Hogyan készítsünk egy doboz gipszkartonot?

Eddig az építőipar hatalmas számú különböző befejező anyagot mutat be a helyiségek elrendezésére. A leggyakoribb és sokoldalúbb a gipszkarton. Segítségével különböző terveket és célokat tartalmazó dobozokat építhet.

Jellemzők

A gipszkarton doboz kétségtelen előnye annak a képessége, hogy elrejti a bámulatos belső elemeket. Az ilyen szerkezetek szeméből elzárhatók a csatornacső, a hideg és melegvízzel ellátott szárnyak, vezetékek és egyéb kommunikáció. Ezenkívül a mennyezet összehangolására is fel vannak szerelve, korrigálják a falak görbületét, és a beépített szekrények alapjául is szolgálhatnak.

Mint minden más építőanyag, a gipszkartonnak megvan a maga jellemzői, amelyeket a munka során figyelembe kell venni.

Gyártott gipszkarton lapok, amelyek különböző anyagok ragasztott rétegei. A lap közepén egy gipszréteg van, amelyet mindkét oldalon kartonlap borít. A gipsz törékeny anyagokra utal. Speciális adalékokkal impregnált szilárdságának növelése. A karton egy speciális erősítőanyaggal is impregnálva van, így ez a befejező anyag ellenállhat a nagy terhelésnek.

A gipszkarton doboz nemcsak gipszkarton lapokból áll, hanem azon keretből is, amelyeken ezek a lapok vannak szerelve. A keret maga is lehet fából és fémből. A favázas rúd 40x40 vagy 50x50 mm-es szakaszból áll. A bomlási folyamatok megelőzése érdekében a rudakat antiszeptikus szerekkel és talajvegyületekkel kezelik.

A másik típusú keret alapja a horganyzott U profilú horganyzott fémprofilok, amelyek alkalmasak az ilyen anyagokkal való munkavégzésre. Nem igényelnek különleges bánásmódot, és ennélfogva jövedelmezőbb megoldás a dobozok gyártásához. A profilok útmutatókra és főre vannak osztva.

Előnyök és hátrányok

A gipszkarton doboz beltéri telepítése Számos előnye van mind az anyag, mind a terv egészének köszönhetően:

  • A gipszkarton anyag környezetbarát, ezért bármilyen helyiségben használják. Ezzel rövid idő alatt megváltoztathatja a helyet, ami a bonyolult munka szempontjából fontos.
  • Könnyen kezelhető, a lapok szinte bármilyen konfigurációt kaphatnak. Igen, és a gipszkarton felülete nem különös gond.
  • A doboz beszerelése mind keret, mind keret nélküli módon történik. Mindez a szerkezet telepítési helyétől függ. Fából készült rudak vagy fém profilok, amelyek alapul szolgálnak, tökéletesen kombinálva a gipszkarton lapokkal.
  • Az anyag fontos tartóssága is. A helyesen telepített tervezés több mint egy évig tart.

De vannak hátrányai az ilyen létesítmények használatának. Először is - ez természetesen több centiméternyi terület elvesztése. Végül is, a készülék vonzó megjelenése ellenére szabad helyet igényel, így ennek a árnyalatnak a telepítése előtt mindig figyelembe kell venni.

A gipszkarton lapok korlátozzák a terhelést. Ha ilyen anyagot szállítunk és dolgozunk, óvatosan kell eljárni, így lehetőség van a lemezek repedésére.

típusok

A gipszkarton dobozokat az arcok helyének, céljának és számának megfelelően osztják fel. Leggyakrabban a mennyezetre épül.A mennyezeti szerkezetek a legnépszerűbb és legelterjedtebb struktúrák közé tartoznak, lehetővé téve nemcsak a jelentős hibák, a kommunikáció elrejtését, hanem a mennyezet alakjának megváltoztatását is, különböző szintű konfigurációjú többszintű kompozíciókat. A mennyezeti doboz jó hely a vászonra szerelt LED-szalagokhoz és spotlámpákhoz.

A falon egy gipszkartoncsatorna gyakrabban különböző célokra van szerelve. A kommunikáció elrejtése mellett. más funkciókat is elláthat: lehetséges a falak felszínének kiegyenlítése, a kis szerkezetek polcok vagy fülkék, a telepítés tervezheti a teljes falat vagy annak egy kis részét. A doboz helyétől függően szögletes és egyenes. Az egyenes nézeteknek három oldala van - két oldal és egy központi.

A sarok opció, a falhoz és a mennyezethez képest, két síkból áll. Ezeket a formákat két fal csomópontjára szerelik fel, és a csövek elrejtésére, valamint a motorháztető alá helyezik. A doboznak L-alakú megjelenése van, és az arcai derékszögűek, ferde vágóval.

Alkalmazási kör

A szerelési szerkezet különböző helyiségekben van felszerelve. A hely függ a funkcionális tartozékoktól. A konyhában a munkaterület további megvilágításához rendszerint egy gipszkarton doboz van felszerelve. Előfordul, hogy egy vagy több szekcióból álló elem elrejtésére készül, majd telepítve van. Ez a kialakítás a radiátor körül helyezkedik el, és két módon van felszerelve.

Az első esetben a felső sík a küszöb aljára van csavarozva, és az alja a padlófelülethez van rögzítve. A második módszer használata esetén a padló doboz helyett a falhoz rögzítették. Annak érdekében, hogy a meleg levegő helyesen áramoljon, speciális rések vannak a dobozban.

A világításra tervezett doboz mindkét oldalra és 3 oldalra szerelhető. A módosítás a tervezett telepítés helyétől és magasságától függ.

A konyhában fali, mennyezeti és vegyes rendszerek telepítése. A motorháztető alatt általában mennyezeti csatornákat használnak, amelyeknek egy téglalap alakú és vegyes szerkezete van, és a sarok melletti falak L alakúak.

A WC-ben a doboz gyakran telepítve van, hogy elrejtse a szennyvízcsatornát, és a fürdőszobában - a vízellátó rendszer bezárásához. E helyiségek speciális mikroklímája miatt a gipszkarton lemezeknek nedvességállónak kell lenniük. És maguk a csövek, amelyek körül a szerkezet épülnek, gyakran kondenzátumot képeznek, ezért a nedvességálló anyag használata nélkülözhetetlen.

A hálószobában, a nappaliban és más nappali helyiségekben a doboz nem annyira használható, hogy elrejtse a bámulatos belső elemeket, hanem gyakorlati célokra is. A televízió, a könyvek és más dolgok polcának egy kis doboza jelentősen és idő nélkül jelentősen átalakíthatja a belső teret.

Néha a szobában lévő doboz díszítő és ugyanakkor funkcionális elemként szolgál. A függesztett függönyalkatrészek (horgok) elrejtésére van felszerelve. Szerelje fel ezt az opciót a mennyezeti felületre az ablaknyílás mentén. Ezenkívül a kialakítás a LED szalag elhelyezésének platformja.

Ahol világít, vannak vezetékek. A helyiség biztonsága és esztétikus megjelenése érdekében szerelődoboz található. A csatlakozódoboz felszerelése szükséges a vezetékek és kábelek kapcsolásának helyes megszervezéséhez.

A külső tényezőknek való kitettség magas fokú védelmét biztosítja a forrasztó doboz, amelyet a gyártók jeleznek az IP betűkkel, és két számot jelez a porszemcsék elleni védelem szintjét (az első szám) és a páratartalmat (a második ábra).

Hogyan kell csinálni?

Ahhoz, hogy saját kezűleg egy gipszkarton dobozot építsen, megfelelően kell elvégeznie az előkészítő munkát.

Ide tartoznak a következők:

  • a telepítési hely meghatározása;
  • elrendezése;
  • anyagok és szerszámok készítése;
  • maga a telepítés.

A telepítési hely jelölése segédeszközöket igényel, beleértve a ceruzát, a mérőszalagot, az építési szintet és a négyszögletes vonalzót. A keret beszereléséhez nem lehet fúró, csavarhúzó, kalapács, fűrész és fém vágó nélkül elvégezni a profilok csatlakoztatását. A doboz kialakítása nem lehetséges megfelelő építési kés és csiszoló gyalu nélkül. Az alkalmazott anyagok 12,5 mm vastagságú gipszkarton lapok és merev fémprofilok.

Miután eldöntötte a telepítési helyszínt, elkezdheti mérni a jövőbeni dobozt az erre a célra készített eszközökkel.

A doboz jövőbeli méretének meghatározásához az objektum fontos helye. Ha azt tervezi, hogy a mennyezetre telepíti, akkor ez a hely vízszintesnek tekinthető. Az építmény szélességét meghatározó jelek ebben az esetben a mennyezet felszínén helyezkednek el, és a hosszúsághoz tartozó jelek a falra kerülnek. Ha az objektumot függőlegesen helyezzük el, akkor a hossz és szélességnek megfelelő jelek a falfelületre kerülnek, és meghatározzák a padlón és a mennyezeten lévő jövőbeli szerkezet térfogatát. A doboz határainak meghatározásához meg kell jelölni a legszembetűnőbb részeket, és ezekből a szükséges centimétereket félretesszük.

A jövőbeni szerkezet viselkedésének mérésekor emlékeznünk kell arra, hogy a doboz és a tárgy széle közötti távolságnak legalább 5 cm-nek kell lennie. Ha a doboz külső oldalainak befejeződése csempe lesz, akkor a jelölés során figyelembe kell venni annak szélességét, hogy a csempe anyagát a már tervezett modellhez ne igazítsa. A jelölés alkalmazása után pontosan csatlakoztatnia kell az összes kijelölt pontot. A jövőbeli doboz kontúrjainak meghatározásakor négyzetet kell használnia. A helyesen felépített vonalak, amelyek a jelektől az objektumig futnak, szigorúan merőleges helyzetben kell lennie.

Egy függőlegesen elhelyezett tárgy elrendezése a mennyezetről indul. A kontúr pontosságának ellenőrzéséhez a felső sarokpontból kell leereszteni a vízszintes vonalat, az alsó sarokpontnak meg kell egyeznie a felső jelöléssel. A jelölés ellenőrzése után folytathatja a szerkezet telepítését. Annak érdekében, hogy gyorsan telepítse a dobozt, és ami a legfontosabb, helyesen, bizonyos szabályokat kell követnie. Létezik egy lépésről lépésre szóló utasítás ezen a számlán, melynek köszönhetően minden műszak szakaszra van osztva.

A keret telepítése nem kevésbé fontos, mint a jelölés. A kész kontúrokon fémprofilokat kell telepíteni. Először rögzítjük az oszlopokat a falhoz, előfúrjuk a lyukakat erre a folyamatra, és csavarjuk be a csapokat. Az erősebb rögzítéshez a lyukak közötti távolság 50-60 mm legyen. A vezetőprofilokat először a mennyezeti felületre, majd a padlóra kell rögzíteni. Miután elkezdhetjük a felső vezetőprofilokból érkező elülső oszlopok szerelését, használjuk a csúszkákat vagy csavarokat.

A szerkezet egyenletes helyzetének fenntartásához további profilokat kell használni - úgynevezett merevítő bordákat. Szigorúan merőleges helyzetben kell lenniük a rackprofilokhoz képest, és egymástól legfeljebb 1 méter távolságban kell elhelyezkedniük. A merevítők beépítése fontos, ha az egész szerkezet magassága meghaladja az 1,5 mt, és a szélek szélessége 25 cm-nél nagyobb, továbbá a gipszkartonlapok alapja.

Vízszintesen elhelyezett tárgyak esetén a szerkezet beépítése a vezetőprofil (UD) a teljes kerület mentén történő szerelésével kezdődik. Ezután csavart függőleges jumper. A rögzítés után meg kell kezdeni az irányítóprofil telepítését.A doboz alsó része összeállítható a padlóra, és csak ezután rögzíti a szerkezeti elemet a felső felére. A keret elkészítése után folytassa a doboz kialakulásához. Az elkészített gipszkarton lapokból vágja le a jövőbeli formatervezés arcának kívánt méretét és alakját. Először meg kell mérni a szélességet, az oldalak hosszát és jelölni ezeket a számokat a lapon. Miután folytathatja a csatlakozási jeleket. A vágás a kontúrvonalak mentén történik.

Annak érdekében, hogy ne tönkretegye az anyagot, kövesse néhány szabályt:

  • Vágja a lapot a vonalzó és az írószerkés által készített kontúrok mentén. A folyamatnak sietve és túlzott nyomás nélkül kell elhaladnia. A vágás széleit egy hámlási síkkal dolgozzuk fel, enyhe ferde 22,5 fokkal. A GCR-hez való csatlakozáskor 45 fokos szög alakul ki, melynek következtében a lapok egymáshoz erősen kapcsolódnak.
  • A lapok elkészítése után a keretet 35-45 mm-es rögzítéshez önmetsző csavarokkal, 25 mm-es mélységgel lehet varrni. Kis keretes dobozok esetében az önmetsző csavarok a legmegfelelőbb módszer a lapok rögzítésére. Ha a falak kiegyenlítésére gipszkartonlapokat használnak, akkor a szerelési habot fel lehet használni. A rögzítéshez szükséges hab összköltsége alacsonyabb, mint a használt fémprofilok költsége, továbbá hozzájárul a helyiségben a hő megőrzéséhez.

De érdemes megjegyezni, hogy a szerkezet szétszerelése anélkül, hogy károsítaná a gipszkarton lapjait az összeszerelési hab segítségével, nem fog működni, csak meg kell törnie. Ezért, ha a felújítás könnyebb és jövedelmezőbb a lapok szétszerelése, csavarokkal csavarozva.

tippek

A gipszkarton doboz valójában egy egyszerű kialakítás, amely a legtöbb esetben néhány dekoratív elem elrejtésére szolgál. A telepítés során azonban nem szabad elfelejtenie a szerkezet gyakorlati átcsoportosítását, valamint a telepítés egyes árnyalatait.

A doboz beszerelését, a jelölésekkel kezdve és a lapok rögzítésével végezve, az épület szintjén kell elvégezni. Egyszerű szerszámot is használhat egy vonalzó formájában, amely egy lombik központi elhelyezkedésével rendelkezik egy folyadékkal, és egy pontosabb, modern eszköz, mint a lézer.

A munka minden szakaszának az eszköz irányítása alatt kell történnie, ellenkező esetben a megépített szerkezet jelentős eltérésekkel érhető el, ami nem lesz nagyon jó hatással a működési jellemzőire.

A doboz stabilitása és szilárdsága szempontjából a keret mérete nagyon fontos.vagy inkább a merevítők. Ezeknek a keretelemeknek a hossza 80 cm-nél hosszabb, további rögzítőelemek kerülnek beépítésre - ezek U-alakú tartók, amelyek segítségével a szerkezet egyenletes helyzetben van.

A lapok vágásához görbe vonalú dobozok telepítésekor jobb a kirakós játék használata. Hála neki, a szakaszok meglehetősen sima, sima és szépen körvonalazott. A kerek nyílások kialakításához a foglalatokhoz vagy a mennyezeti lámpákhoz jobb, ha speciális koronákat használnak, amelyek egy fúróra vannak szerelve.

Cső hozzáférés ablak

A dobozok telepítéséhez olyan tárgyakhoz, mint a szennyvízcsatorna vagy a vízlépcső, meg kell vágni egy lyukat a lapokban, ami megkönnyíti az objektumok speciális elemeinek elérését. A csatornacsőben azok a csatlakozók, amelyeknek egy speciális kupakkal záródó ága vagy lyuk van. A készülék az eltömődés elhárítására szolgál, ezért lehetetlen a lapot bezárni.

Ezenkívül a csatornacsőnek van egy csatlakozása, ahol a belső csatorna cső konvergálódik a központi felszállóval. Vészhelyzet vagy egyszerű csere esetén is hozzáférhetőnek kell lennie. Ez a követelmény a vízmérőkre, szelepekre, kompenzátorokra, visszacsapó szelepekre és hajtóművekre vonatkozik.

Az egész szerkezet esztétikai megjelenésének érdekében egy speciális ablakhoz egy lyukat vágnak, hogy illeszkedjen az ajtóhoz.A kialakításakor figyelembe kell venni a levél keretének méretét, általában kisebb, mint a nyílás 1-3 mm-rel. A doboz behelyezése a dobozba mind a lapra történő beszerelés előtt, mind pedig azután elvégezhető.

A dobozban lévő lyukak olyan helyeken is kialakulnak, ahol a csövek vagy más burkolatú tárgyak túlmutatnak a határain. A vágásnak kicsit nagyobbnak kell lennie, mint a cső. A kialakult rés olyan anyagokkal van feltöltve, amelyek gyengítik a rezgő rezgések átvitelt a csőtől a szerkezetig.

Gyönyörű példák a belső térben

Ma a tartós és könnyű gipszkarton a legjobb befejező anyag, és a szép értelmezések középpontjában a belső tér egy normál doboz. A mennyezet, a falak és egyéb felületek befejezése, a belső elemek kialakítása és a szobát átalakító szerkezetek telepítése csak a doboz alapján lehetséges.

A doboz, a mennyezet és a falak bármilyen, még a legszokatlanabb formájúak is lehetnek: a helyes helyekre szerelje fel a világítótesteket, hozzon létre gyönyörű polcokat és fülkéket, amelyek egy lakást vagy egy házat különleges egyedi megjelenéssel adnak. A gipszkarton dobozának köszönhetően a szoba hátrányai előnyökké válnak. A lényeg az, hogy helyesen állítsuk be a szerkezetet, majd egy hétköznapi lakás szép és kényelmes lakásává válik.

Hogyan készítsünk egy doboz gipszkartonot, lásd a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba