Hogyan hajlítható a gipszkarton?

Hogyan hajlítható a gipszkarton?

Mindegyikünk otthon, amikor otthon végzett javítási munkát végeztünk, különböző elképzeléseket fogalmazott meg a szoba egy vagy másik részének eredeti dekoratív tervezéséről. Legtöbbjük teljesen lehetetlennek tűnt számunkra, mivel olyan problémák merültek fel, mint a gipszkarton hajlítása.

A gipszkartonnal való helyes munkavégzés lehetővé teszi olyan tervezési megoldások alkalmazását, mint pl különböző ívek, oszlopok, ívelt mennyezetek telepítése. Megfelelő készségek hiányában hamis benyomás keletkezik, hogy az ilyen típusú munkát csak szakember végezheti. Ez azonban nem így van, és cikkünk segít abban, hogy megbizonyosodjon róla.

Anyagi jellemzők

A gipszkarton egy gipszkartonból és kartonlapból készült építőanyag. Ezek a lapok két oldalról lefedik a vakolatot. Különböző típusú gipszkartonok vannak. Mindegyiket használják a szoba céljától függően. A gipsz a legkevésbé rugalmas anyagok csoportjába tartozik, ugyanakkor a nedvességtől függően változó képességgel rendelkezik.

A gipszkarton hajlítása nem igényel speciális készségeket. Mindössze annyit kell, hogy gondoskodjunk, hogy elkerüljük a gipszkarton lap kitörését, ami az alkalmatlansághoz vezet.

Előnyök és hátrányok

Az anyag előnyei:

 • Magas környezeti tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Kiváló gőzáteresztő képességgel rendelkezik.
 • A gipszkarton teljesen egyenletes és sima felület.
 • Magas hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.
 • A telepítés során nem okoz sok gondot.
 • Széles mérettartomány.
 • Kis arányban.
 • Rugalmassági lapok. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy különböző belső alakzatokat hozzon létre.

Az alkalmazás hátrányai:

 • A nyolcvan százalékos páratartalmú helyiségekben az anyag használata lehetetlen.
 • A relatív törékenység, amely az építési munkálatok során jelentősen bonyolítja a folyamatot, különös gondosságot és pontosságot igényel.
 • A csavarok, csavarok és egyéb csavarok használata az ilyen típusú falakon.

Lemezhajlítás

Mielőtt közvetlenül elkezdené a karton hajlítását, el kell dönteni, hogy milyen meredek lesz a kívánt kanyar. A választott paramétertől függően a folyamat végrehajtásának módja lesz kiválasztva.

A végrehajtási módok a hajlítási sugártól függnek, és az alábbiak szerint oszlanak meg:

 • Hajlítási sugár ezertől kétezer hétszáz-ötven milliméterig.
 • Hajlítási sugár öt százról ezer milliméterre.
 • Hajlítási sugár százötven-háromszáz milliméterre.

Tekintsük az ismertetett módszereket. Amint már rájöttünk, a három módszer közül az első az ezertől kétezer hétszáz-ötven milliméterig terjedő ívekre alkalmazható. Az ilyen ív létrehozásának legegyszerűbb módja az úgynevezett száraz módszer alkalmazása. Részletesebben tanulmányozzuk.

Több szakaszból áll. Az első lépés a gipszkarton kívánt vastagságának kiválasztása.

A vastagság és a sugár arányában a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Kétezer hétszázötven milliméteres sugárral, gipszkarton segítségével, amelynek vastagsága tizenkét és fél milliméter.
 • Két ezer milliméteres sugárral a vastagság kilenc milliméter.
 • Ha a hajlítási sugár ezer ötszáz ötven milliméter, akkor a gipszkarton lapnak nyolc milliméter vastagnak kell lennie.
 • A legkisebb ezer méteres kanyar ebben a kategóriában csak hat és fél milliméter gipszkartonból készül.

Az utoljára bemutatott lehetőségek meglehetősen sok időt takarítanak meg. a gipszkarton hajlításakor, de a pénzügyi költségeknek növekedniük kell. Az első három módszer több szabad időt igényel a munka összetettsége miatt.

Miután eldöntöttük a hajlítási sugár kiválasztását, közvetlenül a gipszkarton hajlításáig haladunk.

A műveletnek két lehetősége is van:

 • Ezek közül az első beleszeretett a városlakókba a könnyedség, az egyszerűség és az eltöltött idő miatt. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a szakaszt a már meghajlított és beépített profilra rögzítik. A szakasz rögzítésével kapcsolatos minden műveletet lassan és óvatosan kell elvégezni. Szintén meg kell felelnie a kötőelemek közötti lépéseknek, amelyek összege nem haladhatja meg az ötven millimétert. A profil görbületének kívánt eredményének elérése érdekében az ollót fémre vágjuk. Ezek segítségével vágjuk a profilt.

Semmilyen körülmények között nem engedhető meg a gipszkarton hajlítása. Ez a lap törését okozhatja.

 • Most tekintsük meg a második, bonyolultabb és időigényesebb módszert. Bonyolultsága abban rejlik, hogy megköveteli a kívánt hajtás elrendezésének elkészítését, amely időt igényel. A kialakuló kialakításának sajátossága, hogy a sugara kisebb legyen, mint a jövő félkör. A szélességnek viszont kisebbnek kell lennie, mint a lap szélessége, amit hajlítunk. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy megkönnyítse a gipszkarton hajlításának folyamatát, és növelje az esélyeket az anyag károsodása nélkül. Miután a sablon elkészült (vagy kezdetben volt), óvatos mozdulattal a lap alakja ívelt, és ebben a helyzetben marad, amíg a kívánt eredményt el nem éri.

Most vizsgálja meg a következő opciót, amelyet a sugárméret ívének gyártásakor használunk, és nem érjük el az egy métert. Az emberekben ezt a módszert nedvesnek nevezik. Ehhez a módszerhez a következő szerszámokra és segédeszközökre van szükség: tűgörgő; a víz; széles kefe (görgő vagy szivacs is használható); mérőszalag; egy ceruza.

A gipszkartonnal végzett munka során a tűgörgő segítségével lyukasztást végezünk. A nedvesítést szokásos vízzel és széles kefével vagy hengerrel, szivaccsal végezzük. Tűgörgő használata esetén az alábbi ajánlásokat kell figyelembe venni: a tűknek nem lehet hosszabbak, mint az általunk hajlított lemez vastagságának fele, de nem lehet kevesebb, mint egyharmada. Ha ezek az arányok megsérülnek, az első opció használatával a gipszkarton megsérül, a második esetben a kívánt eredmény teljesen el nem éri.

A tömöríthető részt egy tűgörgővel dolgozzuk fel.

Ebben az esetben a tűk egyszerre több funkciót is végrehajtanak:

 • gyengíti a karton merevségét;
 • folyékony hozzáférést biztosítson (ebben az esetben a víz) a vakolat magjához.

Henger hiányában lehetőség van arra, hogy cseréljék ki egy szokásos awl-vel. Természetesen ez nem takarít meg időt és meglehetősen időigényes folyamat, de ugyanakkor egy speciális henger megvásárlásával is megtakarítható. A awls használatakor a lyukak felváltva készülnek tíz-tizenöt milliméter távolságban.

A következő lépés az, hogy vízzel nedvesítjük a területet. Ehhez használjon szivacsot, görgőt vagy rongyot (az Ön választásától függően). Az eljárást 10–15 percig ismételjük. A nedvesítés szükséges a gipszkarton további lehetőségeinek feloldásához, nevezetesen annak rugalmasságához. Szárítás után a gipszkarton teljesen elveszíti korábbi tulajdonságait.

A következő lapot meg kell hajlítani és csavarokkal rögzíteni egy előre elkészített kereten. A manipulációkat óvatosan végezzük, hogy elkerüljük a lap sérülését.Hagyja szárazon körülbelül egy napig. Szárítás után minden műszaki tulajdonság megmarad, és a gipszkarton a kívánt pozícióban marad.

Az utóbbi módszer alkalmazható a százaléven-ötszáz milliméter sugarú gipszkarton hajlítására. Ez a módszer mindhárom leg radikálisabb. Ez a lap kis méretének köszönhető.

A folyamat több szakaszra oszlik:

 • A lap hátoldalán lévő kés segítségével mély keresztirányú vágásokat végezünk. A folyamatot harminc-ötven milliméterenként ismételjük. A pálya az ív méretétől függ. Minél kisebb, annál kisebb a lépés és annál nagyobb, annál nagyobb a lépés. Végül csak egy minimális kartonréteg köt össze egy lapra.

A vágásokat különleges óvatossággal és pontossággal kell elvégezni, hogy elkerüljük a gipszkarton arcának károsodását. Az ilyen sérülések beérkezését követően a lap nem alkalmas a további felhasználásra.

 • Az általunk készített helyen csavarokkal rögzítjük a szerkezetet. A kezdeti rögzítésnek a szerkezet közepétől kell lennie, és ennek megfelelően kell végződnie a széleken. Minden réselt rész rögzítve van. Ennek a módszernek a hátránya a csavarok magas fogyasztása.
 • Kiváló minőségű gitt gyártása az egész szerkezethez (vágások, rések).

A minta alkalmazásának lehetősége nem zárható ki. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy miután rögzítettük a szerkezetet a keretre, nagyon nehéz lesz az összes szükséges lyuk kitöltése. Ha azonban előzetesen felkészítjük a felületet a lapunk elhelyezésére, akkor a szükséges mélyedések zárásának valószínűsége jelentősen megnő.

  Most már tudja, hogyan kell megfelelően hajlítani a gipszkartonot, és azt a legösszetettebb és eredeti formákká alakítani. A GKL-nek a saját kezével való hajlítása otthon nem nehéz, ha ezt a folyamatot különös figyelmet és pontossággal közelíti meg.

  A következő videóban megtudhatja, hogyan hajlítsa meg az íves gipszkartonot az ajtóban.

  Comments
  szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba