MDF panelek belső falakhoz

Az MDF panelek falburkolatokhoz fából készült maradványok. Az MDF fali lemezek megkülönböztethetőek a tartósság, a könnyű telepítés, az esztétikus vonzerő és a magasabb szintű környezetbarát viszonyok között, mint a korábbi analógok (DVP).

faj

Az MDF lemezek különböző formájúak és funkcionális orientációval rendelkezhetnek. A termékek vastagsága 6 és 6 cm között változhat, a lakások és házak belsejében 6 mm és 1,2 cm vastagságú dekoratív panelek használhatók.

A lemezek mérete alapján három csoportba sorolhatók.

 • nagy lap (vastagság 3 mm és 1,2 cm között, magassága 30 cm, szélessége 15 cm);
 • A csempézett (7 mm-től 1 cm-ig terjedő vastagság, magasság és szélesség - akár 10 cm) négyszögletes vagy téglalap alakú panelek lehetővé teszik, hogy a falakon exkluzív mozaikpaneleket hozzon létre, különböző textúrák és színek kombinálásával;
 • rácsos (távoli hasonlóságuk van a „béléshez”, vastagsága 8 mm-től 1,2 cm-ig, hossza - akár 30 cm-ig).

Textúra opciók

A panelek feldolgozásának három módja van:

 • leplező;
 • festés;
 • laminálás.

A furnérlemezeket a legvékonyabb fa réteggel ragasztják fel, ezért nem lehet vizuálisan megkülönböztetni a valódi fából. A festés előtt a födémeket alapozni kell és fel kell tölteni. A panelekhez használt bevonatok és zománcok nagyon rugalmasak, jól eloszlanak a felületen.

A lemezek laminálása a PVC fóliájú ragasztás. Fényes vagy matt, többszínű, mintázattal, fotónyomtatással, természetes kő utánzattal, téglafalazással, természetes fával és más felületekkel.

Néha, ha a tervezési döntés megköveteli, a lemezeket drága anyagokkal lehet feldolgozni - például gyöngyházzal (az egyik ilyen lemez ára elérheti a 25 ezer rubelt).

Alkalmazási területek

A furnérozott panelek falaként használhatók a hálószobában, a folyosón, a nappaliban, a loggiában. Az anyag nedvességtartalmának köszönhetően (festett és laminált minták esetén) a konyhában is használható. A fürdőszobákban ritkán használják a dekoratív paneleket, amelyekből készítik a fürdőszobát.

A folyosókon az egész falat felülről lefelé burkolják., a szobák egy falra vagy annak bármely részére összpontosítanak. A tervezők könnyen használhatják a belső furnérlemezeket, mivel gyorsan össze lehet állítani egy falfalat, ami érdekes tapintásúvá teszi a szobát. Ez a technika különösen fontos az ágy fejéhez. Az MDF lemezek a hang- és videoberendezések falát is kiépítik a vendégszobában.

A konyhában az MDF-et használják a kötény kialakítására. A panelek tónusának és a textúrának meg kell egyeznie a homlokzat kialakításával és a beépített készülékek stílusával. Az MDF panelek gyakran az irodaházakban és a közintézményekben (kórházakban) találhatók, ahol mindig sok ember van.

A közterületek építőanyagként való népszerűségének okai a következők:

 • elfogadható ár;
 • nagy kopásállóság;
 • könnyű telepítés;
 • esztétikai megjelenés;
 • könnyű kezelhetőség.

Az anyag minuszjai között megemlíthetjük a nagy súlyt, a speciális tartók szükségességét, a telepítés során nagy mennyiségű port.

stílusok

A klasszikus (angol nyelvű) kialakítású szobában az MDF panelek a fal alját vágják. Ez összhangban van az ajtók, kandallók, lépcsők kialakításával.

Az eredeti belső panelek létrehozásához 3D-rajzokat használnak. Ilyen remekművek a különleges marógépek egyedi vázlata alapján készülnek.

Telepítési szolgáltatások

A téglalap alakú lemezek vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan helyezhetők el. Ezek egy fa vagy fém ládához, valamint közvetlenül a falfelülethez vannak csatlakoztatva, ha tökéletesen lapos. A burkolatot a későbbi telepítés megkönnyítése érdekében vágják vagy barázdák.

Az MDF panelek elhelyezésekor a sarkokat, a csavarokat, a bilincseket, a körmöket használják. A panelek hézagok nélkül vagy távtartókkal helyezhetők el (a panelek közötti távolság 1 cm távolságra van kialakítva a fa vagy furnér további elemei felhasználásával).

A dekoratív lemezek megkönnyíthetik például a bélés utánzását. A bonyolultabb felületi textúrákat 3D paneleknek nevezzük.

gyártók

A leghíresebb és legkeresettebb furnérlemez gyártók között A következő márkák jegyezhetők fel:

 • GrupoNueva;
 • P & MKaindl;
 • ErnstKaindl;
 • SonaeIndustria.

A fenti vállalatok gyárai az Egyesült Államokban, Európában és Kínában találhatók. A hazai gyártók között: Plitspichprom, Kronostar, orosz laminátum.

További információ a PVC és MDF dekoratív panelekről a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba