusos és megfelelő legyen, meg kell vizsgálni az elhelyezés finomságait és a legjövedelmezőbb tervezési technikákat.

Jellemzők

A LED szalag egy funkcionális világító eszköz, amely dióda-lámpák tömegével rendelkezik. A kialakítás alapja ragasztófelület és védőfólia. Néhány fajtát a mennyezethez műanyag klipek rögzítenek. A legegyszerűbben a segédkomponensek, az érintkezőpárna és a LED-ek. Ahhoz, hogy a világítás egyenletes legyen, a fényforrások egymástól azonos távolságra helyezkednek el.

Ez az anyag meglehetősen rugalmas, a szalagot tárcsákban értékesítik, kizárva a gyűrődések kialakulását, és vágóvonalai vannak. Ez egy kiegészítő megvilágítás, bár ennek a világítóberendezésnek a teljesítménye gyakran lehetővé teszi a központi világítás cseréjét. Az 1 m-es szalagfogyasztás 4,8 és 25 W közötti.

Az 1 m-es LED-ek száma 30-240 darab lehet. Egyedisége a gazdaságában rejlik: az energiafogyasztás szempontjából 10 méteres szegmens kisebb, mint egy hagyományos izzólámpa.

Az ellenállások kiküszöbölik a feszültségfeszültség lehetőségét, korlátozzák az áramlást. A szalag szélessége elérheti az 5 cm-t, a LED-ek mérete is eltérő, ezért egyes fajták fényesebbek, mint mások. Ha szükséges a mennyezeti megvilágítás intenzitásának növelése, akkor egy további dióda is forrasztódik a szalagra.

Szilárdság szerint a LED-szalagok három típusra oszthatók:

 • nem szoros (szokásos helyiségeknél);
 • a nedvességgel szembeni védelem átlagos fokával (magas páratartalmú helyiségekben);
 • szilikonban, vízzel szemben ellenálló (a fürdőszobában).

A modern piacon az ilyen termékek klasszikus fehér színű szalagok, RGB és egyszínű háttérvilágítás formájában kerülnek bemutatásra.

előnyök

A LED-es háttérvilágítás szalagként kényelmes és különböző minőségű.

Ez egy keresett mennyezeti tervező eszköz több okból is:

 • a helyiség belső összetételének kifinomult frissítésének módja;
 • egyedülálló hangulatot teremt minden szobához;
 • egyenlő és puha irányított lumineszcenciában különbözik villogás és zaj nélkül;
 • közvetlenül a mennyezethez;
 • jelentősen megtakarítja az energiafogyasztást;
 • vonzó designja van;
 • tartós - élettartama körülbelül 10 év;
 • A belső színek összetételéhez színárnyalatokkal rendelkezik;
 • a rugalmasságnak köszönhetően bármilyen formájú;
 • ártalmatlan, üzem közben nem bocsát ki mérgező anyagokat a levegőbe;
 • tűzálló;
 • Nem érinti a TV-jeleket és a kommunikációt (nem zavarja).

Ilyen szalag lehet a lakás bármely szobájának díszítése.

A mennyezetet díszítheti vele:

 • nappali;
 • az óvoda;
 • folyosón;
 • folyosó
 • fürdőszoba;
 • öbölrész;
 • konyha;
 • dolgozó szekrény;
 • otthoni könyvtár;
 • üvegezett loggia;
 • erkély;
 • kamra.

A LED-es háttérvilágítás megfizethető áron. Könnyen telepíthető, a telepítés kézzel is elvégezhető, külső szakértők bevonása nélkül.

7 fénykép

Kiválasztási kritériumok

A LED-eken lévő szalagos megvilágításnak sok fajtája van.Vásárlás előtt határozza meg a világítás típusát.

Ha ez a szalag az általános világítás funkcióját végzi, távolítsa el az összes világító eszközt a mennyezetről. Ezután a mennyezeten több, nagyobb teljesítményű szalagot rögzítenek, amelyek a kerülete körül helyezkednek el, valamint a feszített mennyezeti film mögött (költséges módszer). A kontúrok kiemeléséhez ez az öntapadós háttérvilágítás a fülkék kerülete körül van rögzítve, diffúz fényt és a tér térbeli vizuális hatását hozza létre.

Ha ki kell emelni a formájú kiemelkedést, megismételheti az alakját részben, ami különösen fontos a felfüggesztett szerkezetek esetében. A szalag rugalmassága nem korlátozza a vonal görbületét.

Ha a mennyezeti világítást tervezik megismételni, például a tükör alakjának kiemelésével vagy a konyhai kötény felé nézve, szerezze be a lumineszcenciával azonos fajtákat. A LED-szalag helyes megválasztásához és a bemutatott tartományok széles skáláján történő elvesztéséhez el kell dönteni a szerelés típusát, a ragyogás árnyékát, a fényforrások teljesítményét és mennyiségét. A tervezési elképzelés, amelyen a fényáteresztés végső hatása is függ, fontos.

Ezért a vásárláskor érdemes még az aljzatra is figyelmet fordítani: nem kívánatos, hogy a szemet elkapja. A mennyezet fő hátterének színe lesz. Ez nem csak fehér lehet. Ilyen termékek piacán barna, szürke és még átlátszó alapot találhat.

Glow Tint

A szalagok nem csak fekete-fehérre és színre oszlanak. Az első esetben ezek csak egy árnyékban égő izzók (például fehér, kék, sárga, narancs, zöld). Ezen kívül ezek a fajták infravörös és ultraibolya fényt bocsáthatnak ki. A második a beépített izzókkal ellátott szalag, amely különböző színekben váltakozva vagy egyszerre megvilágítható. A szalagok különböző jellemzői befolyásolják az árat: a fénykapcsolási móddal rendelkező lehetőségek drágábbak.

A szálláshely teljesítménye és sűrűsége

Ha a megvilágítás fő követelménye a fényáram fényereje, akkor a diódák között kisebb intervallumú terméket kell megvásárolni. Ebben az esetben az energiafogyasztás nagyobb lesz, mint a ritka villanykörteinek. Ha a mennyezet megvilágítása csak dekoratív funkcióval bír, elegendő a mennyezeti zóna LED-jének megvásárlása - a LED-ek száma 1 m-re körülbelül 30-60 darab. A fő megvilágításhoz egy 120-240 darab 1 m hosszúságú izzók száma alkalmas.

Ugyanakkor fontos az árnyalat: minél nagyobb a szoba, annál nagyobb a szalag szélessége. Egy nagy terület magas mennyezetén egy keskeny változat elveszik. Jobb, ha a mennyezeti területet 2 soros LED-ekkel díszítik.

Tanulási díj

Valójában itt minden egyszerű: a szalagon látható SMD rövidítés „a felszínre rögzítő eszköz”. A betűk mellett 4 számjegy van: ez egy LED hosszúsága és szélessége. A bemutatott lehetőségek közül a legmegfelelőbb a 3020 (3 x 2 mm), 3528 (3,5 x 2,8 mm), 5050 (5 x 5 mm) paraméterek. Minél több dióda és elhelyezésük sűrűsége, annál fényesebb. A szalagok minden típusa eltérő teljesítményű. Például az SMD 3528 60 db / 1 m-es diódával 4,8 W-ot fogyaszt, ha a fényforrások 120, a teljesítmény 9,6 W. Ha 240, a fogyasztás 19,6 watt.

Metrikus terület

A szalag metrikus területe a ragasztott mennyezeti sík kerületétől függ. Mivel a LED-eket a ragyogás intenzitása jellemzi, azt véletlenszerűen nem vásárolják meg: ha a tér kis, a fény feleslege a szembe kerül. Egyszerűen fogalmazva, a 11 wattos térfogat 100 wattos izzólámpát cserél.

A fényszint kiválasztásához mérje meg a megvilágított terület kívánt metrikus területét mérőszalag segítségével. Ezt követően az eredményt 1 m-es szalaggal megszorozzuk.Ez az érték lehetővé teszi a tápegység vagy a vezérlő megvásárlását, ha a mennyezet díszítésére tervezték a színes izzókkal ellátott szalag megvásárlását.

Általában a mennyezet megvilágítására szolgáló szalag hossza 5 méter, bár ma már ilyen termék vásárolható egy kisebb hosszúságú szegmensben.

Védelmi osztály

A LED-ekkel ellátott szalagok minden típusa a különböző típusú helyiségek mennyezetének díszítésére szolgál.

Visszatérve a jelölés témájához, érdemes figyelembe venni a jelöléseket:

 • Az IP 20 egy olyan címke, amely jelzi a LED szalagok használatának lehetőségét száraz típusú szobákban (nappali, gyermek-, munkahelyi, folyosó).
 • Az IP 65 egy olyan jelző, amely azt jelzi, hogy a tábla érintkezik a nedvességgel, és „nedves” zónákban (ahol a szomszédok tetején szivárgás lehetséges) használható.
 • IP 68 - szigeteléssel ellátott kategória.

Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a mennyezet díszítésére szolgáló szilikonrétegű fajták nem alkalmasak, mivel akadályozzák a fényáram intenzitását, arra kényszerítve a szubsztrátumot, hogy felmelegedjen, ami a mennyezet felületét felmelegíti.

felszerelés

A saját kezű LED-es lámpák könnyű telepítése. A telepítés előtt azonban érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy a szalagok az energia egy részét hő formájában szétoszlatják. Ezért, mielőtt a háttérvilágítást megjavítaná és csatlakoztatná, bizonyos helyiségekben figyelembe kell venni a szigetelést. Erősebb diódákhoz ez lehet alumínium hordozó. Ha a háttérvilágítás teljesítménye kicsi, a lámpa dekoratív világításként szükséges, a szigetelés nem szükséges.

A lábazatban

Ez a módszer azért kényelmes, mert a mennyezeti burkolat telepítése után a háttérvilágítás a mennyezetre szerelhető. A fő feladat egy vonzó külső lábazat vásárlása, ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy nem vékony. Ez a háttérvilágítás elvesztését eredményezheti. A munka kezdetén az alaplap megbízható ragasztóval (pl. Folyékony körmökkel) a mennyezetre van rögzítve, és a csatornát 8-10 cm-re hagyja a mennyezetről. Annak érdekében, hogy az eresz még egyenletes legyen, egy szintet jelölhet ki.

A beállítás és a szárítás után a ragasztó folytassa a szalag beszerelését. Ehhez a lábazat felületét megtisztítjuk, a ragasztóréteget eltávolítjuk a háttérvilágítás hátsó oldaláról, és a hátoldalon a mennyezetre vagy az alaplap hátsó oldalára van szerelve. Ha az öntapadó öntapadó szalag megbízhatatlannak tűnik, több helyen ragaszthatja a szilikon ragasztóval vagy kétoldalas szalaggal. A polaritás függvényében a tápegység és az RGB doboz többszínű fajtáinak csatlakoztatása szükséges. A rendszer feszültségének ellenőrzése után csatlakoztathatja a szalagot a 220V tápegységhez.

A gipszkarton szőnyegen

A mennyezet elhelyezésekor elrejtheti a háttérvilágítást egy gipszkarton dobozban. A rendszer felépítésének idején nyílt vagy zárt rést készítenek a beépített szalagvilágítás telepítésére. A doboz kialakítását a jelölés, a hordozóprofilok CD-elemekkel való összekötése teszi lehetővé a falakhoz, így egy rést alkot. Ebben az esetben a rendszertől függetlenül (egyszintű, kétszintű vagy többszintű) 10 cm-es résszel kell felszerelni annak érdekében, hogy biztosítsa a LED-ek fényének áthaladását.

A gipszkarton lapjait a keretre helyezik, így a szalag világítása számára hiánypótló marad. A doboz kerülete zárva van egy oldallal (karnice), amely tovább elrejti a szalag rögzítését. A varratokat maszkolják, alapozzák és festik, majd az öntapadó háttérvilágítás közvetlenül a gipszkartonra kerül. A rögzítést úgy végezzük, hogy a LED-ek fénye felfelé irányuljon. A polaritást követően a rendszert az áramvezetőkhöz kell csatlakoztatni.

tervezés

A mennyezet díszítése LED szalaggal változatos. Ez függ a kreatív képességektől, a mennyezet tervezési jellemzőitől, a vetülékek jelenlététől, a mintáktól és a lámpák típusától. A mennyezet kerülete körül könnyű szalag helyezhető el, amely a többszintű szerkezetek díszítésének eleme.A helyének sok változata létezik, minden esetben egyedi hatást hoz létre.

Különösen érdekes a mennyezeti világító LED-szalag, amely részt vesz a struktúrák vetületeinek kiemelésében. Például a második szint kiemelése egy szalag és egy központi lámpa kombinációjával szép lenne. Ugyanakkor megpróbálják kiválasztani a háttérvilágítást oly módon, hogy árnyéka megegyezzen a hőmérsékleten a központi fénygel.

A felfüggesztett szerkezet résszel elrejtett szalag hangsúlyozza a kívánt mennyezeti zónát, melynek köszönhetően zónába helyezheti a helyiséget. Ilyen módon az étkezővel kombinálva a nappaliban étkezősarokat rendelhet. Ugyanez a technika kedvezően hangsúlyozhatja a vendég zónát, ami a színárnyalat miatt különleges légkört teremt.

A mennyezeti kompozíció bizonyos részének göndör vonalak háttere jól néz ki. Ez lehet egy monokromatikus bevonat, vagy egy nyomtatott mennyezet kialakítása fényképnyomtatással. A dióda használata a kép kerülete körül egy kötetet és különleges hatást eredményez. A kis nyomatok megvilágítása megváltoztatja észlelésüket, ez egy eszköz a kívánt hangulat hozzáadásához a belső térhez. Az ilyen megvilágítás vizuálisan szélesebb és könnyebbé teszi a mennyezetet, még akkor is, ha a tervezés több szintből áll.

A mennyezet kérdése és szerkezete. Például a LED-szalag világítása tükröződik a fényes vászonban, vizuálisan hozzáadva a helyiséghez fényt, ami különösen fontos az észak felé néző ablakokhoz, és a kis ablaknyílásokkal rendelkező terek. A diódák felfelé irányuló iránya lágy fényt hoz létre, a rést oldalra rögzítve irányított áramlást és a magasodó mennyezet hatását biztosítja.

A szalag behelyezése a bevonóanyag és az alap között a ragyogás illúzióját hozza létre belsejéből. A bonyolult vétel a tervezési világítás megteremtése a feszített mennyezeten belüli szalag segítségével. Gyakran ilyen rendszerekben további szálakat használnak, amelyek a szálak végén lumineszcens forrással rendelkeznek.

Tippek és trükkök

Ahhoz, hogy a megvilágítás a lehető legmegfelelőbb legyen, a vágási helyeket csatlakozóval vagy forrasztópáka segítségével kell rögzíteni. Ugyanakkor nem lehet több mint 10 másodpercig befolyásolni az anyagot. Monokróm fajtákban a "+" és a "-" érintkezőket kell csatlakoztatni.

Az RGB táblákon az érintkezőket szín és jelölés alapján kombinálják, ahol:

 • R piros;
 • G - zöld;
 • B kék;
 • 4 érintkező = 12 vagy 24 V.

A transzformátor kábel csatlakozik az N és L érintkezőkhöz. Ha csatlakoztatja az RGB szalagot, adjon hozzá egy vezérlőt a rendszerhez. Fontos, hogy ne keverjük össze a "+" és a "-" értékeket, ez a szalag töréséhez vezethet. Csatlakoztatáskor vegye figyelembe, hogy a transzformátor maximálisan 15 méternél hosszabb teljes megvilágítási hosszra van tervezve. Ha a háttérvilágítás kerülete nagyobb, további tápegységet kell hozzáadni a rendszerhez.

Annak érdekében, hogy a színek negatív észlelése ne szenvedjen tovább, a szalagot helyesen kell kiválasztani. Ne vásároljon a háttérvilágítás egyszínű modelljét. Tekintsük az árnyék hatását: a vörös szín szorongást és agressziót idéz elő, először kék nyugodt, de állandó ragyogással napról napra, majd depresszióra késztet.

A napfényes világítással a sárga fény nyomott hangulatot teremt. A lila jó a fiatal háztartások szobájában, de idős családtagok számára ellenjavallt. Ezért gyakorlati okokból vásárolva érdemes fehér fényt választani a napfényben és a változatos színváltozatok között. Ez lehetővé teszi, hogy a fényáram árnyalatait a hangulattal megváltoztassuk anélkül, hogy hozzászoknának hozzájuk.

Ne felejtse el tisztítani a felületet, mielőtt beillesztené a LED-szalagot. Szóval biztonságosabbá és hosszabb ideig fogja tartani.Még akkor is, ha kezdetben a felület, például az eresz, tisztanak tűnik, érdemes törölgetni, megszüntetni a ragasztóréteg hámlását okozó port. A szalagot csak a vágásra kijelölt helyeken lehet vágni.

Gyönyörű példák a belső térben

A LED-szalaggal a mennyezet megvilágítására szolgáló lehetőség kiválasztásához a fotógalériából a gyönyörű design példáira hivatkozhat.

 • Klasszikus példa arra, hogy a mennyezeti párkányt a fényszórókkal kombinált szalagmegvilágítással hangsúlyozzák.
 • A rugalmas szalagok kedvezően hangsúlyozzák a kétszintes mennyezet göndör vonalait, kiemelve a nappali helyiségét.
 • Az asztali állványos étkezősarok komplex kialakításának kiválasztása szokatlan, míg harmónia nélkül.
 • A LED-es világítás és a spotlámpák kombinációja a különböző árnyalatok miatt lehetővé teszi, hogy egy mennyezetes mennyezeti kompozíciót hozzon létre.
 • A beépített szalagfények szokatlan változata, a villámlás hatása a mennyezetre, lenyűgöző.
 • Egy többszintű mennyezeti tér kiemelése más színvilágítással egyedülálló hatást eredményez.
 • A feszített mennyezet kis töredékének kiválasztása szalagvilágítással megteremti a kép realizmusának illúzióját.

Ebben a videóban talál egy mesterkurzust a LED szalag telepítésekor, és hasznos tippeket, amelyek segítenek elkerülni a gyakori hibákat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba