Hogyan gipszkarton gipszkarton saját kezével?

A gipszkarton ma sok probléma megoldására szolgál, amikor a helyiségeket befejezi. Ezzel igazítsa össze a mennyezetet és a falakat, valamint a válaszfalak vagy más hasonló kerítések kialakítását. Ez az anyag már kezdetben sík felületű. De a jobb képzése, szakértők javasolják vakolás gipszkarton. Így tökéletesen sima felületeket kaphat, amelyek alkalmasak mindenféle befejezésre.

Mikor fognak?

A gipszkarton lapok használata nem mindig jó alapot biztosít. Ezeket a problémákat speciális keverékek segítségével oldjuk meg, amelyek mind az ízületekre, mind az anyag teljes síkjára vonatkoznak.

A szakértők több esetben javasolják a puttying használatát:

 • A fal vagy a mennyezet festése. Ha ez nem történik meg, észrevehető cseppek lesznek a falakon, hogy a festék nem tud szintetizálni.
 • Dekoratív vakolatok elhelyezése. A befejező oldatok segítségével a hasonló összetételű adhézió megnő.
 • A túllépés vizuális összehangolása, amely befolyásolhatja a befejező anyagok behelyezését. Gyakran előfordul, hogy a vakolat a tapéta alá kerül.

A vakolatot csak nedvességálló gipszkarton falakon kell alkalmazni, mivel képesek ellenállni a magas páratartalomnak. Ha a szokásos keveréket ilyen célokra használják, az eredmény kiszámíthatatlan lehet.

Kiválasztjuk a megoldást

A gipszkarton bevonat minősége és egy ilyen felület élettartama a hozzá tartozó kompozíciótól függ.

A modern piac többféle gipszkartonlapot kínál:

 • Gipsz keverékek. A termékek tökéletesek a gipszkarton lapokhoz, mivel technikailag ugyanaz az anyag. Ezen megoldások hátránya a nedvesség gyors felszívódása. Ezért helyes lesz csak gipsz vakolatot alkalmazni száraz helyiségekben, ahol nincs nagy páratartalom.
 • Cement készítmények. Az ilyen típusú megoldások jól ellenállnak a magas páratartalomnak. Ezért segítségükkel védheti a gipszkarton lapokat a vízből. Szinte minden szobában használhatja őket.
 • Polimer vakolat. Viszonylag nemrég megjelentek. A készítmények tartalmazhatnak mind gipszet, mind cementet. De az alapvető fizikai tulajdonságok megváltoztatásához különböző típusú polimerek tartoznak. Ezért az ilyen keverékek tökéletesen ellenállnak a magas páratartalomnak. Sokoldalúak és sok feladatra alkalmasak. A polimer vakolatok egyetlen hátránya a magas költség.

Ha Ön kezdő, és úgy döntött, hogy saját vakolatot készít, akkor a szakértők azt ajánlják, hogy előnyben részesítsék az egyetemes megoldásokat. Sokkal könnyebben alkalmazhatók, így a sík felületet minimális mennyiségű hibával kaphatja meg.

Harisnyatartó eszközök

A lapokat és a keverékeket különböző tartozékok kezelik. Segítségükkel felgyorsíthatja a folyamatot, és kiváló minőségű felületet kaphat.

A vakoláshoz több elemre lesz szüksége:

 • Lyukasztó és fúvóka az oldat keveréséhez. Ha a terület kicsi, akkor ezeket a műveleteket kézzel végezhetjük el.
 • Csavarhúzó és több különböző méretű fúvóka.
 • Lapockák közé. Szükséged lesz egy különböző méretű szerszámra. Ebben az esetben fontos, hogy a spatula vége sima legyen.
 • Megerősítő háló. Egyes szakértők ezt a különleges papírt használják.
 • Finom csiszolópapír.Több típusát is megvásárolhatja, mivel ez lehetővé teszi a vakolat feldolgozását nagyobb pontossággal.

Előkészítő műveletek

A vakolat fő rétegének alkalmazása előtt a gipszkarton felületét ki kell egyenlíteni.

Ezek a művek meglehetősen egyszerűek, és magukban foglalják az ilyen műveletek végrehajtását:

 • Először vizuálisan és az érintőképernyőn ellenőrizze, hogy a csavarok kupakjai nem nyúlnak-e ki a lap felületén. Ha igen, akkor érdemes megfulladni őket ezen szint alatt. Ehhez egyszerűen csavarja be a csavarhúzót egy kicsit egy kicsit. Ne használjon csavarhúzót, mert egyszerűen perforálhatja az anyagot, vagy túl mélyen meghúzhatja a rögzítőelemet.
 • Ügyeljen az ízületekre. Ezekben a helyeken élnek kell lennie. A legtöbb esetben jelen van, mivel a gyártók lapokkal vannak felszerelve. De ha hiányzik, óvatosan vágja le a gipszkarton végeit egy írószerkéssel 45 fokos szögben.
 • Primer. A gipszkarton kezelés speciális megoldásokkal történik, amelyek megerősíthetik annak szerkezetét. De nem kívánatos az alkidokon alapuló keverékek használata, mivel ezek a komponensek gyorsan korrodálják a papírt. Kiválaszthatja a megfelelő termékeket a szaküzletekben.
 • A szabálytalanságok és az ízületek tömítése. Kezdetben a csavarok minden nyílása gittzel van kitöltve. Vigye be keskeny spatulával keresztbe. Fontos, hogy ne alakuljon ki a főfelület felett kiálló dudor. Az ízületek betöltése előtt egy speciális háló csatlakozik a felületükhöz. Ezt követően folyékony oldattal rögzítjük. Maximális felületi beállítást is biztosít.
 • Ha a gipszkartonból többszintes mennyezet vagy ív alakul ki, akkor különleges sarkokkal erősítenie kell. Kérjük, vegye figyelembe, hogy külső és belső lehet. Rögzítésük csavarokkal vagy azonos megoldással történik. Ezután hasonló módon töltse ki az összes technikai lyukat a kész keverékkel.

Amikor az előkészítő munka befejeződött, a napot egyedül hagynia kell egy napra. Ez alatt az idő alatt a készítmény teljesen száraz, és tovább finomítható sminkpapírral. Ezután a teljes felületet alapozókkal fedjük le. Az összes illesztés és károsodás teljes feltöltése után egyszer lehet a gipszkartonra hornyot felhelyezni.

A munka algoritmusa

A megoldás alkalmazásának technikája viszonylag egyszerű, de néhány egyszerű szabály betartását igényli:

 • A főzésnek kis mennyiségű keveréknek kell lennie, mivel gyorsan megszilárdul. Ez fontos, ha nincs tapasztalata, és nem tudja gyorsan alkalmazni a megoldást a gipszkartonra.
 • A vakolás mindig sarkokkal kezdődik, következetesen a fal vagy a mennyezet közepére mozog.
 • Az alkalmazott réteg vastagsága nem haladhatja meg az 5 mm-t. Ha azonnal fedjük le a lapot egy vastag gipszréteggel, akkor ez az anyag gyors száradásához vezet.
 • Működés közben ne nyomja meg erősen a spatulát. Ez nem teszi lehetővé, hogy egységes réteget kapjunk.
  • Minden új darabot enyhe beáramlással viszünk fel a korábban csatlakoztatott vakolatra. Így kiderül, hogy egyfajta ligálás, amely lehetővé teszi egy teljes réteg elérését.
  • A vakolattal ellátott spatula legfeljebb 15 fokos szögben van. Ha ez az érték megnövekszik, akkor nem mindig lehet sima felületet előállítani az első alkalmazás után.
  • Töltéskor ügyeljen a magassági különbségekre. Ne próbálja őket több réteggel összehangolni. Jobb, ha megszáradnak, majd egy új, vékony részt alkalmazunk.
  • A vakolásnak több ciklusban kell lennie. Minden egyes művelet után legalább egy napot kell adnia a szárított készítményhez.
  • Az utolsó lépés a vakolat kiegyenlítése. Ehhez használjon többféle gipszpapírt. Fontos, hogy tökéletesen sík felület legyen, minimális számú csepp. Ezt a munkát speciális festék úszó segítségével optimalizálhatjuk.Ügyeljen arra, hogy személyi védőfelszerelést (szemüveget, kesztyűt és légzőkészüléket) használjon.

  A gipszkartonozással, vagy éppen vakolással végzett munka egyszerű művelet, amely csak időt és türelmet igényel. Ahhoz, hogy tökéletesen sík felületet kapjunk, kiváló minőségű anyagokat használjunk, és kövessük a szakértők ajánlásait, minden műveletet óvatosan, a technológiával összhangban kell elvégezni.

  A saját gipszeléshez lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba