Marás gipszkarton: a folyamat jellemzői

Marás gipszkarton - ez az egyik módja a lap textúrájának megváltoztatásának annak érdekében, hogy különböző formákat adjon. Az ilyen feldolgozás lehetővé teszi, hogy különböző figurákat hozzon létre anélkül, hogy kereteket használnának. Az őrlésnek köszönhetően a gipszkarton alakja megváltoztatható úgy, hogy különböző szögekben hajlik, miközben gyakorlatilag nincsenek korlátozások a kialakuló forma méretére és alakjára. A lemez felületén különböző megkönnyebbülési mintákat lehet alkalmazni, továbbá a technika könnyen megtanulható és gazdaságos mind erőforrások, mind időben.

Jellemzők

A GCR marás előnyei számos funkciót tartalmaznak:

  • Időt takaríthat meg. A dobozok és más számok többszörösen őrléssel történő felépítése többszörösen csökkenti a kerethez képest szükséges időt.
  • Egyszerűség. Ezt a módszert a számok könnyű gyártása jellemzi, és a szabályok szigorú betartása a házasság szinte teljes hiányához vezet.
  • Rugalmasság. Az egyéb pozitív tulajdonságok között ez a módszer lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen formájú gipszkartonot nyújtson, ezáltal bővítve a tervezési megoldások körét. Pontosság és pontosság - az egyetlen követelmény, amikor összetett alakzatokat hozunk létre.
  • Anyagok mentése. A sarokcsatlakozások, amelyek állítólag nincsenek súlyos nyomás alatt, nem erősíthetők fém sarkokkal. Az alapértelmezett kialakításnak megfelelő biztonsági rése hosszú ideig tart, anélkül, hogy elveszítené alakját.
  • A munka mennyiségének csökkentése. Mivel a marás során a szoba sarka egy gipszkarton fedéllel van borítva, a nyílt vég lefedése érdekében nem lehet azt a gitt alatt lévő sarokkal megmunkálni. Ily módon jelentős mennyiségű építőanyag kerül elmentésre.

  A marógépek típusai

  A marógépek két fő típusát használják a GKL - lemez őrléséhez és alakításához.

  A lemezt a gipszkarton lemezek kivágására használják, főként hosszú méretekben.

  Ez a módszer más:

  • magas feldolgozási sebesség;
  • apró vágás nélküli vágás és aprítás;
  • korlátozott munka egyenes vonalakon.

  A formázott marógépet a fő munkaterületre használják, felhasználásának sajátosságai a következők:

   • az összetett bonyolult formák vágására való képesség;
   • a különböző mélységű és formájú lyukak, például ovális vagy kerek furatok fúrása;
   • a felszínre relatív mintázat alkalmazása;
   • viszonylag alacsony lineáris vágási sebesség, a lapkárosodás esélye is magasabb.

   A vágók típusai

   Különböző típusú vágókészülékek vannak, amelyek mindegyike különleges formájú és bizonyos feladatok elvégzésére tervezték.

   A sok közül az alábbiakat különböztethetjük meg:

    • filéhornyos V-alakú vágó - a derékszögek létrehozására használják, ez a leggyakoribb formája a gipszkarton lapokkal való munka során, mivel az összegyűjtött tárgyak többsége téglalap alakú doboz;
    • Egyenes vágású marógépet használnak a lemez síkjára merőleges (90 ° -os szögben) lyukak vágására;
    • a T alakú hornyokhoz hasonló vágószerkezet hasonlít az egyenes vágáshoz, azonban a használat során kapott lyukak sokkal nagyobb átmérőjűek lehetnek;
    • az U alakú hornyok marószerszámát a fúrott lyukak megkülönböztetik;
    • Az élmarás a lapok széleinek elcsúszására szolgál.

    Marás ajánlások

    A vágó kiválasztásakor először figyeljen a gyártóra.A kiváló minőségű európai gyártmányú termék nagyságrenddel magasabb, mint a kínai társaik, amelyeket a magasabb minőségű termékek ellensúlyoznak. Mindazonáltal a kínai kivitelezés mintái jó minőségűek, a kiválasztásuk során érdemes a szakemberek tanácsát kérni, vagy az interneten keresni a véleményeket.

    A malom kiválasztásakor először ellenőrizze a szár átmérőjét, hogy megfeleljen a rendelkezésre álló szerszámoknak.

    Vágógépeket vásárolva először, nem szabad pénzt költenie egy drága opcióra, sokféle alkalmazással. Számos alapkivágó, elfogadható áron, az elején lehetővé teszi, hogy próbálja ki a szerszámot anélkül, hogy attól félne, hogy elrontja.

    Ezenkívül a készlet kiegészíthető a szükséges vágógépek típusával a tapasztalatok és a munka igényei alapján.

    Minden vágószerszám használata különös gondossággal jár. Először is meg kell ismerkednie az utasításokkal, még akkor is, ha hasonló eszközt használ. Minden modellnek megvan a maga különbsége és saját biztonsági technológiája.

    A szerszám és a munkahely előkészítése

    Mielőtt elkezdené vágni a lapokat, elő kell készítenie mindent, amire szüksége van:

    • A gipszkarton vágásához illessze be az 1 kW-tól 1,5 kW-ig terjedő teljesítményű marógépeket. Egy erősebb géppel való munka nehéz lesz, és az anyag elrontásának esélye megnő.
    • Ha a marógépnek nincs porelszívó készüléke, magának kell csatlakoztatnia, és csatlakoztatnia kell egy porszívót. Ellenkező esetben, amikor egy porfelhőt vágunk fel, ez megrontja a láthatóságot és bonyolítja a vágást, valamint megnehezíti a légzést.
    • A kényelmes és magas színvonalú munkavégzéshez szükséges védelmi eszközök. Ezek legalább biztonsági szemüvegek, de ajánlatos egy egyszerű szirom légzőkészüléket is viselni.

     A munkahelyet a következőképpen kell megszervezni:

     • sima sík felületre van szükség, mint például egy asztal;
     • az asztal egyik élére helyezzük a hangsúlyt, amely több lapból készülhet - az anyag rögzítése biztosítja a méretek pontosságát;
     • egy megfelelő marószerszám van kiválasztva - a leggyakoribb típus V-alakú, amely lehetővé teszi a sima, normál alakú él kialakítását.

      Fázisú gipszkarton vágás

      Minőségi eredmény eléréséhez bizonyos eljárást kell követnie. Az előkészítő munkát követően a közvetlen vágáshoz.

      A gipszkarton lemezek vágására különböző módszerek léteznek, amelyek lényegében a következők:

      • Elrendezési anyag. Először meg kell tenned az üres lapot, amely felvázolja a kivágandó részleteket. E célból hasznos ceruza és vonalzó. Néha az első elrendezésnél úgy tűnik, hogy az anyag nem elég, ebben az esetben érdemes újra becsülni a vágási opciót - lehetséges lehet a költségek csökkentése és mindent a meglévő lapra helyezni. Nem szükséges azonban, hogy a jelölés során az alkatrészeket túl közel helyezzük egymáshoz, mert a gipszkarton könnyen összeomlik, és a véletlen hasítás ronthatja a tervet.
      • Az üres előfeldolgozás. A pontos méretre vágás és a megkönnyebbülés feldolgozása előtt az egész lapokat előrajzolt méretekkel lehet előkészíteni. A vágott lapok lehetnek kés vagy más eszköz.
      • Felkészülés a vágásra. A munkadarab a bilincsekben található, vagy a gyártott rögzítőn nyugszik. Viseljen védőfelszerelést. A berendezés csatlakozik a hálózathoz.
      • Kezdje a feldolgozást. A motor kikapcsolt állapotában a gépet a gipszkarton lapjára helyezik úgy, hogy a lekerekített rész megérintse a rögzítőt. A vágó beillesztésével a gép egyenletes mozgása kezdődik magától a bilincs ellentétes széléhez. Így a kapott varrás sima lesz, és hajlításkor a kívánt szöget képezi.
      • Kétoldalú feldolgozás. Abban az esetben, ha mindkét oldalon a lapfeldolgozást feltételezzük, és az egyiküknél már alkalmazzák a barázdákat, a gipsz esztergálást nagyon óvatosan kell megfordítani, mivel a feldolgozási helyeken meglévő szilárdsága jelentősen csökken, és a megszakítás lehetséges.
      • A géppel végzett összes manipuláció után a vágás az üresen a varratok mentén hajtódik végre. A rögzítéshez különböző anyagokat használhatunk, például összeszerelési habot, amelynek bizonyos mennyiségét a kezelt barázdára fújjuk. Szorosan hajtogatott helyzetben az alkatrészt néhány percig rögzíteni kell, amíg a hab megszilárdul, majd a többletét eltávolítjuk.

      A folyamat technikai szabályait figyelembe véve, mindössze néhány tíz perc alatt egy marógép segítségével megadhatja a szükséges gipszkarton formát a keret kialakítása nélkül. Ez a megközelítés elsősorban időt és pénzt takarít meg, emellett az ilyen objektumok szögei és átmenetei kiváló minőségűek és megbízhatóak.

      Hozzon létre egy derékszöget

      Téglalap alakú dobozok, például a világítóberendezés alatt - a gipszkarton egyik leggyakoribb tárgya.

      A legmegfelelőbb módja a V-alakú vágógépnek.

      Ilyen munkák esetében 2 funkció van:

      • a gipszkarton vágásakor az alsó oldalnak érintetlenül kell maradnia - egy szöget tartanak rajta;
      • a lemez vágásához használt vágógépnek mélyen be kell mennie a gipszkartonba a lap vastagságával egyenlő mélységig, mínusz 2 mm - ezáltal a hátsó oldal biztonsága biztosított.

      A fűrészmaró gyakorlatilag nem különbözik a GCR marószerszámától. Ha önállóan őröljük otthon, akkor minden csatolás megtörténik.

      A következő videóban egy mesterkurzus látható a gipszkarton őrlésben.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba