A csempe kötések 1 m2-en történő felhasználása: számítási szabályok

A kerámialapok ma az egyik legnépszerűbb befejező anyag, nemcsak a falakat vagy a padlót védik a negatív hatásoktól, hanem egyedülálló felületek kialakítását is. A műszakilag csempézés azonban lehetetlen a varratok jelenléte nélkül, amelynek szerkezetét simítani kell. Ehhez használjon egy másik típusú habarcsot, amely meghatározza, hogy a szembe áramlás nem működik, ezért ilyen célokra speciális számítási módszereket kell alkalmazni.

A habarcs jellemzői

Az együttes megoldás különféle anyagokon alapuló speciális keverék. Fontos elem, mivel a felület összes összetevőjét egyetlen egész képbe kapcsolja.

A habarcs csempe használatával több problémát is megoldhat:

 • A keverék megakadályozza a nedvesség behatolását a befejező anyag alá. Ez megakadályozza, hogy a bázis megsérüljön, és a törmelék gyorsan eltömődjön.
 • További rögzítő falak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a hegesztés különböző kötőelemekből áll, amelyek a rögzítő ragasztóban vannak.
 • Dekoratív kialakítása. A keverékeket különböző színekben és árnyalatokban állítják elő, amelyek lehetővé teszik, hogy kiválaszthassák őket egy bizonyos stílusra. A megtöltött varratok ugyanakkor gyönyörűen sima felületet alkotnak, így kellemes és vonzóvá teszik.

A habarcs használata a burkolólapok technológiájának szerves részét képezi, és csak kiváló minőségű anyagot és helyes helyet kell választani.

A keverékek típusai

A befejező csempe nem szeszélyes anyag, amely tökéletesen hozzájárul a feldolgozáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy különböző anyagokat használjunk habarcsként, amely jól illeszkedik a varratok közé. A készítménytől függően az ilyen megoldások több alfajra oszthatók, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk.

 • Cement. Az ilyen típusú keverékek a legolcsóbbak és a legolcsóbbak. A termék a szokásos cementen és homokon alapul, a termék színének megváltoztatásához különböző színezékek is vannak. A cementhabarcs hiánya az oldat minimális plaszticitásának tekinthető. Ez azonban hosszú szárítási időszakukkal egyenlő, ami lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségeket készítsen, mert a legtöbb esetben gyorsan használhatatlanná válnak. Ma ezen tulajdonságok javítása érdekében a készítményhez különböző latex komponenseket adunk.

Az erre alapuló habarcs 1 m2-nél nagyobb fogyasztást mutat, mint az összes további kompozíció.

 • Diszperziós oldatok. A termelés különbözik a túlértékelt ártól, de sokkal jobb minőségű a plaszticitástól. A felhasználásra kész készítmények formájában már forgalmazott habarcs, amely kiküszöböli a független keverést.
 • Epoxi habarcs. A keverék fő összetevői az epoxigyanta és a szilícium keményítő. Ennek a terméknek az előnye a plaszticitás és a csempékhez való tapadás magas minősége. Nagyon gyorsan kell vele dolgozni, mivel a fuga gyorsan megköt. Ezért készítsen kis adagokban habarcsot. A megoldások univerzálisak és ellenállnak a különböző vegyszereknek.

A termékek állapotától függően kész és száraz. Az első típusú keverékeket félig folyékony oldatok formájában értékesítik, amelyek a nyitás után a rendeltetésszerű használatra készek. A száraz injektálás gyakoribb, mivel lehetővé teszi a keverék kis adagokban történő elkészítését.

Megfelelő tárolás esetén a száraz összetevők hosszú ideig megtarthatják eredeti tulajdonságaikat a csomagolás megnyitása után is.

Impakt tényezők

A habarcs felhasználási aránya nem standard érték, mivel több tényezőtől függ:

 • A keverék típusa. Itt a fő indikátor az anyag fajlagos sűrűsége. Néhány megoldás könnyű, de jelentős mennyiséget foglal el. Ugyanakkor meglehetősen sűrű (cement alapú) termékek vannak, amelyek fajlagos súlya jóval magasabb.
 • A varrás mélysége és szélessége. A különbség, amelyet megoldással kell kitölteni, ezeken a mutatókon múlik: minél több ez az érték, annál nagyobb az áramlási sebesség.
 • A varratok teljes hossza. Sok forrás azt jelzi, hogy a kötet a lapka méretétől függ. De ezek a tényezők egymással felcserélhetők: minél nagyobb az egy elem területe, annál kisebb az ízületek. Ezért a varratok teljes hossza arányosan csökken.
 • Cserépvastagság Ennek a tényezőnek a függvénye, hogy melyik varrás szükséges közvetlenül kitölteni. Meg kell jegyezni, hogy ideális esetben kiszámítja, hogy nem fog működni, mivel nem rendelkezik ideális geometriai alakzattal.
 • Töltési technológia. Egyes szakértők speciális fecskendőket használnak, amelyek lehetővé teszik, hogy közvetlenül a csatornába jusson. Egy másik lehetőség egy spatula használata, amellyel az oldatot egyszerűen a lapok közé nyomjuk. Ezzel a módszerrel növelhető az áramlási sebesség, mivel meglehetősen nehéz szabályozni a töltés pontosságát és minőségét.

Helyőrzői követelmények

A varrás minősége és szolgáltatásának tartóssága nemcsak attól függ, hogy mennyire jól van kitöltve a horony, hanem maga a habarcs jellemzői is.

A jó terméknek több jellemzőnek kell megfelelnie:

 • Rugalmasság. Minőségi megoldások, ha alkalmazzák, jól illeszkednek a lapok közé. Fontos, hogy a termék konzisztenciája ne legyen vastag vagy folyékony. A szakértők azt ajánlják, hogy előnyben részesítsék a habarcsot, amely még a megszilárdulás után is műanyag marad. Könnyen észlelik a csempe hőmérsékletének növekedéséből adódó terhelést, ami a rés szűküléséhez vagy bővítéséhez vezet.
 • Erő. A kikeményedés utáni jó habarcs megtartja a szerkezetet. Ha az anyag összeomlik és esik, az alkalmazás nem oldja meg a problémát, és végül teljesen ki kell cserélni.
 • Vízálló. Minőségi termékek magas vízlepergetéssel rendelkeznek. Ha az oldatok áthaladnak a folyadékon, akkor nem képesek minőségileg megvédeni a falat, amely penészesedik.

Töltési arányok

Ma minden alapvető számítás alapértékeken alapul, amelyeket speciális táblázatokban gyűjtenek. Különböző paraméterek jellemzik, de építésük elve nagyon egyszerű.

Táblázat. 1 cserépfogyasztás

Csempe formátum, cm

Csuklószélesség, mm

Fogyasztás, kg / m2

12h24h1,2

25h25h1,2

5-8-10

1,16-1,86-2,33

0,74-1,19-1,49

10h10h0,6

15h15h0,6

3-4-6

0,56-0,74-1,12

0,37-0,50-0,74

15h20-0,6

25h25h1,2

3-4-6-8

0,33-0,43-0,65-0,87

0,45-0,60-0,89-1,19

25h33h0,8

33h33h1

4-8-10

0,35-0,70-0,87

0,38-0,75-0,94

30h45h1

45h45h1,2

4-10

0,34-0,86

0,33-0,83

50h50h1,2

60h60h1,2

6-10

0,45-0,74

0,37-0,62

A gyártók figyelembe veszik a varrás geometriai paramétereit, valamint az egységnyi területenkénti gyakoriságukat. Meg kell jegyezni, hogy az oldat típusától függően az áramlási sebesség kissé eltérhet, de többször nem történik alapvető változás.

Ezeket az összefoglaló táblázatokat gyakran a habarcs csomagolására alkalmazzák. Ha a márka ismert, akkor a költségeket a gyártó hivatalos honlapján találhatja meg.

Számítsa ki az áramlást

A csempe-számítási technológia meglehetősen egyszerű, hiszen maga a varrás térfogatának kiszámításához vezet.

Ebből a célból használja a következő képletet:

О = ((Шп + Дп) * Тп * Шш * 1,6) / (Шп * Дп), ahol:

 • Shp - egy csempe szélessége;
 • Dp - azonos elem hossza;
 • TP - cserépvastagság;
 • W - a varrás szélessége;
 • 1.6 - az oldat töltési tényezője. Egyes esetekben a készítménytől függően 1,4 és 1,7 között változhat. Számítsa ki grammban vagy kilogrammban térfogategységben.

A képlet lehetővé teszi az 1 m2-es fogyasztás kiszámítását, így minden paramétert milliméteres vagy centiméteresre kell átalakítani. A 20 * 20 cm méretű csempe termékszámát kiszámítjuk, ugyanakkor a varrat optimális szélessége 4 mm, vastagsága pedig 2 mm.

Először is tudnod kell a térről:

 1. Ehhez kezdetben 0.2m * 0.2m, ami 0,04 négyzetméter. m.
 2. Ebben a lépésben meg kell ismernie a varrás térfogatát.A horony hossza 0,4 m (20 + 20 cm). A térfogat: 0,4 m * 0,004 m * 0,002 m = 0,0000032 m3.
 3. A habarcs mennyisége, figyelembe véve az együtthatót: 0,0000032 * 1,6 = 0,00000512 tonna.
 4. A területegységenkénti fogyasztás: 0,00000512 / 0,04 m2 = 0,000128 t / m2. Ha grammra fordítjuk, az érték eléri a 128 g / m2 értéket.

A számítások során fontos figyelembe venni az összes érték dimenzióját. Napjainkban sok helyszínen számos, a valóságnak nem megfelelő paraméter látható. Ha egy személy nem tudja biztosan megbirkózni egy ilyen feladattal, akkor jobb, ha egy tapasztalt szakemberre bízza.

Érdemes figyelmet fordítani arra a tényre, hogy a keverék mennyiségének kiszámításakor az egész helyiségben jobb a varratok hosszának kiszámítása és a térfogat megadása. Ha ezt az algoritmust kis lapokhoz használják, akkor ez nagy hibát okozhat. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kötet megtalálásakor az elemzésben korábban részt vevő dokkoló felek újra számolnak.

Népszerű gyártók

A habarcs piaca igen gazdag a megoldások különböző módosításaiban. Mindegyikük speciális problémák megoldására szolgál. E sokféleség között számos népszerű márka létezik:

 • "Litokol". A vállalat cement- és epoxi keveréket gyárt. Az első csoport tökéletes a padlólapokhoz. Ha a burkoláshoz márványt, smaltot vagy mozaikot használnak, akkor a legjobb megoldás az epoxi habarcs, amely nem fakul ki és megőrzi eredeti tulajdonságait hosszú ideig, még negatív tényezők hatása alatt is.
 • Ceresit. E márka alatt sok keveréket talál, de mindegyik univerzális és bármilyen típusú csempe. Különösen népszerű a CE-40 habarcs, amely nemcsak a színt megőrzi, hanem megakadályozza a gomba fejlődését a felületen. Az előnyök közül kiemelhető a fagyállóság, valamint a kopásállóság.

Készítsen természetes alapanyagokból készült terméket, így az anyag teljesen biztonságos az emberekre és a környezetre.

A habarcsfogyasztás relatív mérés, amelyet nem lehet pontosan kiszámítani. Ezért jobb, ha speciális táblázatokból származó adatokat használunk, ami lehetővé teszi, hogy a szükséges mennyiségű anyagot kis árréssel vásárolhassa. A gyártó ezeket az anyagok csomagolására helyezheti.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő habarcsot, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba