Első dübelek: típusok, méretek és jellemzők

A szigetelés használata 15 - 20% -kal csökkenti a falakon keletkező hőveszteséget. A termikus anyagok magas színvonalú szereléséhez speciális összekötő termékeket használjon. A homlokzat dübeljei a középületek és házak külső falainak szigetelésének rögzítésére szolgálnak. Ezeket különböző mintákhoz is használják.

Mi az?

Az első dübel egy távtartóból, egy rögzítőből és egy horgonyból álló rögzítőelem. A tágulási rész üvegszálból készül, és különféle rögzítőelemek magjaként szolgál. A távtartó kialakítása egy helyzetben rögzíti a rögzítőket.

A céltól függően a konstrukció csavarral vagy körmös lehet. A csavarokat korróziógátló réteg borítja. A körmök horganyzással védik a korróziót. A dübel alján lévő rögzítőelemnek köszönhetően nem süllyed a lyukba. A műanyag bilincs préseli a szigetelőanyagot. Minél nagyobb a sapka sapka átmérője, annál jobb a rögzítés. A horgony a szerkezet alján található, úgy néz ki, mint egy hornyos hüvely. A horgonycsap poliamidból áll.

A homlokzat dübelének hosszú rúdja van, amely nagy vastagságú anyag rögzítésére szolgál. A csapágyfalak mélységében való megbízhatóbb rögzítéshez a szerkezeti elemek hornyokkal és antennákkal felszerelhetők.

A homlokzati rögzítők segítségével szigetelőlapok, fa- és alumíniumprofilok vezetői, szerelt szerkezetek, konzolok, keretelőlap homlokzat.

A csapok használata segít elkerülni a fúrólyukak körmök és csavarok lazítását és elvesztését.

jellemzői

A homlokzati rögzítők gyártásának meg kell felelnie a GOST 56707-2015 szabványnak a homlokzati hőszigetelő rendszerek számára. A követelményeknek megfelelően a termékeknek tűzállónak kell lenniük, ellenállniuk az éghajlati hatásoknak, ütésállónak és fagyállónak.

A homlokzatokat a következő mutatók jellemzik:

 • Bármilyen alapanyaggal nagyfokú tapadás van.
 • A termékek -40 és +80 fok közötti hőmérséklet-különbségekkel szemben ellenállnak.
 • A műanyag alap nem reagál a nedvességre, a fémrúd korrózió elleni kezelésnek van kitéve.
 • A rögzítés megbízhatóságát és merevségét a rögzítés és a távtartó szerkezet biztosítja.
 • A hőelemekkel ellátott polimer elemek és rudak alacsony hővezető képességgel rendelkeznek.

Mi az?

Az első dübelek többféleképpen különböznek egymástól:

 • termelési anyag;
 • szerkezete;
 • alkalmazása;
 • méretek.

Az elülső rögzítők mesterséges polimerekből készülnek. A rögzítő minden egyes részéhez különböző összetételű nyersanyagként szolgál. A polipropilén és a nejlon gyártási anyagként használható. A nylon dugókat fémrúddal egészítik ki. Különböző okokból 200-400 kg terhelést tartanak fenn.

Nylon tartós, kopásálló, nem reped a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól, nem nyúlik. A polipropilén kötőelemek nem tudják megtartani a 70 kg-nál nagyobb terhelést, félnek a -20 ° C alatti hőmérsékletektől.

A szerkezet szerint

A szerkezet típusa határozza meg a dübel egyes elemeinek külső szerkezetét. A reteszelő lemez méretétől és a horgony típusától függően. A horgonyokat a homlokzat szerkezeti elemeinek rögzítésére használják. A horgonyszerkezet nylon- vagy polipropiléncsapból áll, csavarral.

A csavar feje különböző formájú lehet: egyenes nyílás, kereszt alakú, hex.

A homlokzatnál a Tech-KREP TSX PRO nyílás hattagú formában készül. A horgony elülső dübelje szilárdan rögzítve van a merevítőkkel ellátott lyukban, az élszirmok nem teszik lehetővé, hogy a szerelvény körbe mozduljon. Az RDF dübelen van egy dugaszolótábla, az RDR-típus oldala nélkül segít a horgony mélyítésében az anyagban. A Mungo MBK S használatával a TB rögzítőelemek növelik az erőhatást anélkül, hogy károsítanák az alátétet egy reteszelőcsavarral, egy nyomómosóval.

A lemez alakú homlokzati szerkezetek hőszigetelő anyagokat rögzítenek.

A csésze bilincsek háromféle típusúak:

 • műanyag szeggel;
 • fémszalaggal;
 • Composite.

A műanyag szeggel ellátott rögzítőkben a polimer csap rúdként működik. A gyártásához használt nyersanyagok nylon, polisztirol, bazalt műanyag. A műanyag szegekkel ellátott szegekkel ellátott dübelek az üreges tégla, habbeton, gáz-szilikát alapjaira erősítik a könnyű szigetelést. A rögzítő hatékonyság továbbra is fennmarad, ha a dübel hossza nem haladja meg a 16 cm-t.

Az ilyen típusú rögzítőelemnek számos előnye van:

 • Nem félnek a nedvességtől, ami kiküszöböli a rozsda megjelenését.
 • A minimális súly nem hordozza a támasztó falszerkezet terhelését.
 • A műanyag hővezető képességének alacsony együtthatója nem teszi lehetővé a hőmérséklet csökkenését a rögzítési ponton.
 • A termékek olcsóak.

A lemez fémlemezzel való kialakítása tartós és megbízható. Ezeket használják a nehéz szigetelés rögzítésére egy sűrű beton alapra. A köröm acélból készül, gyakran a felület cink, vagy korróziógátló anyaggal van bevonva. A rögzítőelem mérete elérheti a 30 cm-t.

A fém rúd csökkenti a szigetelés szigetelő tulajdonságait a kötőelemek helyén, mert jól alacsony hőmérsékletet végez. A hővezető képesség csökkentése érdekében a körmök poliamid anyagból készült hőfejjel vannak ellátva. A köröm alján lévő termikus fej nem teszi lehetővé a hideg mélyen a falba való szállítását, továbbá megvédi a fémtestet a rozsdától.

A kompozit dübel egy üvegszálas rúddal ellátott rögzítőelem, amely továbbá alátéttel van ellátva. A horgonyrész 6 - 10 cm, ami lehetővé teszi, hogy a rögzítőelemeket bármilyen alapba helyezze. Az egész szerkezet hossza elérheti a 60 cm-t, amely alkalmas bármilyen szigetelési rétegre. Egy alátét segítségével a bilincs átmérője 10 cm-re nő.

Alkalmazás szerint

A homlokzati dübeleket főként függönyfalak rögzítésére és a falhoz való szigetelés rögzítésére használják. A szigetelés rögzítésére használt edény alakú csatlakozások. A horgony homlokzati rögzítőelemek a fa vagy fém konzervdobozok, konzolok, rögzítőszalagok és vezetők rögzítésére szolgálnak. A keretdoboz ajtókeretek és ablakkeretek összeszerelésére szolgál.

A különböző típusú rögzítők használata az alapanyagtól függ. A 4 - 5 cm-es horgonyzónával ellátott dübeleket tégla és beton rögzítésére használják. Gőzbeton- és habtömbök esetében a horgonyrész 6–7 cm, a rúd lehet műanyag vagy fém. Ha üreges téglára vagy gipsz-horgonyra van szerelve, akkor a hossza legfeljebb 8 cm lehet.

Méretek szerint

A rögzítőelem méretei az alkotóelemek minden részéből állnak. A standard értékű dübel átmérője 1 cm, a lemez kialakítása 6 cm átmérőjű. Ha további 1 x 80 mm-es szorítóanyát használ, a rögzítési terület megnő.

Minden terméken van egy jelölés, amely a rögzítők méretét mutatja.

Az elülső dübel hossza a szigetelés vastagsága alapján kerül kiválasztásra. Ha a fal hőszigetelő rétegének vastagsága 70 mm, akkor a dübel mérete 10x120 mm legyen. A 19-20 cm-es ásványgyapot réteg 10x240 méretű rögzítőket tart.

A szigetelőhab vagy az extrudált polisztirol hab átlagos vastagsága 5 cm, edényformájú csapokkal rögzítve, 10x100 mm vagy 10x115 mm méretű műanyag szeggel. A rúd mérete 8x100 mm lesz.

Gyártók értékelése

Az orosz piacon a külföldi és a hazai gyártók dübelei képviseltetik magukat. A minőség szempontjából az orosz termelés felzárkózik a külföldi analógokhoz. A különbség közöttük, különösen az árban.

A homlokzat piacának népszerű szállítószalagja a Biysk-i üvegszálas üzem. A gyártás az üvegszálas anyagból adódóan alacsony hővezetőképességgel különbözik. A termékcsalád különböző hosszúságú rögzítőelemeket tartalmaz 50 és 80 mm-es horgonyzónával, valamint 1 cm-es, 5 mm-es, 7 mm-es keresztmetszettel, amely bármilyen szigetelőanyagot különböző sűrűségű alapokra rögzít. A sapka standard átmérője 6 cm.

A rögzítőpiac körülbelül egynegyede a Tech-Krep, a kereskedelmi és termelési egyesület birtokában van. A vállalat műanyag köröm izo, galvanizált körömlakk, ütésálló poliamid fej izl, acélszegek és védőburkolattal rendelkezik. A rúd különböző hosszúsága rögzíti a szigetelő réteget 5 cm-től 24 cm-ig, a horgonyrész 4-6 cm.

15 cm-es szigetelés rögzítéséhez műanyag szegekkel ellátott kötőelemekkel. A fém körmök legfeljebb 24 cm vastagságú anyagokhoz használhatók, a hővédő fej lehetővé teszi a korrózió elkerülését a homlokzat későbbi vakolásakor.

A Termozit védjegy alatt a frontdobozok a piacon vannak. a horganyzott körömhöz többszínű termohead. A rúd polietilén feje megakadályozza a korróziót és a hideg hidakat a rögzítési ponton. 40–70 mm-es horgonyalappal rendelkező termékek találhatók. A szerkezet hossza 95 és 300 cm között változik.

Az orosz cég, az ELEMENTA, négy márkájú horgony homlokzati rögzítők gyártására specializálódott. Az EFA-F átalakítását nagy szilárdságú horganyzott csavar jelenléte jellemzi. Az EFA-FН és az EFA-FСН márkájú márkájú csavarok korróziógátló szilárdsága 6,8 és 8,8. Az EFA-FA4 márkájú termékek rozsdamentes acél csavarokkal vannak ellátva.

A hazai piacon a külföldi gyártókat a Sormat, a Mungo és a Fischer márkák képviselik. A németországi "Fischer" cég a körmöket, egy csavart és egy hatszögletű alátétet ellátja. A rögzítőelemek nejlonból készülnek, és megfelelnek a telepítési termékekre vonatkozó európai követelményeknek.

A Sormat finn gyártó nagy ékszínekkel rendelkező termékeket gyárt. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan rögzítse az anyagot bármely felületen. A 115 mm-es csavarral ellátott, a talpban lévő hatszögletű csavarok konzolok és konzolok rögzítésére szolgálnak.

Egy jól ismert svájci beszállító Mungo. A piac három termékcsaládot kínál. Az MBR csavarral ellátott dübel alkalmas betonból és téglából készült szilárd hordozókra való felszerelésre. A horgony nagyított részénél az üreges csapágyakhoz MV rögzítők állnak rendelkezésre. Az MQL márka univerzális kialakítása a szigetelést bármilyen alapon rögzítheti négy különböző elosztó ék rovására.

Hogyan válasszuk ki?

A homlokzatszerkezet és a hőszigetelő anyagok beépítésének erőssége a helyesen választott rögzítőktől függ.

Egy adott első dübel kiválasztása a következőktől függ:

 • alapanyag;
 • a hőszigetelés méretei és típusa;
 • a terület éghajlata;
 • magasságban.

A rögzítés alapja gázbeton, tömör tégla, szilikát tégla, beton, üreges tégla, gipsz, fa, habbeton. Minden anyagnak saját sűrűsége van, ami meghatározza a kapcsolat erősségét. A bázis porozitása, annál nagyobb a rögzítőszerkezet horgonyzónájának hossza megerősítéssel, kiegészítve hornyokkal.

A távtartó vastagsága és a rúd hossza eltér a szigetelés vastagságától. Ha a szigetelőréteg 4 cm, akkor a dübelnek 9 cm hosszúnak kell lennie, a 24 - 25 cm-es maximális szigetelési vastagsággal 30 cm hosszú rúd lesz. A rögzítési mélység 4-6 cm.

A polisztirolból és poliuretánból készült könnyű mesterséges szigetelőanyagok műanyag körömszerkezettel vannak felszerelve. Az ásványgyapot, amely képes a víz felfogására és megtartására a szerkezetben, fémrúddal rögzítjük, előnyösen korrózióálló bevonattal és hőfejjel.

Annak érdekében, hogy a hőszigetelő anyagokat az épületek homlokzatán biztonságosan lehessen rögzíteni, el kell választani az elülső rögzítőket a régió éghajlati viszonyainak megfelelően. Gyakori szeles és viharos időjárás esetén meg kell növelni a dübel rögzítő részének hosszát. A szigetelés nagy súlya növeli a beépítést négyzetméterenként.

A kis emeletes magánépítéshez megfelelő univerzális tiplik, normál terheléssel. Nagyobb számú padlóburkolattal a homlokzat rögzítőelemei megnövekedett szerkezeti szilárdsággal és szilárdsággal kell rendelkezniük az alapból történő kivonáshoz.

A tiplik kiválasztásánál a homlokzata nem döntő eleme. A nyersanyagok alapjától, a beszerzési tétel méretétől és a termék műszaki mutatóitól függ. A termék egy egységének ára 3 és 55 rubel között változik. A darabszámot a szerelési terület határozza meg.

A tartósan alkalmas, tipikus tiplik vásárlásához átlagosan 300 rubelt 10 négyzetméterenként. A rögzítőelemek összköltsége a homlokzati befejező anyagokhoz képest a legalacsonyabb.

Anyag tippek

Az első dübel felszerelése nem nehéz, és önállóan is elvégezhető. A külső falak és a homlokzatok felmelegedését száraz időben, +10 és +30 fok közötti hőmérsékleten kell elvégezni. Szükséges a homlokzati tiplik számának előzetes száma. Ez a szigetelő panel súlyától és méretétől, az anyaglapok számától, a homlokzat területétől függ.

Különböző szerelési lehetőségek esetén négyzetméterenként 4-10 rögzítőelemet fogyasztanak. A hőszigetelő anyag falhoz való rögzítésének fokozása érdekében a rögzítőelem a lemezek csomópontjánál van elhelyezve.

Az alapfal anyagától függően a dübel furatai fúrhatók egy fúróval vagy perforálóval fúrhatók. A fúró átmérőjét és méretét a horgonyzóna átmérőjére és a termék hosszára választjuk. A szerszámot derékszögben dolgozzák, mélyítve a szigetelés vastagságát és a falban lévő horgonyrész hosszát. A porot el kell távolítani a fúrt csatornából.

A lyukba egy rúd nélküli pánt van felszerelve. A sapkának ugyanabban a síkban kell lennie a hőszigetelővel, vagy enyhén süllyesztve. Ezután állítsa be a csavart vagy a szöget. A rúdnak teljesen be kell lépnie a dübel tágulási részébe.

Ezután olvassa el az orosz gyártó első dübelének áttekintését.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba