Mennyibe kerül egy gipszkarton lap?

A gipszkarton ma nagyon népszerű építési és befejező anyagként. Könnyen kezelhető, tartós, praktikus, könnyen telepíthető. Cikkünk az anyag jellemzőire és jellemzőire, és különösen annak súlyára összpontosít.

Jellemzők

A gipszkarton (más néven a „száraz gipsz vakolat”) a válaszfalak, a bőr és egyéb célok szereléséhez szükséges anyag. A lapok gyártásától függetlenül a gyártók igyekeznek fenntartani a termelés általános elveit. Az egyik lap két építőpapírlapból (kartonból) és egy különféle töltőanyaggal rendelkező gipszből álló magból áll. A töltőanyagok lehetővé teszik a gipszkarton tulajdonságainak megváltoztatását: egyesek lehetővé teszik, hogy ellenálljanak a nedvességnek, mások javítják a zajszigetelést, mások pedig a termék tűzoltási tulajdonságait.

Kezdetben a gipszkartonot csak a falak szintezésére használták - ez volt a rendeltetése, most már egyre inkább szerkezeti anyagként használják.

jellemzői

A lap szabványos szélessége 120 cm, vagy lefordítva mm-ben, 1200-ban.

A gyártók által megadott szabványos méretek:

 • 3000х1200 mm;
 • 2500х1200 mm;
 • 2000x1200 mm.

A gipszkartonnak számos előnye van:

 • Környezetbarát anyag - nem tartalmaz káros szennyeződéseket.
 • Magas tűzállóság (akár hagyományos gipszkartonra is).
 • Könnyű telepítés - nincs szükség külön csapat felvételére.

A gipszkarton fő jellemzői:

 • Az 1200 és 1500 kg / m3 közötti fajsúly.
 • Hővezetés 0,21-0,32 W / (m * K) tartományban.
 • A tartósság legfeljebb 10 mm vastagságban kb. 12-15 kg.

típusok

Minőségi javításoknál előnyösebb, ha nem csak a gipszkarton alkalmazásának lehetőségeiről van szó, hanem annak jellemzőiről is.

  Az építésben különbözik:

  • GCR. A gipszkarton szokásos típusa belső falak, álmennyezetek és különböző szintek, válaszfalak, tervezési elemek és fülkék felépítése. Különleges jellemzője a karton felső és alsó rétegének szürke színe.
  • Gipszkarton. Nedvességálló lap. Használják a fürdőszobában vagy a konyhában, az ablak lejtőin. A nedvesség ellenálló hatást a gipszmagban lévő módosítók révén érik el. Zöld színű karton.
  • GKLO. Tűzálló anyag. Szükséges a szellőztető berendezéshez vagy egy légcsatornához a kandallók, az épületek homlokzatai, a kazánházakban. Fokozott tűzvédelmet biztosít. A magban lángálló anyagokat tartalmaz. Vörös vagy rózsaszínes színű.
  • GKLVO. A nedvességet és a tűzállóságot kombináló lap. Ezt a típust használják a fürdők és szaunák befejezéséhez. Sárgás színű lehet.

  Miért ismeri a súlyt?

  Önálló javítással kevés ember gondolja az építőanyagok tömegét. A gipszkarton lemez szilárd, bizonyos méretű, és ha nincs áruszállító lift az épületben, felmerül a kérdés, hogyan kell felemelni a kívánt padlóra, hozni a lakásba, és általában mozgatni. Ez magában foglalja az anyagok szállítására vonatkozó módszert is: hogy az autó törzsének elfér-e a szükséges számú lap, és hogy az autó ellenáll-e a teherbírás által bejelentett súlynak. A következő kérdés az lesz, hogy meghatározzuk azon személyek számát, akik megbirkózhatnak ezzel a fizikai munkával.

  Nagyobb javítás vagy felújítás esetén több anyagra van szükség, ezért a szállítási költségek már kiszámításra kerülnek, mivel a szállítási kapacitás korlátozott.

  A keret súlyának ismerete szintén szükséges a keret optimális terhelésének kiszámításáhozamelyhez a burkolat vagy a rögzítőelemek száma csatlakoztatható.Például, ha számítod, hogy a gipszkarton mennyezeti felépítése mennyire súlya van, világossá válik, miért nem lehet elhanyagolni a súly meghatározását. A súly azt is jelzi, hogy a lapot hajlításra és más díszítőelemekre lehet hajlítani - minél kisebb a tömeg, annál könnyebb a hajlítás.

  Kormányrendelet

  Az építés felelős vállalkozás, ezért van egy speciális GOST 6266-97, amely meghatározza az egyes gipszkarton típusok súlyát. A GOST szerint a szokásos lapok fajlagos tömege legfeljebb 1,0 kg / m2 minden vastagság milliméterenként; nedvességálló és tűzálló termékek 0,8 és 1,06 kg között mozognak.

  A gipszkarton súlya közvetlenül arányos a típusával: a fal, a mennyezet és az íves lemezek megkülönböztetése szokásos, vastagsága 6,5 ​​mm, 9,5 mm, 12,5 mm.

  Gipszkarton jellemzői

  Súly 1 m2, kg

  kilátás

  Vastagság mm

  GCR

  GKLV, GKLO, GKLVO

  fal

  12.5

  Legfeljebb 12,5

  10,0 - 13,3

  felső

  9.5

  Legfeljebb 9,5

  7,6 és 10,1 között

  boltív

  6.5

  Legfeljebb 6,5

  5.2-től 6.9-ig

  A HL térfogatsúlyát a következő képlettel számítjuk ki: tömeg (kg) = lemezvastagság (mm) x 1,35, ahol az 1,35 állandó gipsz átlagos sűrűsége.

  A gipszkarton lemezek négyszögletes formájúak. A súlyt úgy számítjuk ki, hogy a lapterületet egy négyzetméter súlyával megszorozzuk.

  kilátásMéretek, mmGCR laptömeg, kg
  Fal, 12,5 mm2500h120037.5
  3000h60045.0
  2000h60015.0
  Mennyezet, 9,5 mm2500h120028.5
  3000h120034.2
  2000h60011.4
  Íves, 6,5 mm2500h120019.5
  3000h120023.4
  2000h6007.8

  Csomagolási súly

  A nagyszabású építési munkák tervezésekor meg kell vizsgálni, hogy mennyi anyag szükséges. Általában a gipszkarton csomagolásban kerül forgalomba 49 és 66 db közötti mennyiségben. mindegyikben. A pontosabb információkért érdeklődjön az áruházban, ahol anyagot kíván vásárolni.

  Vastagság mm

  Méretek, mm

  A lapok száma egy csomagban, db.

  Csomagolási tömeg, kg

  9.5

  1200h2500

  66

  1445

  9.5

  1200h2500

  64

  1383

  12.5

  1200h2500

  51

  1469

  12.5

  1200h3000

  54

  1866

  Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy kiszámítsa a gépkocsiba betölthető csomagok számát a szállítási kapacitás függvényében:

  • Gazelle g / n 1,5 t - 1 csomag;
  • Kamaz g / n 10 tonna - 8 csomag;
  • Vagon g / p 20 tonna - 16 csomag.

  Biztonsági óvintézkedések

  Gipszkarton - az anyag meglehetősen törékeny, könnyen megtörhető vagy károsodhat. A kényelmes javításhoz vagy kivitelezéshez néhány tippet kell követnie:

  • A lapokat csak vízszintes helyzetben, tökéletesen sík felületen kell szállítani és tárolni. Bármilyen törmelék, kő vagy csavar károsíthatja az anyagot.
  • A gipszkarton lap mozgatása csak függőlegesen történik, és csak két ember van együtt a rezgés elkerülése érdekében.
  • Ha hordozva van, akkor a lapot tartsa az egyik kezével az alján, a másik pedig a felső vagy az oldalsó. Ez a szállítóeszköz nagyon kényelmetlen, így a szakemberek speciális szerszámokat használnak - a horgokat, amelyek kényelmes hordozást tesznek lehetővé.
  • Az anyagot védeni kell a nedvességtől, a közvetlen és diffúz napfénytől, a hőforrásoktól a tárolás és a telepítés során, még akkor is, ha nedvességálló vagy tűzálló. Ez segít megőrizni az anyag szilárdságát és tartósságát.
  • A szabadtéri lapok legfeljebb 6 órán át tárolhatók, speciális anyagba csomagolva és fagy nélkül.
  • Az alacsony költségű és nagy szilárdságú, gipszkarton egy nagyon megfizethető anyag. Az egyik lap ára függ a lap típusától: a legolcsóbb minden típus a GCR. Alacsony árának köszönhetően ő a leggyakrabban alkalmazza. A tűzálló vagy nedvességálló analóg ára jóval magasabb. A legdrágább típus a rugalmas íves gipszkarton, egy további megerősítő réteg.
  • A javítás becslésének meghatározásakor nemcsak az anyagmennyiséget és annak súlyát kell kiszámítani, hanem a vázszerkezet költségét is.
  • Vásárláskor ügyeljen arra, hogy ellenőrizze a lap integritását, szélét, a karton felső és alsó rétegének minőségét, a vágás egyenletességét. Csak a megbízható üzletekben vásárolhatsz gipszkartonot, ha lehetséges, használd a professzionális játékosok szolgáltatásait.Az anyag betöltésekor külön-külön ellenőrizze az egyes lapokat: a csomagolásban vagy halomban lévő lapok saját súlyuk vagy helytelen tárolásuk miatt sérülhetnek.

  A megfelelően kiválasztott anyagok és a finomságok és árnyalatok hibás kiszámítása lehetővé teszi, hogy elkerülje a bajokat és a frusztrációt, és csak pozitív emlékeket hagyjon a javításról.

  Részletesebben a különböző építőanyagokból származó válaszfalak súlyáról, beleértve a gipszkartont is, azt a videóban közöljük.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba