Gipsz csempe: alkalmazás funkciók

 Gipsz csempe: alkalmazás funkciók

A befejező munkák során sokan előnyben részesítik a gipszlapokat. Ez az anyag a szokatlan szerkezetű analógok hátterében kiemelkedik, számos sajátossága és előnye van. Tekintsük a főbb árnyalatokat, és tanulmányozzuk az alkalmazás finomságait.

Jellemzők

A gipsz cement csempe a belső falak és mennyezetek építőanyaga. Ma, ez az anyag széles körben használják a díszítése a falak magánházak, apartmanok, irodaterületek, kiállítótermek. Ez egy belső dekoratív dekorációs falak, kevesebb mennyezet. Ezt kizárólag belső munkákhoz használhatja.

Ezt az anyagot a modern építési piacon díszítő kő, valamint négyszögletes és négyzet alakú, megkönnyebbüléses mintázattal látják el.

Gipsz alapú - olcsó, környezetbarát anyag, melynek köszönhetően a gipszlapka egészségre ártalmatlan.

Az anyag kényelmét a saját kezűleg való elkészítésének lehetősége teszi lehetővé, hogy ez a befejezés bármilyen formában elkészíthető legyen az egyéni kérésekhez. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen pénzt takarítson meg a befejező munkáknál, és hozzon létre egy egyedülálló arcot, amelynek nincs analógja. Ez a kritérium lehetővé teszi, hogy befejezze a szobabelső belső kialakítását különböző tervezési irányokban.

struktúra

A dekoratív gipszlemez anyag homokból, gipszből, vízből, valamint módosítókból és felületaktív komponensekből áll. Némileg emlékeztet a szénsavas betonra, amely egyfajta celluláris beton.

Ilyen anyagban A fő összetevők a cement, kvarchomok, mész, alumíniumpor és víz.. A módosítók miatt a gipszburkolat minőségi jellemzői meglehetősen magasak: a ragasztószerkezet szárítása után erős és tartós lesz. Mielőtt felébredne, zúzódás és forgácsolás következik be.

méretek

A gipszlemezek paraméterei az anyag típusától és kialakításától függenek. Egyedi téglalap alakú téglák (keskeny, széles), valamint megkönnyebbüléssel ellátott tömbök formájában lehet bemutatni, amelyeken több téglát vagy köveket használnak.

Ez a tulajdonság határozza meg a megjelenést: a paraméterek 28 x 6, 29 x 6,5, 38 x 9,5, 19 x 5, 19 x 9,5 cm lehetnek. ezek egy 7 és 12,5 cm hosszú oldalfelülettel rendelkeznek.

Színek és design

A gipszlap alapszíne fehér. Ugyanakkor ma ennek az arcnak a palettája változatosabb. Eladáskor a tej, a bézs, a homok, a világos szürke árnyalatok fajtái találhatók. Előfordulhat, hogy a gyártó a csempe számára a sokoldalúság hatását sima átmenetet eredményezi: a töredékek többféle árnyalattal is rendelkezhetnek (például világos szürke és bézs). Ez a technika a csempe nagyobb realitását biztosítja, ami természetes kővel és téglafalazattal párosul. A világos színek mellett szürke, barnás és akár fekete is lehet.

Ez a csempe tökéletesen átadja a kő és a tégla szerkezetét. A tégla és kő kialakítása mellett egy ilyen felület lehet sima felületű és díszes lemez. Ebben az esetben a mintázat attól függ, hogy milyen formában öntik a csempe. Gyakran ez a geometria, egyszerű levelek, csipke monogramok.

Az ilyen anyagok tökéletesen helyettesítik a fejlécet, és különleges eleganciát adnak neki.

Előnyök és hátrányok

A gipszlappal sok előnye van. A kis súlya megkülönböztethető, ami megkönnyíti a kő- vagy téglafektetés cseréjét, ami jelentősen csökkenti a helyiség területét az ékezetes zónák választása esetén. Ezen anyag felhasználásával nincs szükség a falak további erősítésére. Emiatt akár primerrel kezelt gipszkartonra is fel lehet szerelni.

A gipszcsempe könnyen kezelhető: szakemberek segítsége nélkül önmaga elhelyezhető. Gyakran szakszerűnek tűnik a végeredmény, mintha a művet egy híres tervező végezné. A munka során nincs jelentős erőfeszítés: a csempe tökéletesen illeszkedik az előkészített alaphoz.

A megkönnyebbülés típusának kiválasztása esetén nincs szükség az ízületek egyenlőségére: egyszerűen nem lesznek láthatóak.

A gipszlemez gyártási módja miatt ugyanolyan vastagságú (a többszintű mentességgel rendelkező fajták kivételével). A kő vagy a tégla textúrájával történő befejezésekor nincs szükség arra, hogy az egyes darabokat a kívánt vastagságba illesszük: egy megfelelően előkészített alap és egy egységes ragasztó réteg. A befejezés után a fal gőzáteresztő képessége miatt képesek lélegezni, ezért a penész és a penész megjelenése kizáródik.. Ez az anyag képes felszívni a felesleges nedvességtartalmat, szárazon, visszaadja a levegőbe.

A fektetés után a felület tartós lesz. Az anyag tartós, mivel legalább 10 évig kiküszöböli a javítás lehetőségét.

Ez idő alatt, ha megpróbálja elkerülni a jelentős mechanikai sérüléseket, a bélés megjelenése megjelenhet: még a szín sem változik. Ez az anyag tűzálló.

Sok pozitív tulajdonsággal rendelkező gipszlemeznek számos hátránya van. Teljesen instabil a nedvességgel szemben.. Ebből kifolyólag az ilyen bélés kizárásra kerül a fürdőszoba, pince, mázatlan erkély vagy loggia díszítésére. Ez nem teszi lehetővé a víz tisztítását a felület tisztításához, mivel az anyag fokozatosan elhasználódhat, és megváltoztathatja a megkönnyebbülés szerkezetét.

A gipszlapka fél a hőmérséklet csökkenésétől. Ha a gyártási folyamat során a védjegy nem biztosított egy speciális védőréteget, ezt az arcot nem lehet a fűtőcsövek közelében elhelyezni: a csempe összeomlik.

Ha nincs hővédő réteg, akkor a kandalló kiálló részének befejezése kizárt. Nem kívánatos használni ezt a lapkát az utcán. Ott gyorsan elveszíti fellebbezését és egy éven belül összeomlik. A homlokzatát, amelyet kivágott, gyorsan kell bontani.

Hogyan válasszuk ki?

Hogy a gipszlap kiválasztása sikeres volt, figyelembe vettük a tényezőket, kezdve a jellemzőktől és az árnyék kiválasztásától.

A befejező hely: a csarnok, a folyosó számára gyakorlati anyagot kell alkalmazni, amely tükröződik az árnyék kiválasztásában. Itt előnyösebbek az anyag barna és szürkés színei és az átlagos méret.. A legjobb megoldás több árnyalatú lesz.

Ha a csempe a boltív kiemelésére kerül sor, akkor a furnérról indulhat: a folyosóról a folyosón jobb választani egy hangot a fa vagy homok számára. Ha ez az anyag díszíti a boltívet a nappaliból, jobb választani egy világosabb hangot (tejszerű, tejszínes, fehér).

A csarnokhoz használhatja a fehér és bézs színű opciókat. Nem kevésbé érdekes a világos tölgy wenge hangja: ma a tervezők középpontjában áll.

A belső falak díszítésére szolgáló gipszlemezek kiválasztása előnyben részesíti a jó hírnévvel rendelkező gyártót, amelyet a valódi vásárlók véleménye is megerősít. Figyelembe kell venni a méretet és a stílust. A méretet a szoba paramétereinek megfelelően választjuk ki: minél nagyobb, annál nagyobbak a töredékek és a rajz. A stílus bizonyos árnyalatoknak van kitéve: a tégla és a kő mentessége a modern belső terekben sikeres, a stukkó díszítése és a szimmetrikus formák a klasszikusokhoz tartoznak.

Vásárláskor vegye figyelembe a tételszámot, és nyissa meg a csempe minden dobozát. Ellenőrizze a sarkokat, a chipeket, hasonlítsa össze a színt. Szükség esetén ellenőrizze az oldalfelületek hosszát: majd vágja le, hogy nem működik.

Szükséges a minőségi csomagolás gondozása, hogy házasság nélkül hazavihessük az anyagot. Ha a tervezést a befejező sík dekoratív megvilágítására tervezték, válasszon egy kis vastagságot, különben ez a tény akadályozza a lámpák rögzítését.

Styling módszerek

A dekoratív gipszlemezek burkolása kétféleképpen történik:

 • tégla (vagy egy váltó-ellenőrző);
 • klasszikus fogadás (a kereszteződés kialakulásával).

A módszer megválasztása a burkolóanyag alakjától és méretétől függ. Ha a munkák téglákat, klinkereket használnak, akkor ragaszkodnak az ízületek kialakításához. Amikor egy kő utánzása szükséges, próbálja meg elkerülni a varratokat. Ezzel a módszerrel a lerakódás végén egy esetleges hézagot egy speciális cementhabarccsal fednek le, amely megfelel a csempe magának. Ez lehetővé teszi az ízületek láthatóságának minimalizálását, mivel a falfelület szilárdsága szükséges.

Ha a munka különböző méretű, többszintű, az arcok többszörös megkönnyebbülésével rendelkező darabjain alapul, a ragasztás mozaikszerelvényre emlékeztet. Ebben az esetben fali csempe, mielőtt a padlóra fektetné, hogy megértse, hogyan lehet a legkisebb ízületekkel kombinálni az alkatrészeket. Ez a módszer kemény munka, amelyben nem illeszkedik az oldalsó oldalak beállításához.

. Ha az anyag kiemelkedik az ékezetes területen, egy darálóval van vágva (a nagy vastagság miatt ez nem végezhető el rendszeres csempe vágóval).

Független termelés

A gipszlapok hazai gyártásánál érdemes figyelembe venni az egyes töredékek súlyát, méreteit, geometriai alakját, a csempe számát és a szoba jellemzőit. A gyártási folyamat egyszerű: szüksége lesz a penészgombákra, gipszre, építő keverőre, lecsapott mészre. Ha színes lapokat tervez, adja hozzá a színt a keverékhez.

Ha egy speciális festményt szeretne készíteni, akkor a folyamat végét is megteheti, amely 3 lépésből áll:

 • az oldat öntése;
 • szárítás;
 • festmény.

Vegyünk 6 rész gipszet, 1 rész mész, öntsünk vizet (1: 7 a mészre). A kompozíció konzisztenciája hasonlít a tejföllel, az építési keverő segítségével keverhető. Az elegyet addig keverjük, amíg egyenletes szerkezetet nem kapunk és öntjük öntőformákba. Ezt megelőzően a formákat szappannal hígított vízzel megnedvesítjük, így később a kő könnyebb lesz eltávolítani. Fontos annak biztosítása, hogy a formák sík felületen helyezkedjenek el.

Az öntés során ellenőrizze, hogy a készítmény nem légbuborék. Rezgő asztal hiányában a formákat többször megrázzuk: ez megőrzi az anyagot a buborékokból.. A nap folyamán megtörténik a tapadás: a formák nem érintik, száraz helyiségben maradnak. Egy nap elteltével kivették őket. Ezt óvatosan kell megtenni: ez a lapka nagyon törékeny.

Szükség esetén vízben oldódó festékekkel festett festéket használnak. A munka felgyorsítása érdekében használjon szórópisztolyt, amely egyenletesen festődik, elkerülve a raztonotot. Néha mész helyett használjon befejező gittet.

Az alaknak sekélynek kell lennie. Egy téglához elegendő 0,5-1 cm vastagságú, egy pala esetében nem lehet nagyobb, mint 1 és 2,5 cm közötti vastagságot, festés után a felületet akril lakkal kezeljük. Egy egységes festékért érdemes kétszer akrilt alkalmazni.

Ápolási tippek

Időnként por keletkezik a gipszlemez felületén. A szennyezés nem zárható ki, ami kifelé kifogástalanul néz ki. Az ellátás szükségessége egybeesik a befejező munka utolsó szakaszával. A mechanikai károsodás közvetlenül a befejezés után nem megengedett, amíg a ragasztóréteg megszárad. A gipszanyagot vízzel nem lehet kezelni.: a port félig száraz ruhával távolítják el. A merev sörtékkel ellátott ecsettel rögzítheti: a kezével való fogmosás sérülést okozhat.

A porszívó használata elfogadhatatlan: ez aprításhoz vezethet. Ha a művelet során a fragmens elhagyta az alapot, vagy a szerszám tört, akkor azokat kicseréljük.

A szennyeződés elkerülése érdekében rendszeresen törölje le a felületet száraz, tiszta ruhával. Ha rosszul mosott, a felületen foltok lesznek, amelyeket nehéz lesz eltávolítani.

A design jellemzői

Ez a fajta befejezés elég specifikus. A vakolat csempe stílusosnak tűnt, nem lehet sokat: a bőség azt a tényt eredményezi, hogy a textúra elveszíti a kifejeződést. Előnyösebb, ha az anyagot egy síkkal vagy egy bizonyos akcentussal jelöljük, nem pedig az összes fal felé.

Érdemes megkezdeni a helyet: ha egy nappali, akkor a falat az étkező vagy a videó zóna közelében lehet kiemelni. Ha a díszítés célja, hogy kiemelje a kéménytéret, gondoskodhat róla, hogy maga a gipszkarton vagy a kandallófedél, vagy a fal, amelyen található.

Két fal beillesztése nem kívánatos, még akkor is, ha az anyag különösen tetszik: megfosztja a tér szervezetét, felborítja a stílus egyensúlyát. Ezt a díszítést nem a lakás több szobájában végzik: elég egy hangsúly.

Ha a lakást egy lakás vagy ház előszobájának befejezésére választják, érdemes részlegesen használni, például egy szakadt kő ábrázolásával (részleges fektetés). Ez a technológia a gipszlemezek előnye: ha a tervezés megköveteli, az alkalmazás létra vagy absztrakt ragasztás lehet. Ebben az esetben a fragmensek hosszú oldala párhuzamos a padlóval.

Ha az ajtó körül fektetni kell, a téglák a nyílásra merőlegesen vannak elrendezve. Ha a szomszédos falak alsó széleit díszítik, etnikai stílusban hangsúlyozzák a tervezést, a töredékek párhuzamosak a váltással.

Sikeres példák és lehetőségek

Annak érdekében, hogy értékelni lehessen a gipszlemezek szép belsőépítészetét, figyelemmel kísérheti a fotógalériák példáit.

 • A nyílt terű térben a gipszlemezek befejezése stílusosnak tűnik: az akcentusfal és a főzőzóna kiválasztása nem terheli túl a belső teret.
 • Ha valami különlegeset szeretne, egy falat helyezhet el, amely érdekes anyagszövetet támogat, így a falon ételek formájában díszítheti.
 • A kiemelkedés kiemelése stílusos megoldás: egy hamis kővel ellátott video zóna helyezhető el a gipszkartonnal, elválasztva azt a főzési helytől.
 • Ha az anyagnak hővédelme van, és szeretné hangsúlyozni a kandallóterületet, akkor egy halvány tégla alatt halmozhatsz: ez a dekoráció a tervezés középpontjában áll.
 • Ha a lakberendezés a nappaliban van kialakítva, érdemes részleges stílusban verni az anyag egyediségét, díszítve azt a kanapé mindkét oldalán, és hagyjon helyet a központban, hogy stílusos ékezeteket nyújtson.
 • Lehetőség van a képek falra rögzítésével kapcsolatos nehézségek megakadályozására: részleges elhelyezéssel kell elvégezni a fektetést a kép helyének közelében, a LED megvilágításához. A teljes harmónia érdekében érdemes megismételni a kép alatti díszítés mintáját.
 • Bonyolult és egy kicsit pompás vétel, nem harmónia nélkül: egy kis terület a kandalló felett szokatlan.

A mesterséges kő vakolatból történő készítésével kapcsolatos információkért lásd a következő videót

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba