Hogyan válasszuk ki az ágynemű anyag sűrűségét?

Az édes álom és a kellemes alvás kényelmes és puha ágyban kulcsfontosságú a nap sikeres elindításához. És a vágy, hogy szívós és lélegző anyagból egy halomba kerüljön, csak megfelelően kiválasztott ágyneműben valósítható meg. Ezért a megfelelő termék kiválasztásakor nagyon fontos figyelmet fordítani az ilyen paraméterekre, mint az anyag sűrűségére.

Minőségi mutatók

Az anyag jellemzőit más paraméterek befolyásolják. Ez a rostok vastagsága, az átlapolás módja, a szálak csavarása, hossza, illeszkedésének sűrűsége.

Az ágynemű varrására szolgáló megfelelő szövet felületének sűrűsége 120-150 g / m². És hogy a felület sima legyen, a rostoknak hosszúnak, vékonynak és erősnek kell lenniük. Ha rövid szálakat használunk, amelyek csomókkal vannak összekapcsolva, a szövet durva és nem egyenletes lesz.

Milyen szorosan csavart fonal függ a termék tartósságától és lágyságától. Minél erősebb a csavar, annál erősebb és keményebb a vászon. És enyhén csavart szálakból készült ágynemű kellemesebb és tapinthatóbb.

típusok

Az anyag minőségére jellemző legfontosabb mutató a sűrűsége. Két típusa van: lineáris és felületi.

A lineáris egy olyan mutató, amely a szálak vastagságát jellemzi a szövet tömegének aránya a hosszáig. Ezt kg / m-ben fejezzük ki.

Kis sűrűségű (20-30), közepes-alacsony (35-45), közepes (50-65), közepes (65-85), magas (85 és 120 között) és nagyon magas (kb. 130-280 ° C).

Felület - egy paraméter, amely meghatározza a szál tömegét (grammban) 1 m²-re. Ezt az értéket az ágynemű csomagolásán vagy az anyag tekercsén jelölik.

Úgy gondoljuk, hogy minél magasabb a szövet felületi sűrűsége, annál jobb. De a túl sűrű anyag nehéz, kemény és kellemetlen lehet a test számára. Ezért jobb, ha figyelembe vesszük mindkét paraméter leolvasását.

Szövési módszerek

Az ágynemű varrására a textíliákat általában sima (főként) szövéssel használják.

 • sima - keresztirányú és hosszirányú szálak váltakozása 1: 1 arányban: Példák: calico, calico, ranfors, poplin.
 • Szatén (szatén). Ebben az eljárásban a vászon elülső felületén néhány hosszirányú menetet borító keresztirányú szálak (vetülék) jelennek meg. Ennek eredményeként a szövet kicsit laza, puha és sima. Példa: szatén.
 • Sávoly. Ennek eredményeképpen a vászon a domborításra (átlós heg) jelenik meg. Példák: félig selyem bélésanyagok, twill.

Nyersanyagok

Ágynemű gyártásához használt szövetek:

 • természetes növényi rostok (len, pamut, eukaliptusz, bambusz) és állati eredetű (selyem);
 • szintetikus;
 • és keverékek (természetes és szintetikus fonalak kombinációja).

Az anyagok jellemzői

Az ágynemű legmegfelelőbb alapanyaga a gyapot, mivel a legtisztább növényi eredetű szálakból áll. A pamutszövet jól lélegzik, elnyeli a nedvességet, könnyen mosható, hidegben felmelegszik és olcsó.

A pamut sokféle anyagot gyárt: calico, chintz, szatén, ranfors, percale, flanel, polycotton, jacquard, kevert szövet lenrel együtt.

 • fehérítetlen pamutvászon - erős és kiváló minőségű, sima szövésű anyag. Keményebb érzés, de az anyagból készült ágynemű erős és jó minőségű. Többféle típus van: kemény (a legnagyobb sűrűségű, festetlen anyag), fehérített, nyomtatott (színes mintával), színezve (monofon).Az ágynemű durva calico átlagos sűrűsége 110 és 165 g / m² között változik.
 • Ranfors - pamutból készült anyag, amely lúgos oldattal (merserizáció) szálkezelést kapott. Az anyag rendkívül tartós, higroszkópos. A vászon sima, sima és selymes. Sűrűsége 120 g / m². A legjobb fajtákból készül, és drágább, mint a calico.
 • A poplin gyártásában különböző vastagságú szálakat alkalmazunk. Kereszt - vastagabb, megosztás - vékonyabb. Ezért a felszínen kis dudorok (hegek) jelennek meg. Ez az ágynemű puha és szép, nem zsugorodik, nem fakul. A szövet átlagos sűrűsége 110-120 g / m².
 • félszatén Úgy néz ki, mint egy flanell, hogy az anyag elülső oldala sima és a hátoldal fleecy. A fonal kettős csavarása, szálvágás. A normál szatén sűrűsége 115-125 g / m². A prémium anyag sűrűbb - 130 g / m². Többféle típus létezik: rendes, Jacquard, nyomtatott, nyomtatott, krepp, mako (a sűrű, kiváló minőségű és drága szatén), szíj, kényelem (elit, puha, szelíd, lélegző).
fehérítetlen pamutvászon
Ranfors
puplin
félszatén
 • Jacquard Satin - pamutszövet dombornyomott, kétoldalas mintával, amely szálak speciális összefonódásával készül. Nem nyúlik ki, hosszú ideig megőrzi alakját, jól nedvszívja, és nem fél a hőmérséklet változásától. Az ágynemű elitklassa varrására szolgál. A sűrűség 135-145 g / m².
 • len - a leginkább környezetbarát anyag a gyártási folyamat során, amely nem használ vegyi összetevőket. Antiszeptikus tulajdonságokkal és masszázshatással rendelkezik. Nos eltávolítja a nedvességet, megőrzi a test mikroklímáját, hűti a hőt és felmelegszik a hidegben. Csak egy mínusz - len mosható a mosás során. A len sűrűsége 125-150 g / m².
 • selyem - Ez a legdrágább állati eredetű anyag. Puha és szelíd, jellegzetes csillogással, az anyag nagyon érzékeny a hőmérséklet változására. Gondos gondoskodást igényel, mivel a napfény hatása alatt nyúlik és összeomlik. A selyemminőséget speciális mammi egységekben mérik, amelyet az 1 m²-es szövet súlya határoz meg. Az ideális érték 16-22 mm. A filamentumok háromszög keresztmetszete és a fénytörés miatt kellemes fényt biztosít.
 • festett vászon - kényelmes a test számára és igénytelen a pamutszövet ellátásában. Jellemzője a magas kopásállóság, a nedvesség áteresztőképessége. A sűrűség 80-100 g / m², mivel a szálak vastagok, és a szövés ritka. Csekély az alacsony költség.
Jacquard Satin
len
selyem
festett vászon
 • polycotton - pamut és poliészter keveréke. Pamut 30-75%, a többi szintetikus. Az anyagból készült ágynemű nagyon kopásálló, nem igényel vasalást, könnyen mosható. Ezért általában a szállodákban használják. Ugyanakkor vannak negatív tulajdonságok is: rosszul engedik át a levegőt, gördülnek le és villamosodnak.
 • flanel - tiszta pamut, nagyon puha szerkezetű. Puha, meleg és hipoallergén anyag újszülöttek számára. Hátrányok - idővel a pelletek.
 • Bambusz rostos ágynemű antiszeptikus hatású, magas higroszkópos. A vászon felülete sima és selymes. A termék finom mosást igényel. A hátránya a magas ár.
 • tencel - selymes szövet bakteriosztatikus tulajdonságokkal, eukaliptusz cellulózból nyert. Ilyen ágynemű nem deformálódik mosáskor, jól áthalad a levegőn és elnyeli a nedvességet. De kényes kezelést igényel (folyékony eszközök), szárítás (nem közvetlen napfényben) és gondos vasalás (rossz oldalról).
polycotton
flanel
Bambusz rost
tencel

A megfelelő termék kiválasztásához emlékeznie kell az ágynemű varráshoz használt leggyakoribb anyagok alapvető jellemzőire.

Sűrűség táblázat

szövet

Felületi sűrűség, g / m2

fehérítetlen pamutvászon

110-160

Ranfors

120

festett vászon

80-100

batiszt

71

puplin

110-120

félszatén

115-125

Jacquard Satin

130-140

len

125-150

flanel

170-257

Biomatin

120

tencel

118

perkál

120

Mahr

300-800

ajánlások

  A nagy sűrűségű szövetek mindennapos használatra alkalmasak, mivel jobban ellenállnak a kopásnak és a fakulásnak. Ugyanezen okból az anyag újszülöttek számára is alkalmas. A gyakori változás és a meleg mosás nem rontja a terméket.

  Az ilyen sűrű szövet megfelel az arra az emberre is, aki sokat fekszik az ágyban. By the way, ebben az esetben meg kell gondolni egy lapot egy gumiszalag.

  A megfelelő ruhanemű megválasztása attól is függ, hogy kinek szánták. Például az alacsony és közepes sűrűségű termékek alkalmasak allergiás és érzékeny bőrű emberek számára. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy egy vékony anyag gyorsan elhalványul, deformálódik és pellettel borítja.

  És ha magas színvonalú és szép ágyneműt adunk ajándékba a kényelem kedvelőjének, ez a legjobb bizonyíték a figyelemre, a tiszteletre és az ápolásra.

  Hogyan válasszuk ki az ágynemű anyagának sűrűségét, lásd a következő videót.

  Comments
  szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba