Hideghegesztés fém számára: az előnyök és hátrányok

A különböző iparágakban sok munkahelyre van szükség a magas szintű szilárdsággal rendelkező modern ragasztóra. Az ilyen anyag hideghegesztés. A termékek alkalmazása a járművek és a szaniterek javítása, a fémfelületek különböző hibáinak kiküszöbölése és a szál helyreállítása terén található.

Jellemzők

A kompozíció bármely olyan területen alkalmazható, ahol a hagyományos hegesztés hatásos a fémre, de számos objektív ok akadályozza az utóbbi munkáját. A fémfelületek ilyen összekapcsolására szolgáló eljárás az anyagba behatoló hegesztési keverék plaszticitásával kombinálva van.

A hideghegesztés egyik jellemzője az is, hogy a produktív munka biztosítása érdekében nincs szükség speciális drága berendezések beszerzésére. Ez a módszer a nyomáshegesztésnek tulajdonítható, de a tüske a mély műanyag deformáció következtében keletkezik, amely elpusztítja az anyag oxidrétegét, ami a rácsparaméterekhez hasonló elemek közötti távolságot teszi lehetővé. Az erősen kémiai kötés létrehozását kedvező anyagok energiaszintjének növekedése.

Ennek az anyagnak a tulajdonságai lehetővé teszik a színes és színesfémek felületeivel és szerkezeteivel való munkát. Ennek a ragasztási eljárásnak a fő jellemzője, hogy a hideghegesztés ideális a hőre érzékeny fémtermékek javításához, és megbízható kapcsolatot biztosít a különböző fémek között.

A módszernek számos előnye van.

 • A fogyasztók rendelkezésére álló termékek, amelyeket számos szupermarketben értékesítenek.
 • A legtöbb esetben lehetőség van az elemek csatlakoztatására anélkül, hogy először szétszerelnék őket.
 • A munka nem sok időt vesz igénybe.
 • A ragasztási felületek nem deformálódnak, mert nincsenek kitéve magas hőmérsékleteknek.
 • A hegesztési varrat megfelel az esztétikai igényeknek.
 • Ez a módszer gyakran az egyetlen módja az alkatrészek csatlakoztatásának. Ez vonatkozik a rézből és alumíniumból készült hegesztőelemekre, valamint robbanóanyagokat tartalmazó tartályokra.
 • A technológia kiküszöböli a hulladékot.
 • Nincs szükség arra, hogy maximális erőfeszítéseket tegyünk az alkatrészek összekapcsolására.
 • Az anyag teljesen ártalmatlan.
 • A munka nem igényel speciális készségeket és speciális eszközöket.
 • A kompozíció hőálló fajtái vannak, amellyel +1000 ° C feletti hőmérsékleten dolgozhat.

Az anyag hátrányai számos jellemzőt tartalmaznak.

 • A hegesztés szilárdsága még mindig kisebb, mint a hagyományos hegesztésnél, így a termékek nem mindig alkalmasak ipari méretekben történő felhasználásra.
 • A hideghegesztés nem a nagy hibák beágyazására szolgáló anyagként van elhelyezve.
 • A felületeket, amelyeket csatlakoztatni kell, alaposan meg kell tisztítani a készítmény alkalmazása előtt. Ellenkező esetben a tengelykapcsoló minősége jelentősen csökken.

típusok

A csukló és a munkafelületek típusa alapján különböző típusú hideghegesztések különböztethetők meg.

 • folt - alumíniumból és rézből készült gumiabroncsokhoz és konyhai eszközökhöz ajánlott, alumínium huzalokra szerelhető rögzítőelemek, ezáltal növelve az elektromos érintkezők csatlakoztatásának minőségét;
 • varrás - különböző készülékek és berendezések, valamint ömlesztett lezárt tartályok házak gyártására szolgál;
 • Butt csukló - gyűrűk és huzalcsatlakozások gyártásához használják;
 • tee - sárgaréz csapok, villamos mozdonyok buszok ragasztásához használják;
 • Nyíró hegesztés - a vízellátást biztosító csövek, beleértve a fűtési rendszereket, valamint a vasúti átviteli vezetékek számára.

A ragasztó összetételétől és vastagságától függően a hegesztést a következőképpen osztályozzák:

 • A gyurma, amely egy rúdhoz hasonlít, egy vagy két réteggel rendelkezik (az ilyen anyagok alkalmazásának technikája előzetes keverést és lágyítást igényel);
 • Folyadék, amely ragasztóból és keményítőből áll, amelyet az alkalmazás előtt össze kell keverni (ezért kétkomponensűnek nevezik).

A fókusz tekintetében többféle hideghegesztés létezik.

 • Vízálló kompozíció, amely a vízben való munkavégzésre szolgál.
 • Olyan járműjavító termék, amely fém töltőanyagot tartalmaz. Ez a hegesztés kifejezetten az autóalkatrészekkel való munkához készült.
 • Fémmel való munkavégzésre szánt termék, amelynek összetétele egy bizonyos töltőanyag, amelynek köszönhetően szinte minden típusú felület kapcsolódik egymáshoz.
 • Univerzális hegesztés. Ez biztosítja a különböző anyagok (fa, különböző polimerek stb.) Megbízható csatlakoztatását. Ez a termék a legkeresettebb a piacon.
 • Magas hőmérsékletű hideghegesztés. +1500 és -60 ° C közötti hőmérsékleten használható.

Műszaki adatok

A hideghegesztés egy epoxigyantából készült műanyag ragasztó. A kétkomponensű kompozíciót hosszú ideig tároljuk az alapvető tulajdonságok elvesztése nélkül. Az egykomponensű termékek gyors alkalmazásra szorulnak, mivel gyorsan elveszítik az összekötő tulajdonságaikat.

A szerszámot leggyakrabban egy kétrétegű henger alakítja ki. Héja és fémporja van. Ez az adalékanyag erős kapcsolatot biztosít.

A fő összetevők mellett a hegesztés egyéb adalékanyagokat is tartalmaz, például ként. Az adalékanyagok egyedi összetételű minőségi jellemzőket biztosítanak. A gyártók általában nem teszik közzé a felhasznált anyagok teljes listáját.

A legtöbb hideg fémhegesztésben a fő összetevők a következők:

 • epoxigyanta - a fő elem (az anyagok egymáshoz való kötődését biztosítja);
 • a töltőanyag, amely egy fémpor (a teljes köteg szilárdságáért felelős, így a varrás hőálló);
 • különböző adalékanyagok, amelyek összetételét a gyártó a hegesztés típusától függően alakítja ki.

A hideghegesztés hőmérsékleti jellemzői a termék összetételétől is függenek. Általában a termék utasításai tartalmazzák a paramétereket, amelyek alapján a kapcsolat megbízható és tartós lesz. A legtöbb készítmény esetében a maximális érték +260 C.

gyártók

A hazai piacon a legnépszerűbb gyártók külföldi vállalatok, mivel az orosz termékek alacsonyabb minőségűek, amint azt számos fogyasztói vélemény is bizonyítja. A hazai termékeket védjegyek képviselik. "Gyémánt" vagy "Polimet", Henkel. Figyelembe veszik a külföldi csapatok vezetőit Hi-Gear, Abro, Poxipol.

Abro Steel - Amerikai kétkomponensű hegesztés univerzális használatra. Az anyag ellenáll a különböző agresszív anyagok hatásainak, és tökéletesen megtartja tulajdonságait +260 ° C-ig.

Hi-Gear "Fast Steel" fém-, műanyag- és kőműves munkákhoz készült. A termékek erős kapcsolatot biztosítanak, ellenállnak a mechanikai és kémiai hatásoknak.

Henkel "Moment SuperEpoxy" széles körben használják ötvözetek fémből és más anyagokból történő összekapcsolására. A készítmény tulajdonságai +140 ° C-ig megmaradnak.

uruguayi Adefal Trading S. A. Poxipol - univerzális kétkomponensű hideghegesztés.Az ilyen termékek maximális hőmérséklete +120 ° C.

német Wurth Liuguid Metal Fe 1 a kerámia és fém alkatrészek és szerkezetek kezelésére készült. Az anyag nem ég, és nem tartalmaz oldószereket. A hegesztés összetétele ellenáll az agresszív anyagoknak. Az ilyen termékek maximális hőmérséklete +120 ° C.

Hideghegesztés akkumulátorok és vízvezetékek számára masztixgyanta jobb, mint az összes többi vegyület, hogy megbirkózzanak a repedések és más hasonló hibák zárolásával. A csővezetékek hőmérséklete nem haladja meg a +120 C-os megengedett összetevőt, így a termékek otthon is használhatók. Ez a hegesztés lehetővé teszi elveszett alkatrészek és új alkatrészek létrehozását.

Fém-szilikát termékek Kerry "Thermo" magas viszkozitású. Az acél, öntöttvas és titán hőálló ötvözeteivel együtt bizonyított. A kompozíció mechanikai feszültséggel szemben ellenálló, ezért az autóalkatrészek javításához ajánlott. A termék +900-tól -60 ° C-ig tart a hőmérséklet-csökkenésnek.

tippek

A kompozíció megfelelő alkalmazásához számos előkészítő eljárást kell végrehajtania. Először is el kell távolítania a felületről, zsírról, olajfoltokról és egyéb szennyeződésekről. Ez a rozsda esetében is érvényes, és alaposan megtisztított, hogy hozzáférhető legyen a tapadós felületekhez. A hegesztést csak akkor kezdje meg, ha a bevonat alkalmas a munkára.

A kétkomponensű készítményeket eltávolítjuk a csomagolásból és alaposan összekeverjük. A folyékony és szilárd készítményeknek plaszticitásnak kell lenniük, aminek következtében más alakúak is lehetnek. A munkálatokat csak a biztonsági intézkedések betartásával végezzük - el kell távolítani a bőrre jutó termékek kockázatát.

Amint a készítmény elfogadható konzisztenciát szerez, azonnal fel kell használni a rendeltetésének megfelelően, mivel az anyag gyorsan szárad.

Javasoljuk az alkalmazott anyag vastagságának szabályozását. Az első réteg nem haladhatja meg a 6 mm-t. Szükség esetén egy második hideghegesztési réteget alkalmazunk, de csak az előző után teljesen megszáradt. Lehetőség van arra, hogy a szerkezetet rendeltetésszerűen kihasználják, amikor a készítmény teljesen kikeményedik.

Sok vásárló azon gondolkodik, hogy melyik hideghegesztés jobb. Erre a kérdésre adott válasz nehezen adható meg, mivel a kompozíció technikai jellemzőit egyedileg választják ki, figyelembe véve számos fontos árnyalatot, amelyek a fémfelületek típusára, az üzemi körülményekre és számos más alapvetően jelentős tényezőre vonatkoznak.

Az egyetlen ajánlás az, hogy előnyben részesítsük a jól ismert márkákat, amelyek termékei pozitív értékeléssel rendelkeznek. Ebben az esetben azonban a termelési költség meglehetősen magas lesz.

A hideghegesztés megvásárlásakor több pontra is figyelni kell.

 • Az adalékanyagok jelenléte a készítményben és azok változatosságában. A töltőanyagnak meg kell felelnie a fém típusának, amelyet a kompozíció segítségével ragasztunk össze, vagy nem lehet alacsonyabb az anyagnál.
 • A minimális és maximális hőmérséklet mutatói, amelyek tartományában a kompozíció megtartja műszaki mutatóit. A magas hőmérsékletű vegyületek sokkal erősebbek.
 • Gyakran alapvető fontosságú a hegesztési idő. Ezért helyesebb kétféle termék megvásárlása: az operatív ragasztáshoz és a standard típushoz. Bár a legtöbb esetben ez utóbbi típus megbízhatóbb és kiváló minőségű kapcsolatot biztosít.

Kétségtelen, hogy néhány termék mínusz a termékben rejlik, de az anyag megfelelő kiválasztásával könnyen megbirkózhat a felmerült problémákkal, még akkor is, ha a felhasználó szakmai tapasztalata minimális.

A hideghegesztés működéséről lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba