Vízálló gipszkarton: jellemzők és alkalmazás

A sima karton gyorsan vízzel érintkezik. Ezért, mint befejező anyag, a leggyakrabban használt nedvességálló gipszkarton. A vásárlás előtt fontos annak alapvető paramétereit tanulmányozni, hogy a vele való munkavégzés ne okozzon nehézséget.

Mi az?

Tolmácsolási rövidítések GKLV - gipszkarton nedvességálló. Ez a bevonat lehetővé teszi a konyha, a fürdőszoba, a WC vagy a zuhany befejezését. Eltér a szokásos gipszkarton belső szerkezetétől és kémiai összetételétől. Külső színe a legtöbb esetben zöld, világos zöld, esetenként rózsaszín anyag.

A gipszkarton használata nagyon széles, az egyik legváltozatosabb befejező anyag.

Könnyen használható lakóépületekben és nem lakóépületekben, hogy:

 • hajtsa le a falat;
 • partíció létrehozása;
 • hozzon létre egy összetett díszítőelemet;
 • egy többszintű mennyezet.

A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a nedvességgel szemben ellenálló gipszkartonot kiváló szellőztetésű helyiségekben használják, amelyeket rendszeresen szellőztetnek. Figyelmet kell fordítani a saját címkézésre. Az A csoport egyenletesebb, mint a B kategóriájú anyag, és hosszabb ideig tart. Másrészt, az ilyen lefedettség mindig drágább lesz.

Bármilyen anyag előnyei és hátrányai, és a nedvesség ellenálló gipszkarton nem kivétel. Fontos megjegyezni, hogy a kezelés nem képes 80% -nál magasabb vízállóságot növelni. Ez azt jelenti, hogy a fürdőszobában az ilyen anyag nem kívánatos használni anélkül, hogy ezt követően festék vagy átfedés lenne a dekoratív lapokkal. A többi indikátor esetében a GCR sokkal jobban megnyilvánul.

Az egészségügyi szempontból teljesen biztonságos, könnyen telepíthető, nem igényel különös gondosságot.

Jellemzők

A gipszkarton műszaki jellemzői, mivel gipszből, hidrofób adalékanyagokból és egy kartonpapírból állnak, amelyeket különleges módon dolgoznak fel. Ez az oldat a nedvességtől, gombáktól is védett. De minden gyártónak természetesen megvan a saját titka, amely nem olvasható az Állami Szabványokban vagy más szabályozási dokumentumokban.

A gipszkarton vastagsága 0,65 és 2,4 cm között változik, ezért az értéket az alkalmazási feltételeknek és az alkalmazás céljának megfelelően kell kiválasztani. A falhoz egy lakásban 1,25 cm-nél nem vékonyabb lapokat kell alkalmazni, ívek és ábrázolt elemek létrehozása esetén a keresztirányú méretek 0,65 és 1,25 cm között mozognak.

A gyártó megjegyzéseiben tájékoztatást nyújt:

 • a lapok típusa és csoportja;
 • éltervezés;
 • a méret és a szabvány, amellyel a termék szabadul fel.

Az alacsony súly lehetővé teszi a gipszkarton használatát segítség nélkül és szinte minden helyzetben. A falak tartószerkezeteinek terhelése minimális. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a gipszkarton gőzáteresztő képességét, mert mindig porózus gipszből készül. A tipikus gipszkarton sűrűsége 2300 kg / 1 négyzet. A szabadtéri munkákhoz ennek az anyagnak különleges változatai vannak, de külön vitát érdemelnek.

típusok

A szokásos GKLV mellett GKLVO is van - ez az anyag nem csak a víz, hanem a tűz ellen is ellenálló. A nedvességálló gipszkarton gipsztartalmú, gombaellenes adalékokkal és szilikon granulátumokkal keveredik, ami növeli a vízállóságot.Fontos megjegyezni, hogy még vízálló GCR-et is fel kell tüntetni, csak akkor, ha külső rétegét további bevonatokkal védi.

Tűzálló fali anyag, az egyszerűtől eltérően, tökéletesen ellenáll a nyílt tűz hatásának, mivel a mag erősítőelemekkel van megerősítve.

Ezt a terméket használják:

 • ipari helyiségekben;
 • a szellőztető tengelyekben;
 • a tetőtérben;
 • az elektromos panelek díszítésében.

A csempe alatt lévő fürdőszoba nem alkalmas egyenes szélű gipszkartonramert eredetileg száraz telepítésre szánták. Ez az anyag nem igényli az ízületek elhelyezését. A finomított élek úgy vannak kialakítva, hogy megkönnyítsék a megerősítő szalagok ragasztását és a későbbi gitt alkalmazása. A lekerekített peremmel ellátott anyag lehetővé teszi a zsugorodást, de nincs szükség megerősítő szalagokra.

Azokban az esetekben, amikor nemcsak a nedvességtől való védelemre van szükség, hanem az idegen zajok elszigetelésére is, helyesebb az aquapanelt a nedvességálló gipszkartonhoz használni. Ez az anyag akkor is előnyös, ha a kondenzátum folyamatosan képződik vagy a felület folyadékkal folyamatosan érintkezik. Minden más esetben a választás e vagy az opció javára kizárólag személyes ügy.

méretek

A nedvességálló gipszlemezek tipikus méretei 60x200 és 120x400 cm között mozognak, a legtöbb esetben 5 cm vastag, 10 mm vastag gipszkarton használata ritkán történik, sokkal gyakrabban az építőknek és javítóknak 12 mm-es anyagra van szükségük (ha pontosan 12,5 mm). Ezeket a három méretet a legjobbnak tartják az erősség és a hangelnyelés szempontjából.

szín

A nedvességálló gipszkarton színe a legtöbb esetben zöld. Ennek oka elsősorban a termékkategória azonosításának szükségessége. Mivel a legjelentősebb helyiségekben (fürdőszobák) a gipszkarton tetején még egy bevonat kerül felszerelésre, a színek egységessége nem hátrány.

Kiválasztás és alkalmazás

A kísérő dokumentumok és a zöld szín mellett a nedvességálló GCR-nek egy másik fontos különbsége van az egyszerű analógoktól. A szerkezet gipszrésze sötét, és szélei kartonréteggel vannak védve, ez fontos a maximális vízállóságért. A lap szélessége és hossza lehetővé teszi az optimális megoldás kiválasztását szinte minden szobában.

Minél kevesebb kötést kell tennie, annál könnyebb lesz a munka, és minél megbízhatóbb lesz a díszített fal. Ez fontos az anyag szükséges méreteinek értékelése során.

Azok, akiknek már kellett rendszeres gipszkartonot telepíteniük, könnyen megbirkózhatnak a vízálló kollégával. A hasonlóság a fémkeretek, a szükséges szerszámok és vezetőelemek részeként történő telepítésében nyilvánul meg.

Szükséges:

 • önmetsző csavarok;
 • dugók;
 • profilszerkezetek;
 • jelölőeszközök;
 • eszköz a lyukak előkészítéséhez.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a nedvességálló lemez költsége valamivel magasabb a hagyományos befejező anyaghoz képest. Nedves helyiségekben a telepítést csak jó szellőzéssel és a rácsrészek közötti kisebb távolsággal kell elvégezni, mint a szokásos helyzetben. A keret előkészítéséhez a fürdőszobában csak alumíniumot használnak, a fa alkatrészeket nem lehet használni. Minden varrás nagyon óvatosan lezáródik, és mindig a munka megkezdése előtt megtudja, hogy a lap melyik oldala az elülső része. Előnyösen rögzítse a csavarokat egymástól 20 cm távolságban.

Lehetőség van nedvességálló gipszkarton beépítésére keret nélkül vagy anélkül. Ha egy keret nélküli módszert választunk ki, alaposan elő kell készíteni a felületet, távolítsuk el az összes régi bevonatot. Ezután tegyen egy alapozót, amely nemcsak megakadályozza a kártevők kialakulását, hanem javítja a ragasztó összetételének tapadását is.

A ragasztót maga a kerülete vagy a tapaszok is alkalmazzák. Az első módszert akkor választjuk ki, ha a fal tökéletes állapotban van, és nem tér el a függőleges iránytól.A karton oldala ragasztóval van bevonva, a nagyobb megbízhatóság érdekében két csík formában kerülnek elhelyezésre a széltől egyenlő távolságra. Ezután a feldolgozott blokk a falra kerül, és kiegyenlítésre kerül, az épület szintjének leolvasására összpontosítva. A ragasztó zsírja a lap teljes felületét. Vigye fel a ragasztó keveréket a falfelületre, vagy sem, a mesterek maguk döntenek, de ez a lépés segít elkerülni az üregek kialakulását a befejező réteg alatt.

A ragasztott gipszkarton olyan helyiségben van, ahol nem lesz huzat, különben a ragasztó megszárad, mielőtt normális tapadást biztosít. Az utasításokban feltüntetett hőmérsékleten és páratartalomnál a fagyasztás 24 óra múlva következik be. Ezután a befejező anyagot őröljük, 24 óra elteltével, amikor áztatják, univerzális vegyülettel kezelték, majd festett vagy beillesztett tapéta. Tájékoztatásul: lehetetlen ragasztócsempe ragasztása a keret nélküli technológiával készült gipszkartonra.

Keret használatakor egy gipszoldal van, amely sűrűbb és nehezebb. A vezetőprofilok szerelése a felületek legalacsonyabb sarkait összekötő vonalak mentén történik. A szerkezet maximális merevségének biztosítása érdekében a szuszpenziókat kb. 5 cm-enként helyezzük el. A figurált elemek kialakításához csak egy kis formátumú GCR lapot használunk, amelyet egyes részvényekbe vágunk.

Tippek és trükkök

Sokan, akik nem rendelkeznek jelentős tapasztalattal, megzavarják azt a kérdést, hogy melyik oldalon kell a nedvességgel szemben ellenálló gipszkarton lapokat rögzíteni. A válasz meglehetősen egyszerű: meg kell nézni, hogy a horony található, ami akkor jelenik meg, amikor a véget szögben helyezi el. Lehetőség van arra, hogy ne fordítson figyelmet a lapok színezésére, nem teszi lehetővé a megfelelő választást.

Az építőknek meg kell hagyniuk a GKL illesztések közötti hézagokat, annak érdekében, hogy minőségileg feldolgozzuk a gitt, még a felület legkisebb részét is. A gitt kétszer ajánlott (a talaj felvitele előtt és után). Ezután a felületet vízálló vegyületekkel kezeljük, hogy biztosítsuk a víz behatolásával szembeni védelmet.

Nem mindig a gipszkarton egységes megjelenése kielégíti az embereket. Ebben az esetben további lefedettséget kell létrehoznia - például ragasztja a tapétát. A professzionális építők nem tartják ezt a munkát túl bonyolultnak, de mint minden üzletben, vannak bizonyos árnyalatok, amelyeket a tudatlanság sikertelen lehet.

A gipszkarton elhelyezése a tapéta alatt sokkal könnyebb, mint a következő festés vagy dekoratív vakolat alatt.

A karton ugyanazt a papírt jelenti, a kiegészítő feldolgozás nélkül ragasztott tapéta nagyon szilárdan, annyira megmarad, hogy szinte lehetetlen eltávolítani őket a szerkezet megsemmisítése nélkül. A választás nyilvánvaló, mert még két vagy három napos előkészítés egyértelműen gazdaságilag előnyösebb, mint a szoba teljes átalakítása a következő felújítás során. Ráadásul a zöld alap és a rajta lévő jelölések ragyognak, és ezek a látszólag kisebb részletek megzavarhatják a belső tér fogalmát.

A gazdaságosság szempontjaitól függetlenül legalább két spatulát kell használni - széles és közepes. Ha nincsenek ott, érdemes egyszerre egy egész készletet vásárolni, de ezek a hasznos eszközök újra és újra hasznosak lesznek. A csavarhúzó helyett minőségi csavarhúzóval tudod csinálni, de építési kés nélkül a munka lehetetlen.

A legmegfelelőbb öt és 7 literes műanyag vödörben keverni a gittet, és a munkához ajánlott kis méretű szilikon tartályokat használni.

Az alapozót puha kefékkel vagy görgőkkel alkalmazzák, amelyek nagy abszorpciós képességgel rendelkeznek. Az építők egy speciális keverővel igyekeznek hígítani a száraz gittet, és ha nem kell ilyen munkát végezni sokáig és hosszú ideig, akkor egy speciális fúvókára korlátozhatja magát. Ami a kompozíciókat illeti, a gipszkarton falainak befejezéséhez elég szokásos befejező gitt.A klasszikus technológia (előzetes réteggel) túl drága és nem indokolt ebben az esetben.

A tapéta alatt a gipszkarton befejezéséhez a legmegfelelőbb cementösszetétel, mivel a víz roncsoló hatására a gipsz és a polimer ellenállóbb. A munka megkezdése előtt a felületet gondosan megvizsgáljuk, hogy felmérjük a szerelvény minőségét és kijavítsuk az esetleges hibákat. Ellenőrzik, hogy a csavarok összes kupakja csak kis mértékben eltemetve van-e a kartonban, és nem nyúlnak ki vagy nagyon mélyen. A legkisebb, a szemmel látható láthatatlan hibákat egy simán mozgó simítóval érzékeli.

Túl mélyen hajtva a csavarok további rögzítést igényelnek egy további rögzítőelemmel (de a távolság és a problémás rész között legalább 5 cm-nek kell lennie). A mélyen megérintett csavar kihagyása azt eredményezheti, hogy egy idő elteltével kitörik, majd a lapok elkezdenek feltörni, és a tapéta nyúlik, majd elszakad. A lap külső szélén lévő szegélyt késsel eltávolítjuk. Végül a csiszolópapír segít megbirkózni a maradékokkal. Ezenkívül kiküszöböli a látható penész nyomokat, de a gomba tőkekontrollja csak komplex célú talajok használatával lehetséges, amely hatékonyan elnyomja a mikroorganizmusokat.

Ha a lapot gomba okozta, kétszer egymás után alapozza meg.

A külső sarkokat szükségszerűen erősítik, mivel a fém vagy műanyag perforált sarkok kiválóak, mint megerősítő elemek. A szakértők nem javasolják a horganyzott acél használatát, mert a védőréteg legkisebb megsértésével a rozsda hamarosan észrevehető lesz minden háttérképen. Az alumínium sarok a legjobb otthoni használatra, ugyanakkor könnyű és elég erős.

A sarokszerkezeteket a síkba nyomjuk, miután egységes alapozóréteget alkalmaztunk. A nyomásnak biztosnak kell lennie, de nem túl energikus, mert különben a sarok kanyarodik. Még ha nincs szabály sem, bármely tartós pánt helyettesítheti. Fontos, hogy a spatulát készen álljon és szintre állítsuk az anyag kiálló részei segítségével.

A gittnek közepes spatulával (penge szélessége - 20 cm) van szüksége. A kész kompozíció kis adagokban, szépen elosztva a hosszúság mentén. A munkát felülről lefelé végezzük, amíg a megerősítőszerkezet a gitt réteg alatt nem rejlik.

Javasoljuk, hogy a munka megkezdése előtt készítsen vázlatot, majd szigorúan lépjen fel rajta.

Mindegyik sarkon el kell helyezni a támasztócsíkokat, csak akkor lesz a keret minőségileg és teljes mértékben elvégezve a feladatot. A profilnak nem szabad érintkeznie a lap szélével, hogy ne okozzon további problémákat.

Keret létrehozásakor különböző konfigurációk (hasonló latin ábécé betűkkel) profilja használható:

 • W - nagy a közös keretekhez;
 • D - szükséges a rács sík kialakításához;
 • Az UA a megnövelt szilárdság és a legvastagabb fal terméke.

A „P” betű alakú alakja azt jelzi, hogy a tartóprofilok végeit be kell illeszteni egy ilyen termékbe. A nedvességálló gipszkarton esetében a profil telepítési lépése 0,6 m. Ha a falra hézag van, akkor karton vagy faipari termékekkel kell lezárni. Alternatív megoldások - ásványgyapot és habgumi (a második lehetőség kényelmesebb és praktikusabb). A válaszfalak és más leválasztott szerkezetek nem igényelnek speciális szigetelést, csak akkor kell lezárniuk az üregeket, amelyek menedékként szolgálnak a rovarok számára, és károsítják a hangszigetelést.

A rögzítőelemek (önmetsző csavarok) kiválasztásakor egyértelműen meg kell különböztetni a fém és a fa rögzítésére szánt termékeket, mivel nem helyettesíthetik egymást. A szélhez legközelebb eső csavarnak legalább 0,5 cm-re kell lennie attól, máskülönben a repedés és a delamináció elkerülhetetlen.

Függetlenül attól, hogy milyen jól végezték el a munkát, nagyon fontos, hogy a falakat néhány szobában egy gipszkarton réteg alatt melegítsük. A fürdőszobában vagy az alagsorban elegendő visszahúzódni a falról a telepítés során, hogy a kialakuló légréteg teljesítse a feladatot. De az erkélyeken és a loggiákon a GCR használata, még nedvesség ellenálló is, csak kiváló minőségű üvegezés esetén lehetséges - legalább kétkamrás üveg. Ha további szigetelést alkalmaznak, egy légrés marad, amely megakadályozza, hogy az anyag és más anyag nedves legyen.

Gyártók és vélemények

A minőség vitathatatlan vezetője a termék Német ügyek Knauf. Végtére is, ő volt az, aki először kezdett létrehozni egy gipszkarton modern mintát, és még mindig a világpiac közel háromnegyedét irányítja. A fogyasztók többnyire 12,5 mm vastagságú érték opciókkal rendelkeznek, de ezeken túl sok lehetőség áll rendelkezésre, amelyek különböznek a jellemzőiktől. A német cég termékeinek bármely paramétere nagyon magas, és az egyetlen probléma csak a jelentős költség.

Oroszországnak saját vezetője van - Volma cég. Ez a vállalat Volgogradban található, ahol minden típusú gipszkarton gyártása megtörtént. Több mint tíz éve a Volma márkájú termékeket az Orosz Föderáció valamennyi nagyobb városába szállították, így a vásárláskor nincs kockázat. És ez egy jobb ajánlás, mint bármelyik rave értékelés.

Egy meglehetősen komoly verseny a Volga gyártójához az Urál gifas vállalati csoport. Vízálló gipszkartonra specializálódott, és az építészek magas színvonalúak, ami nem rosszabb, mint a külföldi beszállítóké.

Sikeres példák és lehetőségek

      A nedvességtartalmú nedvességtartalmú gipszkartonok, köztük a pincék, megmunkálásának lehetőségei meglehetősen nagyok. A fehér kerámia cserép hatékonyan növeli a struktúrák rugalmasságát a nedvesség romboló hatásához. A fürdőszobákban falak és a fürdőszoba alatti helyek árnyékolására is használhatók.

      A legegyszerűbb ajánlások követésével megbízhatóan rögzítheti a gipszkartonot. Függetlenül attól, hogy a tervezői kívánságokra vagy saját preferenciáikra összpontosít - a szoba tulajdonosának választása. De minden technikai szempontot szigorúan be kell tartani.

      A nedvességálló gipszkarton használatával kapcsolatban lásd a következő videót.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba