Hogyan válasszuk ki a kiváló minőségű ágyneműt?

Hogyan válasszuk ki a kiváló minőségű ágyneműt?

Ahhoz, hogy reggel jó hangulatban ébredjünk fel, jó éjszakai alvást kell biztosítani, ami nagyban függ a jó ágyneműtől. Ebben a cikkben megvitatjuk azokat az anyagokat, amelyekből készült.

A legfontosabb minőségi paraméterek

A teljes alvás befolyásolja az ember általános állapotát, hangulatát és egészségét. Ha figyelembe vesszük, hogy életünk egyharmadát Morpheus karjaiban töltjük, akkor egy személynek jó ágyra és minőségi ágyneműre van szüksége a kényelem és a megfelelő pihenés érdekében.

A kiskereskedelmi gyártókban ma már az ágyneműkészletek óriási választékát kínálják, amelyek az anyag szerkezetében, sűrűségében, a különböző színekben különböznek. Az ágyneműkészleteket a legolcsóbb - a legdrágább - luxus áron kapják.

Vegyük figyelembe azokat a főbb jellemzőket, amelyeket figyelembe kell venni a vásárlás során. A címkén feltüntetett fontos kritérium a vászon minőségi osztálya, amelyet a pamut, a selyem és a vászon különböző mutatói határozzák meg.

 • A pamutszálas szövetek minőségi osztálya mutatja a szemetet a vászonban. Ez a mutató a legmagasabb és a gyomnövekedés után öt szakaszba sorolható. Ez az osztályozás meghatározza az ágynemű minőségét és megjelenését.
 • A selyem ágynemű minőségi osztályát a szálak sűrűsége határozza meg. A sűrűség mértékegysége az anya vagy a gramm négyzetméterenként. A luxus fehérnemű 22 és 40 mA között van.
 • A lenből készült lenvászon minőségi osztályát a környezeti tulajdonságok és a sűrűség határozza meg. Szennyeződések nélkül a lenszövet sűrűsége 120-150 g / négyzetméter. m.

Az ágynemű szilárdsága és tartóssága a választás egyik fő mutatója. Az ilyen jellegű probléma az első néhány mosás után észlelhető, mivel az ágynemű laza szövete gyorsan elveszti megjelenését és használhatatlanná válik.

A higroszkóposság és a légáteresztés tulajdonságai a nyári időszakban nagyon fontosak az emberi test izzadtságának köszönhetően. E tulajdonságok szerint a természetes szövetek kényelmesebb feltételeket biztosítanak, mint a szintetikus anyagok. Az ágynemű gyártásához használt színezékeknek, amelyeknek szép és világos vernális megjelenésüknek hipoallergénnek kell lennie, és rendszeres mosással stabilnak kell lennie. A sűrűség a fő kritérium, amelyre mindenekelőtt figyelmet kell fordítani a vásárláskor, mert az ágynemű tartóssága attól függ. A sűrűséget a szálak számától függően határozzuk meg. cm és a gyártó a címkén tükröződik:

 • nagyon alacsony - 20-30 szál 1 négyzetméterenként. cm;
 • alacsony - 35-40 szál 1 négyzetméterenként. cm;
 • átlag - 50-65 szálból 1 négyzetenként. cm;
 • az átlag felett - 65-120 szál 1 négyzetméterenként. cm;
 • nagyon magas - 130-280 szál 1 négyzetméterenként. cm.

A sűrűség függ a szövet típusától, amelytől a készlet készül, a szövés módja és a menet forgatásának technikája:

 • természetes selyem - 130-280;
 • len és pamut - legalább 60;
 • percale, satin - több mint 65;
 • batista - legalább 20-30 rost 1 négyzetenként. cm.

Először is, a boltba való belépés és a termék kiválasztása után nézzük meg a csomagolást. Magas színvonalúnak kell lennie, mivel feladata az ágynemű védelme a környezet hatása és a szállítás és tárolás során történő védelme érdekében.Az áru minősége a csomagolás megjelenésétől függ. A GOST szerint minden terméket egyetlen vágólapra kell szabni, vagyis a lapon és a paplanhuzaton további varratok nem engedélyezettek, az ilyen varratok károsítják a termék szilárdságát. Ha lehetséges, ellenőrizze, mennyire erősek a fő varratok a termékeken. Ha kinyújtja az anyagot, akkor a varratok területén hézagokat lát, majd tartózkodnia kell a vásárlástól.

A színes textíliák előállításánál jó festéket kell alkalmazni, amely mosáskor képes ellenállni a magas hőmérsékletnek. A gyártó címkéjén fel kell tüntetni egy feliratot, amely ajánlást tartalmaz a mosás módjáról és a szükséges hőmérsékletről. A festék minőségének ellenőrzéséhez kézzel kell dörzsölni az anyagot: a tenyéren lévő festék rossz minőségű termékeket jelez. A kép homályos színe azt jelzi, hogy a mosás során a mosoda elhalványulhat.

A GOST szerint készült új ágynemű textíliák illatával rendelkezik, bármely más szag (kémia, penész) jelenléte a rossz gyártási technológiáról és a nem megfelelő tárolásról és szállításról szól.

Anyagminősítés

természetes

Ágynemű különböző szövetből készül, de ne feledje, hogy a legjobb, ha a természetes alapanyagokból készült anyagot választjuk. Bemutatjuk az ágynemű gyártásánál használt anyagok jellemzőit.

 • Természetes selyem elit, és drága anyagokhoz tartozik (ez valószínűleg az egyetlen mínusz). A selyem egy olyan kérdés, amely télen meleg lehet, és hűvösséget hoz az éjszaka nyári melegéhez. A selyem fehérnemű gyönyörűnek tűnik, kellemes tapintású, nagyon tartós, de megfelelő ellátást igényel. Ennek a textilnek a története több évezred.

A szövet előállításához a szálakat selyemhernyó-kutyákból nyerik ki, ezért az ilyen textíliák a világ legdrágábbak és luxusak. Az anyag gyengéd, áramló, teljes egészséges alvást biztosít, és kellemes érzést biztosít. A szövet jó levegőáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek lassítják az öregedési folyamatot, jól nedvszívják, de nem teljesen elnyelik, így a bőr nem szárad el.

 • len megfelel az összes szükséges követelménynek: kényelmes a testhez, nem villamos, nem fakul, nem fakul, tökéletesen elnyeli a nedvességet, megakadályozza az UV sugarakat. A len környezetbarát, mert növényvédő szerek használata nélkül termesztik. Jó hőelvezetéssel és a legmagasabb szilárdsággal rendelkezik, az ilyen fehérnemű sok évig hűen szolgál.

Amikor először használják, az ágynemű meglehetősen durva, amikor érintkezik a testtel, de két mosás után nagyon kényelmes lesz. A lenben az egyetlen hiba, hogy az anyagot nehéz vasalni. A szövet felületén lévő csomók könnyen azonosíthatják a természetes vászonréteget.

 • Kevert szövet gyapotból és lenből készült szálakból áll, amelyek sokkal könnyebbek, mint az ágynemű, az ereje alacsonyabb. Néhány gyártó készít csomagokat, amelyek vászonlapot tartalmaznak, és a paplanhuzat és a párnahuzatok len és pamutszálak keverékéből készülnek.
 • bambusz nemrég megjelent az orosz piacon. A fehérnemű fényes és puha, nagyon kényelmes a test számára az év bármelyik szakaszában, antimikrobiális tulajdonságokkal és meglehetősen nagy szilárdsággal rendelkezik.
 • pamut az ágynemű gyártásához leggyakoribb anyag. Az árak a gyártótól függően nagyon eltérőek a nyersanyagok feldolgozásának minősége és technológiája miatt. A pamut mosásakor és használatakor sokkal kényelmesebb, mint a len. A legjobb és legtartósabb gyapotot egyiptomi terméknek tekintik.
 • félszatén sokkal lágyabb, mint a szövet, amely száz százalékos pamutból áll. Csavart pamutszálból készül. A gyártás során természetes és szintetikus fonalat használnak. Úgy néz ki, mint a selyem, de a költség sokkal alacsonyabb.

A szaténból készült vászon nem kócos. A szövet hátoldalának durva szerkezete van, így nem csúszik. A szatén előnye, hogy tartós, praktikus és télen felmelegszik. Nyáron jobb, ha megtagadja a satint és előnyben részesíti a levegőt jobban áthaladó anyagokat.

 • puplin Nagyon hasonlít a calico-hoz, de termelésében selyem, viszkóz és szintetikus szálak kerülnek a pamutszálakba. Az egyéb ágynemű típusoktól való fő különbség az, hogy a gyártás során különböző szálakat használnak szélességben, és bordázott anyagot hoznak létre. A poplin előnyei: a szövet nagyon puha és rugalmas, ezért kellemes a test számára; sok mosást tart fenn, jó higroszkóppal rendelkezik, jól tartja a hőt, nem fakul.
 • perkál pamutból készült, hosszú napsütéssel. Az anyagot a szálak összenyomásával és nem csavart fonalak hozzáadásával állítják elő, amely erősséget és simaságot biztosít az anyagnak. A Percale nagy sűrűségű, következésképpen hosszú élettartamú, anélkül, hogy a minőségi megjelenés elvesztené. Előnyök: az alvás során kényelmes körülményeket teremt, bársonyos és finom felületstruktúrával rendelkezik, kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, jól tartja a hőt.
 • batiszt - kifinomult, áttetsző és finom anyag, melyet az ágy csak különleges esetekben készít. A szövet kiváló minőségű, sodrott fonalból készül, amely pamut, len és szintetikus szál keverékéből áll. Első alkalommal az ilyen anyagot Baptiste Cambrai készítette a 13. században Flandriában. A szövet szilárdságának javítása érdekében merserizálódik (J. Mercer feltalálója) - lúgmal kezelik.

A szelíd ronggyal nagyon óvatosan kell gondoskodni, így a mosást csak kézi üzemmódban, 30 ° C-ot meg nem haladó hőmérsékleten, centrifugálás nélkül kell elvégezni. A vasalást gézszöveten keresztül és csak a varrott oldalról végezzük. Előnyök: selymes, puha felülettel, jó légáteresztő képességgel, nagyon kényelmes a testhez, hipoallergén, jól megtartja eredeti megjelenését.

 • Ranfors tisztított pamutból készült. Meg kell jegyezni, hogy a szövet zsugorodásának képessége a pamut tisztítás minőségétől függ, így a ranforok gyakorlatilag nem adják meg a mosást. A szövet gyártása során átlós szövés történik, amely fokozott szilárdságot és sima felületet biztosít. A ranfors előnyei: könnyű és finom felületű, nagy tartóssággal rendelkezik, jól mosható, hosszú ideig megőrzi eredeti megjelenését, nem elektrifikál.

A Ranfors nagy higiénikus, mivel a gyártás során kiváló minőségű színezékeket használnak. A struktúrák hasonlósága miatt a ranforokat gyakran összekeverik a durva calico-val vagy a poplinnal, de meg kell jegyezni, hogy nagy értékű.

szintetikus

A szintetikus ágynemű poliészterből és cellulózból készül. Szintetikus szálakból széles választék van, alacsony költsége miatt szerezzük be, de nem kell vasalni, az erkélyen 10 percig szárad, csúszós felülettel rendelkezik, nem higroszkópos és légmentesen zárható, kényelmetlen a testre, hideg aludni rajta A horgok és az orsók gyorsan létrejönnek.

A Polycotton fehérnemű pamut és szintetikus keverékéből készül, fényes, gyönyörű színekkel, könnyen karbantartható, tartós, de a test számára kényelmetlen. A tudósok szerint a szintetikus fehérnemű káros az emberi testre. Ilyen kijelentéseket kell figyelembe venni, mert sok tanulmány készült, ami ezt megerősítette.

Az ilyen ágynemű megsérti a hőátadást, nem szívja fel a nedvességet, használata nem biztosítja a levegő megfelelő szellőzését. A szintetikus fehérnemű dermatitist okozhat, felhalmozódik a gombás betegségeket okozó mikroorganizmusokra.

Vélemények

A leginkább lelkes vélemények a természetes selyemből készült vászonon találhatók.A vevők azt mondják, hogy a selyem finom felülete és nagyon szép megjelenése nem okoz allergiát. Ez hővezető, így az évszaktól függetlenül nagyon kényelmes aludni, nagy szilárdsággal rendelkezik, az ilyen ágynemű nagyon hosszú ideig tart. Annak érdekében, hogy a selyem ágynemű megőrizze eredeti megjelenését, szigorú szabályokat kell követnie:

 • nedves állapotban a szövet nagyon törékeny lesz, ezért csak kézzel (áztatással), vagy 40 ° C-ot meg nem haladó hőmérsékleten mosható, teljesen oldott szappanos vízben;
 • a fehérítés elfogadhatatlan;
 • az öblítést többször végezzük, amíg a mosószer teljesen le nem mosódik;
 • a fonást kézzel, gondosan és csak törülközőn keresztül hajtják végre;
 • szárítsa meg az anyagot csak sötét helyen;
 • vasalja csak a legkisebb hőmérséklet-beállításnál.

Különböző márkák próbálják reprodukálni a természetes selyem tulajdonságait olcsóbb mesterséges társaikban. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek viszkóz, amely fából készült cellulózból készült, folyékony és sima megjelenésű, nagyon puha tapintású, higroszkópos és lélegző, hipoallergén. Vevők megjegyzik, hogy a viszkóz analóg nagyon gyűrött, nem rendelkezik a szükséges szilárdsággal, nem rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal és a szükséges vízállósággal.

A hazai gyártók nagy része a tömegfogyasztókra összpontosít, és az ágyneműt elfogadható áron kínálja. A legtöbb vállalat gyapotalapú ágyneműt gyárt. Egy ilyen fajta, mindig választhat egy minőségi készlet természetes ágynemű, a legelőnyösebb az ár és a minőség a poplin.

Hogyan válasszuk ki a kiváló minőségű ágyneműt?

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba