Üvegszál: jellemzők és hatókör

Gyakran előfordul, hogy a rövid időre elvégzett javítás kifogástalan nézetet jelent. A festett vagy vakolt felületek repedésekkel vannak ellátva, és a tapéta elkezd mozogni a falaktól, "ráncokkal" borítva. Az ilyen problémák elkerülése érdekében lehetővé teszi a felületek előkészítését - megerősítést (megerősítést), kiegyenlítést, az összetétel alkalmazását az adhézió javítására - meglehetősen nagy mennyiségű munka.

Az üvegszálas szálakra alapozott üvegszálas ragasztással helyettesíthetők. Ez erősíti a falakat és a mennyezetet, enyhíti a kis repedéseket. A fedőréteg süllyed, a hibák még akkor sem jelentkeznek, ha az épület falai zsugorodnak.

Az anyag a lakott és irodai, termelési helyiségek rajzolására alkalmas. A legfontosabb dolog - választani a megfelelő típusú üvegszál.

Különleges jellemzők

Üvegszálas anyagot használnak a durvázáshoz, hogy megakadályozzák a befejező anyag repedését és a zsugorodás során bekövetkező deformálódását. Az anyag üvegszálas szálakon alapuló nem szőtt lapok. Az anyag felszabadulásának formája - 1 m széles tekercsek, anyaghossz - 20 és 50 m.

A GOST különböző szálak vastagságát diktálja, és kaotikus módon egymásba illeszti őket., amely megerősítő hatást biztosít. Az anyag sűrűsége 20-65 g / m2. Az anyag céljától függően egy vagy másik sűrűségű tekercseket választunk ki. A belső munkához optimális az üvegszál, amelynek sűrűsége 30 g / m2.

Alacsony sűrűségének köszönhetően az anyag áttetsző vászonnak tűnik, amelyhez egy másik nevet kapott - „pókháló”. Egy másik név - üvegáru.

Az anyag egyik jellemzője az elülső és a szegélyes oldalak jelenléte. A tekercs belső oldalán az elülső oldal simább. A burkolat jobban illeszkedik a felülethez való jobb tapadáshoz.

Üvegszálas lehet szerelni minden típusú felületekre, beleértve a gitt, festés, dekoratív vakolat. A burkolás megakadályozásával az anyag lehetővé teszi a falak „lélegzését”.

Előnyök és hátrányok

Az anyag fő előnye az, hogy kiküszöböli a repedéseket és a befejező felület deformációit. Az üvegszál jó tapadást biztosít, amely biztosítja a szoros illeszkedést a különböző típusú felületekhez.

Az anyag hipoallergén, mivel természetes alapanyagokból áll. (kvarc vagy szilikát homok), így akár gyermekintézetekben is használható. Jó gőzáteresztő képessége miatt lélegző felületeket lehet elérni.

Az egyéb "előnyök" a következők:

 • jó nedvességállóság, így az anyag alkalmas a magas páratartalmú helyiségekben (fürdőszoba, konyha) való használatra;
 • tűzbiztonság, mert az anyag nem gyúlékony;
 • nem gomba, penész;
 • nem higroszkópos anyag, hogy az optimális mikroklíma mindig a helyiségben legyen;
 • nem vonzza a port és a szennyeződést;
 • nagy sűrűségű, amely biztosítja a felületek megerősítését és enyhe illeszkedését;
 • széles hőmérséklet-tartomány (-40 ... + 60C);
 • a különböző felületeken való használat képessége, festés, gitt, tapéta;
 • a megnövekedett vibrációs terhelésnek kitett felületekre való alkalmazási képesség;
 • széles körű alkalmazási terület - az erősítő felületeken kívül üvegszál, mint az üvegszál, felhasználható tető- és vízszigetelő munkákban is;
 • nagy rugalmasság és kis súly, ami egyszerűsíti az üvegszálas beépítést;
 • kis súly

Hátránya az üvegszál legkisebb részecskéinek kialakulása, amelyek a szövet vágás és szerelés során jelentkeznek. A bőrrel való érintkezés égési sérülést okozhat. Ez elkerülhető azáltal, hogy egy légzőkészülék védi a bőrt és a légzőszerveket.

Az üvegszálakat gyakran üvegszálaknak nevezik. Azonban ezek az állítások tévesek. Az anyagok különböznek a gyártási technológiától: üvegszálas üvegszálból készült üvegből készült üvegből készült üvegszálas üvegszál fonalból készül. Ilyen különbség határozza meg az anyagok eltérő alkalmazási körét: üvegbevonatot használnak a bevonat befejezéséhez, míg a vászon a felületek előkészítésére szolgál a további befejezéshez.

típusok

Az üvegszál festékének különböző sűrűsége lehet. Ennek alapján 3 "pókháló" csoport van:

25 g / m2 sűrűséggel

Az anyag ideális a festés mennyezetéhez való ragasztáshoz, ezért mennyezetnek is nevezik. A vászon alacsony súlya nem tölti fel a felületet, és kevesebb festéket vesz fel. Használható viszonylag sík mennyezeten, kis repedésekkel.

Sűrűség 40 g / m2

Univerzális üvegszál, melynek használata a felületeknél a repedéseknél jobban sérült felületeken ajánlott. A teljesítmény jellemzői lehetővé teszik az ilyen sűrűségű üvegszálak használatát a falak, a mennyezet, a régi vakolat készítésével, valamint a magas rezgésterhelésű felületeken. A fedőréteg is változatos, gipsz, festék, tapéta, üvegszálas bevonatokon vagy nem szőtt anyagokon alapul.

Sűrűség 50 g / m2 és több

A műszaki jellemzők lehetővé teszik, hogy az anyagot ipari helyiségekben, garázsokban, valamint olyan felületeken használják, amelyek nagy repedésekkel nagy pusztításnak vannak kitéve. Ez a fajta „pókháló” a legtartósabb, és használata költségesebb. Az anyag megvásárlásával kapcsolatos költségek (minél nagyobb a sűrűség - annál drágább), valamint a megnövekedett ragasztó-fogyasztás.

gyártók

Ma az építőipari piacon különböző márkákból készült üvegfal papír található. Olyan gyártók kínálatát kínáljuk, akik megnyerték a vásárlók bizalmát.

Vitrulan

A német cég vezető szerepet tölt be az üvegszálak gyártásában. A Vitrulan a tapéták gyártásával foglalkozik, beleértve a vízaktív anyagokat is, a termékcsalád tele van anyagokkal és eszközökkel a festéshez, valamint az üvegszál változataihoz. A gyártó már festett vászon, üvegszál, amely utánozza a textúrákat, sokféle megkönnyebbüléssel rendelkezik.

A vevők megemlítik az anyag magas működési tulajdonságait, és nem utolsósorban az üvegszálas chipek hiányát a vászon vágásakor és szerelésénél. Végül a gyártó egy nagy sűrűségű anyagot gyárt - 25-300 g / m2,

A vállalat rendszeresen frissíti termékpalettáját, innovatív megoldásokat kínál. Tehát azok, akik nem akarnak a ragasztóval körülzárni, megvásárolhatják az Agua Plus kollekció üvegszálát. Már tartalmaz ragasztóanyagot. Az "Aktiválás" lehet szokásos vízzel történő nedvesítéssel. Miután ez a ragasztó megjelenik a "pókháló" felületén, készen áll a ragasztásra.

A termékek hátránya magas árnak tekinthető. A még festetlen vászonok ára 2 000 rubelből indul.

Wellton és Oscar

A termékeket az Alaxar termelési csoport gyártja, amely Németország, Finnország és Svédország vezető vállalatait egyesíti. A fő tevékenység a falak és mennyezetek bevonatok gyártása. Ezenkívül kapcsolódó termékeket és eszközöket állítanak elő.

A márka széles skáláját kínálja, beleértve mind a prémium anyagokat, mind a megfizethetőbb lehetőségeket.A jellemzők közül - az anyagok széles választéka a sűrűség tekintetében (40-200 g / m2), az anyag megvásárlásának lehetősége a mérővel és a nagy teljesítményű tulajdonságok, beleértve a többszörös festés lehetőségét is.

Az üvegszálas anyagokkal együtt a ragasztót fel lehet venni az ugyanazon gyártóktól való rögzítéshez, ami nagyon kényelmes.

Az anyag költsége alacsonyabb (kb. 1500 rubel tekercsenként), de hajlamos arra, hogy összezsugorodjon, ezért speciális felszerelést igényel a telepítéshez. Az üvegszál felületén kisebb hibák vannak.

A hazai gyártók körében figyelmet fordítanak a Tehnonikol, Germoplast és Izoflex cégek termékeire. Az első gyártó megnövelt szilárdsági üvegszálas anyagot kínál, melyet sikeresen alkalmaznak az ipari helyiségek, a tetőszigetelés és az erősen sérült felületek tervezésére. A háztartási üvegszál többségének előnye a megfizethetőség.

Az orosz gyártó, az X-Glass egyike azoknak, akik az európai követelményeknek megfelelően üveg-flizelint gyártanak. A használat sokoldalúsága jellemzi, tökéletesen megerősíti a felületet, elrejti a kis és közepes repedéseket, és megakadályozza az új hibák megjelenését. A márka gyűjteménye nem olyan változatos, mint az európai versenytársak, de az X-Glass termékek a megfizethetőségük miatt jelentősek. Más szóval, ez egy kiváló lehetőség az alacsony költségvetésű javítások nélkül, a koncessziók nélkül a bevonat minőségére.

Vélemények

A független fogyasztói minősítések szerint a vezető pozíciókat az Oscar márka üvegszálai foglalják el, ami egy kicsit rosszabb, mint a Wellton cég termékei. Sok felhasználó megjegyzi, hogy egy tekercs költsége átlag feletti, de a magasabb árat kompenzálja az anyag kifogástalan minősége és alkalmazásának egyszerűsége.

A Wellton üvegszálas anyagot aktívan ajánljuk a mennyezetre és a gipszkarton felületeken található matricákrafigyelembe véve az alkalmazás egyszerűségét, a jó tapadási rátákat, a következő napon végzett utómunkálatok elvégzésének képességét. A hiányosságok között - az üvegszálas részecskék áttört megjelenése a telepítés során.

Azok, akik szakmailag foglalkoznak a lakások javításával, erősen ajánlják a Wellton használatát, különösen az új épületekben. Fontos, hogy óvatosan védje meg a kezét és az arcát az üvegszálak megütésétől, ideális esetben viseljen védőruházatot.

Az olcsó kínai és háztartási üvegszál megvásárlása után jobb megtagadni. Az anyag ragasztó hatására terjed, jelentős erőfeszítést igényel a rögzítéshez, és az ízületek további festése során néha a hengerhez tapad, és a fal mögött elmarad.

Előkészítő munka

Az üvegszál ragasztása egy egyszerű folyamat, amelyet Ön is elvégezhet. A munka megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a kezét védőkesztyűvel és légzőszervekkel védik - légzőkészülékkel. Az a tény, hogy a vágás során az üvegszálak részecskéket képezhetnek. A bőrrel való érintkezés égési sérülést okozhat.

Az anyag használata a vágással kezdődik. A szükséges anyag mérete az, amellyel kényelmesen dolgozhat. Általános szabály, hogy az üvegszál közvetlenül a mennyezetről a padlóra kerül a falra. Azonban két részre oszthatja, és egymás fölé ragaszthatja őket. A "web" rögzítése a mennyezeten, a szakemberek azt ajánlják, hogy vágjon egy vászonot, amely legfeljebb 1-1,5 m.

Az anyag ragasztása előtt határozza meg az elülső oldalt. Amikor a tekercset kibontja, belsejében lesz. A külső oldal (amelyre ragasztót alkalmazunk) durvaabb.

Az előkészítő fázisban a ragasztót az utasításoknak megfelelően kell elosztani. Szükséges a speciálisan üvegszálra kifejlesztett ragasztószerkezetek alkalmazása. Minden fajta vászon saját ragasztója. A ragasztó nem szőtt tapétahoz is alkalmas, az üvegszálas sűrűségét megtartja.

Használata

Üvegszálas anyagot használnak sokféle építési és befejezési munkálatok elvégzéséhez:

 • falerősítés a jobb befejezés érdekében;
 • megakadályozza a repedések kialakulását a befejező bevonaton és a már meglévő repedések elfedését;
 • falak készítése dekoratív bevonatra - üvegszálas használata esetén nem lehet a felületet kitöltő gittzel tömíteni;
 • fali szintezés;
 • az eredeti hatások létrehozása a befejező bevonat felületén (például a márványhatás);
 • tetőfedések használata a bitumen maszk alapjaként (speciális típusú anyagokat használnak, amelyek javítják a tető és a masztikus tapadást);
 • csővezeték-védelem;
 • vízszigetelő munkák - az üvegszálak a polietilén lemezek megerősítésére és védelmére szolgálnak;
 • vízelvezető rendszerek szervezése.

Az anyag alkalmas bármilyen felületre - betonra, gipszkartonra, és akár régi festékréteg tetejére is ragasztható (jobb, ha a barázdákat megkarcolják, hogy javítsa a tapadást).

A "pókháló" használatát különösen azoknak a felületeknek ajánljuk, amelyek állandó mechanikai feszültségnek vannak kitéve. Az üvegszálra rögzített fali papír, festék és egyéb anyagok hosszabb ideig tartanak, anélkül, hogy megváltoztatná az eredeti vonzó megjelenést, még akkor is, ha az épület összeszűkül.

A ragasztott vászon "pókháló" lehetővé teszi, hogy hagyja abba a műveletek halmazát. Nem lehet a felületet előkészíteni, akkor sem kell befejezni a kitöltést (ha nem tervezi a tapéta ragasztását). Ha a falak viszonylag síkak, lyukak nélkül, akkor elegendő az üvegszál rögzítése.

A ragasztott üvegszál gyorsan szárad, és a későbbi befejezés gyorsabb lesz. Így időt és energiát takaríthat meg a javítások során.

Ideális a mennyezetbevonat alá történő felhordáshoz, mivel kifogástalan képet nyújt a befejező felületről. A külső sarkokba ragadt üvegszálak segítenek gyorsan és szépen ragasztani a háttérképet.

tippek

Ha ragasztót alkalmazunk az üvegszálra, jobb, ha egy kicsit többet alkalmazzuk, mint az anyag szélessége, mert gyorsan felszívja a ragasztót. Amikor a vászonot a falra ragasztottuk, jól tisztítsa meg egy tiszta ronggyal, és ha egy kicsit megragad, használjon spatulát. Ez segít megszüntetni a légbuborékokat a pókháló és a bázis között. Miután az üvegszál erősen rögzítve van a falra, ragasztót kell felhelyezni az elülső oldalára úgy, hogy a ragasztó sötétebb legyen.

A ruhákat átfedéssel ragasztják, és miután szárítottuk egy éles, éles késsel, az átfedés minden kiálló részét le kell vágni. Az eredménynek sík felületnek kell lennie.

A vászon teljes szárítása után a befejező befejeződéshez. Mivel a „pókháló” elnyeli a festéket, 2-3 rétegben kell felhordani, figyelemmel az ízületekre. A színezéshez ajánlott egy speciális „szárny” megvásárlása. Előnyben kell részesíteni a vízalapú festékeket, amelyeket hengerrel vagy széles ecsettel kell felhordani. A következő réteg alkalmazása ajánlott 10-12 órával az előző után.

Ha szükséges, az üvegszálas tapétával borítható, de először a felületnek gittnek kell lennie. Egyébként, ha a festés előtt egy gittréteget helyezünk, ez segít csökkenteni a festékfogyasztást.

A mennyezet üvegszálának kiválasztásakor előnyben kell részesíteni az alacsonyabb sűrűségű anyagot - elegendő a 20-30 g / m2. A falak díszítése sűrűbb vászonra lesz alkalmas. Általában egy magán- vagy lakóépület javításához elegendő 40-50 g / m2 sűrűségű üvegszál.

Amikor a vászon megszárad, elfogadhatatlan, hogy a szoba huzattal vagy fűtőberendezésekkel és egyéb kiegészítő hőforrásokkal van ellátva.

Gyönyörű példák a belső térben

Az üvegszál-erősítő funkció fő célja, de ezeket vagy más technikákat alkalmazva érdekes stilisztikai megoldásokat érhet el. Azok, akik eredeti felületeket akarnak elérni, ajánlatos figyelni az európai textilszálas üvegszálra.

Érdekes hatás érhető el, ha a festéket vékony réteggel közvetlenül a „pókhálóra” helyezzük. Az eredmény egy eredeti texturált felület. A képen látható kép nagymértékben növekszik, sőt a textúra nem annyira kifejezett

Ha tökéletesen sima felületre van szüksége festéshez vagy tapétához, használjon egy gittet. Ennek a módszernek köszönhetően tökéletes mennyezetet és falakat kaphat. Ilyen felületeken biztonságosan használhat fényes, fényes árnyalatokat, amelyek - mint tudják - nagyon igényesek a munkapadok egyenletességére.

Érdekes hatásokat érhet el a dombornyomott üvegszál alkalmazásával és közvetlenül a festékkel. A szerkezeti anyagok esetében ajánlatos gazdag árnyalatokat választani - bordó, csokoládé, kék, ibolya, világos bézs felületeken, a megkönnyebbülés általában elveszett.

Az üvegszál használata festésre nagyszerű megoldás a fürdőszobák számára. Ez sokkal olcsóbb lesz, mint a burkolólapok, de nem lesz kevésbé vonzó. Ezen túlmenően a vízállóság és a tartósság miatt a bevonat egy évnél hosszabb ideig tart. És ha elfáradt a fürdőszoba kialakítása, egyszerűen átfestjük az üvegszálas anyagot. Organikusan úgy néz ki, mint egy teljesen sima fal, és sima és texturált felületek kombinációja.

Nem kevésbé érdekes hatás érhető el ugyanazon domborzati felület festésével különböző árnyalatokkal.

Végül az üvegszál használatával elérheti a márvány felületek hatását.

Mi az üvegszál és hogyan ragasztó, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba