Penoplex ragasztó: kiválasztási kritériumok

Penoplex - az építőiparban széles körben alkalmazott hőszigetelő anyag. A lemezek rögzítéséhez leggyakrabban a modern ragasztószerkezeteket használják, amelyeknek a választékában több tucat elem van. Hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást, és válasszuk ki a cikket.

Jellemzők

A Penoplex egy habosított polisztirol, amely homogén szerkezetű kis levegősejtekkel. Jelenleg csak kétféle, különböző sűrűségű penopszex van forgalomban: 35 és 45 kg / m³.

A két anyag közötti különbség jelentős, kezdve a tulajdonságoktól és a technológiai tulajdonságoktól, és a találkozóig:

 • A Penoplex 35 kg / m³ ipari és lakóépületek hőszigetelésének megszervezésére szolgál;
 • 45 kg / m³ penoplex-et használnak autópályák, gáz- és olajvezetékek építésére, vasútépítésben.

Ezen kívül az anyagot az épületek homlokzatának, tetőjének, alapjainak és belső falainak melegítésére használják.

A Penoplex műszaki jellemzői:

 • szilárdság;
 • magas nedvességállóság;
 • alacsony hővezetőképesség;
 • mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás;
 • könnyű telepítés és feldolgozás;
 • gyenge kémiai aktivitás;
 • alacsony éghetőség;
 • környezetbarát;
 • tartósság;
 • megfizethető áron.

Ennek a fűtőberendezésnek a beépítése speciális ragasztóval történik, amelynek megválasztása nemcsak az anyag időtartamától függ, hanem a házban élő emberek egészségétől is.

A ragasztók típusai

A penoplex piacán található összes ragasztóanyagot nagyfokú tapadás jellemzi. Ennek köszönhetően a készítmény megbízhatóan kapcsolódik a felülethez, ezáltal erősítve a felületet és javítva annak minőségét.

Általában a ragasztók használati utasítással és a műszaki jellemzők rövid leírásával rendelkeznek, amelyek a következők:

 • hőmérséklet-paraméterek a telepítéshez és a további műveletekhez;
 • levegő páratartalom mutatói;
 • milyen felületet szántak az anyagnak;
 • a hőszigetelt felületre.

A penoplex ragasztóanyag-választéka több típusra oszlik.

Bitumenes mastic

Ez az anyag egy bitumen alapú vastag keverék, amely a nulla hőmérsékleten is megtartja eredeti tulajdonságait. A bitumenes ragasztókat széles körben használják az építésben, különösen az alapozás vízszigeteléséhez. A rendeltetésszerű használat mellett kiváló hidrofób töltőanyag az ízületekhez a penoplex telepítése során.

Ezzel az anyaggal együtt szem előtt kell tartani, hogy a masztikának nem kell zsugorodnia, és nagyfokú adhéziója van az ásványi és fémfelületekkel.

Előnyösen spatula vagy maklovitsy.

Folyékony szegek

Ez az anyag bármilyen felületre alkalmas. A munkának azonban figyelembe kell vennie a helyreállítás sajátosságait. Az épületbe való beépítéshez hagyományos formákkal, de a kültéri szigeteléshez speciális szerszámokat használtak, amelyek ellenállnak a fagynak és a szélsőséges hőmérsékleteknek.

A csövekben bemutatott összetétel eladásában. Alkalmazza a legjobb "kígyó" alapján a lap teljes felületét. A penoplex ragasztásához a felülethez mindössze 10-20 másodpercet vesz igénybe - a „folyékony körmök” idő alatt megragadhat.

Az egyetlen negatív az anyag meglehetősen magas ára.

ásványi

Az ásványi ragasztók száraz keverékek formájában kerülnek felhasználásra, és felhasználás előtt vízzel hígítjuk.Nagy tapadásúak és jól kombinálhatók beton, tégla és gáz szilikát felületekkel. Előnyük a nagy plaszticitás, amely lehetővé teszi az anyag vékony rétegben történő felhordását.

Használjon fogazott simítóval. Szárítás után ne üljön le, tartsa a kötetet.

A kültéri munkákhoz speciális nedvesség és hidegálló anyagok tartoznak.

poliuretán

Az ilyen ragasztóanyagokat speciális fémhengerekben állítják elő, és csak speciális felszereléssel - a poliuretánhab fegyverével - használhatók. A helyes alkalmazáskor az anyag egyenletes zigzagokban fekszik az aljzatra, lehetővé téve, hogy az egész felületen elérje a beállítást.

Az ilyen kompozíciók gyorsan beállnak - csak fél percig tartsák, és az anyag szilárdan ragasztva lesz. Ugyanakkor az anyag rugalmassága körülbelül 15 percig tart.

Gyártók és vélemények

A modern építőanyag-piac sokféle ragasztót kínál a penoplex számára. Kínálunk, hogy megismerjük a különböző gyártók legnépszerűbb és kiváló minőségű termékeit.

Tytan

A lengyel Selena cég gyorsan népszerűvé vált a piacon. Mindez a kiváló minőségű termékeknek és a hűséges áraknak köszönhető. Szinte a teljes termékcsalád ragasztók és tömítőanyagok formájában kerül bemutatásra, amelyek közül az egyik a Tytan univerzális ragasztó.

A professzionális Styro 753 sorozat a penoplex-el való munkához leginkább alkalmas.ellenáll a csapadéknak, a szélsőséges hőmérsékleteknek, a nedvességnek. Ez a ragasztó nem igényel zsugorodást, és biztosítja az anyag szoros illeszkedését a felülethez.

Cerisit

A népszerű Cerisit cég, amely az egyik legjobb építőanyaggyártó, az egész vonalat kínálja a penoplex-el.

A tapasztalt szakemberek kiváló minőségű készítményeket választanak.

 • Cerisit CT84 - speciális hab a penoplex számára, burkoló homlokzatokban. Magas és alacsony hőmérsékletet tolerál (-10 ° C és + 40 ° C között). A száradási sebesség változik - meleg szezonban a szerkezet 2-3 óra alatt megkeményedik. A munkát a szerelőpisztollyal lehet elvégezni. Ezt a kompozíciót a fogyasztók szerették a megfizethető ár és a kiváló minőség harmonikus arányához.
 • Cerisit CT83 - száraz keverék a lemezek számára. A száradási idő jóval hosszabb, mint az előző anyag - akár három nappal a nulla hőmérséklet felett. A készítményt bevágott simítóval alkalmazzuk. A keverék hozzávetőleges fogyasztása 6 kg / m2. Az egyetlen negatív az, hogy az anyag nem tolerálja a hideget, így ha a hőmérséklet nullánál alacsonyabb, nem végezhet munkát.
 • Cerisit CT85 - megerősítő ragasztó, amelyet a csempe anyag ragasztására és későbbi megerősítésére használnak. Az eszközök csak pozitív hőmérsékleten használhatók - +5 és + 30 ° С között. A keveréket a keverés után két órán belül fel kell használni. Körülbelül kb. 6 kg / m2 keverési mennyiség - ragasztás közben; 5 kg / m2 - erősítéskor.

„Pillanat”

Ez az anyag univerzális hablemezek ragasztásához, valamint védőerősítő háló kialakításához. Magas szintű tapadás, rugalmasság, nedvességállóság, fagyállóság. Nem kell zsugorodni, és elviseli mind az alacsony, mind a magas hőmérsékletet.

Mester termol

Cement-homok keverék a penoplex-el való munkához számos előnnyel jár.

 • Először is, jó érintkezésben van a cement- és mészalapokkal.
 • Másodszor, tökéletesen tapad a polisztirol alaphoz. Ezenkívül az anyag erősen műanyag, ellenáll a fagynak, és környezetbarát eszköznek minősül.

A szakértők visszajelzéseinek nagy része arra utal, hogy ennek az anyagnak a minősége megegyezhet a drágább eszközökkel, bár árazási politikája sokkal hűségesebb.

ProfLine ZK-4

Ragasztó lemezek megerősítésére és szerelésére betonon, cementen és vakolt felületen. A készítmény különleges anyagokat tartalmaz, amelyek fokozzák az anyag kötődését az alaphoz.Az edzés után a fagy, a nedvesség és a külső irritáló anyagok számára sebezhetetlen lesz. A ProfLine gyártásához a ZK-4 kiváló minőségű alapanyagokat használnak, így ez a szerszám rendelkezik a fenti előnyökkel.

Penoplex gyorsfix

Minőségi és tartós eszköz habszigetelő lapok rögzítésére. Alkalmas beton, szénbeton, tégla, kerámia blokkok felületéhez. A korábbi készítményekhez hasonlóan nagy tapadás is jellemzi, de nem kompatibilis fólia, bitumenes felületek, műanyag fóliák, teflon és szilikon.

A Penoplex Fastfix használata lehetővé teszi a telepítési folyamat felgyorsítását és minőségének javítását.

Hogyan válasszuk ki a különböző felületeket?

Az optimális ragasztószerkezet kiválasztása a felület típusától függ.

 • A száraz bevonatok alkalmasak kültéri szigetelésre. A kő- és téglaalapítványokhoz, valamint a vakolathoz is ragaszkodnak. A száraz keverékek kiválasztása során figyelni kell a kiadás dátumára és a csomag integritására - szorosan zárva kell lennie. Ellenkező esetben a kompozíció minősége szenvedhet.
 • A vízszigetelő munkák során a polimer és a bitumen keverékeket használják.
 • Vasbeton felületekre speciális poliuretán ragasztók vannak. Az ilyen vegyületek felhasználhatók a fa alapjaira is.
 • Fémmegmunkáláshoz, folyékony körmökhöz, szilikon tömítőanyagokhoz poliuretánhab alkalmas.
 • Folyékony körmöket használnak, amikor penoplexet helyeznek a rétegelt lemezre, a lemezre, a műanyagra.

Ha a falakra és a mennyezetre szigetelést kíván telepíteni, jobb, ha polimer keveréket használ. Az ásványi ragasztókat kültéri használatra tervezték, de a belső térben jobb a poliuretán kiválasztása. Az utóbbi különösen hatékony a padlószigetelés elrendezéséhez.

Ha a munkát száraz felületen tervezik, akkor a gipszalapú és cementalapú készítmények kiváló minőségű ragasztókat adnak. Az egyetlen hátránya, hogy a keverés után szinte azonnal megszilárdulnak, így a munkát gyorsan el kell végezni. Ez némi kényelmetlenséget okoz a munkában. Ezért a kompozíció jobb, ha kis adagokban gyúrja.

A ragasztószárítás sebessége bizonyos feltételeket teremt a belső munka során. Ezenkívül a Penoplex szinte minden ragasztójának kellemetlen szaga van, amelyet ezután nehezen erodálnak.

Egy univerzális kompozíció, amely szinte bármilyen felület - ragasztóhab számára alkalmas. Alkalmas belső és külső munkákhoz, padló- és mennyezeti szigeteléshez. Ahhoz, hogy az anyag alapja „szilárd” legyen, mindössze 15 perc elegendő lesz, és még nulla hőmérsékleten is dolgozhat.

Alkalmazási tippek

A felület típusától függően a lapok hablemezekből történő ragasztásának módját választjuk.

 • Lane. A keveréket az alapzat kerülete körül 20 cm-re a széltől távolabbi csíkokkal kell felhordani. Ugyanakkor biztosítani kell, hogy a lemezek közötti ragasztás során az úgynevezett légdugók ne alakuljanak ki - ez csökkenti a szigetelés minőségét.
 • Beacon. A keveréket a felület teljes kerülete mentén csíkokkal felhordjuk és a födém közepén pontozzuk. A csíkok nem lehetnek szilárdak.
 • Szilárd. A felületet egy hornyos simítóval keverjük össze.

A ragasztó közvetlenül az aljzatra való felhordása előtt elő kell készíteni.

 1. Hogyan tisztítsuk meg a szennyeződéseket, alapozzuk meg (ha a gyártó ezt jelzi), és szárítsa meg.
 2. A penoplex felületének nagyobb tapadásához ajánlatos enyhén járni a csiszolópapírral.
 3. Nem ajánlott ragasztani a szigetelés kötéseit. Csatlakozásuk az EE ragasztószalag segítségével történik.

  Fontos, hogy ne felejtsük el a ragasztóanyagokkal való munkavégzés sajátosságait.

  • Mindegyik ragasztóanyag-csomagolásnál a keverékfogyasztás látható. A szakértők azonban azt javasolják, hogy pénzt vásároljanak egy tartalékkal. Különösen, ha egyenetlen felületeket dolgoz fel, vagy ha a munkát olyan személy végzi, aki nem rendelkezik tapasztalattal a penoplex stílusában.
  • A kezdőknek tartós ragasztókat kell használniuk, mivel a munkafolyamatban előfordulhat, hogy el kell mozdítania vagy síkolni a lemezeket.

  Hogyan kell rögzíteni a szigetelőpaneleket a penolex ragasztóval, lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba