Hogyan kell hígítani az epoxi ragasztót: a megfelelő arányokat

Hogyan kell hígítani az epoxi ragasztót: a megfelelő arányokat

Nagyon gyakran mind a mindennapi életben, mind a termelésben az anyagok ragasztására van szükség. Az epoxi ragasztó az egyik legelterjedtebb típusú ragasztó, és számos előnnyel rendelkezik. De mint minden szerszámnak, az epoxi ragasztónak megvan a maga sajátosságai, amelyek befolyásolják a végeredményt.

Jellemzők

A felületek ragasztása előtt meg kell érteni a ragasztó összetételét, a hatás elveit és a hatókörét.

Mi az az epoxi ragasztó? A válasz erre a kérdésre a ragasztó nevében van. Epoxigyantán alapul, amely egyfajta szintetikus gyanta és univerzális fogyasztói tulajdonságokkal rendelkezik.

A gyanta kikeményítéséhez bizonyos hőmérsékletre van szükség. Epoxi esetén a -10 és +200 fok között mozog. A hőmérséklet kiválasztása a készítmény típusától függ. Attól függően, hogy a reakció milyen hőmérsékleten megy végbe, az epoxigyantákat hideg és meleg melegítési módokra osztják. A hideg formát olyan anyagokhoz használják, amelyek nem hőkezelésnek vannak kitéve, és olyan forrásokra van szükség, amelyek nemcsak a magas hőmérsékletnek, hanem az aktív vegyi anyagok hatásainak is ellenállnak.

A hideg kikeményítést leggyakrabban az otthoni anyagok ragasztására használják.és kis iparágakban is használják. A nagy ipari vállalkozások esetében a legmegfelelőbb a forró kikeményedés. A ragasztó részeként az epoxigyantákat légi járművek, gépipar, villamosmérnöki, elektronikai, hajógyártási és egyéb ipari ágazatok használják.

Az epoxigyantán kívül a ragasztó keményítőt is tartalmaz, amely nélkül a polimerizációs eljárás lehetetlen. A keményítő az epoxigyantával reagál, hogy megkönnyítse és ne olvad.

A gyanta és a keményítő különböző palackokban történő eladásakor ezeket az összetevőket a szükséges arányban kell hígítani. Mindkét komponens a kis molekulatömegű polimerek közé tartozik, amikor kölcsönhatásba lépnek, az egyszerű molekulák egy nagy polimer molekulát képeznek (teljesen kikeményítve).

A polimerizációs folyamat felgyorsítása érdekében növelheti a hőmérsékletet és növelheti a keményítő mennyiségét, és lassíthatja a reakciót, pontosan ellenkezhet, csökkentheti a hőmérsékletet és csökkentheti a keményítő mennyiségét.

Az epoxi ragasztó univerzális összetétele nagyfokú tapadást biztosít.szinte bármilyen anyagot ragaszthatnak össze: fém, gumi, üveg, műanyag, fa, a legfontosabb, hogy a gyantát és a keményítőt megfelelő arányban egyesítsék. A teljes kikeményedés után az ezzel a kompozícióval kezelt felület bármilyen kezelést végezhet: csiszolás, fűrészelés, fúrás és egyéb munkák elvégezhetők az anyag deformálása nélkül.

Hogyan kell tenyészteni?

A ragasztó hígítása maximális gondosságot igényel, ezért jobb, ha előre elkészítjük a szükséges eszközöket és védőeszközöket.

A bőr és a légutak védelme érdekében gumikesztyűt és maszkot kell alkalmazni, mivel mindkét összetevő rendkívül mérgező anyag. Szükség van a tenyészkomponensek és a keverőpálcák kapacitására. Ezen túlmenően a helyiségnek, ahol a munka megtörténik, jól szellőztetni kell.

Az epoxi összetételétől függően keménységük alapján különböző vegyületek képződhetnek.Puha, rugalmas csatoláshoz egy típusú vegyületet állítunk elő, és egy szilárd anyag esetén teljesen más. Ezért szükséges a komponensek beszerzése és a ragasztó összetétel előkészítése, szigorúan betartva a gyártó által meghatározott arányosságot.

Általában az utasításokat a palackokhoz erősített és keményítővel rögzítik., amely mindig azt jelzi, hogyan kell helyesen keverni az összetevőket, tiszteletben tartva a hígítás arányosságát. A ragasztókészítmény előállításához általában szükséges, hogy a 10: 1 - 10 komponenseket hígítsuk, és a 10 gyanta részei a keményítő 1 részének felelnek meg.

A gyártók azonban mostanában különböző összetételeket állítanak elő, amelyeket nem kell ilyen módon hígítani, néha azért, hogy előkészítsék a ragasztóanyagot, a gyantát és a keményítőt különböző arányban kell összekeverni.

A hígítás arányossága az adott gyártótól függ. Egy esetben az arány 10: 4, a másik - 10: 6, és a harmadik, 4 rész keményítőt 6 rész gyantával kell hígítani a kívánt konzisztencia elérése érdekében. A hígítás arányossága nem csak a gyártótól függ, hanem a gyanta és a keményítő felszabadulásának időpontjától, a tárolási körülményektől, a környezeti hőmérséklettől és természetesen mindkét termék minőségétől.

Korábban, hogy ne tévesszük össze a hozzáadott alkatrészek számát, a gyártók márkajelekkel ellátott palackokat állítottak elő, de ma már nincsenek osztások a palackokon, ezért az összetevőket különböző rendelkezésre álló eszközökkel lehet összekeverni.

Egy kis mennyiség megjelöléséhez használhatja a régi szárat a fogantyú alól. Használat előtt alaposan meg kell mosni, és rendszeres időközönként felvisszük a felszínre.

Mérjük meg, hogy az alkatrész mennyire használható és kényelmesebb eszköz - fecskendő. Már rajta vannak jelölések, nem kell magukra rajzolni őket, és sokkal pontosabbak, mint személyesen a rúdon. Ahhoz, hogy a keményítőt a fecskendőbe töltse, csak el kell távolítania a tűt, és szivattyúzzuk át a dugattyún, és a gyantát kissé másképp kell elhelyezni, mert nem tudod kihúzni a kifolyón - túl viszkózus. A fecskendőben el kell távolítani a tűt, vegye ki a dugattyút és dugja be az orrát, és csak akkor töltse fel a gyantát a felső részén.

Annak érdekében, hogy az epoxi megfelelően keverhető legyen, el kell kezdeni az egyes komponenseket, hogy felkészüljenek a tenyésztésre. A tartályhoz mért mennyiségű viszkózus, átlátszó gyantát adunk és alaposan összekeverjük. Néha az epoxi nagyon keményen keveredik, így a folyamat megkönnyítése érdekében vízfürdőben melegíthető, 50-60 fok elegendő. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hőmérséklet növelése nemcsak a keverést segíti elő, hanem felgyorsítja a polimerizációs folyamatot is - elég, ha a keverék hőmérsékletét 10 ° C-kal növeljük, és a reakció 2-3-szor gyorsul.

Az elkészítés után az alkotórészeket össze kell keverni és tiszta edényben keverni kell, de ezt nem szabad nagyon erőteljesen megtenni, különben a buborékok megjelenése nem kerülhető el. A ragasztóban való jelenlétük elronthatja az öntött tárgyak megjelenését, ha a készítményt töltelékként használják.

A felületek egyszerű ragasztásához a buborékok száma nem számít. Ha a készítményhez színezéket adunk, akkor jobb, ha száraz formában használjuk őket, mivel a nedvesség, még a legkisebb mennyiségben is, hátrányosan befolyásolja a ragasztó összetételét.

Az előkészített összetételt az első percben folyékony konzisztencia jellemzi, de 10–15 perc után gyorsan elkezd sűrűsödni, és 30 perc elteltével megkeményedik. A munkaidő meghosszabbítása a kompozícióval, egy ilyen eszközt használhat acetonként - ez növeli a ragasztó élettartamát 1 órára. Ehhez az anyagnak csak egy részét kell feloldani a készítményben 10: 1: 1 arányban.

Hogyan kell használni?

Nem elegendő a kompozíció előkészítése, akkor ügyesen kell használni őket.A ragasztót fel lehet használni a felületek csatlakozójaként, és töltött formában.

  A tartós ragasztóanyagok esetében általános szabályok állnak rendelkezésre:

  • az anyagok felületének mechanikus tisztítása a szennyeződésektől;
  • az elkészített ragasztási területek zsírtalanítása olajnyomoktól, oldószer, aceton vagy mosószer alkalmas erre;
  • A fényes felületeket csiszolópapírral vagy csiszolótárcsával kezelik.

  Az egyszerű kötéshez a készítményt az egyik oldalra alkalmazzuk, majd mindkét felületet szorosan egymáshoz nyomjuk. A bilincsek segítségével erős kötél, satu, kapocs vagy rakomány használható. A maradék ragasztóanyagot száraz ruhával vagy szövettel távolítjuk el. Rögzített helyzetben a ragasztott anyagokat legalább 24 órán át kell tartani, amíg az elsődleges polimerizációs folyamat folyamatban van, majd a segéd-rögzítőket eltávolítják, és a ragasztott terméket 7 napig teljesen megszáradják.

  Speciális formák használatakor másképp készülnek. Az alját és az oldalait zsírokkal dolgozzák fel. A kenés után a kész kompozíciót öntjük a formába, és addig tartjuk, amíg teljesen meg nem gyógyul. Ahhoz, hogy a polimerizáció sebességét szobahőmérsékleten 3 órás expozíció után növelje, azt a sütőhöz való melegítés céljából küldjük. Ha az öntőformát nem melegítik ki, akkor a teljes kikeményedés folyamata akár 7 napig is eltarthat.

  tippek

  A vegyület előkészítésekor, valamint a felületre való felhordáskor, vagy amikor a ragasztót öntőformákba öntik, univerzális tippek vannak a jobb kötés eléréséhez.

  A készítmény előkészítése során jobb, ha a további használathoz nem szükséges edényeket és segédeszközöket használni. Szinte lehetetlen megtisztítani őket egy ilyen összetételből, ezért az összes használt tartály és keverőeszköz kerül kibocsátásra.

  Az űrlap kitöltését fokozatosan kell végrehajtani, különösen, ha a rétegvastagságot 2 mm-nél nagyobbra kívánja tenni. Az első bevonat polimerizálása után a következő részt csak a réteg kikeményedése után öntjük, de ragadós felülettel.

  Nagyobb mennyiségeknél jobb speciális készítményeket vásárolni.nem túlmelegedés. Nagy mennyiségű szokásos ragasztó keverése esetén tűzveszély áll fenn. Ezért a saját biztonsága érdekében előzetesen ki kell számítani a keverék kívánt mennyiségét és vásárolni ragasztót, amelyet kifejezetten erre a térfogatra számítunk.

  Hogyan kell hígítani az epoxi ragasztót?

  Comments
  szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba