Homlokzati lécek: vidéki házak díszítésére szolgáló anyagok

A külső és belső falak burkolata mindig elegáns, állapotú. Fontos, hogy teljesen környezetbarát legyen. A fa ilyen nyilvánvaló hátrányai, mint a nedvesség, rothadás, deformáció elnyelésének tendenciája, ma már speciális kezeléssel egyenlítettek. Ennek eredményeként erős, nedvességálló anyagok jelennek meg, amelyek tolerálják a hőmérsékletváltozásokat és a negatív környezeti tényezők hatásait. Planken az egyik.

Jellemzők

A Planken egyfajta tábla, fából készült homlokzati anyag, amelyet azonban belsőépítészeti célra is használnak. Jellemzője a ferde vagy lekerekített sarkok, melyeket a sarok négyszögletes szegélye ér el az anyag mind a négy oldalán.

Külsőleg hasonló a hajó fedélzetével, de a deszka vékonyabb (15-22 mm). Az anyag szélessége 70–140 mm.

A fórum alapja gyakran olyan fafajta, mint a vörösfenyő, tölgy, fenyő, kőris, cédrus. Ezeknek a fafajoknak, valamint a nyombélhártyájuk termékeinek tartóssága jellemző, és akár 25 évig is működtethető javítás nélkül.

Az anyag széles körű alkalmazási területtel rendelkezik, különösen az alábbi típusú munkák végrehajtására:

 • a ház szellőztetett homlokzatának szervezése, melléképületek, fürdők;
 • a padló és a mennyezet kialakítása, korlát-eszköz a vidéki ház verandáin és teraszán;
 • kerítések, magánházak kerítései;
 • padok és padok létrehozása;
 • Játszótér elemek gyártása gyerekeknek;
 • felületek burkolása vízszintes padlókként.

A béléssel ellentétben a deszkában nincs „tüske-horony” rendszer, ezért nedvességgel vagy magas és alacsony hőmérsékletekkel érintkezve nem hajlít és nem csavaroz. Sérülés esetén, ha a telepítés nyíltan történik, nem lesz nehéz a szükséges elemet kicserélni. Rejtett telepítési technológiával szükségessé válik, hogy szétszerelje a lap fölött található alkatrészt, amely cserét igényel.

Előnyök és hátrányok

A táblát a méretpontosság és a tökéletes geometria jellemzi, amelyet egy automatizált gyártási eljárással érünk el. Természetesen ez megkönnyíti a telepítést, és lehetővé teszi, hogy a legegyenletesebb felületet kapja.

Az anyag szortírozása, valamint a gyártás minden szakaszának gondos ellenőrzése miatt a planken teljes készletében szinte nincs elutasítás.

Más szóval, a vétel gazdaságilag életképes.

Az előnyök közül érdemes megjegyezni a következőket:

 • magas hőmérséklet-változások és páratartalom-mutatók;
 • javított hang- és hőszigetelési teljesítmény;
 • hosszú üzemidő, a fa gondos feldolgozása, a csomók hiánya, a gyanta zsebek az anyagon;
 • lenyűgöző gőzgátló mutatók, hogy a fa „húzza” ki a szobából, majd a falak felszínéről felesleges nedvességet;
 • könnyű telepítés, a sérült terület könnyű cseréje;
 • a deformáció és a deformáció hiánya;
 • biostabilitással;
 • sokféle virág és textúra, elegáns és nemes design;
 • széles körű alkalmazás.

Ezeket az előnyöket a táblák rövid távú hőkezelése biztosítja. A hőkezelt anyag ellenállhat a különböző környezeti hatásoknak, anélkül, hogy az esztétikai vonzerejét elveszítené.

A befejező burkolat létezik az UV sugárzás hatására ellenálló planken. Mint ismeretes, az ilyen sugárzás hatására a fa kiszárad, repedik és elveszíti színét.Hőhatásnak van kitéve, majd befejező réteggel borítva a lemezek megtartják magas műszaki jellemzőiket és vonzó megjelenést az egész élettartam alatt (20–30 év).

A planken hátránya a magas költség.

Úgy vélik, hogy a magas minőségű anyagok használata esetén a táblák ára túl magas. Egyes szakértők egyetértenek abban, hogy ez az anyag újdonságának köszönhető.

A planken megvásárlásán túl speciális kötőelemekre, valamint egy speciális fényálló, vízálló szélvédő membránra is szüksége van, a szokásos nyitott védőfóliával ellátott film nem fog működni.

faj

A szaggatás vágási módjától függően 3 típus létezik:

 • egyenes vonal (a kis rések megőrzésével szerelt végtől a végig);
 • ferde (párhuzamos csípés alakú, elcsúszás);
 • egyenesen oldalakkal (speciális "crab" vagy "bridge" típusú tartószerkezettel).

Az anyag fokozatától függően rendelje el:

 • „Extra” osztálytáblák - a legmagasabb minőségűek, nem rendelkeznek forgácsokkal, sérülésekkel és síkzsebekkel a felületen;
 • „Prima” termékek - kisebb hibák és felületi repedések megengedettek;
 • "AB" osztályosztály - a repedéseken kívül más hibák találhatók, például csomók;
 • "BC" táblák - jelentős felszíni hibák, csomók, sötét területek.

A planken az alkalmazott anyagtól függően változhat. Gyakori a vörösfenyő termékei, amelyekre jellemző a magas páratartalom tolerálása, miközben megtartja paramétereit és geometriáját. Továbbá a nedvesség és a magas hőmérséklet hatására további szilárdságot és keménységet kapnak.

Ez a fajta fa nem érzékeny a rovar kártevőkre, ezért a kész lap megőrzi integritását. Ezek a jellemzők tartósságot, a vörösfenyő planken élettartamát biztosítják - 25 év.

A vörösfenyő termékek vonzóak és sokoldalúak.

Ezek jól kombinálhatók más anyagokkal, legyen az parketta vagy mesterséges kő.

Kanadai cédrus és fenyő is használható burkolatra. Erős, tartós, jellegzetes mintázattal a termék méltó választás a belső munkákhoz és a homlokzati dekorációhoz.

A nagy teljesítményű fa-polimer kompozit (WPC) változata. Ennek alapja a zúzott fenyő rock, amely polimerrel van feltöltve. Ennek az összetételnek köszönhetően olyan anyag keletkezik, amely teljesen érinti a rothadást, amelyre jellemző az időjárás-ellenállás, nedvességállóság és hosszú működési idő. A WPC Planken magas (akár + 70 ° C) és alacsony (akár –50 ° C) hőmérsékletet, valamint termikus „ugrásokat” tolerál.

Végül a hőkezelt planken is elkülönül, amely különleges kezelés miatt magas biostabilitással rendelkezik, nem hajlamos a deformációra, és kisebb súlyú.

Alapvető paraméterek

Mint már említettük, a lapok vastagsága körülbelül 15-22 mm. Szükség esetén azonban a szár nagyobb vastagsággal készül. Az anyag vastagsága közvetlenül függ a szigetelő tulajdonságaitól, valamint az élettartamtól.

A lapok szélessége - 90-140 mm. A keskeny termékek (70–120 mm) általában belsőépítészeti célokra használatosak, és szélesebb termékek (120–140 mm) kültéri használatra. Hosszúság - 2000 és 3000 mm között. Egyes gyártók akár 4000 mm hosszú lehetőségeket is kínálnak.

Szerelési módszerek

Általában a táblák vízszintesen vannak felszerelve. Azonban semmi sem akadályozza meg a planken függőleges vagy átlós irányban történő rögzítését. Az anyag vízszintes telepítése könnyebb, speciális készségekre van szükség.

Két rögzítési mód van: nyitott és zárt. Az első beszerelési opció ferde lapokhoz alkalmas.A munka nehéz, és több időt vesz igénybe, de ennek eredményeként a fa monolit falának hatása lesz, mivel a kötések és rögzítők nem észrevehetők. Az anyaggal való munkavégzéshez szükséges készségek hiányában a beltéri rögzítőket szakemberre kell bízni.

Egy nyitott rendszer telepítése könnyebb. Ez magában foglalja a lapok rögzítését a ládára önmetsző csavarokkal, ezért ezzel a rögzítési módszerrel a rögzítők észrevehetővé válnak.

Trim szakaszok

Először is el kell helyezni egy ládát, amely antiszeptikus vörösfenyő rúdból készül. Csavarhúzóval a szigetelőanyag fölött a falra vannak rögzítve. A huzalok egymástól 100 cm távolságban helyezkednek el, irányuk megfelel a lapok irányának.

Ha az előző bevonat tartós (tégla burkolat), elmenthető. Jobb, ha leüti a vakolatot, porozza le a felületet.

A léc szélességét általában a szigetelőlap szélessége határozza meg.

Mivel a legelterjedtebb hőszigetelő anyag az ásványgyapot 60 cm széles réteggel, a burkolat lépés 56–58 cm lesz, más anyag kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy a szigetelésnek szorosan illeszkednie kell az alrendszer elemei közé.

Használatot megelőzően egy fertőtlenítőszerrel kezelik, ami növeli a fa nedvességállóságát. Anyag vágásakor fontos a vágási pontok kezelése. Ha más dekoratív bevonatot kíván festeni vagy alkalmazni, akkor az elülső oldal jobb, ha nem fedezi az antiszeptikát. További festés is egyenlőtlen lehet.

A telepítés a második sorral kezdődik.

Először lézerszintet használnak a jelöléshez, és egy rúd van rögzítve. Egy fedélzet van elhelyezve a rögzítő helyének térképezéséhez.

A deszka hátoldalán a rögzítőelemet úgy kell felszerelni, hogy a csavar alatt lévő rögzítőelem a felső részén maradjon. Ezután a rönkökre (batten rúdra) csavarozva, az alsó pedig az előző tábla felső részének rögzítőelemeihez lesz rögzítve.

A következő sorokat hasonlóan végezzük. A munka befejezése után távolítsa el a sávot a második sor alatt, és folytassa az első telepítésével. Ebből a célból egy sarok van rögzítve a deszka hátoldalán, és rögzítőelemek készülnek. „Elrejti” a második sor mögött, és az alsó sarok a késésekhez van rögzítve. Az eredmény egy sík felület, az összes rés elrejti a szemét és a külső környezetnek való kitettséget, ami növeli a szerelési rendszer élettartamát.

A metszett planken telepítését speciális rögzítőelem - planfix - segítségével végezzük. Ez egy „G” betű alakú fémlemez, amely 25 mm-es vastagságú rögzítőlemezeket tesz lehetővé.

A szerelvény egy speciális tüskével van ellátva, amelyen a táblák fel vannak szerelve. A telepítés az épület hőszigetelésével és az alrendszer telepítésével kezdődik. Az első sor csavarokkal vagy csavarokkal van rögzítve a rekeszhez. Ezután a planfix csatlakozik a bölcsőhöz és az első sorlaphoz. Ezután a következő sor „csíkja” van a rögzítőcsúcson. Minden planken azonos módon van rögzítve.

ajánlások

Ha olyan felületet szeretne kapni, amelyen a táblák közötti rések nem lesznek láthatóak, válasszon egy ferde lapot. 45-70 fokos dőlésszöggel. A magas nedvességtartalmú területeken is ajánlott. A ferde élek és a rejtett telepítés kiküszöböli a lemezek közötti összekötő rések kialakulását, ami azt jelenti, hogy a nedvesség behatolásának minden valószínűsége megszűnik.

A szereléshez ajánlatos rozsdamentes acél rögzítőket vagy más anyagokat használni.korrózióálló bevonattal. A telepítés után a planken külső felületét is védeni kell - lenmagolajjal, lakkal vagy speciális festékkel bevonható.

A szakértők azt javasolják, hogy hagyjon egy kis rést a táblák között, mert működés közben kissé megnőhetnek a méretük.Hézag hiányában a bevonat deformálódásának elkerülése érdekében.

Eredeti példák

A Planken egyaránt lenyűgöző mind a nagy területeken, mind a kompakt szerkezeteken. Az épület stílusa szintén nem elsődleges jelentőségű - a színben megfelelően illeszkedő anyag harmonikusan néz ki bármilyen stílus külső részén.

A belsőépítészet használata növeli a belső kifinomultságot, a luxust, a kényelmet és a melegséget. A planken festhető, valamint más befejező anyagokkal kombinálható.

A homlokzat burkolatának részleteit lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba