Fém vázkeretház: a szerkezetek előnyei és hátrányai

Hosszú ideig a fémprofilok a házházakhoz képest elfogult magatartást tanúsítottak. Úgy vélték, hogy a profilok előregyártott szerkezete nem lehet meleg és tartós, nem alkalmasak az életre. Ma megváltozott a helyzet, az ilyen keretházak egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ország telkek tulajdonosai iránt.

Különleges jellemzők

A Metalframe létesítményeket, amelyeket eredetileg raktárak és kiskereskedelmi létesítmények építésére használtak, most magánlakásokban használnak. A fémprofilból készült keretház könnyű, de tartós horganyzott acélszerkezet. A profilok vastagságát külön-külön számítják ki az objektum minden egyes helyére, és a vizsgált terhelésektől függ. Az acélprofilok biztosítják a szerkezet megfelelő szilárdságát, a cink bevonat korrózióvédelemként működik, biztosítva a szerkezet tartósságát. A megbízhatóság növelése érdekében a profilokat speciális merevítő bordákkal egészítik ki.

A profilok keresztmetszete különböző latin betűk (C, S és Z) formájában lehet. Mindegyikük egy adott építkezésen használható. Például az alapot az önmetsző csavarokkal összekapcsolt C és U profilok segítségével helyezik el. A keret magasságát a használt fűtőtestek és panelek szélessége határozza meg. Átlagosan 60-100 cm, a profilok perforációi, amelyek megoldják a szellőzés problémáját, növelik az objektum szigetelő tulajdonságait.

Gyerektervező elvének megfelelően állítják össze, maga az építési folyamat nem jár speciális felszerelés használatával (talán az alap létrehozásához). Minimális építési készségekkel, egy kis számú asszisztenssel (2-3 fő) teheted meg magad, hogy építsenek egy házat. A keretház falainak jelentéktelen vastagsága miatt (átlagosan 25-30 cm) nagyobb szabványos technológiák (fa, tégla, tömbök) használata esetén nagyobb felhasználható területet lehet beszerezni.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a keret fémházai vonzónak és monotonnak tűnnek. Ez azonban nem igaz, mert az egyszerű felépítés és a különböző konfigurációk megadásának lehetősége miatt lehetőség van szokatlan alakú objektumok létrehozására. A szerkezeti jellemzők lehetővé teszik a külső falak legmodernebb függőanyagainak használatát, amelyek szükség esetén megváltoztathatók. Kívánság szerint egy fémkeret keretház homlokzata utánozza a kő- és fafelületeket, a téglafalakat.

A ház stílusosnak és modernnek tűnik, az elavulás nem áll fenn, mert bármikor cserélheti a homlokzati burkolatot.

A bélés az objektum építése után azonnal elvégezhető, mivel a fémprofil alapján kialakított keret nem zsugorodik. Az előny a munka nagy sebessége. Általában egy kis családi házat 2-4 hónap alatt lehet építeni. Ugyanakkor az idő nagy része az alapítvány előkészítésére és arra várakozásra kerül, hogy a betont betöltötték a szükséges erőt. A lakók között félreértés van a keretházak instabilitásáról. Ez a kialakítás azonban ellenállhat jelentős szélterhelésnek és még képes ellenállni a szeizmikus aktivitási időszaknak (ellenállása legfeljebb 9 a Richter-skálán).

Egy másik „mítosz” a keretházakról a villamos energiát vonzza.Ebből a szempontból a keretobjektumok teljesen biztonságosak - minden fémelem földelt. Ezenkívül a külső és belső acél részeket dielektrikával kezeljük. A hiányosságok között megtalálható az anyag magas hővezető képessége. Ezért lehetetlen a kiváló minőségű szigetelés és a nedvességgőz elleni fémvédelem nélkül.

Az ecowool vagy ásványgyapot szigetelés használata, valamint a meleg homlokzati panelek beépítése lehetővé teszi a keretház termikus hatékonyságának optimalizálását, megakadályozza a hideg hidak kialakulását. A fémalapú házak nem tartósak. Élettartamuk 30-50 év. Bár igaz, hogy az ilyen szerkezetek javítása meglehetősen egyszerű, nem igényel nagy beruházásokat.

A fémprofil maga is tűzálló. Az anyagot azonban belső és külső burkolattal, különböző szintetikus szigeteléssel, gőzszigetelőkkel, befejező anyagokkal borítják. Ez jelentősen csökkentheti a házház tűzbiztonságát. A házház építésének költsége jóval alacsonyabb, mint egy tégla, fa és akár blokk analóg ára.

Ez annak köszönhető, hogy a szükséges kisebb anyagmennyiség, a könnyű alapítvány használatának lehetősége, a speciális berendezések és a professzionális építők vonzása hiányzik. A keretház egyéni vagy szabványos projekt alapján készülhet. Természetesen az első lehetőség drágább lesz, de lehetővé teszi, hogy olyan exkluzív házat hozzon létre, amely megfelel a tulajdonosának minden követelményének.

Egy tipikus projekt kanadai technológiával készül, vékonyfalú fémprofil vázzal és hőszigetelő SIP panelekkel.

A design kiválasztása

A fém vázházak több fajtával is rendelkezhetnek.

Hengerlés alapján

Egy ilyen ház jellemzi a fémoszlopok jelenlétét, amelyeken az egész szerkezet nyugszik. Az építési technológia hasonló a monolit-keretszerkezethez. A profiltechnológiában használt fémoszlopok azonban könnyebbek és olcsóbbak, mint a vasbeton alapok. A legtöbb felhőkarcoló és bevásárlóközpont épült így. A magánházépítésben egy ilyen technológia szükségtelenül időigényes és költséges lehet.

Rendszerint igénybe veszik azt, ha szükség van egy „vas” dizájnház létrehozására szokatlan méretű. Ezzel a technológiával lehetőség van egy kupola vagy többszintes létesítmény építésére. Egy ilyen ház körül gyakran díszes építészeti elemek találhatók, szabálytalan alakúak. A legtöbb esetben ezek a keret álcázott csőelemei. A hengerelt fém profilú hegesztett kereten lévő házat az azonos méretű keret analógok legnagyobb súlya jellemzi, de a leghosszabb élettartammal rendelkezik, ami 50-60 éves.

Könnyű profilból

Az ilyen házkeret alapja vékonyfalú fémszerkezetek, amelyek vizuálisan hasonlóak a gipszkarton profiljaihoz. Természetesen a keretelemeknek sokkal nagyobb biztonsági rése van. Az ilyen épületek előnyeiből kiderül, hogy kisebb súlyuk van, ami megtakarítja az alapítvány előkészítését és optimalizálja az építési költségvetést. Bár a szerkezet csökkent súlya a ház életének csökkenéséhez vezet.

Moduláris és mobil

Az ideiglenes vagy szezonális tárgyak (nyári koronák, konyhák) építésére kifejlesztett technológia. Alkalmas egy melegházban élő vidéki ház építésére. Az épület modulokból épül fel, amelyek váza kombinálva van és fémből és fából készült. A mobil épületek merev fémkeret beépítését foglalják magukba. Egy ideiglenes létesítmény és egy kétszintes vidéki ház építése során projekttervet kell létrehozni.

A rajznak tükröznie kell az épület minden tervezési jellemzőjét, a profilok teherbírásának kiszámítása kötelező

építés

A házház építése az építkezés talajjellemzőinek tanulmányozásával és a jövőbeli struktúra 3D-s projektjének létrehozásával kezdődik. A háromdimenziós kép lehetővé teszi a fő szerkezeti elemek szükséges teherbíró képességének kiszámítását, a térbeli geometriával összhangban. Ezután a megrendelést a gyárba küldik, ahol a szükséges műszaki jellemzőkkel, formákkal és méretekkel rendelkező profilok készülnek egy adott projekthez. A keretház alkatrészei összeállíthatók a gyárban, vagy maguk is elvégezhetők az építkezésen.

Az első lehetőség némileg drágább lesz, de a ház összeszereléséhez nem lesz több, mint 4-6 nap. Amikor az önegyesítés egy kicsit megment, de a szerelés időtartama 7-10 napig terjed. A projekt előkészítése és összehangolása után megkezdheti az alapítvány megszervezését. Bármilyen típusú megoldás, optimálisnak tekinthető a szalagalapozás lehetősége vagy a talaj alatti süllyesztett lemez használata. Miután az alapítvány biztonságot szerzett, folytassa a ház fémkeretének összeállításához. A következő szakasz a tetőfedés, az ablakok és ajtók beszerelése, valamint a kommunikáció lefektetése.

A tetőfedést a tervezési szakaszban is meg kell határozni. Lehet, hogy lapos, egyetlen, gable (a legnépszerűbb opciók), vagy komplex konfiguráció jellemzi. A tető megszervezésekor először készítse elő a rácsos rendszert, majd folytassa a ládák létrehozásához. Ezután hajtson végre gőz- és vízszigetelő rétegeket, tetőfedéseket (pala, Ondulin, fém).

A szigetelés előtt a ház külső kontúrjának teljes felületére a szélálló fóliát kell elhelyezni. Hőszigetelő anyagot helyeznek rá, majd megkezdődik az elrendezett réteg fordulata. Általában minden fali rést hab vagy gázbeton tölt. Talán porlasztva poliuretán habot. Szendvicspanelek használatakor, amelyeknek először melegítő van a kompozícióban, nem kell aggódnia a külső falak további hőszigetelése miatt.

Általában a fémprofilból készült keretházak belülről felmelegednek. Ebből a célból a falak hőszigetelő réteggel vannak ellátva, melyet gőzvédő membrán fed le. Ezután gipszkarton lapokat rögzítünk a ládára, ráhelyezzük a gipsz és az arcát. Külső burkolatként széles körben használják a hőszigetelőt nem igénylő hőblokkok, amelyek festék vagy vakolat felhordására készek.

A házat iparvágánygal, tapétával, szilikát téglával fedheti le.

tippek

A házház bármilyen típusú alapozáshoz alkalmas. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kiválaszthatja azt a talaj előzetes tanulmányozása nélkül. Az alapítvány típusának kiválasztásával mindig a talaj jellemzőire és jellemzőire kell összpontosítania. Kutatását az év különböző időszakaiban kell elvégezni. Az ilyen típusú tárgyaknál a leggyakoribb egy keskeny szalagalap, amely szilárd keret. Még a mobil talajra telepítve is, a fémkeret terhelése egyenletes lesz az alap teljes felületén.

A pilléralapítvány összekapcsolt gerendák jelenlétét jelenti. Alacsonyabb teherbírású, agyagos talajokhoz alkalmas. Ha a konstrukciót robusztus terepen tervezték, ajánlott egy halom alapítvány. Az utolsó 2 opcióhoz speciális felszerelésekre van szükség a pillérek vezetéséhez vagy a cölöpök csavarozásához. A leggazdaságosabb és kevésbé munkaigényes egy sekély alapítvány kialakítása födém formájában. Az ilyen alapok optimálisak a mobil talajok számára.

Ha beépített konyhákat és bútorokat terveznek használni a házban, annak elhelyezkedését a tervezési szakaszban kell meghatározni annak érdekében, hogy a telepítés helyén a fémkeret nagyobb szilárdságot nyújtson. Azok a vélemények, akik önállóan építettek egy keretházat, arra engednek következtetni, hogy maga a gyülekezet nem okoz sok nehézséget.

Fontos, hogy kövessük a projektet, az építés minden eleme számozott, ami megkönnyíti és felgyorsítja a telepítést. A gőzfedél lerakásakor 10 cm-es átfedéssel, az ízületek és a sérült ízületek átfedésével kell megtenni.

Ezután olvassa el a kész fém vázház áttekintését.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba