Hogyan válasszunk egy kétkomponensű csempe ragasztót?

A különböző helyiségek csempézési kerámiájának megfelelő ragasztó választása fontos szerepet játszik a befejező folyamatban. Példa erre egy speciális, kétkomponensű, rugalmas kerámia burkolólap, amely kedvezően hasonlít a hagyományos homok-cement keverékekhez PVA hozzáadásával.

Különleges jellemzők

Az ilyen kompozitoknak nagy képességgel kell rendelkezniük, hogy jobban tapadjanak a többi típusú ragasztóhoz, és képesek legyenek szilárdan tartani a sima, nem abszorbens felületeken. Ilyen anyagok az üvegfelületek, a csempézett kerámia üvegezett oldala és sűrű kő.

A keverék rugalmasságának olyannak kell lennie, hogy repedés nélkül nyújthasson, abszorbeálva a bázis enyhe deformációit, beleértve a hőmérsékletet is.

A kötőanyagok nagy mennyisége miatt a rugalmas elegyek nagy része vízálló és fagyálló. Ezek a hagyományos ragasztók helyett használhatók, ezért jelentősen javul az arccal ellátott munkák minősége. Ezenkívül jelentősen megkönnyítik és felgyorsítják a munkafolyamatokat bármilyen más típusú ragasztóval összehasonlítva. Ezekkel együtt dolgozhat egy további 5-10 percet a csempézett falazat beállításához..

Az olyan kompozitok, mint a kvarchomok, az andezit vagy a grafit, valamint a különböző polimer lágyítószerek használata a hagyományos kollégákhoz képest nagyobb plaszticitást biztosít.

Hogyan válasszuk ki?

A csempék és a felületek közötti erős kötés alapvető követelmény az összes erre a célra szánt ragasztóanyagra. Ennek megvalósítása azonban nagymértékben függ a csempe ragasztó rugalmasságának mértékétől, mert a valószínű hőmérséklet-csökkenés bizonyos mozgást biztosíthat az alaplapra, amelyre a csempe van felszerelve. Ez a kerámia burkolat megrepedéséhez vagy repedéséhez vezethet. Ezért a rugalmas ragasztó kompozitok használata megvédi a cserépréteget a deformációtól.

A cementalapú vegyület és az epoxi ragasztó közötti választás esetén előnyben kell részesíteni az utóbbit, mert nagyobb plaszticitása van.

Egykomponensű készítmények

Az egykomponensű paszta-szerű készítmények, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók felhasználásra kész formában, megkülönböztetik a nagyszerű kényelmet. Ezek eléggé rugalmasak, hogy meghosszabbítsák a furnér bevonat élettartamát és megvédjék. Nem igényelnek keverést, akkor közvetlenül a vásárlás után dolgozhat velük..

Ez a kész ragasztó a legalkalmasabb egy kis területű belsőépítészethez. A fürdőszobákban és a konyhákban a csempe burkolatának rögzítésére szolgál, amikor a munka során szükséges a por mennyiségének minimalizálása.

Az egykomponensű, latex-alapú vagy más kőolajtermékekből álló masztikus kompozíciók nagy rögzítési tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyon rugalmasak és vízállóak. Könnyen rétegezhetők egy vékony rétegű, előre alapozott alapra, és nem okoznak kellemetlenséget velük dolgozva. A ragasztóréteggel szemben egy csempe van nyomva, majd enyhén megérinti. A felesleges összetételt alkohollal, fehérjelleggel vagy acetonnal eltávolítjuk.

Polimer cement megoldások

A cement alapú kompozíciók, amelyek néha lágyító adalékanyagokkal rendelkeznek, olcsó, gyorsan keményedő fehér csempe ragasztók viszonylag alacsony rugalmassági szinttel. Fehér cementen alapulnak, adalékanyagokkal, amelyek növelik a készítmény viszkozitását és rugalmas tulajdonságait. Az ilyen keverékeket gyakran használják mozaikok létrehozására.

Ha nincsenek lágyítószerek ebben a készítményben, akkor nagyon gyorsan lefagy.. Ha például van egy vödör ilyen ragasztó, akkor nagyon valószínű, hogy ennek a térfogatnak csak egyötöde használható.

Ragasztás cementalappal

A cement és a finomított homokból álló cementhabarcs legegyszerűbb típusa. Egy masszív kerámia gránit csempe, természetes kő vagy mesterséges analógja és egy nagy formátumú lapka van elhelyezve. Az ilyen készítmény nagy megragadási jellemzői jelentősen javíthatók hidratált mész hozzáadásával.. Az eredmény egy nagyon erősen rugalmas keverék, amely képes a vízszintes és függőleges síkba nézni. Belsőépítészeti és külső munkákhoz, például homlokzathoz is használható.

Ezen kívül Az ilyen keverék teljesítményjellemzőit a mész mellett meg lehet próbálni javítani PVA ragasztó, vízüveg vagy latex hozzáadásával. Ugyanakkor tévedhet az arányokkal. Ezért jobb, ha egy száraz, száraz készítményt vásárolunk, amelynek javító összetevői már hozzá vannak adva.

Folyékony szegek

Bármely ragasztóanyag sima felületre tapad a legrosszabbra. A kiváló minőségű tapadás megteremtéséhez a ragasztóval kezelt szubsztrátumot érdesíteni kell. Ilyen munkához ajánlatos ragasztót vásárolni csövekben és csövekben a fegyverek építéséhez. Az ilyen készítmények folyékony körmöket tartalmaznak.

Ezekkel a kompozitokkal való munka nem igényel fogazott spatulákat vagy külön tartályokat a keveréshez. Az akril alapú gél ragasztó polimert egy fal vagy csempe felületére csíkok vagy cseppek formájában alkalmazzuk. A „folyékony körmök” név egy ilyen kompozíció, mert pontszerűen hozza létre a lapkát az alaphoz. Könnyen kezelhetőek és ragasztó burkolatot tesznek szorosan..

A folyékony körmök a modern kötőanyag-kompozitok különálló típusa egy neoprén alapon, polimerek és szintetikus gumi hozzáadásával. Ez a típusú ragasztó mérgező anyagokhoz tartozik, kellemetlen szaga van, és védőszerekkel kell kezelni. A víz alapú folyékony körmöket száraz helyiségekben kisebb helyreállítási munkákhoz használják, mivel nem tolerálják a nedvességet.

Diszperziós ragasztó keverékek

A diszperziós kötési keverékek pasztaszerű csempe ragasztók. A termék ilyen formája teljesen kiküszöböli a fogyasztók hibáit, amikor a más típusú ragasztók összetevőit önállóan csatlakoztatja.

Ezek a keverékek szerves kötőanyagokból állnak polimerek, bitumen és különböző típusú kátrányok formájában. Összetételükben kiváló minőségű módosító adalékanyagok és természetes eredetű ásványi töltőanyagok vannak kvarc és szilikát homok, valamint grafit és andezit formájában.

Csempézett kerámia burkolásához a diszperziós keverékek kiváló ragasztók, amelyek lehetővé teszik a műanyag, fa és fém felületek furnérozását alacsony kötőanyag-felhasználással. Ezzel frissítheti a csempe padlóját és a falakat közvetlenül a régi lapkán.

A diszperzív ragasztóanyag-keverékek hátránya, hogy nem hígítható, sűrűsödik vagy más összetevőkkel keveredik, valamint hogy hosszú ideig tartósodik, ami akár 7 napig is tarthat.

Epoxidkötő vegyületek

Olyan helyzetekben, ahol a csempe rétegelt lemezre, DSP-re vagy fára van szerelve, a reaktív ragasztók használata két különböző komponens reakciójából racionálisabb választássá válik. Ez mindenekelőtt magában foglalja a gyantán alapuló univerzális epoxi ragasztó kompozitot, amelyet keményítővel való összekeverés után alakítanak ki. Az utóbbi tartalma tehát a kompozíció beállítási idejétől függ nem növelheti a komponens koncentrációját. Ellenkező esetben nem fogják elpirulni a csempe - csak keményedni fog.

Az epoxi csempézett ragasztószerkezet nem csak kétkomponensű - lehet egy többkomponensű kötőanyag-összetétel, amely többféle epoxigyantából és adalékanyagból és katalizátor-keményítőből áll. A modern fajták „epoxi” -ja különböző töltőanyagokból és oldószerekből származó különböző módosító és lágyító adalékokkal és adalékokkal is gazdagodik.

Az epoxi készítmények kiszállításának formái a pasztaszerű vagy folyékony keverék és katalitikus keményítő készletei, amelyeket külön tartályokba és készletekbe csomagolnak, beleértve a gyantát, a keményítőt és a töltőanyagot.

Ez utóbbi esetben kvarchomok, cement, alabástrom, aeroszil, különféle szálak, márvány chipek, fűrészporok, fémporok, mikroszkopikus üreges golyók - mikrogömbök - adalékanyagok használhatók.

Az epoxi ragasztó előnyei közé tartozik az a képesség, hogy biztonságosan rögzítse a csempe bevonatot, a mechanikai szilárdságot és a rugalmasságot, az UV és az agresszív vegyszerekkel szembeni ellenállást, a fagyállóságot és a vízállóságot, valamint a simítóval való alkalmazhatóságot.

Az epoxi ragasztószerkezet hiányosságai között meg kell jegyezni, hogy manuálisan kell előkészíteni, a magas költségeket, az összetevők arányának tiszteletben tartását, valamint a kompozitnak a kerámia felületéről való eltávolítását követően nem lehet eltávolítani.

Az epoxi ragasztó olyan jelentős kötési sebességgel rendelkezik, hogy különböző alapokon telepíthető lapok: fa, rétegelt lemez, beton, műanyag, fémfelületek és üveg.

Az epoxi ragasztó kompozit alkalmazásának sajátosságait illetően meg kell jegyezni, hogy a levegő hőmérsékletét figyelembe véve kívánatos használni. Például 25-35 ° C-on a ragasztott felületek kikeményedése átlagosan körülbelül 5 percet vesz igénybe, és a keményítési idő körülbelül 1 óra.

A folyékony vagy paszta formában levő epoxi ragasztókat ecsettel, spatulával vagy pisztollyal kell felhordani.

Az epoxi és a keményítő közötti reakció visszafordíthatatlan, így az ilyen típusú ragasztóval végzett szerelési munka bizonyos szakmai készségeket és megfelelő készségeket igényel.

Az epoxi-kompozit ideális ragasztószerkezet üveg mozaikok, fényes dekoratív smaltok, elit kerámia bevonatok, elegáns kő- és márvány dekorációval.

Meg kell jegyezni, hogy a ragasztó összetételének megválasztása érdekében gondosan kell dolgozni vele, a légutak és a kezek biztonsági eszközeivel. Ellenkező esetben a következmények kiszámíthatatlanok lehetnek.

Hogyan készítsünk kétkomponensű epoxi ragasztót, lásd alább a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba