Matt lapok: előnyök és hátrányok

A kerámia burkolólapok sok éven át az egyik legnépszerűbb befejező anyag. Számos fajtája van. Ez a cikk a matt burkolólapokra vonatkozik, amelyek különleges igényeket támasztanak, és minden előnyét és hátrányát itt tárgyaljuk.

Jellemzők

A csempe átlátszatlan csempe a falak és a mennyezet befejezésére szolgál különböző helyiségekben. Leggyakrabban a fürdőszobában vagy a konyhában végzett javítási és befejezési munkák során használják. Ez a befejező anyag sok fajtát tartalmaz, amelyek mérete, alakja, mintája és gyártója különböznek egymástól.

A kerámia burkolólapok többféle módon is elkészíthetők. A termelés elsődleges fázisa minden esetben ugyanaz - az összes összetevő keverése. A további feldolgozás választása befolyásolja a késztermék megjelenését és műszaki jellemzőit.

A matt burkolólapok gyártásában a gyártók többsége nyugtató színezékeket használ. Ennek eredményeként a befejező anyag egyszerre egyszerű és kifinomult.

A használat sokoldalúsága, a falakon és a padlón való fektetés lehetősége, valamint a különböző formák és színek egyike a legnépszerűbb kerámia matt csempe.

Erősségek és gyengeségek

A befejező anyag fő előnyei:

 • megfizethető költség;
 • a fektetés egyszerűsége;
 • a felhasználás egyetemessége;
 • széles tartomány;
 • kiváló vízlepergető tulajdonságok;
 • működési biztonság;
 • esztétikai megjelenés;
 • tartósság;
 • nagyfokú praktikusság és tartósság.

A hiányosságok közül csak a durva felület azonosítható., amely kedvező tenyésztőhely a kórokozók számára, különösen nedves körülmények között. Megjegyezheti, hogy a csempe túlságosan jól elnyeli a szennyeződéseket. Ezek a hibák könnyen eltávolíthatók, ha a falburkoló anyagot rendszeresen és megfelelően tisztítják.

Fajták és színek

Ez a befejező anyag többféle csoportra oszlik a megjelenésének stílusától függően:

 • len;
 • különböző fafajták;
 • különböző típusú természetes kövek utánzata;
 • homokos felület utánzata;
 • monokróm, barnás vagy szürkés felület az agyag utánzatával.

Ha beszélünk a kerámia fal- és padlóburkolatok gyártásában használt színpalettáról, akkor ez meglehetősen kiterjedt.

A leggyakrabban használt színek a következők:

 • A tenger árnyalatai a kék, kék, zöld és türkiz színek;
 • Arany, ezüst és platina;
 • Piros, bordó, gazdag rózsaszín színárnyalat;
 • Fekete, sötétbarna és szürke.

Néha eladó egy matt lila vagy lila csempe. Egyforma színtartományban ugyanolyan stílusban használhatók fel, és a színeket kombinálják, így a szoba egyedülálló kialakítása.

Népszerű méretek

A csomagoláson minden gyártó jelzi az eladott kerámialapok méretét. A műszaki követelmények szerint azonban 0,7 mm-rel lefelé vagy felfelé való eltérések megengedettek. Ezért a vásárlás előtt jobb, ha az egyik lapka méreteit megmérjük.

Minden falra és mennyezetre kerámia burkolóanyagot három csoportra osztanak:

 1. Kis méret. Az oldala 5 * 5 cm;
 2. Midsize 11 - 50 cm oldalú lapok;
 3. Nagy méret 50–120 cm oldalú termékek.

A legnagyobb igény a 10x10 cm-es, 10x15 cm-es, 20x20 cm-es, 20x30 cm-es, 30x30 cm-es oldalfelületű anyag.

Hol jobb feküdni

A funkcióknak köszönhetően a csempe átlátszatlan csempe bármilyen helyiségben használható. A legjobb:

 • Fürdőszobával. A csúszásmentes felület, a csendes színek, a könnyű karbantartás, a magas páratartalom elleni védelem, a megnövekedett szilárdság - mindezek az előnyök, valamint a helyiség méretarányának vizuális beállítása a megfelelő méretű csempék miatt, elengedhetetlen a fürdőszobához;
 • Konyha szoba. A matt csempe használatával egyedülálló és egyedülálló kialakítás érhető el a konyhában. Ez az anyag elégséges, és tartóssága és kopásállósága lehetővé teszi, hogy hosszú ideig élvezze a szép belső teret;
 • Folyosók és WC-k. Mindezek a tulajdonságok teszik ezt az anyagot az ilyen helyiségek falainak és padlóinak legjobban nézve.

De az ilyen helyiségekben végzett javítási munkák előtt meg kell választani a megfelelő matt kerámialapokat.

Hogyan válasszuk ki?

Ha matt lapkát tervez a padlóra, kövesse az alábbi ajánlásokat:

 • A befejező anyag felületének csúszásmentesnek kell lennie;
 • Kis helyiségekben jobb választani egy világos árnyalatú és közepes méretű csempe;
 • Nagyobb helyiségekben sötétebb tónusok és nagyobb méretű csempe készül;
 • Szükséges a maximális kopásállóságú anyag kiválasztása. PEI 3, PEI 5 vagy PEI 4 jelöléssel kell ellátni;
 • Ha a csempe illeszkedik a fürdőszobába, nedvességállónak kell lennie.

A falak matt csempe kiválasztásakor ugyanazokat a paramétereket kell figyelembe venni. Függetlenül attól, hogy milyen burkolóanyagot vásárolnak, és melyik helyiségben illeszkedik, Határozottan vegye figyelembe a következő pontokat:

 1. Ellenőrizze a csomagolás és az egyes csempe integritását;
 2. Ellenőrizze a minta egyezését, ha van ilyen;
 3. Értékelje a mechanikai és kémiai sérülésekkel szembeni ellenállás osztályát.

Annak érdekében, hogy ez a matt befejező anyag hosszú ideig tarthasson, jobb, ha az AA vagy A jelzésű lapokat választjuk. Ez azt jelenti, hogy az anyag szinte bármilyen károsodásnak ellenáll, és különféle vegyi mosószerekkel gondoskodhat.

Hogyan kell gondoskodni?

Ennek a befejező anyagnak a megfelelő és időben történő gondozása nemcsak meghosszabbítja az élettartamát, hanem hosszú ideig is megőrzi eredeti megjelenését és gyönyörű színét.

A csempeápolás a különböző típusú szennyeződések felületének rendszeres tisztítása. Jobb a meleg víz és a folyékony mosószerek használata. A nagy koptatóanyag-tartalmú mosóporok csak abban az esetben használhatók, ha a gyártó jelezte.

Jobb, ha a lapokat a falakon és a padlón puha, tiszta ruhával mossuk.

Rendszeresen rendszeresen tisztítsuk meg a csempe és a csempe közötti illesztéseket. Ha az elülső anyag felszakad, akkor minden sérülést speciális tömítőanyaggal kell javítani.

Három havonta alaposan tisztítsa meg a porózus felületet puha ronggyal és géltisztítóval a mész eltávolításához és az eltömődött porhoz.

Gyártói vélemények

A szakértőktől és a hétköznapi ügyfelektől érkező pozitív visszajelzéseket a következő márkák cserépe kapja:

 • Kerama Marazzi. A hazai gyártó fali és padló kerámia befejező anyagok gyártásával foglalkozik. A választék számos egyedi méretű, különböző méretű csempe gyűjteményt tartalmaz, mintás mintával és anélkül. A vélemények megerősítik a termék kiváló minőségét és egyedi megjelenését. Sok vásárló számára fontos, hogy a házasság rendkívül ritkán forduljon elő, és a csempe során nem törik meg és nem törik meg.
 • Fap Ceramiche - Ez egy elit olasz márka. A matt csempe kiváló minőségű, egyedi és stílusos. A nagy kopásállóság és tartósság különbözik.A vélemények megerősítik a gyártó által bejelentett összes pozitív tulajdonságot, de közülük egy mínusz kiemelkedik - nagyon magas ár.
 • Keramin - Minszki gyártó kiváló minőségű matt kerámialapok és megfizethető áron. Régóta egyre növekvő választékkal, rugalmas árakkal és áruk tartósságával vásárlóknak tetszik. Nehéz megtalálni a felülvizsgálatot, amely nem dicsérné a márka termékeit.

A falak és mennyezetek matt kerámia burkolata kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a lehető leggyorsabban és stílusosan frissítse a szinte minden helyiség belsejét.

A kerámia cserép kiválasztása, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba