Ágynemű tulajdonságai és jellemzői

 Ágynemű tulajdonságai és jellemzői

A puha ágy kellemes testápolóval az erős és kényelmes alvás kulcsa. A perkale nevű vékony pamutszövet megérdemelten népszerű a fogyasztók körében. Oroszországban az ismert anyagok, mint a szatén és a selyem, egyenértékű.

A textilek általános jellemzői és összetétele

A Percale egy pamutszövet, amely nem fonott fésült szálból készül. A gyártási szakaszban minden szálat speciális ragasztóanyaggal kezelünk, hogy a szövet sima, sima, tartós és fényes legyen.

Sokan nem értik a ragasztó és az ágynemű közötti kapcsolatot. A fogyasztók mindig szembesülnek az ilyen ügyek környezeti biztonságával és lágyságával. Félelmük teljesen hiábavaló. a perkálok gyártásához használt ragasztó kémiailag semleges, ez semmilyen módon nem befolyásolja a bőrt és nem okoz irritációt. Ezenkívül egy ilyen komponens jelenléte nem érezhető, ha elalszik. A szövet finom és tágas, így biztonságosan megvásárolhatja az anyagból készült alváskészleteket.

A Percale rendkívül magas teljesítmény-paraméterekkel rendelkezik:

 • nagy sűrűség és erő;
 • sima textúra;
 • gyengédség és lágyság;
 • hipoallergén;
 • környezetbarát.

Ezenkívül a percale nem teszi lehetővé a tollak és a lejtők használatát, ezért a matracokat, takarókat és párnákat gyakran varrják belőle. Ez az anyag előnyei a termelés sajátosságai miatt.

Először is, amint már említettük, a percale gyártásánál nem sodrott rostot használunk. Ez lehetővé teszi, hogy teljesen rajzoljon a szövetre, úgyhogy a szövet általában különböző mintákban és színekben különbözik. A vászon sűrűbbé és tartósabbá vált, a szálak alapos méretezésnek vannak kitéve. Ezzel egyidejűleg ez egyúttal puha és simaságot biztosít nekik, aminek köszönhetően az anyag rendkívül kellemes tapintási érzéseket okoz.

A modern ipar két fajtát termel:

 • háztartási feszültség - az anyag, amelyet az ágynemű, ágynemű és egyéb háztartási textíliák (asztalterítők, takarók stb.) varrására használnak, legalább 115 g / m2 sűrűséggel. m;
 • technikai vászon - sátrak, valamint ejtőernyők és napellenzők gyártásához.

A leghíresebb technikai anyag a stern percale. Kisebb sűrűségű, mint a hazai változat, amely 70 és 105 g / m2 között változik. Az ilyen alacsony index miatt nem használható napernik és matracburkolatok készítéséhez, mivel nemcsak a lejtő és a toll, hanem a szintetikus párnás töltőanyagok is könnyen átcsúszhatnak rajta.

nyalánkság

Számos visszajelző hostess, akik az ágynemű-készlet megvásárlásakor a perkalyut részesítették előnyben, kivételes jellemzőit mutatják. Először is szinte egyedülálló ereje van, így a fehérnemű több éve használható.

A Percale sima szerkezetű, kellemes tapintású felületű, és a kényelmes és teljes alvást biztosító gyengédség hozzájárul a gyors alváshoz. A vászon felülete nagyon sima, szöszmentes, nagy sávszélesség jellemzi. Következésképpen az anyag "légáteresztő", azaz levegőbe enged, "üvegházhatás" létrehozása nélkül.Fontos, hogy télen a szövet gyorsan felmelegedjen, és hosszú ideig megőrzi a hőt, és nyáron éppen ellenkezőleg, kellemes hidegséget tart fenn.

A Percale higroszkópos - jól felszívódik, megtartja az izzadságot, a könnyeket és a nyáladást, így nagyon kisgyermekek számára is ajánlott. Az anyag 100% pamut, ezért nem okoz allergiát és nem halmoz fel statikus elektromosságot.

A perkalya ágyneműt a megnövekedett kopásállóság jellemzi. Az anyag legfeljebb 1000 mosást tart fenn, megtartva a változatlan színt és a textúrát. Az ábrák nem törlődnek, nem fakulnak. Mattanyag maga. Éppen ezért a termékből készült termékek színüktől függetlenül nagyszerűek.

A szálak különös módja megakadályozza a pelletek képződését, mindenféle puffasztást és hajtogatást. Ennek köszönhetően a vászon tartós használat esetén is megőrzi a gyengédséget és a puhaságot. Ezen túlmenően a ragasztóoldat, amely együtt tartja a szálakat, rendkívüli kötési tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek eredményeként a vászon nem kevesebb, mint 2% -kal csökken.

ellenérvek

Sajnos az ideális anyag még nem jött létre, és még a percale is, sok minden érdemével, nem kivétel. Az anyagnak hátrányai vannak. A legsúlyosabb a késztermékek magas ára. Az ágyneműkészletek ára sokkal magasabb, mint más típusú pamut vászonból készült termékek. Például egy 1,5 hálószobás szett akár 20 ezer rubelt is lehet, míg ez a szövet nem nevezhető szerénynek.

A Percale nem tolerálja az erős csiszolóanyagokat, a kemény víz tekintetében szeszélyes. Ezen tényezők bármelyike ​​jelentősen ronthatja a szövedéket és deformálódhat. Az elveszett megjelenés visszatérése nem fog semmilyen módon működni. Minden, ami megmarad az Ön számára, megcsodálhatja a gyönyörű textil fotóit.

Milyen anyagot használnak?

Indiát a perkal szülőhelyének tartják, ahol először egy speciális metszéstechnikát hallottak. Azonban a percálok tömeggyártása csak a 17. században kezdődött Franciaországban, ahol a vászon hajó vitorlák gyártására használt. Ehhez olajjal is bevonták.

A Percale-t, amelyet kizárólag a kizárólag technikai célú anyagoknak tulajdonítottak. Ipari és még a légi közlekedésben is használták (a múlt század közepéig gyakran használták a repülőgépek belső burkolására). Ma ez a színpad messze elmarad, az emberek inkább egy ilyen vászonon pihenhetnek, és nem csodálják meg az égen.

Éppen ezért ma a percale fő alkalmazási területe az otthoni, valamint a közterületek (luxusszállodák és rekreációs központok) ágynemű-készletének szabása. Napjainkban a szokatlan nevű percale nevű szövetből származó textilek nagyon rangosak. Jelenléte nemcsak kivételes ízt, hanem a tulajdonos meglehetősen magas vagyonát is jelzi.

Az elmúlt években a tenyér a percale gyártásához Franciaországhoz tartozott. Napjainkban Oroszországban az ilyen fehérneműt Portugália és Olaszország gyártói képviselik. Nem sokkal régebben a következő típusú ágynemű gyártását megkezdő hazai vállalkozások is elkezdték előállítani:

 • polutoraspalnoe - gyakran 3 évnél fiatalabb gyermekek számára szerzett;
 • standard kétágyas - 2 párnahuzat, lepedő és paplanhuzat;
 • Euro - hasonló az előző verzióhoz, de a lapok hossza és szélessége kissé eltérő paraméterei;
 • A családi ágynemű olyan ágynemű, amelyben a lap kissé nagyobb, mint a klasszikus kettős készlet, és a paplanhuzat kisebb.

Ápolási tippek

A Percale csak gondos gondoskodást igényel, ezért ha úgy dönt, hogy megvásárol egy készletet, ne felejtse el a működésének és mosásának jellemzőit.Először is szigorúan tilos bármilyen fehérítőt (mind klórtartalmú, mind klórtartalmú készítményeket) használni a percale tisztításakor. Másodszor, az anyag nem forralható. Harmadszor, a mosást csak 45 ° -ot meg nem haladó hőmérsékleten lehet megengedni. Ezen túlmenően az anyag nem tolerálja a foltok eltávolítására szolgáló szerszámmal történő előmosást és mosást.

A mosás megkezdése előtt az ágyneműt hűvös helyen kell hagynia. Csak azt követően lehet elhelyezni a mosógép dobjában. Ne feledje, hogy ha nedves, az anyag erősen ráncos, ezért a szárításhoz használt vászonnak szigorúan vízszintesnek vagy függőlegesnek kell lennie, gondosan ki kell egyenesítenie. Az előnyökből meg lehet jegyezni, hogy a mosoda teljesen nem fél a napsugárzástól, így a napsütéses oldalon szárítható. A készlet nem halványul fel UV fényben. Vasalás közben ne tegye a maximális vasalót. A legmagasabb megengedett hőmérséklet 140 fok.

Vélemények

A perkálból készült ágyneműk véleménye nagyon pozitív. A legtöbb fogyasztó jelzi, hogy az ilyen ruhák alvása nagyon kényelmes. A Percale kellemes a test számára, gyengéd, könnyű és tágas, lehetővé teszi a bőr „lélegzését”. A felhasználók megjegyzik, hogy a hideg őszi és téli éjszakákon a percale nagyon jól felmelegszik, de nyáron, a gyártókkal ellentétben, érdemes más anyagokat használni, mivel meleg.

A termékek ideálisak a kanapék és matracok védelmére - az anyag nem teszi lehetővé a por belsejét, ezáltal segítve a hálószobás higiénikus tisztaságot. A párnahuzat párnája nem tűnik el, mert teljesen áthatolhatatlan a tollak számára. Nagyon fontos előnyt jelent, hogy az anyag nem nedvesedik meg az izzadt fejből, így a mosoda különösen alkalmas kisgyermekek számára, akik, mint tudják, az éjszakai izzadás jelentősen megnőtt. A termékek nem törnek össze, még akkor sem, ha az emberek nagyon nyugtalanul alszanak, és a készletek hosszú ideig használhatók.

Sok felhasználó hasonlítja össze a popalint. A Poplin egy vászon, amelyet szintén nagyon gyakran használnak az ágynemű varrására. Ez egy pamut és selyem kombinációja, kis hegű. Vizuálisan az egyik vászon jelentősen eltér a másiktól. A Percale sima, de a poplin jobban dombornyomottabb. Ugyanakkor mindkét anyag kopásálló, természetes és kellemes a test számára. Éppen ezért a fogyasztói vélemények nem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a két vászontípus közül melyik legyen előnyben részesítve az ágyneműkészletek kiválasztásakor.

De a szaténhoz képest sokkal könnyebb a választás. Annak ellenére, hogy a szatén fényes felülettel és ragyogó fényességgel rendelkezik, ez az anyag rendkívül rövid élettartamú. Gyorsan viselkedik, nedvesedik, a szín és a ragyogás gyakran elmosódik. Ezért a fogyasztói vélemények egyhangúlag egyetértenek a percale szövetek előnyeivel - az ilyen készletek praktikusabbak és tartósabbak. Néhány háziasszony is hasonlítja össze az átlagokat és a durva. Mindkét vászon 100% pamut, azonban a durva calico durvább és durvaabb, mint a percale, sőt, sokkal kevésbé tartós. Másrészről a levegő is jól halad, és ugyanakkor többször olcsóbb, ezért általánosan hozzáférhető, amit a cikkben tárgyalt vászonról nem lehet mondani.

Általánosságban elmondható, hogy a többi pamutanyaggal való összehasonlítás egyértelműen jelzi a percale előnyeit, de a vászon magas költsége nem teszi lehetővé honfitársaink többségének megvásárlására ilyen készleteket maguknak és családtagjaiknak.

Összefoglalva, érdemes megjegyezni egy értékes tanácsot a kiváló minőségű ágynemű tulajdonosaitól. Sajnos, mint az összes drága anyag, a percals gyakran kovácsolt.Egy tapasztalatlan vásárló nem képes vizuálisan megkülönböztetni az egyik vászont a másiktól, ezért a kimenetnél rövid életű anyagot kap a mesésen nagy pénzért. Annak érdekében, hogy ne legyen megtévesztve, a vásárlás előtt gondosan ellenőrizze a szövet szövését. Ha a szálak keresztmetszetű vagy kör alakú szövéssel vannak összekötve, azt jelenti, hogy alacsony minőségű utánzata van. Az ő vásárlása jobb megtagadni.

A percale ágynemű-vasalásról szóló információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba