MDF panelek jellemzői és használata bútorokhoz

Ma az MDF (finom frakció) nem csak falburkolatokhoz, hanem bútorok gyártásához is használható. Az ilyen anyag népszerű a tartóssága, hő- és nedvességállósága, a szinte bármilyen textúra és a kedvenc szín kiválasztásának lehetősége miatt. A gyártók MDF-et kínálnak lemezek, panelek vagy homlokzatok formájában kész bútorkészletekben. Ez a cikk a bútorok MDF használatának jellemzőit és árnyalatait ismerteti.

Megkülönböztető jellemzők

Az MDF két fűrészporból álló panelből áll. Az anyag tartósabb és környezetbarátabb, mint a forgácslap, amelynek gyártása szintetikus gyantát használ.

Az MDF előnyei:

 • karcolás és chip ellenállás;
 • nagy szilárdság, kopás és nedvességállóság;
 • Az MDF könnyen tisztítható és nem igényel speciális tisztítószereket;
 • a kialakított bejárati ajtók gyártásának lehetősége és mintázat készítése őrléssel;
 • MDF bútorok nagyon hasonlítanak a tömörfa bútorokhoz;
 • a lakkozás technológiájától függően a bevonó üveg hatását érheti el;
 • Az ilyen anyag szinte bármilyen belső térbe illeszkedik, majdnem mindenféle természetes anyagot utánoz, és különböző színű lehet.

Az MDF panelek minden érdemének számos jelentős hátránya van:

 • a gyártási idő legalább három hét;
 • nincs lehetőség a késztermék méretének „illeszkedésére”;
 • magas ár (a forgácslap költségével összehasonlítva);
 • A festett anyagot nehéz karbantartani, és a laminált anyagok nem ellenállnak a magas hőmérsékletnek és nedvességnek.

Típusok és formák

A felületkezelés módjától függően az MDF több típusra osztható. A lemez egyik vagy két oldalán földelhető a gitt és a festék. A leggyakrabban falak és mennyezetek díszítésére használják. A 12 mm-nél nagyobb vastagságú panelek padlóburkolatokhoz is használhatók, a laminátum helyett azokat használják.

A lemez egyik vagy két oldalán laminált (PVC fóliával) használják mind a bútorok gyártásában, mind a falburkolatok kialakításában. A fürdőszobában még egy munkalap vagy bútor is készíthető, ha hidrofób adalékokkal előkezeljük.

PVC film szintetikus polivinil-kloridból készül, amely melegítéskor műanyagsá válik. A vákuum hatására a fűtött fólia szorosan a homlokzati munkadarabhoz van nyomva, és amikor lehűl, a kapott megkönnyebbülés megmarad.

Furnérlemezek - ezek a lemezek vékony fűrészáru (furnér) beillesztése. Az ilyen lemezek nagyon hasonlítanak egy értékes fa tömbjéhez, ezért áruk meglehetősen magas.

Az MDF egy másik típusa, amelyet főként a bútorgyártásban használnak műanyag bevonattal ellátott panelek. Nem halványítják a nap alatt, és könnyen tisztíthatók bármilyen tisztítószerrel, ami különösen fontos a konyhabútorok esetében. A műanyag panelek segítségével ívelt kontúrokat és lekerekített formákat készíthet.

3D panelek - újdonság az építőanyag-piacon. Az ilyen homlokzatok feldolgozása nemcsak a kontúr mentén, hanem a felszín mélységében történik. A homlokzatok elülső felületén történő őrlés segítségével különböző minták „a fa alatt”, „hullámok alatt”, „a homokdűnék alatt” jönnek létre. A 3D hatás elérésének második lehetősége az MDF többszörös festése, amelyet ezután laminálnak vagy furnér borítanak.

Az MDF formája három típusra osztható:

 • Rack csempe - 15–32,5 cm széles és 240–270 cm hosszú panelek.
 • Csempézett - négyzet alakú panelek, amelyek mérete 30x30 és 95x95 cm között van, hasonlóan egy nagy kerámialaphoz.
 • Lemez - nedvességálló panelek, amelyek magassága 2800, 2440, 2344 és 2070 mm, szélessége - 1220, 1035 és 695 mm. Emlékeztesse a fal felületét, kis és közepes csempékkel bélelve.

Gyártási folyamat

Ahhoz, hogy világosan megértsük, mi alkotja a finom frakció kész paneljét, szükség van egy ötletre a termelés folyamatáról. Az első szakaszban a szükséges nyersanyagok betakarításra kerülnek: a rönköket megtisztítják a kéregből, és speciális berendezéssel zúzódnak. Ezután a forgácsokat szétválogatják, különböző törmelékből (homok vagy kis kövek formájában) mossák, és gőzzel melegítik.

A második lépésben a chipeket egy finomítóban összezúzzák, amíg a lignin felszabadul - egy kötőanyag, amely lehetővé teszi, hogy a fa szálak egyetlen anyagot képezzenek. A jobb kötés érdekében különböző gyantákat adhat hozzá. Ezután eltávolíthatja a levegőt a kapott tömegből, és elküldheti az öntésnek.

A harmadik és a negyedik szakaszban a masszát többször elforgatják és préselik, amíg a levegőt teljesen eltávolítják. Ezután kész lemezekre vágjuk és lehűtjük. Ezután a polírozást, valamint a vastagság és a különböző hibák beállítását végzik. Tehát kiderül, a szokásos polírozott MDF, amely a jövőben alkalmazható festék, furnér. Lehet laminált is.

épülethomlokzat

A leggyakoribb megoldás az, hogy az MDF-et csak a bútorok homlokzatára használják, és a szekrények, polcok és talapzatok minden más része olcsóbb forgácslapból készül. Az MDF-et az egyszerű feldolgozás, az esztétikai megjelenés és a termék összeszerelésére és szétszerelésére értékelik anélkül, hogy az ízületek erőssége romlik.

Ennek az anyagnak a termelése sajátosságokkal rendelkezik, és több szakaszból áll.

 • Az MDF lapok fűrészelése a megadott méretnek megfelelően, speciális formázógépekben történik körfűrészekkel. A paneleket nagy sebességgel visszafelé tápláljuk úgy, hogy a végek ne hagyjanak nyomokat a körfűrészből. Annak érdekében, hogy az azonos alkatrészek gyártásánál a munka sebességét növeljük, több lemez egymásra rakódik, és egy halomban táplálja a fűrészt. Számos MDF panel összecsukható és ragasztva van, hogy megkapja a termék kívánt vastagságát.
 • A homlokzatot vagy az asztallapot a végső pontos méretekhez hozza, úgy, hogy a sarkoknál, a szélén és a felületen őröljük. A 2–3 mm-es sugarú vágó vágja le a munkadarabok sarkát, hogy eltávolítsa az éles elemeket és hibákat, amelyek nemcsak a termékek megjelenését rontják, hanem sérülésekhez is vezethetnek. A szélek mentén egy széle van, hogy eltávolítsuk az él élességét. A kívánt sugarú vágókészülékeket váltogatják, és a legszélső szélet dolgozzák fel. A marás segítségével a felület festésre és polírozásra készül - vagy a homlokzat munkadarabjain különböző mintákat készít. Az őrlés után a kapott termék minden felületét óvatosan polírozzák.
 • A homlokzat laminálása (laminálása) a kezelt MDF-felület speciális bevonatú fóliával vagy papírral való bevonása (membrán-vákuum-nyomó berendezés használata). Egy speciális ragasztót helyezünk a vakpróba felületére, a papírt vagy a filmet levágjuk. A homlokzatokat papíron halmozzák fel, és egy szilikon membrán alá helyezik, amely kiszorítja a felesleges ragasztót a fedél alól. Miután a ragasztó teljesen megszáradt, a felesleges papírt vagy fóliát gondosan megmunkáljuk.
 • Előkészítés szállításhoz vagy tároláshoz. Az összes MDF alkatrészt külön kell csomagolni, műanyag csomagolásba csomagolva, hogy a homlokzatra ne kerüljön por vagy nedvesség. Ezután több alkatrészt csomagolnak hullámkartonba a mechanikai sérülések elkerülése érdekében.

A szükséges termékek tárolásához vízszintesen fektessen fából készült polcokon vagy raklapokon (száraz helyiségben, legalább 0 és legfeljebb 35 fokos hőmérsékleten).

A nagy részeken történő eltérítés elkerülése érdekében a csomagok nem lóghatnak le a polcról, vagy a padlóhoz képest szögben nem állhatnak. A szállítást konténerek vagy zárt testű autó segítségével végzik. A sarkokat továbbá kartonba kell csomagolni, hogy elkerüljék a sérüléseket a mozgás közben.

Működés és gondozás

Az MDF homlokzatát beltérben (80% -os nedvességtartalmú) szerelik fel. A kályhák vagy kályhák közelében történő elhelyezés nem kívánatos, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja a PVC fóliát. A sokk és a súrlódás elkerülése érdekében célszerű, hogy a homlokzatok ne érintkezzenek éles tárgyakkal.

A MDF homlokzatú bútorok gondozására puha ruhát vagy szivacsot használnak. és folyékony mosószerek, amelyek nem tartalmaznak por, klór vagy oldószer. Ha a homlokzatban zsírfoltok vannak, akkor egy szokásos tisztítószerhez hozzáadott csepp ecettel távolítható el. Megfelelő működés esetén a nedves tisztítás évente 1-2 alkalommal szükséges, nem gyakrabban, és a többi idő homlokzatát száraz, szöszmentes ruhával törölheti.

A homlokzatokkal végzett munkák kizárólag sima felületeken végezhetők el a karcolások kiküszöbölése érdekében. A homlokzatoktól védő polietilén fóliát csak a bútorok végső telepítése után távolítják el.

Példák a belső térben

Klasszikus konyha az MDF-ből egy sor dió. A munkafelület és az asztallap fehéren készült, hogy vizuálisan kiemelje a helyet. Fehér felületen kevésbé látható por, valamint vízcseppek.

Modern konyhai kialakítás, 3D hatás használatával az MDF homlokzatán. A fülhallgató felső része világos színű, a sötét alsó részhez csatlakozik a szekrények ajtainak ugyanolyan megkönnyebbülésével.

   Fényes konyha MDF műanyag ajtókkal az ajtókon. Ez a keret nemcsak jól néz ki a fülhallgatón, hanem megvédi az MDF széleit a víz, hő és egyéb tényezők hatására kialakuló deformációtól.

   Az MDF panelekből készült bútorok megismeréséhez lásd az alábbi videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba