Knauf gipszkarton szalag: típusok és jellemzőik

Sima és sima falak kialakításához beltéri épületekben a lakóházakban gipszkarton lapokat használnak. A bevonat nedvességállósága és tűzállósága a minőségétől függ. Ezért a szakemberek inkább a híres német Knauf cég által gyártott gipszlemezeket részesítik előnyben.

A helyiség ilyen anyaggal való befejezése után egy tökéletes falú tér kerül. De az elvégzett munka öröme ronthatja a lapok közötti ízületek csúnya megjelenését. Ennek oka lehet az anyag széle mentén ferde vágás.

Egyszerűen ki lehet lépni ebből a helyzetből - a lapok felületének vakolatát a gipszkarton csatlakozására szánt keverékekkel és megerősítőszalag használatával lehet kikeményíteni.

Fontos, hogy mind a szalag, mind a keverékek ideálisak a Knauf gipszkartonhoz, mivel a javítás eredménye az építőanyagok kompatibilitásától függ.

A gipszkarton lemezek beépítése során kialakított illesztések megfelelő kialakítása nemcsak esztétikát, hanem a szerkezet szilárdságát is garantálja, mert bármilyen sérülés kicsi lyukakat okozhat, amelyek veszélyesek az építményre, de repedések.

Miért van szükség megerősítő szalagra

Ha a falak gittje megerősítés nélkül készül, egy bizonyos idő elteltével a hőmérséklet csökkenése miatt a lapok közötti érintkezési pontokban lévő vakolat repedik. A jövőben ezek a hiányosságok csak növekedni fognak, ami új, jobb javításhoz vezet.

Ezért van szükség megerősítő szalag használatára a gipszkartonhoz. Ezen túlmenően ezen anyag használata sima és egyenletes felület kialakulásához vezet.

Típusok és jellemzők

Nemrégiben az építők többféle szalagot részesítenek előnyben.

Perforált papír

Perforált papírszalag - nagyon megbízható üvegszálerősítésű papír. A legjobb tapadás érdekében a gyártók a ragasztó oldalt durvavá tették, azaz perforálták. Ahhoz, hogy a sarkok méretezése kényelmesebb legyen, az anyag közepén egy depressziós hajtással volt ellátva, így a szalagot szögképző formában használják.

A Knauf speciális sarokvédelmi szalagot is kínál. Knauf-Aluxamely speciális papírból készült, fém betétekkel. Egy ilyen szalag ellenállhat a nyújtásnak és a gyűrődésnek is. A tömítésnek nevezhető, mivel gyakran használják a szerkezetek erősségének megerősítésére és növelésére. Ilyen szalagot 50 m, 75 m vagy 153 m-es tekercsben értékesítenek.

Ez az anyag azonban kisebb hátrányokkal rendelkezik. A papírszalag felszerelése elég időigényes. Ha nincs tapasztalata az ilyen anyagok használatáról, a szalagok alatt a varratok ragasztása során a légbuborékok képződhetnek. Ennek oka lehet, hogy a szalag alatt nem elegendő mennyiségű gitt. Ezért szükséges az összes ízület alapos bevonása egy közös vegyülettel. Az is jobb, ha a mikrofon perforált papírszalagot választja.

serpyanka

Öntapadó szerpyanka - háló, 45 vagy 50 mm széles csíkokban gyártva. Ennek az anyagnak a ragasztásához nincs szükség speciális készítményre, mivel már van ragasztó alapja. A Serpyanka üvegszálas rostokból áll, amelyekre jellemző a megbízhatóság, a 20, 45 és 90 méter hosszú tekercsek.

Az üvegszálas szalag megerősítése tökéletes példája lehet a serpyanka-nak Knauf-Fireboard lemezekhez és különböző ízületekhez.

Egy olcsóbb opciót vásárolhat - ragasztószalag nélkül.Az ilyen termékek viszont egy építési tűzőgéppel vannak rögzítve.

A Serpyanka előnyei mellett számos hátránya van:

 • kevésbé tartós, mint a papírszalag;
 • a szerpyanka számára teljesen alkalmas megoldás kiválasztásának fontossága;
 • az ízületek alapos tisztításának szükségessége (egyébként „ráncok” alakulhatnak ki);
 • annak szükségessége, hogy nyomon követjük a gitt réteg egyenletes eloszlását az egész csuklón.

  Ha önmaga ragasztó szerpyanka-t használ a munka végén, jobb, ha a szalag maradék részét műanyag zacskóba csomagolja. Ellenkező esetben a ragasztó idővel kiszárad, és az anyag már nem használható.

  Az ízületek tömítésére szolgáló anyag kiválasztása során fontos figyelmet kell fordítani egy fontos jellemzőre. A gipszkarton hosszanti varrásait serpianka-val és keresztirányban - papírszalaggal lezárják.

  csappantyú

  Ha a gipszkartonot a padlóra kell helyezni, akkor a sikeres telepítéshez csappantyú vagy vízszigetelő szalag szükséges. Polietilén habból készül, amely képes kúposodásra. Ez biztosítja az anyag számára azt a képességet, hogy jelentősen kompenzálja a gipszkarton padlóburkolatok bővülését.

  Érdekes, hogy a Knauf volt az első cég, amely a padlót gipszkartonra késztette.

  Ennek a megoldásnak számos előnye van:

  1. A telepítést száraz padlón végezzük. Ez lehetővé teszi az állandó páratartalom megszüntetését a helyiségekben.
  2. A telepítést gyorsan és egyszerűen elvégezheti.
  3. A gipszkarton nem tölt be átfedő lemezeket, mivel az anyagnak kis tömege van.
  4. A gipszkarton lemezek alacsony ára egy szép bónusz.
  5. Az anyag könnyen és egyszerűen feldolgozható.
  6. A gipszkarton lemezek erősítik a hang- és hőszigetelést.

   A gipszkarton lapok azonban nagyon porózusak. A nedvesség könnyen behatolhat rájuk, és megduzzad. Ezért a fal és a gipszkarton között el kell helyezni egy speciális vízszigetelő szalagot, például a Knauf Flehendihtband-et, amely a falak és a mennyezetek csatlakozásainak vízszigetelésére szolgál.

   Anyag beállítása

   A Knauf gipszkarton esetében jobb, ha ugyanazon gyártó tömítőanyagát választja. Például szalagot vásárolhat Knauf-kurt 25 m-es tekercsben vagy 52x150xS papírszalagban. Ez utóbbi speciális fehér papírból készül, amely magában foglalja a szintetikus szálak megerősítését.

   A papírszalag telepítése egy meghatározott sorrendben történik:

   • Először egy vékony gitt réteget kell alkalmazni, de csak a közösen, amely most úgy döntött, hogy bezáródik. A gitt nem alkalmazható mindent azonnal, különben a keverék megszárad és használhatatlanná válik, és a munka nehezebb lesz a légbuborékok valószínű előfordulása miatt.
   • A rácsot a központ két varrása szabályozza. Folyamatosan meg kell tartania. Egy kis erőfeszítést alkalmazva be kell ragasztania a szalagot a gitt rétegéhez. Az anyag végét átfedni kell.
   • Ezután két spatulával kell simítani a szalagot, szigorúan követve a központtól a varratok oldaláig. Fontos, hogy elegendő erőfeszítést tegyünk annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen ragadni az anyagot az ízülethez, és túlzott mennyiségű habarcsot préselnek ki. A papír szélén kb. 0,8 milliméter legyen a keverék és a központi rész alatt - kb. 2 mm. Fontos megjegyezni, hogy ha a keveréket túlságosan összenyomják, akkor a szalag nem lesz képes ragaszkodni.
   • Az összes manipuláció sikeres befejezése után szükséges a felesleges gitt eltávolítása az élekről.
   • Néhány idő elteltével végül sima kell a simítást egy széles lapáttal (több mint 100 milliméter). Fontos, hogy a varrás ne lépjen túl a gipszkartonon.
   • A munka végén jól csiszolt rétegnek kell lennie.

    Az öntapadó háló használata sokkal kevesebb időt igényel. Ennek oka a légbuborékok kockázatának hiánya. A folyamat maga is több szakaszra oszlik:

    • A telepítés előtt elő kell készítenie a gittoldatot, és vékony réteggel kell felhordani a csuklóra, egy 40-50 mm szélességű spatulával.
    • Ezután késedelem nélkül meg kell erősíteni a rács szélét a varrás felső széléhez, és kissé nyomja meg a vakolathoz. Ugyanakkor nem lehet keményen nyomni. Ez kiválthatja a „ráncok” megjelenését a rácson, vagy erős mechanikai ütközés következtében károsíthatja a szalagot.
    • A tekercset le kell csavarni az aljzatba, ragasztószalaggal a gipsz mentén, és spatulával simítani.
    • A padlórácsot le kell vágni.
    • Ezután újra meg kell sétálnod a rácson, simítsa ki a gyűrődéseket.
    • A top serpyanka-t egy másik gipszréteggel kell lefedni, és hagyjuk teljesen megszáradni.

     Az öntapadó szerpyanka egyszerűen száraz felületre rögzíthető, és egy vékony vakolatréteggel borítható.

     A csappantyú beszerelését kissé a padlózat esztrichének szintjén kell elvégezni. Általában, amikor a gipszkartonot a padlóra helyezik, az építők kb. 1 cm széles rést hagynak, amelybe a vízszigetelő szalagot a fal és a padló közötti résbe ragasztják. Ezután a szalagot száraz porral töltik be a telepítéshez.

     Vélemények

     A Knauf anyagokkal kapcsolatos visszajelzések rendkívül lelkesek. Ez természetes, mert a cég által gyártott erősítő szalagok kiváló minőségűek.

     A gyártási technológiák, amelyek jelentősen megelőzik az idejüket, biztosítják a szalagok megbízhatóságát és tartósságát, valamint a használandó anyag kényelmét.

     Mindezeket a jellemzőket a megelégedett ügyfelek is megerősítik, akik erősítő szalagokat használnak a Knauf gipszkartonhoz.

     A gipszkartonhoz tartozó Knauf-szalag megerősítésével kapcsolatban lásd a következőket.

     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba