Könnyű betonfal blokkok jellemzői és típusai

 Könnyű betonfal blokkok jellemzői és típusai

A különböző anyagok széles körének felhasználása lehetővé teszi, hogy mindenféle feladatot megoldjon, néha nagyon specifikus. Ez azonban csak az egyes anyagok jellemzőinek teljes ismeretében lehetséges. A betonkal kiegészített, agyagot tartalmazó agyag keveréke is figyelmet érdemel.

A könnyű aggregátum jellemzői

A könnyebb agyag az egyik könnyebb beton, a kitöltött agyagot töltőanyagként használják. Egy csomó alkatrészhez főleg cementet használnak. Sok kevésbé gyakori mész és gipsz, mindig az anyag összetételében homok. A kiterjesztett agyag sűrű és nagy pórusfajtákat tartalmaz. A fali panelek előállításához használt legkönnyebb anyagtípus.

Az egyrétegű paneleket a megnövelt agyagbeton alapján csak feltételesen nevezik. Valójában egy ilyen egység az alábbi összetevőkből áll:

 • a celluláris beton fő rétege;
 • belső dekoratív héj;
 • külső burkolat fedése külső hatásokból.

Belül a nagyobb sűrűségű oldat (1,8 tonna / 1 köbméter) kerül alkalmazásra. Ennek az anyagnak a vastagsága 1,5 cm, az ilyen bevonat célja, hogy megvédje a fő részt a vízgőzzel való érintkezéstől.

Az utcára néző réteg nemcsak védő, hanem dekoratív funkcióval is rendelkezik. A vastagsága 1 és 2,5 cm között van, a gömb áthidalására alkalmas cellás betont használnak a külső héj gyártásához. Ennek eredményeképpen a blokk szorossága garantálja a nedvességet. A blokk külső felülete 1200 - 1400 kg / 1 cu. m.

A háromrétegű claydit panelek kevésbé gyakoriak, mint az egyrétegű társaik. Ilyen blokkok kialakításához több réteg könnyű vagy nehéz betont használnak. Megpróbálják megkülönböztetni a következő melegítőket:

 • ásványgyapot;
 • habüveg;
 • farostlemez;
 • üveggyapot;
 • hab műanyag.

Mindenesetre ezeknek az anyagoknak a sűrűsége nem haladhatja meg a 400 kg-ot 1 cu-ra. m. A mag és a héj közötti szigetelőrétegben a víz felhalmozódásának kiküszöbölésére 1,2: 1 arányt kell fenntartani. Ezenkívül gőzzárat, leggyakrabban tetőfedő anyagot és fóliát használnak. Ennek a gátnak el kell választania a szigetelő réteget a fő résztől. Annak érdekében, hogy a blokk a lehető legmegbízhatóbb és tartósabb legyen, merev vagy rugalmas típusú speciális csatlakozásokat kell létrehozni.

Az alkatrészek száma mellett a termékek rendezhetők és szerkezetenként is rendezhetők. A 2 és 3 emeletes házak építéséhez teljes testű könnyű tömörített blokkot használnak. Ezek a termékek azonban még kevésbé magas, de nagyon fontos konstrukciók létrehozásához szükségesek.

Az üreges tömbbeton-típusú födémbeton főként egyszintes házak és egyéni válaszfalak építéséhez szükséges. Ezeket a termékeket alacsony hővezető képesség jellemzi.

Érdemes figyelmet fordítani a burkolószerkezetekre, amelyek lehetővé teszik az épületek teljes építési idejének csökkentését. Ha ezeket használja, azonnal létrehozhat egy vágott felületet. Az ilyen blokkok egyik felülete szükségszerűen speciális bevonat vagy festékréteggel rendelkezik. Agyag tömbök vannak, amelyek színe természetes színű agyag vagy bizonyos pigmentek hozzáadásának köszönhető. A befejező panelek 1-3 rétegűek lehetnek, több rétegű változatokkal, amelyekre jellemző a legmagasabb hőátadás.

típusok

Strukturális keramsit blokkok szükségesek olyan tárgyak építéséhez, amelyek jelentős terhelésekkel rendelkeznek. Ez elsősorban hidakra és nagy szerkezetekre vonatkozik.Ebben a csoportban a termékek sűrűsége 1400 és 1800 kg között mozog. Ebben az esetben a nyomószilárdság 100–500 kg / 1 cu. Lásd még: a szerkezetek tömegének csökkentése mellett a vonzó oldal a magas fagyállóság (kb. 500 ciklus).

A gyakorlatban ugyanolyan fontos a szerkezeti hőszigetelő termékek, amelyek a falpanelek egyetlen rétegben történő előállításához szükségesek. Az ilyen szélesített agyaglemezek alapján nagyobb tömbök képződtek. A tömörítéssel szembeni ellenállás 350 négyzetméterenként 1000 kg-ig terjed. cm sűrűsége 700-1200 kg / 1 cu. m. A fagyállóság nem egységes (15–100 ciklus, a technológia jellemzőitől függően).

A zárószerkezetek hőszigetelésére is használhatók clayditbeton tömbök. Számukra a normatív nyomószilárdság 5-25 kg / m2. cm, sűrűsége 350-300 kg / 1 m³. A minőségi ceramsite fali panel mindig egyszerűbb, mint az egyszerű betonból készült elemek. Néhány helyen ez a legjobb megoldás az építéshez. A legtöbb megrendelés a tüdőfrakció kiterjesztett kavicsából készült lemezekre vonatkozik. Az ilyen lemezek térfogatsűrűsége az alábbi három kategória egyikébe esik:

 • M300;
 • M400;
 • M500.

A tipikus panelvastagság 0,6 m. Szükség esetén egyéni megrendelést kell benyújtania. Ezután a blokkokat speciálisan kiválasztott méretek szerint lehet elkészíteni. Mindenesetre a GOST fali panelek gyártását nagyon szigorúan be kell tartani. Az egyes szállítmányok összetételében a repedésekkel rendelkező blokkok legfeljebb 10% -a megengedett.

Méret és súly

Az SCC 390x190x188 mm az egyik leggyakoribb mérete a clayditbeton tömböknek. Ennek a kialakításnak a tömege 12 kg. Ha az áru leírása 400 mm vastagságot jelez, valójában 390 mm (kerekítés a számítások kényelme érdekében történik). A töltőanyag koncentrációjának növekedésével a blokk könnyebbé válik, ugyanakkor csökken a hővezető képessége. Gyakran megtalálható a 390x188x120 mm-es bővített agyagbeton kövek. Fő jellemzőik a következők:

 • súlya - 6 kg;
 • tárolási kapacitás 1 négyzetméterenként. m - 12,5;
 • a fagyasztási és leolvasztási ciklusok száma - 50;
 • a mechanikai erődítmény az M50 kategóriába tartozik.

A kibővített agyag termékek előnyei és hátrányai

A megnövelt agyag a szokásos beton előtt, hogy megvédje a helyiségeket a fagytól. Ugyanakkor piaci értéke valamivel alacsonyabb, mint a magas színvonalú cellás betoné. A mechanikai jellemzők közel azonos szinten vannak. De az agyagot a nedvesség és az agresszív kémiai vegyületek fokozott ellenállása jellemzi. A megnövekedett porozitás miatt az anyag nem alkalmas alapítványok és dimenziós struktúrák kialakítására.

Tágított agyagbeton lemezeit és paneljeit főként lakóházak és nyaralók építésére használják, és belső partíciók létrehozásakor is szükségesek. Egy másik felhasználás a vasbetonból készült keret telítettsége.

Ha összehasonlítja a claydite blokkokat szilikát téglákkal, az alábbi előnyöket találja:

 • a cementköltségek csökkentése;
 • növelje a munka sebességét;
 • a fal térfogatának csökkentése és a helyiségek bővítése;
 • Kiváló környezeti és egészségügyi paraméterek.

De a clayditbetonnak számos problémája van, nevezetesen:

 • szinte nincsenek kész használati utasítások;
 • magas ár a téglához viszonyítva (teljes mértékben igazolható az anyag jellemzőivel);
 • az építőelemek viszonylag gyenge megjelenése;
 • nagy számú hideg hidat.

A kibővített agyagbetonfal blokkok jellemzőiről és típusairól, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba