Hőálló csempe ragasztó: a választás jellemzői

 Hőálló csempe ragasztó: a választás jellemzői

A modern kályhákkal vagy kandallókkal szemben gyakran kerámia burkolólapokat használnak. Ezt a megjelenése, a könnyű kezelhetősége, a megbízhatósága indokolja. A csempe rögzítése a felületre speciális hőálló ragasztóval történik.

Jellemzők

A magas hőmérsékletnek való kitettség az anyagok szerkezetének megváltozásához vezet, deformálódást, tágulást okoz. Ezért, ha a fűtött szerkezeteket a hőmérsékletváltozással szemben ellenálló anyagok felhasználásával végezzük. A csempék fűtőberendezésekhez történő rögzítéséhez használt tűzálló ragasztókeverék könnyen használható. A speciális összetétel nemcsak szorosan összekapcsolja a felületet, hanem megbízható hővédelmet is biztosít, megakadályozva a szerkezet pusztulását.

A pasztát tartalmazó készítményt magas páratartalmú helyeken használják. 1100 fokot tart nullánál és 50 foknál nullánál.

A hőálló ragasztó hosszabb ideig rövid ideig képes ellenállni a nullától 120 fokos vagy nulla fölötti 1500 fokos hőnek.

A hőálló ragasztók összetétele bizonyos összetevők jelenlétében eltérő lehet. A céltól és a működési feltételektől függően gyártják. Ezért az eszköz kiválasztása előtt gondosan meg kell vizsgálnia az összes jellemzőt.

tulajdonságok

Annak érdekében, hogy a csempe a külső felülethez biztonságosan \ t Szükséges ragasztó használata, amely rendelkezik:

 • Hőálló. A ragasztó 750 ° C-ot meghaladó hőmérsékletet tart a nullánál hosszabb ideig, vagy több mint 1000 fokot rövid ideig.
 • Jó tapadás. A felületek erős érintkezése lehetővé teszi a deformáció kockázatának csökkentését.
 • Nagy rugalmasság. A hőálló anyagra gyakorolt ​​magas hőmérsékleti hatás miatt a kontaktusfelületek szerkezeti elemeinek belső irányváltása különböző irányokban történik. E folyamatok simítása érdekében a hőálló ragasztónak elegendő rugalmassággal kell rendelkeznie.
 • Ellenáll a hőmérséklet változásainak. Ez a minőség különösen értékes, ha a fűtőberendezés kívül helyezkedik el.
 • Nedvességálló. Ennek a minőségnek a jelenléte nagy nedvességtartalmú körülmények között releváns, például, ha a fűtőberendezés fürdőben vagy szaunában található.
 • Környezetbarát. A magas hőmérséklet káros hatással van a tűzálló anyag sok összetevőjére. Ez mérgező, környezetre veszélyes anyagok kibocsátásához vezethet.

kérelem

Ha tűzhelyre vagy tűzhelyre néző csempe van, az összes munkát több szakaszban végzik:

 • Előkészítő. A felületet alaposan megtisztítják a szennyeződésektől, a portól, a festéktől, az építési keverékek maradványaitól. Zárja be az összes lyukat, szabálytalanságokat. Ezután bő vízzel megnedvesítjük. A lapka is méretben van, majd vízzel megnedvesítve.
 • Csempe szerelés. Ha száraz keveréket használ, előzetesen elkészíti a csomagoláson feltüntetett utasításokat. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy kb. Egy óra elteltével az oldat elveszti a viszkozitást, és alkalmatlanná válik a felhasználásra.
 • Továbbá a ragasztóanyag-készítményt az alapra visszük fel. A rétegvastagság elérheti a 10 mm-t. Mindez a használt ragasztó márkájától függ. Tegyen egy kis mennyiséget, hogy az anyagnak ne legyen ideje keményedni. Ezután folytassa lefelé a lapkát.

Továbbá a ragasztóanyag-készítményt az alapra visszük fel. A rétegvastagság elérheti a 10 mm-t. Mindez a használt ragasztó márkájától függ.Tegyen egy kis mennyiséget, hogy az anyagnak ne legyen ideje keményedni. Ezután folytassa lefelé a lapkát.

A burkolólapok alakjának megőrzése érdekében a lemezek a csempe kockák közötti résekbe kerülnek.

A csempézett felület azonnal kiegyenlítődik, és a ragasztómaradékok gyorsan eltávolításra kerülnek.

 • A munka befejezése. Körülbelül négy nappal a bélés után készítsen habarcsot. A habarcs összetételének hőállónak kell lennie.

Biztonsági szabályok:

 • A hőálló ragasztó összetétele különböző szintetikus kémiai elemeket tartalmaz. Tehát a cementet tartalmazó oldat hígításakor lúgosodás történik. A bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezés súlyos égési sérülést okozhat.
 • Száraz keverék használata esetén a levegőben nagy a porszemcsék, a szálak, a vegyi szemek. Az ilyen anyagokkal való kölcsönhatás szükséges a biztonsági szabályok betartása:
 1. Minden munkát speciális gumi kesztyűben kell elvégezni. A szem nyálkahártyáinak, valamint a felső légutak védelme érdekében légzőkészüléket és védőszemüveget használnak.
 2. Ha egy veszélyes anyag érintkezik a bőrrel vagy a nyálkahártyával, akkor bő vízzel kell mosni. Ha a mély sérülés jelei vannak, azonnal forduljon szakképzett szakemberekhez.

A készítmények típusai

A tűzálló ragasztók fő összetevői: homok, cement, tűzálló szálak, ásványi anyagok, további szintetikus komponensek, például lágyító.

A hőálló ragasztó megjelenése:

 • Vízzel hígítandó por. Ez cementből, lágyítóból, hőálló mesterséges alkotórészekből áll. Az oldat elkészítésekor kövesse a csomagoláson található utasításokat.
 • Felhasználásra kész emulzió. Az oldatok agyagot, kvarchomokot, mesterséges, ásványi összetevőket tartalmaznak. Az ilyen ragasztót gazdaságosabban fogyasztják, azonban költsége sokkal magasabb.

Egy vagy másik komponens túlnyomásától függően megváltozik a készítmények tulajdonságai. Például a chamotte rostok elterjedtsége javítja a hőállóság tulajdonságait. A lágyítószerek műanyagot alkotnak.

Emlékeztetni kell arra, hogy a porösszetételt a munka megkezdése előtt szigorúan a megfelelő mennyiségben kell hígítani. A kész emulziók kényelmesebbek, mivel előzetes előkészítést nem igényelnek.

Márka áttekintése

A legismertebb ragasztóanyag-márkák közül a legnépszerűbbek:

 • „Terrakotta”. A hőálló ragasztó száraz por formájában kapható. Ez kaolin porból, viszkózus hőálló vegyi elemekből áll. Az anyag magas ragasztási tulajdonságokkal, plaszticitással, magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállással rendelkezik. A hőmérséklet 400 fok felett marad nulla felett.
 • "Profix". A ragasztó száraz keverék formájában van. A készítmény a polimerből adalékanyagokat tartalmaz. Magas műanyag tulajdonságokkal rendelkezik. A hőálló tulajdonságok mellett a tűzálló ragasztó tulajdonsága a gyors kikeményedés, ami jelentősen csökkenti a felszínre érés idejét. A hőmérséklet akár 700 fok felett marad nulla felett.
 • „Herkules”. Az univerzális hőálló ragasztó nemcsak csempézésre, hanem téglák lerakására is használható. Hosszú ideig képes tartani akár 750 fokos és akár 1200 fokos hőmérsékletet is.

Hogyan kell főzni saját kezével?

Tűzálló ragasztó keverék készíthető otthon. Ezt a módszert tekintjük a leggazdaságosabbnak, és nem állítanak magas esztétikai eredményt.

Ehhez száraz cement, homok, só szükséges. 1 - 3 arányban keverjük össze a cementporot homokkal. Ezután adjunk hozzá egy pohár sót.

Az agyagot vízzel hígítjuk. Keverjük össze, homogén tömegre állítva. Ezután adjuk hozzá a száraz keverékhez.A ragasztóoldatot alaposan keverjük, amíg egyenletes konzisztenciát nem kapunk.

Ehhez a keverőtől eltérő eszközöket is használhat. Mintha agyagot ostyázna, hab keletkezik, ami lebomlik a ragasztó keverék minőségét.

Ennek a készítménynek az előnye az alacsony költség, a mérgező anyagok hiánya. Ha azonban házi megoldást használunk, minden arányt szigorúan be kell tartani. Az ilyen munka bizonyos ismereteket és készségeket igényel.

Tippek a következők kiválasztásához:

 • A hőálló ragasztó összetétel kiválasztásakor figyelembe kell venni a fűtőberendezés helyét, a működési feltételeket, a terhelést. A hőmérséklet gyakori változása esetén a csempe terhelése nagyobb lesz, mint állandó hőmérsékletű üzemmódban.
 • Figyelembe kell venni azokat a jellemzőket, mint az anyag típusa, amelyből a tűzhely vagy a kandalló készül, az alak, a szabálytalanságok jelenléte. Például a szokásos téglák ragasztó tulajdonságai magasabbak, mint a természetes kő.
 • A kerámiáknak eltérő a sűrűsége. Sűrűbb csempe anyag kiválasztásakor a ragasztót a legmagasabb ragasztási tulajdonságokkal kell kiválasztani.
 • Fontos továbbá figyelembe venni a fűtőelemre gyakorolt ​​további hatásokat, például a fizikai, a rezgések, a nedvesség jelenlétét.
 • A ragasztó megvásárlása előtt ajánlatos gondosan tanulmányozni a használati utasítást, a készítmény célját, jellemzőit, a gyártás időpontját. A lezárt csomagolásban a ragasztót legfeljebb egy évig tárolják.

Az anyagválasztás finomságainak ismerete mindenekelőtt a szakterületen szükséges. A nem szakemberek számára segítenek az elvégzett munkában való tájékozódásban és a végeredmény helyes értékelésében.

A kályhák és kandallók béléscsillapításának áttekintése, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba