A falak illesztése gipszkarton: folyamat jellemzői

Az egyenetlen és ívelt falak problémája sok különbséggel nem ritka. Az ilyen hibák különböző módon történő kijavítása azonban az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb a falak igazítása a gipszkarton lapjaival. Ez a falazat beállításának módja egyaránt használható egy rendes városi lakásban és egy magánházban. Ismerje meg közelebbről a gipszkartonnal végzett munka bonyolultságát, és részletesen vegye figyelembe a felületek kiegyenlítésének sajátosságait ezen anyag felhasználásával.

Jellemzők

Sok magánszemélyek és apartmanok tulajdonosai legalább egyszer életükben szembesülnek az egyenetlen falak problémájával. Az ilyen hibák sok problémát okoznak a javítási folyamatban. Számos befejező anyag nem alkalmazható az ilyen átfedésekre, és teljesen nem vonzóak.

Jelenleg számos különböző módja van annak, hogy ezt vagy ezt az alapot össze lehessen igazítani. Ezek közül az egyik a gipszkarton lapjainak fektetése. Sokan fordulnak ehhez a szintező módszerhez, mert a gipszlemezek olcsóak és nagyon könnyen telepíthetők.

Az ilyen népszerűségnek és a gipszkarton iránti keresletnek köszönhetően ideális az egyenletes és sima felület. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően ez az anyag esztétikus és egyenes, még a gerendaház falainak hullámzó felületeit is képes kialakítani.

A gipszlemezek telepítése nem nevezhető túlságosan nehéznek, így megbirkózhat bármelyik otthoni mesterrel. A legnehezebb dolog egy magas színvonalú és megbízható keretrendszer kialakítása, amelyre a gipszkartonokat fel kell szerelni. A kiegyenlítő réteg tartóssága és esztétikai megjelenése ennek a komponensnek a függvénye.

A keretek különböző anyagokból készülnek, de a leggyakrabban fémből és fából készült szerkezetek. A fémelemeket korróziógátló szerekkel kell kezelni, hogy elkerüljék a károsodást az idő múlásával, és a fából készült részeknek jól szárítottnak és épnek kell lenniük (nincsenek rothadás jelei). Csak akkor, ha ezek a követelmények teljesülnek, az így létrejövő konstrukció évekig fog szolgálni, anélkül, hogy a háztartásnak a legkisebb problémát adná.

Ha attól fél, hogy egy keretszerkezetet készít magának, akkor a padlón a gipszkarton más módon is rögzíthető - ragasztó segítségével. Természetesen a túl éles és észrevehető mértékű cseppek esetén ez a telepítési módszer nem fog működni, azonban az átfedések kisebb hibákkal teljesen lehetségesek az ilyen módon történő összehangoláshoz.

Előnyök és hátrányok

A gipszkarton gyakran használatos a szintező falakban.

És magának az anyagnak, valamint a padló megfelelő befejezési módjának sok pozitív tulajdonsága van.

 • Az első dolog, amit a vízszintes gipszkarton gyors és egyszerű telepítése jelent, különösen a padlólapok beállításának más módszereivel összehasonlítva.
 • A gipszkarton maga tökéletesen sima, ezért a telepítés után nem igényel speciális képzést. Nem kell gitt vagy őrölni, ami jelentős időt takarít meg. Természetesen a gitt a GCR lapokra is alkalmazható, de ez a folyamat nem kötelező. Rendszerint akkor foglalkozik, ha észrevehető varratok vannak a rejtett gipsz panelek között.
 • Sok fogyasztó a falak szintezéséhez a gipszkartonhoz fordul, mivel olcsó.Az ár szempontjából ez a befejező anyag drágább vakolatból származik, amely szintén használható a szabálytalanságok eltávolítására.
 • A kereten lévő GKL-lapok bármilyen alapra szerelhetők.
 • Amikor a falakat gipszkartonra állítjuk, nem fog sok „nedves” munkát találni. Ennek köszönhetően a padlóburkolat lefedése után is átfedésekkel lehet dolgozni.
 • A gipszkarton és a fal között (a keretszerelési módszer esetében) mindig vannak szabad üregek, amelyek a kommunikációhoz használhatók. Ezen kívül ezeken a helyeken gyakran szigetelést helyeznek el.
 • A gipszkarton egy rugalmas anyag, amely nagyon könnyen kezelhető. A gipszlemezek beszerelését követően munkájuk végeztével tetszés szerint befejezheti őket - tapétázhatja, festéssel festheti őket, látványos panelekkel és más hasonló bevonatokkal díszíti őket.
 • Az átfedés és a gipszkarton lapok összehangolása teljesen biztonságos. A GCR környezetbarát anyagként ismeretes, amelyben nincsenek veszélyes anyagok és káros vegyületek, így biztonságosan használható a lakóterületen.

Az előnyök nagy száma miatt rendkívül népszerű a falak szintezése a gipszkarton.

Mindennek hiányosságai vannak, és ez a módszer nem kivétel.

 • A gipszkarton egy meglehetősen törékeny anyag, különösen a megbízható cement vakolathoz képest. Ez a hátrány bizonyos nehézségeket okoz a panelek telepítési folyamatában, mivel könnyen megsérülhetnek.
 • A falakon gipszkarton bevonatok használatakor problémákat okozhat a csuklós bútorok rögzítése, valamint a kapcsolók és aljzatok beszerelése. Ne feledje: nem lehet nehéz elemeket felhelyezni az ilyen felületekre, mivel a gipszkarton nem alkalmas nagy terhelésre.
 • A háztartási falaknak teljesen száraznak kell lenniük. Ezen túlmenően, ha kiderül, hogy kevésbé gőzáteresztő, mint a gipszkarton lapok, akkor a nedvesség elkezd felhalmozódni a szabad üregben. Emiatt a falakon gomba vagy penész képződik. Az ilyen hibák lerövidítik a gipszkarton élettartamát és károsítják annak megjelenését.
 • Gipszkarton használata nem javasolt a megnövelt páratartalmú helyiségekben.

Ha még mindig úgy tervezi, hogy az ilyen körülmények között az átfedést kiegyenlíti, érdemes megvenni a szokásos, de nedvességálló anyagot. Szerint azonban a szakértők, még egy ilyen gipszkarton megy deformáció a környezetben a magas páratartalom és páratartalom.

Alkalmazási kör

A gipszkarton lapjai a falakat különböző lakóhelyiségekben igazíthatják. Nemcsak száraz nappali vagy hálószoba, hanem magas páratartalmú szobák is lehetnek - fürdőszoba vagy WC.

Az utolsó helyiségekben a kiváló minőségű vízálló gipszkarton használata javasolt. Ez az anyag magas páratartalmú helyiségekben használható. Az ilyen bázisok tökéletes megoldást kínálnak a lapok fektetésére.

A konyhában nedvességálló és tűzálló gipszkarton használható. Az ilyen típusú gipszkartonlapok az egyik legtartósabb és legbiztonságosabb. Ezek is ragasztott csempe lehetnek, amelyeket gyakran használnak az étkező és a konyha tervezésében.

A gipszkartonlapok optimális burkolatok a faházak vagy faházak kiegyenlítésére. Ezeknek a befejező anyagoknak köszönhetően tökéletes helyet érhetünk el. Ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy a fa falának teljes zsugorodása után is rendszeres expanzió megy végbe, amely nedvességet szív le, majd elveszíti, kiszárad. Emiatt a legmagasabb magasság, amellyel a gipszkarton mennyezetét kiszámíthatjuk, kb. 6 méter.Ha nem veszi figyelembe a faépületek ilyen tulajdonságait, és csak szerelje fel a keretet a falakra, akkor a gipszlemezek közötti kötések repedésbe fognak kerülni, még akkor is, ha a telepítési rács van felszerelve.

A rönkházakban a gipszkarton egy mentőkötél. Mielőtt elkezdené a gipszkarton telepítését, az ilyen lakások falát fertőtlenítő szerekkel kell kezelni. Csak ezeknek az anyagoknak a teljes szárítása után tudjuk a szintező elemek közvetlen telepítését végezni. Ilyen esetekben forgácslapot használhat, és már rájuk is ragaszthat a gipszkarton.

Ha az alapfelületek észrevehető dőlésszöggel rendelkeznek, akkor a forgácslap bélése helyett jobb, ha megbízható keretet készítünk.

Gyakran előfordul, hogy a falak szintezését gipszkartonokkal az adobe házban élő emberek kezelik. Az ilyen épületek nagyon melegek. Ezek eredeti kompozitok, és olyan anyagokból épülnek fel, mint agyag, föld, szalma és homok. Természetesen ilyen nyersanyagokkal nem kell tökéletesen sima falról beszélni. Ez az oka annak, hogy ezeknek az agyagházaknak a padlóit különféle anyagokkal kell kiegyenlíteni, és a gipszkarton ideális az ilyen feladatokhoz.

Hogyan igazodhat?

A falak szintezésével a gipszkarton segítségével önállóan dolgozhat, anélkül, hogy szakembereket vonzana. Ilyen munkák megkezdésénél figyelembe kell venni, hogy a magas színvonalú telepítés garantálja a házak padlóinak tartósságát és esztétikáját, ezért komolyan kell venni.

A fali szintezés csak két módon lehetséges.

 • A kereten. A gipszlemezek beszerelésének ezt a lehetőségét a leggyakrabban használják, jóllehet a jó minőségű keret előkészítése miatt sokkal fáradságosabb. Fém- vagy alumíniumprofilokból vagy fából készült.
 • Ragasztóval. Egyszerűbb a gipszkarton rögzítése a falra egy speciális építési ragasztóval.

Mindkét szerelési lehetőség önmagában is lehetséges. Nézzük meg közelebbről a lépésenkénti utasításokat, amelyek feltárják a telepítési módok összes lépését.

A kereten

Ezzel a telepítési módszerrel a gipszkarton lapjai fémből vagy fából készült keretre vannak rögzítve. Leggyakrabban fémszerkezeteket használnak, mivel azok szerények és tartósabbak. Nem kell őket rendszeresen gondoskodni, mint például a bomlásra és száradásra hajlamos fából készült termékek.

A keretek előre rögzítve vannak a falra, ami összehangolást igényel. Ha a szerkezet fából készült, feltétlenül győződjön meg róla, hogy teljesen megszáradt, és nincsenek rothadó jelei a felületen. Ellenkező esetben az anyagból való nedvesség felszabadulásának folyamatában az egész szerkezet deformálódhat, és elveszítheti vizuális vonzerejét.

Ha a fadobozba fektetik a fadarabot, a fűrészáru lapjai között észrevehető rés lehet. Annak érdekében, hogy ezt a problémát ne lehessen szembenézni, a tapasztalt szakemberek olyan fémprofilt használnak, amely nem vezet ilyen hibákhoz.

Kiváló minőségű keret létrehozásához rack- és vezetőprofilokat kell használnia. Az utóbbiak szükségesek a kapott szerkezet kontúrjának meghatározásához. Ehhez a mennyezethez és a padlóhoz kell kapcsolódniuk (egymással párhuzamosan). Rendszerint először rögzítse a részleteket a mennyezeten, majd egy mérőszalag segítségével mérje ki a szexuális profil helyét. Ezután a vezetők egymáshoz vannak kötve állványelemekkel, amelyeket fel kell szerelni a csavarokra. Ne felejtsük el 40-60 cm távolságot tartani közöttük.

Ahhoz, hogy a keret tartósabb és kopásállóbb legyen, lehetséges a szuszpenziók további beépítése a kialakításba, és rackprofilok rögzítése. Tartsa közöttük egy 30-50 cm-es lépést.

Ezenkívül nagyon fontos annak meghatározása, hogy a terhelés mennyire lesz kiszámítva. Azok a területek, ahol kézzel fogható, ajánlott kemény lemezekkel vagy rétegelt lemezekkel erősíteni. Ezeket az elemeket a gipszkarton és a vízszintes mennyezet közötti üregbe lehet beépíteni.

A gipszkarton telepítése a kész kereten meglehetősen egyszerű. A GKL-et csavarokkal kell rögzíteni a szerkezethez. Hasonló rögzítők speciális oxidált fémből készülnek. Számuk függ a gipszkarton lap méretétől. Például egy 2,5 x 1,2 m-es szabványos vászonra körülbelül 100 önmetsző csavar szükséges.

Csavaros csavarok, legyen óvatos és óvatosellenkező esetben kockáztathatja a gipszkarton elrontását, károsíthatja azt. A kalapokat mindig kissé be kell ágyazni a gipszkarton bevonatba, de ne erőltesse túl keményen.

A keret telepítési módjának köszönhetően szükség esetén melegítheti a helyiséget. A fal és a gipszkarton között maradt üregben felmelegedő réteg helyezhető el. Leggyakrabban a fogyasztók választják ezt a népszerű ásványgyapotot vagy üveggyapotot. Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy minden alkatrésznek a lehető legközelebb kell lennie egymáshoz, hogy ne legyen rés a szőnyegek között. Az ilyen anyagok nemcsak a hő, hanem a hangszigetelés is.

A kész gipszkarton alapján különböző hibák lehetnek, ezért gondosan meg kell vizsgálni. Az ilyen falakon leggyakrabban látható kupakcsavarok maradnak.

A keret sima falainak létrehozásában az utolsó lépés a gipszkartonozás. Különösen fontos, hogy a gittek olyan területekre kerüljenek, ahol a csavarok és a gipszkarton lapjai közötti csúnya kötések maradtak.

Mielőtt elkezdené az illesztéseket, be kell illesztenie egy speciális hálószalagot - serpyanka. Ez a rész a gitt és a gipszkarton jobb tapadásához szükséges. A szerpyanka felület alkalmazása után a lemez talajjal van borítva, majd gittzel. Ily módon a szalagot a befejezés első rétegébe préselik, majd a keverék egy másik rétegét alkalmazzuk.

Ha azt tervezi, hogy egy lapot alkalmaz egy kész és egyenletes falra, előfordulhat, hogy nem kell kitöltenie. Azonban, ha azt tervezi, hogy befejezze a fal tapéta vagy festeni festékkel, gitt jobb, ha nem hagyja figyelmen kívül.

Keret nélküli módszer

A gipszkarton szintező lapok keret nélküli telepítése egyszerűbb. Ideális azoknak a kezdő mestereknek, akik nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal az ilyen művekben.

Ezzel a telepítéssel a gipszkarton lemezeket speciális ragasztóra rögzítik. Ez a ragasztószerkezet meglehetősen gyakori, és számos hardverboltban megtalálható.

Mielőtt a gipszkarton falra szerelésére kerülne, elő kell készíteni. Először ki kell engedni a durva alapot a régi befejező anyagból, valamint a port és a szennyeződést. Ezután mérjük meg a födémek egyenletességét. Ha ez a jelzőfény 4-7 mm-es tartományban van, akkor a ragasztó összetételét a gipszkarton teljes felületén meg kell szennyezni, vágott simítóval szórva. Ezután a lapokat az alapra ragaszthatjuk. Ha a falak görbülete eléri a 20 mm-t, a ragasztót külön szakaszokban kell alkalmazni. Ugyanakkor meg kell tartani a kis intervallumokat.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a falak görbülete meghaladja a 20 mm-t. Ilyen esetekben az átfedést először gipszel kell kiegyenlíteni, és csak akkor ragasztani a gipszkarton paneleket.

Ha eltávolította a régi befejezéseket és a szennyeződéseket a padlóról, azokat megfelelően kell alapozni. Ne feledje, hogy a száraz és nedves módszerekkel történő felületkezelés kombinálásakor nedves feldolgozással kell kezdeni, és teljesen megszáradt után szárítsa meg.

Ezután fel kell készülnie a ragasztó működésére. A csomagoláson általában fel kell hígítani. Próbáljon szigorúan betartani a megadott utasításokat, különben a kompozíció elveszítheti hasznos tulajdonságait, és használhatatlanná válhat. A megfelelően előkészített ragasztónak vastag szerkezetűnek kell lennie, hasonlóan a túróhoz. Ne azonnal gyúrjon nagy mennyiségben, mivel a keverék fél órán belül teljesen megszárad, és akkor nem lesz képes használni.

A szakértők azt javasolják, hogy a gerendák falaihoz jelzőfényeket telepítsenek - így a gipszkarton lapjai tökéletesen sík síkban lesznek. Természetesen a falak összehangolása beaconok használata nélkül is elvégezhető, de ez a munka sokkal fáradságosabb lesz.

Egyszerű algoritmus, amellyel az átfedés és a gipszkarton keret nélküli módszerrel való összehangolása.

 • Azokban a helyeken, ahol a gipszlemez ragasztását tervezik, előre elkészített ragasztót kell alkalmazni.
 • Ezután a gipszkarton lapját fejjel lefelé kell fordítani, és apró részeket kell ragasztani rá. A ragasztószerkezetet leggyakrabban csak a lemez kerülete körül helyezik el, de a nagyobb megbízhatóság érdekében néhány ragasztófoltot kell alkalmazni a lap közepén.
 • Most a gipszkartonot fel kell emelni és enyhén nyomni a falra. Ne erőltesse túl keményen az anyagot, különben veszélyezteti azt.
 • Használjon egy kalapácsot gumifejjel és építési szinttel, állítsa be a lapot, és nyomja meg az alapra.
 • A fennmaradó gipszkarton lapokat hasonló módon kell rögzíteni az alaphoz. Azonban ne felejtsük el ellenőrizni az alkatrészek közötti kötéseket.

Ezen algoritmus alapján megállapítható, hogy a falak keret nélküli összehangolása nagyon egyszerű, bár sok szakértő azt állítja, hogy nehezebb, mint a keret. Az optimális telepítési módszer megválasztása csak az otthon tulajdonosai számára lehetséges.

A keret nélküli változat csak akkor érhető el, ha a helyiség mennyezeti magassága nem haladja meg a gipszkartonlap magasságát, különben a lapok közötti vízszintes kötések elfogadhatatlanok.

tippek

Ha határozottan úgy döntött, hogy a falakat önbeállítja a szobában, akkor támaszkodjon Néhány tipp a tapasztalt kézművesektől.

 • Ügyeljen a vásárolt anyagok minőségére. Ne nézzen túl olcsó árukba, mert alacsony minőségű lehet. A magas színvonalú formatervezési minták többet fognak fizetni, de sok éven át hűségesen szolgálnak, anélkül, hogy problémákat okoznának.
 • Vedd fel a gipszkartonot a feltételekkel összhangban. A magas páratartalmú szobákban (fürdőszoba, konyha, WC) speciális nedvességálló paneleket kell felszerelni. A rendszeres lapok olcsóbbak, de ilyen körülmények között gyorsan deformálódnak és összeomlanak.
 • Ha keret nélküli szerelési módot választ, előzetesen ügyeljen a megfelelő ragasztó kiválasztására. A kapott felület megbízhatósága és tartóssága a ragasztó keverék minőségétől függ. Fontos, hogy ezt a szerkezetet tenyésztjük, gondosan követve a csomagoláson található utasításokat.
 • Győződjön meg róla, hogy a gipszkarton lapok közötti kötések rögzítésének folyamata szigorúan a függőleges profil közepén halad.

Az illesztések és a varratok tömítésekor ne használjon túl sok gittet, mert a felesleg jelentősen ronthatja az elvégzett munka benyomását.

 • Annak ellenére, hogy a gipszkarton telepítésének keretei nem biztosítják a durva padlók speciális előkészítését, akkor a készítményben még mindig antiszeptikus komponensű primerrel kell kezelni.
 • A gipszkartonlemezekre való szerelés után a csavarok gyakran kiürülnek. A legkényelmesebb lesz egy keskeny simítóval kitölteni őket.
 • Ha a gipszkarton lapokat ragasztóval rögzíti, figyelembe kell venni a szárítás idejét. Általában 30-40 percig tart (a ragasztó összetételétől függően).
 • A gipszkarton telepítése a keretre, próbálja meg tartani a 30 cm-nél nem nagyobb távolságot a csavarok között.A két tartó közötti ideális távolság 12-20 cm.
 • A telepítés során ajánlott a 10-15 mm vastagságú speciális tömítéseket a padló és a lap, valamint a mennyezet és a gipszkarton közé szerelni. Ezek szükségesek ahhoz, hogy az FCL szabadon bővülhessen, ha a helyiség hőmérséklete vagy páratartalma változik.

A gipszkarton telepítésének titkairól lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba