Ragasztó tömítőanyag: előnye és hátránya

 Ragasztó tömítőanyag: előnye és hátránya

Minden alkalommal, amikor javítást végeznek, sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy kiváló minőségű befejező anyagokat választanak. Műanyag ablakok behelyezésekor és a fürdőszobában lévő burkolólapok kialakításakor felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet megvédeni a károsodásból származó eredményt, és esztétikai megjelenést adni. A ragasztó tömítőanyag a mentéshez jön - univerzális eszköz a különböző felületek közötti varratokra és kötésekre. Ez a ragasztó véd a hideg és a gomba ellen, ha helyesen választják.

Jellemzők

A ragasztóanyag egy olyan keverék, amely polimer anyagokból áll, különböző szerves és mesterséges adalékokkal. Küldetésének terjedelme az eszközben szereplő fő elemtől függ.

A tömítőanyagnak számos hasznos tulajdonsággal kell rendelkeznie.

 • Az adhéziós képesség, azaz a jó tapadás más felületekkel, úgy, hogy az élek ne maradjanak le, a felület ragasztóval nem duzzad, és nem megy dombok. Minél nagyobb az azonos típusú tömítőanyaggal kezelhető felületek száma, annál sokoldalúbb, és ennélfogva minél drágább.
 • A penészgombák kialakulásának ellenállása, ami különösen fontos a fürdőszobában lévő csempék közötti ízületek esetében, ahol a rossz minőségű tömítőanyag miatt néha szükség van az összes javítás újbóli elvégzésére.
 • Ellenállás a repedések kialakulására a varrásban és azok megsemmisítésében, mert a ragasztó nem olyan fogyóanyag, amelyet minden évben meg kell változtatni. Ideális esetben a tömítőanyagnak ellenállnia kell mind a mechanikai sokkoknak, mind a belső remegéseknek és rezgéseknek az évek során. Ha legalább egy kis repedés keletkezik a hermetikusan lezárt varratban, azonnal elkezdi a hő és a nedvesség továbbítását.
 • Az a képesség, hogy könnyen tolerálják a környezeti változásokat, mint például a hirtelen hőmérséklet-változások, a nedvesség, a por vagy az ultraibolya sugárzás fokozott kitettsége. A szabadban elhelyezett tárgyakhoz sokféle tömítőanyagot használnak, ezért fontos, hogy az első eső után ne essenek össze.
 • Az agresszív kémiai elemekkel, például benzinnel vagy alkáliával való kölcsönhatásban való tartósság is nagyon fontos, még ha nem ipari létesítményekről van szó. Például, csak az autóra ragaszthatja az ajtó radírokat, hogy legalább egy évig tarthassanak, csak nagyon jó minőségű anyaggal.
 • A plaszticitás és a viszkozitás szintén fontos szerepet játszik a megfelelő ragasztóanyag kiválasztásában, mivel az egyenletesen be kell mennie a résbe, és bármilyen formájú és mélységű, a felületen egyenletesen elosztott varrás.
 • A szárítás és a keményedés sebessége, mivel minél gyorsabbak ezek a folyamatok, annál biztonságosabb a javítási algoritmus. Különösen fontos, hogy a tömítőanyagok jellegzetessége nyílt területen történő javításkor fontos, ha egy hosszan keményedő ragasztó csak kúszik el az időjárástól. A lassú öntési tempó bizonyos esetekben ellenkezőleg, jóindulatú lehet, különösen akkor, ha a varrást óvatosan a hirtelen mozgásból vagy figyelmetlenségből fakad. Ellenkező esetben a gyorsan kikeményedett anyagot le kell vágni azokon a helyeken, ahol a felesleget késsel alakítják ki, vagy az eredményt elhagyják.

típusok

A kémiai összetételük, tulajdonságaik és funkcionalitásuk kritériumai szerint számos tömítőanyag-besorolás létezik.Mielőtt a boltba kerülne, jobb, ha előzetesen megismerkedik a ragasztó alapvető jellemzőivel az interneten, és jelölje meg a konkrét munkához szükséges számos módosítást és gyártót, például annak eldöntéséhez, hogy szükség van-e egy egészségügyi tömítőanyagra vagy egyetemesre. Minden ragasztási típusnál sok azonos név van, és a tömítéssel ellátott doboz nagyon kicsi, és nincs mindig részletes használati utasítás.

Polimer összetételének összetettségétől függően a ragasztó többféle típusú.

 • Egyetlen összetevő a felhasználásra kész keverékként értékesített tömítőanyagok egy fő hatóanyaggal. Egy ilyen tömítőanyag nem igényel további manipulációkat, készen áll arra, hogy a tartály megnyitása és a levegővel való érintkezés után működjön. Érdemes megjegyezni, hogy amint a csomagolás integritása megtört, azonnal meg kell kezdeni a munkát, mert hamarosan a ragasztó keményedik, még akkor is, ha senki nem érinti.
 • Két komponens A ragasztóhoz aktivátor (katalizátor) tartozik, amelyet a csomagolás megnyitása után kell hozzáadni. Csak ezután kezdődik a reakció, és a készítmény készen áll a használatra. Különböző típusú adalékanyagok vannak a ragasztóhoz, és ha a munkák nélkülözhetetlenek, általában egy külön csomagban alkalmazzák őket. Leggyakrabban megvásárolhatók továbbá, ha az anyag nem elég ahhoz, hogy hígítsa a ragasztó teljes térfogatát, vagy elvesztették a vágyott zsákot.

A tömítőanyagok fő osztályozását a keverék fő aktív elemén alapulónak kell tekinteni.

 • Poliuretán tömítőanyag, amely nagyon nagy szilárdságú és tartós, ezért gyakran használják az iparban. De háztartási célokra is alkalmas, ha szükséges a tömítések rögzítése és formázása, valamint az autó varratok lezárása. Azonban más anyagokkal való fokozott tapadásának fordított oldala van - tulajdonságaiban a poliuretán ragasztóhoz hasonlít, ezért mindent szorosan együtt tartja, így ez a tömítőanyag nem működik a mechanizmus mozgó és összecsukható részeihez.

A poliuretán tömítőanyagból készült varrás nem fél a nedvességtől vagy az agresszív naptól, így a ragasztót gyakran használják kültéri munkákhoz, különösen az épületek tetőjének javításakor. Továbbá, a poliuretán tömítőanyag aktívan ellenáll a hatékony vegyszereknek, így ha az autót az alkalmazás után javítják, mindent felülről védő vagy korróziógátló bevonattal kezelhet. A kiváló rugalmasság és a deformációval szembeni ellenálló képesség, az ilyen ragasztó jó az épület homlokzatainak javítására.

A poliuretánvegyületek fő hátránya a magas toxicitás és a kellemetlen marószag a munka során, ezért ez a tömítőanyag nem alkalmas belső használatra. Igen, és az utcán vele kell tartani az elővigyázatosság minden szabályát, és a részleteket védőruhában és maszkban ragasztani.

 • Anaerob tömítőanyag - egy viszonylag erős eszköz, amely a csövek és a különböző mechanizmusok, például karimák menetes szakaszaiban tömítések és tömítések létrehozására szolgál. Az anaerob vegyületek sajátossága, hogy valójában a levegővel való érintkezés nélkül megszilárdulnak, de a polimerizációval, amikor fémekkel érintkeznek. Ez a szárítási módszer biztosítja a vegyület maximális tartósságát és szilárdságát.

Egy ilyen tömítőanyag megvásárlása előtt egyértelműen meg kell érteni, hogy melyik konkrét elemet fogják használni, mert attól függően, különböző mértékű erősségű eszközökre lesz szükség. Ezért az alacsony mozgásképességű anaerob ragasztóanyagot állandó mozgású kötéseknél, nagy terhelésnek vagy gyakori szétszerelésnek kell alávetni.

A ritkán szétszerelt és többnyire nyugalmi állapotban lévő ízületek esetében átlagosan erős szilárdságú ragasztó szükséges, például autóalkatrészek.A legerősebb szilárdságú tömítőanyagot csak rögzített részekhez és menetes csatlakozásokhoz szabad használni, mivel akkor szinte lehetetlen elválasztani.

Az anaerob tömítőanyagok nyilvánvaló előnyei között különbséget lehet tenni a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállással vagy a hőállósággal szemben, ebben a sorban az átlagos ragasztó 100-150 ° C-ig, az egyedi nevekben pedig 175 ° C-ig. Ezenkívül ez a tömítőanyag komplex vegyi anyagokkal, például benzinnel, motorolajjal vagy etilénglikollal való kölcsönhatásnak ellenáll. E tényezőnek köszönhetően mind az autók, mind pedig a dízel- vagy kazánházak háztartási generátorainak javítására anaerob anyagokat használnak.

Az anaerob tömítőanyag nagyon gazdaságos a fogyasztás szempontjából, de mégis érdemes minimális árrés mellett megvásárolni. Csak akkor illeszkedik a felülethez, ha egyenletesen oszlik el a teljes varrási területen. Ha a csöveket belülről javítják, akkor nem azonnal világos, hogy mennyi tömítőanyagra lesz szükség a varrás zárásához. Ha a rés nincs teljesen kitöltve vagy a tömítőanyagot több szakaszban alkalmazzák, akkor az egyenlőtlenül megkeményedik. Ilyen helyzetben nem szükséges számolni az ízület tartósságára, mivel a rezgés hatására a varrás összeomlik.

Az anaerob tömítőanyagnak a fémfelülethez való nagyfokú tapadásának hátoldala is van - az ízületek eltávolításakor vagy cseréjekor néha speciális eszközöket kell alkalmazni az elemek egymástól való elválasztásához. Bizonyos esetekben még szükséges, hogy a ragasztási helyet ultra-magas hőmérsékletre melegítsük, hogy elszakadjon, ami nem mindig lehetséges az életkörülmények között. Az anaerobok egy másik jellemzője, hogy csak a hasonló összetételű anyagokkal való kompatibilitás, amelyek nem mindig hasonlítanak ugyanezen vonalon belül, első pillantásra a tömítőanyagok. Egy ilyen kompozícióból egy további doboz megvásárlásakor jobb, ha pontosan tudjuk, hogy a varratokat korábban lezárták, és válasszon olyan anaerob kompozíciót, amely a lehető legközelebb van az előzőhöz.

 • Akril tömítőanyag Nagyon népszerű a belső munkák, különösen a díszítés és a díszítés terén. Ez a legbiztonságosabb, környezetbarátabb, gyorsabb szárító és gyakorlatilag szagtalan. Az alkalmazás zónája rendkívül keskeny - az alacsony hőmérsékletek előtt az akril instabil, a deformáció és a nyomás alatt lévő rezgések elpusztulnak, és az alacsony rugalmasság nem teszi lehetővé a mozgó alkatrészek ragasztását. Egy ilyen tömítőanyag meleg épületben használható, és a páratartalom nem lehet túl magas.

Annak ellenére, hogy az összes akril víz alapú, a tömítőanyagok itt is vízálló és nem vízállóak. A szokásos akril ragasztó vízben feloldódik, ugyanolyan akril festékkel színezhető bármely kívánt színben, ha az alap fehér vagy átlátszó módosítás nem teljesül. A hőmérséklet-ingadozásoktól vagy a nedvességgel való érintkezéstől az alkalmazás után néhány napon belül megrepedhet, de egy műanyag és, ami a legfontosabb, száraz felületre, tökéletesen működik és hosszú ideig fog tartani.

A vízálló akril tömítőanyagot már nem lehet teljesen ártalmatlannak nevezni az embereknek, de a használat lehetőségei sokkal szélesebbek. Jó tapadású, vagyis sok felszínnel, még egyenetlen és korábbi színes rétegekkel kombinálva. Szintén a fürdőszobában is ragaszthatják a varratokat, mert a vízálló akril általában reagál a periódusos nedvességre a varrás felületén. Ne használjon olyan helyeken, ahol állandó kölcsönhatás van a vízzel, például a medencékkel, az akrilok nem ellenállnak az ilyen terheléseknek.

Egy másik típusú akril tömítőanyag egy latex komponens hozzáadásával készült ragasztó. Magas rugalmassággal és deformálódásra nem alkalmas, gyakran használják az ajtók és ablaknyílások javítására szolgáló szerelési munkákhoz.Az ilyen tömítőanyag előnyeiből figyelhető meg, hogy a kapott varratok nem csak akril festékkel, hanem a szokásos olajfestékkel is festhetők.

 • Bitumenes tömítőanyag Nagyon népszerű az ókori idők óta, köszönhetően az igénytelen működésnek, a megnövelt erőnek és a gyors beállításnak. A természetes bitumen- és gumikomponensek mellett polimer adalékanyagokból áll, amelyeknek köszönhetően a tömítőanyag szinte bármilyen típusú javításra alkalmazható. Leggyakrabban a pala vagy a cseréptetők, valamint a kerítés alapjait és alapjait használják. A bitumenes anyag jó a kommunikációs és kötési kötésekhez is.

Valójában a bitumen kőolajtermékek származéka, és megjelenésében hasonló a fekete gyantához vagy a folyékony gumihöz. Ez a szerkezet nagyon jó viszkozitású és folyékony, így a tömítőanyag egyenletesen esik a legnehezebb és egyenetlen felületekre. A csomagolásán gyakran szerepel, hogy a bitumen bármilyen, még tisztítatlan felületre kerül. Ez csak azokra a helyzetekre vonatkozik, amikor a tömítőanyagokra por- vagy kis építési törmelék marad. Ha a felület nem törlődik az előző festék- és lakrétegekről, akkor a tengelykapcsoló nem fog megtörténni, és a teljes hatás egy hónap alatt eltűnik.

A bitumengyanta természetes eredete is kiváló hidrofób tulajdonságokat okoz, ezért gyakran egy ilyen tömítőanyagot nem csak a varratok rögzítésére használnak, hanem vízszigetelő anyagként is. Szereti az ilyen anyagokat az országban vagy a faluban használni a hordók vízszigetelésére esővíz vagy szennyvízcsövek alatt magánházakban. A bitumen jó, nem csak azért, mert vízálló, hanem azzal is, hogy megakadályozza a penész és a penész képződését.

A polimerek összetételéhez való hozzáadás lehetővé tette a bitumen tömítőanyag alkalmazási körének kiterjesztését, mivel fagyállóbbá vált, és így alkalmas a szabadban való munkavégzésre. Továbbá, a bitumen töltőanyaggal ragasztott varratok nem szaggatnak és nem repednek, ha szárazak. Ha figyelembe vesszük a tömítőanyag viszonylag alacsony árát ugyanazon szilikonhoz vagy akrilhoz képest, akkor kiváló ár-teljesítmény arányt kap az anyag megfelelő tartósságával.

Az agresszív környezeti hatásokkal és hőmérsékletváltozásokkal szembeni ellenálló képesség ellenére a kémény, kazán vagy szauna építéséhez nem szabad bitumen tömítőanyagot használni. Igen, nyugodtan reagál az ultraibolya sugárzásnak való kitettségre, így semmi sem történik vele az utcai hőben. Azonban, ha a hőmérséklet 50 ° C fölé emelkedik, enyhén megolvadhat, és visszatérhet a folyékony gyanta kezdeti aggregációs állapotába.

Alacsony hőmérsékleten a bitumen veszély nélkül dolgozható., de akkor elvesztik annak képességét, hogy ellenálljon az erős rezgéseknek, ami különösen fontos az alapozások lezárásakor. Ilyen típusú javítási munkáknál jobb, ha a gumiból készült tömítőanyagot körülbelül ugyanolyan minőségi tulajdonságokkal rendelkező anyaggal választjuk ki, mint a bitumenes, de ugyanakkor a földrengések hatásának ellenállása kellően nagy hőmérséklet-tartományban: -50 ° C és + 60 ° C között van.

A tömítőanyag másik jelentős hátránya a fényes fekete árnyék, és nem festhető. Ez azt jelenti, hogy a bitumen nem alkalmas belső vagy dekoratív munkákra, ha a tulajdonos aggasztja a varratok vizuális esztétikája. Kivétel az a helyzet, amely szerint a belső fekete színét, például a fürdőszobában, a szerző ötlete. Ezután a bitumen ragyogó olajfestéke éppen szerves módon összeolvad a környezetbe.

A bitumen nemcsak kültéri munkavégzésre szolgál: nagyon mérgező, kíméletes anyagokat bocsát ki, amikor a palackot szétszórja, különösen alacsony hőmérsékleten.Bármely eladó ajánlja, hogy vegye fel a kesztyűt és egy védőmaszkot a biztonságos munkához ezzel a tömítőanyaggal. Úgy tűnik, hogy a természetes bitumen, amely a kompozíció alapja, egy olyan ember számára biztonságos anyag, amely nem hordoz toxinokat és rákkeltő anyagokat. A veszély csak a polimer adalékanyagokban rejlik, de ezeknek köszönhetően a varrás az alkalmazás után olyan műanyagsá válik.

Ha a tömítőanyag behatolása a tüdőbe nagyon nemkívánatos, akkor a bőrrel érintkezve nem szabad félni az égéstől. Természetesen a bitumenes kompozíció nem mosható le egyszerű vízzel, mint akril. A tömítőanyag fehér szeszes anyaggal törölhető, és ha nem áll rendelkezésre, akkor ez egy közönséges körömlakk-eltávolító, csak aceton tartalommal.

A bitumenes anyag jó korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik.ezért a legjobb megoldás a fémoszlopok, valamint a tetőn lévő illesztések méretezéséhez. Jó csatlakoztatni az antennához tartozó karnákat, lemezprofilokat, rögzítőelemeket. Ez is kiválóan alkalmas faoszlopok és gerendák lezárására, mivel megakadályozza a nedvességtől való rothadást, védőfóliát képezve az ízületeknél.

A bitumen nemcsak fém vagy fa munkájára alkalmas, hanem olyan korszerű anyagokhoz is, mint a szénsavas beton vagy habbeton, mivel nagyfokú tapadással rendelkezik. Annak érdekében, hogy a tömítőanyagot jobban lezárjuk, először a felületet kell alapozni, ellenkező esetben a bitumen részlegesen felszívódhat a bázisba, és nem védhető jól a nedvesség behatolásától. Továbbá nem ajánlott vastag réteggel elosztani, amikor a tömítés és a vízszigetelés maximális hatását kívánja elérni.

Ha a bitumenkomponensek nem száradnak ki, akkor az ilyen tömítőanyag nem tart sokáig. A védő tulajdonságainak javítása érdekében jobb, ha az anyagot többször felvisszük, és minden egyes rétegnek maximálisan kell száradnia. Egy adott tömítőanyag csomagolásán feltüntetik, hogy pontosan mennyi száraz legyen.

A tömítőanyag gyanta viszkózus szerkezete lehetővé teszi, hogy még esőben is dolgozzon veleezért a kézművesek szeretik annyira a tetőn végzett munkákhoz, amelyek nagy területük miatt egyszerűen lehetetlenek egy nap alatt fedni vagy ragasztani. A bitumen fémlemezekhez, rétegelt lemezekhez és professzionális padlóburkolatokhoz is alkalmas. Ha szivárgást észlelnek csak az esőben, és csak így tudjuk pontosan megérteni, honnan származik, akkor ez az anyag sürgős javítást biztosít 20 perc alatt.

A bitumenes tömítőanyagot két fő csomagban értékesítik - egy keskeny cső vagy egy fémdoboz. Az első opciót gyakrabban használják kisebb javításokhoz és keskeny varratok méretezéséhez. A pontosabb alkalmazáshoz a cső tartalmát egy kényelmes pisztolyba kell mozgatni.

A nagy konténerekben lévő tömítőanyagokat nagy méretű tárgyakhoz használják, mint például az alapítvány. Az ilyen jellegű munkák elvégzéséhez szükség van egy spatula megvásárlására, hogy a felszínre felvitt tömítőanyag-réteget vízszintesen állítsuk be, valamint hogy a nem megtisztított többletet eltávolítsuk.

 • A szilikon leginkább egyetemes tömítőanyagnak tekinthető. A legtöbb mester a javítások során előnyben részesíti a viszonylag magas árat, az akrilból vagy polipropilénből készült társaikhoz képest. Nemcsak repedéseket, ízületeket és varratokat próbálnak javítani különböző felületeken, hanem mindenekelőtt műanyag ablakok telepítésekor vagy régi fa keretek repedéseinek javításakor.

A szilikon tömítőanyag kémiai összetétele az úgynevezett kompozit kompozícióknak, azaz a többkomponensnek tulajdonítható. Az anyag alapja természetes szilikongumi - önmagában meglehetősen műanyag, de ugyanakkor erős anyag. További rugalmasságot kapunk szilikon-lágyító bevonásával. A tömítőanyag szilárdsága polimer erősítőt és a viszkozitást - speciális vulkanizátorokat - biztosít.A különböző felületekkel való jó kompatibilitás érdekében nincs szükség előkezelésre speciális alapozóval vagy a korábbi rétegek fokozott tisztításával, mivel a tömítőanyagnak már van egy összekötő alapozója.

A szilikon kétségtelen kényelme abban rejlik, hogy a kompozícióhoz színező töltőanyagokat lehet hozzáadni, ezért a kimeneten fekete-fehér és egyéb színeket kapunk. Ezek a töltőanyagok hozzájárulnak a hab térfogatához, amely egyenletesebben tölti be a repedések vagy varratok minden sarkát. A szilikon tömítőanyag komplex összetétele gyakran tartalmaz kvarc chipek vagy üveg mechanikai részecskéin alapuló adalékanyagokat a felülethez való jobb tapadáshoz.

A szilikon anyag kiválasztásakor a fő jellemzője a nedvességállóság. Ezt úgy érik el, hogy a speciális anyagok - fungicidek - összetételébe kerülnek be, amelyek nemcsak megakadályozzák a penész kialakulását, hanem megakadályozzák a már kialakult gombák növekedését is. Ezért nincs jobb tömítőanyag a fürdőszobában, különös tekintettel a hőtáguló, de nem repedt szilikon csuklókra, amelyek a hőmérséklet csökkenésekor fordulnak elő.

A szilikon tömege rendkívül mozgékony, és az eredeti lefedettségi területnél többször is nyúlik el, de a kapcsolat nem szakad meg. Ennek köszönhetően a tömítőanyag -60 ° C és + 230 ° C közötti hőmérséklettartományt és néhány még magasabb értéket is képes ellenállni. A hőmérséklet-ingadozások mellett a tömítőanyag ellenáll az agresszív környezeti hatásoknak, beleértve a különböző korrozív kémiai elemeket is. A szilikon nagy hátránya, hogy nem tud biztonságosan érintkezni benzinnel és származékaival, valamint fagyállóval. Ez azt jelenti, hogy a motoros üzemanyaggal érintkező autóalkatrészek javításához teljesen lehetetlen ezt a tömítőanyagot alkalmazni.

Az előnyök közül mindenképpen figyelembe kell venni a szilikon tömítőanyag fagyállóságát és annak biztonságát az ultraibolya sugárzás hatására. Ezért alkalmas szabadtéri munkára, mert itt a legtöbb esetben nem viselhet speciális maszkot. Még a télen is télen biztonságosan ragaszthatja össze a karton, a gumi és a parafa tömítéseket, valamint a különböző autóalkatrészeket, beleértve a mozgó alkatrészeket is. Amikor a tömítőanyag megkeményedik, a zselészerű állapotban a gumihöz hasonlóvá válik, így még a ragasztott részek felhordása után is el lehet helyezni a térben és kicserélhető egy ideig.

Egy külön kategória az akvárium szilikon tömítőanyag, azonban nem csak az akváriumok javítására használják. A fürdőszobák, zuhanykabinok, valamint különböző kerámia felületek és üvegtartályok is kezelhetők. Az ilyen tömítőanyagnak számos tagadhatatlan előnye van, mint például a jó tapadás a különböző felületekhez, rugalmasság és gyors száradási idő. A lényeg az, hogy a tömítőanyaggal kezelt varratok nem terjednek ki magas hőmérsékleten folyékony körmök formájában, de változatlan formában maradnak, csak nyúlnak.

A szilikon tömítőanyagok közül a legdrágább a hőálló. A kémény vagy a fűtőcső, valamint az elektromos vezetékek javítására és tömítésére szolgál. A kompozíció megtartja rugalmasságát és szilárdságát, függetlenül a hőmérséklettől. Ha egy hagyományos szilikon tömítőanyagot maximum 250 ° C-on üzemeltetnek, akkor a hőálló anyag akár 350 ° C-ig is ellenáll. A rézből készült adalékanyagot tartalmazó hőálló tömítőanyagok sora van, de deformációjuk még 380 ° C hőmérsékleten sem fordul elő.

szín

A javítás során a mester nagyon fontos, hogy az ízületek és a varratok ne legyenek látványosak, ne fordítsanak figyelmet magukra. Nagyon fontos dolog az, hogy a tömítőanyagot a szem szintjén a fő termék hangjához ragasztjuk. Az átlátszó tömítőanyagot a legváltozatosabbnak tekintik, ezért a leggyakrabban az ízületek vízvezetékeinek javításakor használják.A színtelen kompozíció megtartja ugyanolyan vízállóságot, mint a festett változat, így akkor is alkalmazzák, ha vízszivárgás és túlzott formázás lehetséges. A tömítőanyag is nagyon népszerű a konyhai készletek összeszerelése során, mert a természetes fa vagy kő színe rendkívül nehéz utánozni egyszínű kompozícióval.

Fehér tömítőanyag - a leggyakoribb minden boltban. Leggyakrabban a fehér a kompozíció természetes színe, így nem keveredik a termék végső költségét növelő színező adalékokkal. Kényelmes főleg fehér vízvezeték, a fürdőszobában lévő csempe, valamint a műanyag ablakok lejtéseinek ragasztásához.

A fekete tömítőanyag, ha természetes eredetű, fényes fényű, telített olaj. Nem megfelelő, csak a csövek vagy a menetes mechanizmusok belső méretezésére, valamint a napi napi megjelenéshez nem hozzáférhető helyekre. Az egyetlen kivétel a fekete tömítőanyag szándékos használata mint dekoratív elem a művészeti terekben és a tetőtérben, amikor egy sötét tömítés ki akarja hangsúlyozni az egyenetlen fal szerkezetét.

A színes pigmentekkel ellátott tömítőanyagok, mint például a piros, a sárga vagy a bézs, ma messze nem ritkák. Költsége több, mint egy fehér színárnyalat, de a javítás helyes esztétikai megítélése érdekében érdemes egy kicsit túlfizetni, mivel a szilikon tömítőanyagok, az akrilokkal ellentétben, szinte lehetetlen a szokásos festékkel megszilárdítani a keményítés után.

Alkalmazási kör

A tömítőanyagokat szinte minden típusú javítási és befejező munkában használják. Számos előnye miatt, mint például a hőmérsékletváltozásokkal szembeni ellenállás, az agresszív kémiai elemek, a víz és az ultraibolya hatásai, az ilyen készítményeket szabadtéri munka során és kemény ipari körülmények között használják.

A háztartási felhasználásnál a legtöbb esetben a tömítőanyagok nélkülözhetetlenek a vízvezeték szereléséhezvalamint a fürdőszobában egyéb felszerelések és lakberendezési tárgyak is. Bármely más ragasztó itt kevéssé hasznos, mivel az állandó páratartalom és a penészgombák képződése nem teszi lehetővé, hogy a nem tömítő vegyületek ilyenkor ilyenkor szolgáljanak, és minden elemet biztonságosan rögzítsenek. Jó, ha a mosogató, a fürdőszoba, a WC-csészék és a falak közötti tömítéseket fehér szilikon tömítőanyaggal zárják le. A mosógép dobjánál a ragasztópárna ragasztásához tökéletes szilikon vagy poliuretán készítmény is van. Lehet, hogy a fürdőszobába tükör kerül a folyékony körmökre, különösen tartós tömítőanyagokra, és ne félj, hogy elhagyja a falat a szoba megnövekedett páratartalmától.

A bitumen-ragasztó tömítő tulajdonságai aktívan használhatók a különböző mechanizmusok menetes csatlakozásainak kezelésére, valamint a kifolyócsövekben lévő varratokra is. Az épületek homlokzatán és tetőjén végzett javítási munkák során is népszerű a PVC-termékek rekonstrukciója és még a vinil-iparvágány is. Az utcán található alkatrészek megbízható tapadása és hőmérséklet-ingadozásnak kitéve - ez a bitumen tömítő a vállon. És a csempe elemei, amelyeken keresztül a víz a tetőről áramlik, és a ház küszöbén húzódó lépcsők, valamint a természetes kőből készült csempe - mindent könnyen rögzít a fenti összetétel.

A szilikon és az akril tömítőanyagok legismertebb alkalmazási területe a műanyag ablakok telepítése., valamint a tömítések beillesztése a zárószerkezetekre közvetlenül az üveggel. A második, legnépszerűbb szoba a fürdőszobát követően, amikor a tömítőanyagokkal dolgozik, a konyha. A táblákon és az ablakpárkányokon varratok találhatók, méretre is alkalmasak, függetlenül attól, hogy összetett alapanyagból vagy természetes kőből készültek-e. Ez magában foglalja az egymás közötti parkettás vagy laminált rudak összekapcsolására irányuló munkát is, amely olyan nedvességálló anyagot igényel, amely jól mechanikus ütéseket tükröz.

Szárítási idő

Az egyes tömítőanyagok teljes száradásához szükséges idő különböző, mindez az alkalmazott réteg összetételétől és vastagságától függ. A gyakorlat azt mutatja, hogy a természetes bitumenes minták lassabban száradnak ki, mint a mesterséges kompozitok, amelyek már tartalmazzák a polimer gyorsítót, és befolyásolják a megszilárdulási sebességet.

A legtöbb tömítőanyag elsődleges keményedése 20-30 perc alatt van.de megtévesztő hatás. A szilárd fólia képződése nem jelenti az anyag teljes zsugorodását, és ha a következő réteget azonnal felülről alkalmazzuk, akkor a varrat hatására a varrat teljes tömege egyszerűen elmarad a ragasztandó felületről pár nap múlva.

Jó módon minden egyes rétegnek legalább egy napig száradnia kell, majd a teljes tömítés hosszú ideig tart. Ha az idő katasztrofálisan rövid, akkor bizonyos típusú szilikon- és akril tömítőanyagokhoz emellett alapozót vagy gyorsítót is értékesítenek, ami segít az anyagnak sokkal gyorsabban megszilárdulni.

Használata

A tömítőanyag könnyen használható, nem igényel speciális képzést.

Elég ahhoz, hogy egy adott algoritmushoz ragaszkodjunk bármely felülethez.

 • Mielőtt kinyitná a tartályt, légtelenítse a helyiséget, viseljen védőkesztyűt és maszkot.
 • A felületet, amelyen a tömítőanyagot felvisszük, le kell törölni, meg kell tisztítani az előző festék- és lakrétegekről, és zsírtalanítani. Ha nem távolítja el teljesen a felesleges mennyiséget, először a speciális bevonattal előkészítheti a bevonatot. Jobb, ha a szomszédos elemeket maszkolószalaggal és olajfestékkel zárja le, hogy a tömítőanyag ne foltolja meg a felesleget.
 • Kis beltéri munkáknál ajánlatos a tömítőanyagot a szerelőpisztolyba tölteni, és a vegyületet egy szögben préselni a vékony csíkokkal a kívánt varrat helyére. Ha két mozgó alkatrészt ragasztunk össze, akkor mechanikusan össze lehet lapítani, és ebben a helyzetben egy-két percig tartható.
 • A felesleges tömítőanyagot spatulával vagy fehérpárlattal távolíthatjuk el, amíg a készítmény megszárad. A kikeményedés után a felesleges maradékokat egy speciális késsel vágják le, vagy egy bizonyos típusú tömítőanyaghoz oldószert kapnak.

Előnyök és hátrányok

Minden tömítőanyagnak a kémiai összetételüktől függetlenül ugyanolyan előnyei vannak:

 • tapadás vagy növekedési képesség sok anyaggal együtt;
 • vízállóság, hőállóság és agresszív környezeti hatásokkal szembeni ellenállás, beleértve a maró kémiai elemeket;
 • Bizonyos típusú tömítőanyagok eltérnek a gombaölő szereket tartalmazó gombaölő szerek összetételétől;
 • nagy rugalmasság és tartósság, ami lehetővé teszi, hogy ellenálljon a rezgéseknek, a mechanikai sokkoknak és a hőmérsékletcsökkenéseknek, miközben nem reped.

A néhány hátrány közül a következő lehet megkülönböztetni:

 • fagyos szag és mérgező anyagok jelenléte bizonyos típusú tömítőanyagok összetételében;
 • az egyes rétegek elég hosszú szárítási ideje.

gyártók

A legnépszerűbb tömítőanyagok gyártói tekinthetők Pillanat és Soudal. A kis háztartási javításokhoz széles körű anyagok állnak rendelkezésre, és olyan áron, amely a középosztálybeli vásárló számára elérhető. A vélemények szerint ezek a készítmények hasonlítanak a gyorsan száradó habra, de sokkal jobban ellenállnak a nedvességnek és az ultraibolyanak.

Márka Sealants "Clamp number 3" jó a fürdőszobában, mivel gyorsan lefagynak és nem képeznek buborékokat a felületen. Összetétel hívott "Titan" szintén teljes mértékben megfelel a nevének - hőálló és erős, de hátránya, hogy a felesleget a felhordás után 15 percen belül nehéz eltávolítani a felszínről.

Penosil mint tömítőanyag nagyon jó hidrofób tulajdonságokkal, rugalmassággal rendelkezik, amely szinte bármilyen felülettel kompatibilis. Az egyetlen hátránya a viszonylag magas ár.

Tippek és trükkök

Az egykomponensű szilikon tömítőanyagok különböző összetételű környezetet képezhetnek, ahol az egyik vagy másik elem kiemelkedik, és minden névnek másképp kell működnie.

 • Gyakran a környezet savas, mivel a tömítőanyag ecetsav koncentrátumot tartalmaz. Jellemző erős szaga van, amely a nap folyamán teljesen eltűnik. De mindenképpen ajánlott, hogy legyen óvatos, mivel egyes emberek gőzei allergiát okozhatnak olyan tünetekkel, mint a szédülés és hányinger.
 • A savas tömítőanyagot nem szabad fémfelületekre használni, mivel egyszerűen oxidálódnak és korrózió lép fel. Az ilyen szilikon nem alkalmas cement alapokra, alumíniumra és még márványra is. Elvileg, mielőtt bármilyen felületre alkalmaznánk, jobb, ha először egy kis területen végezzük el a gyors vizsgálatot, mert lehetnek korábbi tisztítatlan rétegek, amelyek ezután reagálnak a savval. A savas tömítőanyag megkülönböztető jellemzője az „A” betű formájában lévő jelölés és az alacsony ár, így olyan népszerű.
 • A szilikon tömítőanyagok legváltozatosabb és leggyorsabb környezetét semlegesnek tekintik. Alkohol vagy amid alapú, ezért nincs erős szaga. Ennek a tömítőanyagnak az ára magasabb, de azt bármely felületre fel lehet használni. Ez a hőálló összetétel akár 300 ° C-ig is ellenállhat, ezért kényelmes, ha a radiátorokat és a csöveket fűtésre, valamint a fürdőszobában vagy a konyhában - magas páratartalmú helyeken - helyreállítják. Ha a tulajdonos nem biztos a szakmaiságában, jobb, ha ezt a kompozíciót választja, mivel nem okoz problémát még az inept alkalmazás esetén is.
 • Különösen kiemelkedő egészségügyi szilikon készítmény, amely magában foglalja a legtöbb anyagot - a magas szintű antibakteriális védelmet biztosító gombaölő szereket. Ezt a tömítőanyagot használhatjuk fürdők és szaunák építésére, valamint az óvoda vagy a kórház javítására, ahol a steril tisztaság annyira fontos.

Hogyan válasszuk ki a ragasztó-tömítőanyagot, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba