Klinker panelek a homlokzathoz: műszaki jellemzők és telepítési részletek

A klinker panelek népszerű dekoratív homlokzati felület. Az anyagot a német szakemberek több mint 40 éve fejlesztették ki és gyártották, és azóta méltó helyet foglal el az építési és befejező anyagok piacán.

Műszaki adatok

A klinkergyártás technológiája már régóta ismert, és a palatagyag extrudív kezeléséből áll, amely után a termékek nagy teljesítményt kapnak, és a szilárdság és a fagyállóság szempontjából meghaladják az agyagot és a betonanyagokat. Az ilyen látványt gyakran láthatjuk a lakóépületek és az építészeti műemlékek homlokzatán.

A klinker panel egy többrétegű modul, amely poliuretán hablemezből áll 2–8 cm vastag, amelyen a kerámia dekoratív réteg rögzítve van. Így a klinker panel egy egyedülálló befejező anyag, amely harmonikusan ötvözi az erős szigetelő hatású dekoratív tulajdonságokat. A csempe gyártási technikái, amelyek a kerámia készítmények különleges formáiban, a későbbi poliuretán habszerkezettel való feltöltésekor állnak elő, teljesen kizárják az alkalmazott panel rétegződését.

A lemez mérete attól függ, hogy milyen kialakítás és cél, és átlagosan 1090х359 mm. A költség is változik a méret, a rétegek száma és a gyártó függvényében. A legdrágábbak a német modellek. Áruk eléri a 12 ezer rubelt négyzetméterenként. Az olasz cégek 7 ezer rubelt kínálnak termékeket, és a lengyel gyártók több költségvetésgyűjteményt termelnek, ami átlagosan 5 ezer rubel költséget jelent. A legtöbb költségkeret hazai terméknek tekinthető. Tehát egy négyzetméteres panel, amely extrudált polisztirolhabon alapul, csak másfél ezer rubelben vásárolható meg, a poliuretán modellek két és fél ezer rubelbe kerülnek, és a szigetelés nélküli paneleket 1900 rubelért értékesítik.

Előnyök és hátrányok

A magas fogyasztói kereslet és számos pozitív értékelés miatt ennek az anyagnak számos vitathatatlan előnye van.

 • A panelek kialakítása lehetővé teszi a homlokzat zökkenőmentes megjelenését. Ez kedvezően befolyásolja a hőmegtakarítás növekedését, és jelentősen megtakaríthatja a ház fűtését. A 8 cm vastagságú szigetelőrétegű klinkerlemez hővezető képessége megegyezik a 70 cm széles téglafalak hővezető képességével, vagy 40 cm vastag, gőzbeton falával.
 • A monolit panelek vonzó megjelenésűek és kiküszöbölik a homlokzatok vakolásának szükségességét. Az anyag széles színvonalú, széles színválasztékkal és textúrákkal készül, ami nagyban megkönnyíti a kiválasztást, és bőséges lehetőségeket kínál a merész tervezési megoldások megvalósításához. A klinker réteg tégla vagy kő formájú, sima és durva textúra is lehet. A domborzat felülete a leginkább lenyűgöző: tovább fokozza a klinker panel vizuális hasonlóságát a természetes anyaggal.
 • Egyszerű telepítés és könnyű karbantartás. Az univerzális „thorn-groove” rögzítő rendszernek köszönhetően a homlokzat burkolata nem igényel drága eszközöket és szakemberek bevonását.
 • A panelek rendkívül ellenállóak az ultraibolya sugárzással szemben, ezért sokáig nem veszítik el eredeti megjelenésüket, és nem igényelnek helyreállítási és javítási intézkedéseket.
 • Az anyagok nem érdekesek a rovarok és rágcsálók számára, és nem érzékenyek a penész és a penész megjelenésére.
 • A kétrétegű speciális rések paneljeinek hátoldalán jelenléte biztosítja a homlokzat szükséges szellőztetését, ezáltal nincs szükség további szellőztető berendezések beszerelésére.
 • A panelek közötti szoros csatlakozás garantálja a hideg hidak hiányát, amelyek jelenléte kondenzvíz felhalmozódásához és a homlokzat túl nedvesítéséhez vezethet.
 • Az anyag magas hangszigetelési tulajdonságai megbízhatóan védik az otthont az idegen zajtól.
 • Az agresszív külső környezeti hatásokkal szembeni megnövekedett ellenállás lehetővé teszi, hogy a panelek bármilyen éghajlati zónában működhessenek. Az anyag tolerálja a hőmérséklet csökkenését, nem fél a túlzott páratartalomtól, és több mint 50 évig tarthat.
 • A panelek könnyűek, így a klinker burkolatnak nincs jelentős hatása az alapokra és a teherhordó falakra.
 • Lehetőség minden évszakra telepíteni. Az egyetlen korlátozás az egyenletes simítás alkalmazása. Telepítését csak pozitív hőmérsékleten végezhetjük.
 • A külső és belső sarkok, ablakok és nyílások kialakításához szükséges további elemek jelentősen megkönnyítik a telepítést, és az épületnek végleges megjelenést adnak.

Az anyag hátrányai magukban foglalják a magas költséget, ami különösen észrevehető, ha két emeleten vagy annál magasabbra néz. A mínusz a klinker réteg törékenysége. A kerámia bevonat nem ellenáll a mechanikai ütésnek és az erős ütéseknek, alacsony törési szilárdsággal rendelkezik, és különösen óvatos tárolást, telepítést és szállítást igényel. A panelek gőzáteresztő képessége is gyenge, ami a kondenzvíz kialakulása miatt a homlokzat túlzott nedvesedéséhez vezethet, ha a szerelési szabályokat nem tartják be.

faj

A klinker panelek két- és háromrétegű változatban kaphatók. A háromrétegű modellek egy kerámiarétegből, kitágított polisztirolból és egy további hőszigetelő alapból állnak, amellyel a homlokzatra vannak felszerelve. A további réteg lehet rostcement, üveg-mágnesesség vagy orientált szállemez. A szálcementet a környezeti biztonság, a jó szilárdság és a tartósság jellemzi. Az üveg-mágnesesség alapja rugalmasan vonzódik, és lehetővé teszi az íves falak megfordulását, és a fa alaplapján lévő lemez nagy zaj- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű súlya és alacsony árai.

Mindegyik lemezen a rétegek számától függetlenül speciális lyukak és rögzítőhornyok vannak. A polisztirol habtechnológián alapuló háromrétegű modellek gyártása során zárt perforációt biztosítunk, amely a késztermékeket minimális gőzcserével biztosítja. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a rendelkezésre álló gőzáteresztő mutatók nem elegendőek a megfelelő szellőzéshez, ezért a klinker paneleket nem ajánljuk a faházak homlokzatán.

A kétrétegű modellek klinker dekoratív rétegből és alapból, OSB vagy DSP-ből állnak, és olyan szigetelő homlokzatok burkolására szolgálnak, amelyek nem igényelnek szigetelést, vagy olyan épületekre, ahol a szigetelés már telepítve van. Fő előnyük a háromrétegű lemezek tekintetében jó gőzáteresztő képesség, ami a szigetelő réteg hiánya miatt van. Ennek a minőségnek köszönhetően a homlokzat falai lélegezni képesek, és a felesleges nedvesség szabadon kiengedhető. A könnyű panelek élettartama 25 év.A panel elhelyezkedése szerint vékonyabb falra, vastag pinceszerkezetre oszlik. Az utóbbi kerámia réteg magassága 1,7 cm.

A telepítés finomságai

Az épület falainak klinker panelekkel történő burkolását a falfelület előkészítésével kell kezdeni. Ehhez el kell távolítani az összes kiálló elemet klímaberendezések és redőnyök formájában, távolítsuk el az előző felületet és kezeljük a felületet egy fertőtlenítő és egy alapozóval. Ezután folytassa a csiszolás beszereléséhez, ami szükséges egy szellőztetett függönyfal és nagy fal-szabálytalanságok telepítésekor. A keret fából készült rudakból vagy alumínium profilokból készülhet. A fából készült deszkákat előzetesen kezelni kell a rothadást megakadályozó speciális vegyületekkel.

A vezetők rögzítése csavarokkal történik, a konzolok használata nem ajánlott. Kezdetben az alsó vízszintes sínre van felszerelve, amelyet 20 és 40 cm távolságban kell elhelyezni a talajtól és ellenőrizni kell annak helyét egy épületszint segítségével. Mindegyik panelt három függőleges oszlopon kell elhelyezni, így a lécek közötti távolság kiszámításakor figyelembe kell venni a méreteket. A rudak és a fal közötti rés szerelési hab segítségével megszűnik. Miután befejezte a léc telepítését, a homlokzati panelek felé fordulhat.

A háromrétegű panelek telepítését az alsó sarokról kell kezdeni, balról jobbra haladva. Ehhez a talaj első sínénél telepítenie kell a panelt és rögzíteni kell a csapokkal. További telepítést végeznek önmetsző csavarokkal, és kerekek. A következő sorok telepítését csak akkor lehet folytatni, ha az előző telepítése már befejeződött. Minden egyes sorban töltse ki a szerelési habot. Ez növeli a szerkezet merevségét és szorosabb kapcsolatot biztosít a sorok között. A lejtők befejezése szinkronban történik a főfelülettel. A telepítés befejezése után az interpanel varratokat fagyvédő gittzel kell bevonni.

A falra vagy a keretre ragasztószerkezet segítségével ragasztószerkezettel vagy ragasztóhabból készült könnyebb, kétrétegű, szigetelés nélküli modellek rögzíthetők. Ez a telepítési mód korlátozza a levegő hőmérsékletét, amelyet az alkalmazott ragasztó gyártója szabályoz. Általában ez a mutató -10 fok.

A klinker homlokzati panelek sokoldalúak az épületek befejezéséhez. A kiváló dekoratív tulajdonságok és a magas hőmegtakarítási jellemzők ötvözésével stílusosan és hatékonyan díszítik a homlokzatot, és a házat meleg és hangulatosvá teszik.

A klinker lapok és panelek részletes áttekintése - az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba