Fém homlokzati panelek: típusok és jellemzőik

 Fém homlokzati panelek: típusok és jellemzőik

Az építőipar számos különböző anyagból készült, amelyeket különböző épületek és épületek homlokzatainak burkolására használnak. Ez egy klasszikus vakolat, tégla vagy kő, valamint egy speciális homlokzati csempe, de a homlokzat acéllemezeinek leggyakoribb változata. Az ilyen mintákat gyakran nevezik "iparvágánynak".

Jellemzők és előnyök

A kereskedelmi ingatlanok építése során a legszélesebb körben használt homlokzati panelek: különböző irodaházak, üzleti központok, kiskereskedelmi és raktárhelyek. Mindazonáltal egyre gyakrabban az ilyen homlokzati paneleket a lakóépületek homlokzatának díszítésében, sőt magas emelkedésekben használják.

Az ilyen építőanyag két fémlemezből áll, amelyek között ásványi töltőanyag van. Felülről a fém védőbevonattal van borítva, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig megőrizze eredeti megjelenését és jellemzőit.

A töltőanyag és az alkalmazott fém fúziója a gyártótól függően változhat.

E fémszerkezetek előnyei a következők:

 • alacsony súly, megnövekedett szilárdság és tartósság, ami minimalizálja a ház alapozásának terhelését;
 • könnyű telepítés és karbantartás;
 • az anyag nem éghető, ezért biztonságosabb, mint a műanyag vagy fa;
 • ellenáll az agresszív közegnek és a mechanikai sérüléseknek.

Minden pozitív tulajdonságával az ilyen falburkolatoknak még két jelentős hátránya van:

 • a fémlemezre történő vágáshoz nagyszámú különböző frakcionált elem és speciális berendezés megvásárlásának szükségessége;
 • a fal felületének további szigetelésének szükségességét a szerkezet szerelése előtt.

Az ilyen bélés mind az új épületek, mind a régi épületek felújítására szolgál, ami lehetővé teszi számukra a modern, vonzó megjelenést. A paneleknek köszönhetően a szigetelés javul, mivel egyfajta akusztikus puffert hoznak létre. Ezzel az anyaggal a homlokzatot kiegyenlítheti és szellőztetheti.

típusok

A fémlemezek átlagos vastagsága 0,55 mm. Vízállóak és tűzállóak. Az ütésállóság mértéke 50 kg / cm, a hajlítószilárdság 118 MPa. A panelek besorolása a megjelenésük vagy a felhasznált fém alapján történik. A panel megjelenésétől függően a fa, kő vagy téglafal utánozható. A profilok hullámosítottak, simaak, perforáltak vagy különbözően domborítottak a szélén.

A homlokzati panelek gyártásához különböző típusú fémek és különböző feldolgozási módok használhatók.

Horganyzott acél

A fémlemezgyártó vállalatok horganyzott acéllemezeket is gyártanak poliészter bevonattal. Sima, barázdált vagy mintás - mindegyiknek van egy zárkapcsolata és könnyen telepíthető. A horganyzott fém vastagsága 0,5–0,7 mm, és a bevonat nemcsak az anyagot védi, hanem lehetővé teszi a terméknek a különböző színek és textúrák megadását. Az ilyen anyag a legváltozatosabb, és minden homlokzatra nézve, ország- és vidéki házaktól kezdve, kereskedelmi pavilonokkal és sportközpontokkal végződik. Az ilyen panelek hossza elérheti az 5-6 métert, és a gyárban rendelhető.Vízszintesen és függőlegesen is felszerelheti őket. A panelek könnyűek, tartósak és gazdaságosak.

Sajnos könnyű szerkezete miatt az ilyen szerkezetek deformálódnak, valamint statikus elektromosságot gyűjthetnek össze, és további hőszigetelést igényelnek.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél egy másik népszerű homlokzati burkolóanyag. A "rozsdamentes acél" oxigénréteggel ellátva nem igényel különféle védőanyagokkal további bevonatot. A megfelelő minőségű, az ilyen acéllemezek tartósak, kis súlyúak és nagyon könnyen karbantarthatók, annak ellenére, hogy meglehetősen nagy áruk van. A horganyzott acél burkolatokhoz hasonlóan a rozsdamentes acél hőszigetelést igényel és statikus elektromosságot gyűjthet, de a korróziónak ellenállóbb.

alumínium

Az alumínium paneleket kompozitnak is nevezik. Teljes vastagságuk nem haladja meg a 6 mm-t, a hossza 6 m. Felülről a fém oxidfóliával borítható, amely megvédi az anyagot és különböző árnyalatokat biztosít. Ezzel a filmmel tükörhatást érhet el, utánozhat egy fából készült vagy kőfelületet.

Az Alucobond nevű különálló, alumíniumból készült kompozit kompozit panelek. A tartós fémlemezek között szintetikus polimer vagy nagy nyomás alatt habosított polietilén. Az ilyen anyag megbízhatóan védi a homlokzatot a nedvességtől és a mechanikai károsodástól, és lehetővé teszi, hogy szinte minden tervezési ötletet életre kelthessen, mivel könnyen hajlik és a szükséges alakot átveszi.

A horganyzott és rozsdamentes acéltól eltérően az alumínium nem gyűjti össze a statikus elektromosságot, és nem igényel szigetelést. Azonban ez egy drágább és kevésbé tartós anyag.

Más típusú fémek

Az acél és az alumínium mellett a fémlemezek más anyagokból és ötvözetekből is készülhetnek: sárgaréz, réz és még bronz. Az ilyen panelek fényes vagy matt lakkozással vannak fedve, és rejtett rögzítőkkel vannak felszerelve. Az ilyen szerkezetek hangelnyelő anyaggal vannak vakolva, hogy megszüntessék a csengetést a mechanikus feszültség alatt. Ezek tartósak, könnyen telepíthetők és szétszerelhetők. Ezeket a paneleket nem csak homlokzati burkolatokhoz használják, hanem belsőépítészethez is.

sárgaréz
réz

Polimer bevonattal

Az ilyen panelek alapja az alumínium vagy a horganyzott acél, amelyen egy polimer védőbevonata van. Az ilyen fémlemezek vastagsága körülbelül 0,56 mm. Sima, hullámos vagy perforált. Az ilyen panelek nedvesség és fagyállóak, jó zajszigeteléssel rendelkeznek, és könnyen telepíthetők. Telepítés előtt szükséges a homlokzat előmelegítése vagy egy drágább szendvicspanel használata. Ahhoz, hogy egy ilyen bélés hosszú ideig szolgáljon, a burkolatot helyesen kell rögzíteni a fa vagy alumínium profilokból.

cermet

Az ilyen panelek acéllemezek, amelyeket üveges zománc borít. A zománc nagy ellenállást biztosít az agresszív környezetekhez, a nagy merevséghez és a tartóssághoz. Az ilyen szerkezeteket leggyakrabban a közlekedési infrastruktúra építésére használják: különböző alagutak, csomópontok és állomások. Ma azonban ez az anyag egyre inkább a közönséges lakóépületek homlokzatainak burkolására szolgál. A vastagságuk 200 mm, az anyag nem gyúlékony, ellenáll a hőmérséklet -60 fokról +800 ° C-ra. Az anyagból készült termékek könnyen karbantarthatók és több mint 50 éve szolgálhatók.

tervezés

Amellett, hogy a homlokzati panelek anyagai eltérnek, a felületi megkönnyebbülés eltérhet.

 • Sima. Hagyományos acéllemezek, amelyek csak színben különböznek. Megismételhetik a fás rajzot, készíthetnek egy nagy képet a töredékekből, vagy fényesek lehetnek, ami tükörhatást eredményez.
 • Hullámosított. Ívelt lágy hullám vagy kemény szögű kiemelkedések.
hullámos
sima
 • Perforált. Különböző minták léteznek: a geometriai és az egyedi, egyedi gyártású díszek között. A sötétben az ilyen panelek kiszabadították az épületből származó fényt, és bizarr képet hoztak létre, amely mindenféle ötletet tartalmaz a tervezőktől.
 • További dekoratív bordákkal. Az ilyen élek közötti távolságtól függően vizuálisan bővítheti a homlokzatot, vagy nagyobb lehet.
dekoratív bordákkal
átlyukadt

Az ipari és a közterületek befejezésekor rendszerint kazetta paneleket használ.

Az ilyen panelek többféle típusúak.

 • kazetták - a térfogat panelek, amelyek egy alumínium lemezből vagy egy polimer porlasztással ellátott acélból állnak. Egy ilyen kazettának van egy kanyarodása az élek körül, és nemcsak a gyárakban, hanem közvetlenül az építési helyeken is készül, a tervezés egyszerűsége miatt. Leggyakrabban négyzet alakú és sima felülete van.
 • lineáris - hosszúkás panelek külső és belső díszítéshez. Ennek a kialakításnak köszönhetően a homlokzat minimális számú résekkel van felszerelve az illesztéseken vagy hiányosságok nélkül. A lineáris minták hasonlóak a hosszú kazettákhoz, de lehetnek perforált vagy 3D felületei.

Mindenféle anyaggal a homlokzatok többsége különböző rétegekből álló szendvicspanelekkel van ellátva. A legegyszerűbb termékek három rétegből állnak: két oldalra (fém, fa vagy más anyag) és egy réteg töltőanyaggal (leggyakrabban szigetelés).

lineáris
kazetták

Méretek és egyéb előírások

Az acél homlokzati panelek átlagos méretei a következők:

 • a fém vastagsága 0,48 és 0,65 mm között van;
 • a leghosszabb (lineáris) panelek hossza 6 m-ig terjedhet, de átlagosan a panelek hossza 2 és 3 m között van;
 • a szélesség általában 200–250 mm között mozog, de az egyedi méretek elrendezését - akár 300 mm-ig is rendelheti (azonban a termék nagy szélessége növeli a deformáció kockázatát a szállítás és a telepítés során);
 • egy ilyen négyzetméter súlya átlagosan 2 és 3,5 kg közötti.

Mivel a paneleket egyedileg értékesítik, egyértelműen meg kell érteni, hogy mennyi anyag szükséges a munkához.

Minden számítás mindig kerekítve van, és kezdőknek jobb, ha több további panelt vásárolnak abban az esetben, ha az első kísérlet sikertelen.

A gyártók áttekintése

A fémlemezek gyártása manuális (közvetlenül a létesítményben) vagy szakember (nagyüzemekben) lehet. A külföldi beszállítók termékeit különböző cégek képviselik, amelyek közül számos márka kapta meg a legjobb véleményt: a márka fémlemezei Ruukki (az építési piacon több mint 50 éve), az amerikai iparvágány a cégtől Alcoaelsősorban alumíniumból, valamint a brit-holland márkából készülnek Corus csoport.

A hazai gyártók közül lehet kijelölni homlokzati paneleket Nagy vonal. A piacon széles körben képviseltetik a Lipetsk-szakasz-hajlító berendezések gyártását és az INSI-gazdaságot. Az ügyfelek pozitív értékelései, valamint az üzemek termékei is. "Severstal". A fő különbség az orosz gyártók között az, hogy ugyanazzal a minőséggel a hazai termékeknek alacsonyabb áruk vannak, mint a külföldi termékek. Ez a különbség a szállítási költségek hiánya.

Telepítési ajánlások

Annak érdekében, hogy bármilyen épület homlokzatát lehessen furnérozni, következetesen végre kell hajtani a következő munkafázisokat.

Előkészítő munka

Ez a szakasz magában foglalja az épület teljes külső felületének tisztítását a törmeléktől és a régi bevonatoktól, az összes idegen tárgy lebontását (redőnyök, csatornák, antennák). Ezenkívül meg kell szüntetni a falakon fellépő hibákat, eltávolítani az összes zsetont és szabálytalanságot a betonban, hogy a fát rothadjon.

jelölés

Perforátor segítségével speciális lyukakat fúrnak a jelölésekkel jelölt helyekre. A jelölés jobb, ha világos, kitörölhetetlen anyagot készít úgy, hogy az időjárási viszonyok változása esetén nem kell ezt újra elkezdeni.

lécezés

Ebben a szakaszban a fa lécek vagy fémprofilok felépítése. A szigetelést úgy választjuk meg, hogy ne legyen vastagabb, mint a láda, és jól illeszkedjen a kapott "méhsejtbe". A szigetelőanyagot a kész ládára alulról tetejére helyezzük, vagy közvetlenül a fal felületére ragasztjuk.

Fontos, hogy csak száraz szigetelést használjunk, mivel a szerelt panel alatt felhalmozódott nedvesség elpusztíthatja.

A szigetelő réteg fölött vízszigetelő fóliával van ellátva, amely megakadályozza a víz bejutását a már telepített panelekbe.

felszerelés

Leggyakrabban a folyamat frakcionált elemek rögzítésével kezdődik: a kezdő, sarok- és befejezőcsíkok. Ezután az ablak melletti falszakaszok és az ajtónyílások találhatók. A befejező rúd használata esetén az ilyen elemeket ellenkezőleg, az utolsó helyen állítják be.

A frakcionált telepítés után a fennmaradó lécek telepítéséhez a fal bal alsó részéből indulhat. Az elemek csavarokkal vagy speciális beépített zárakkal vannak egymáshoz rögzítve, és a meglévő rögzítőelemeket további csavarokkal is erősítheti. Miután befejezte az arcát, az összes eltávolított elemet visszahelyezik a helyre: lejtők, csatornák, redőnyök stb.

Általánosságban elmondható, hogy a homlokzat összes befejező munkája, amelyben fémlemezeket használnak, egy egyszerű algoritmus szerint történik - nem lehet félni a tartós anyag elrontását és deformálását.

Panelek - egy meglehetősen gazdaságos megoldás egy magán- vagy nyaralóház számára, és az eredmény sok évig kellemes lesz a szem számára.

A panelrendszer felszerelésének részletes ismertetését az alábbi videó tartalmazza.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba