Alkid zománc: tulajdonságok és alkalmazások

 Alkid zománc: tulajdonságok és alkalmazások

Az alkid zománc az egyik legnépszerűbb festéktípus, amely sokoldalúsággal és tartóssággal büszkélkedhet. Ennek az anyagnak az egyedülálló tulajdonságai miatt még külső díszítésre is használható.

Jellemzők

Az alkid-zománc viszonylag nemrégiben jelent meg, és rövid időn belül népszerűvé vált, más típusú festék- és lakkbevonatok kiszorításával. Ez a termék multifunkcionális, ezért nemcsak belső munkákhoz (padló és falfestés), hanem külső javításokhoz is aktívan használják.

Az akril és az alkid zománc meghatározó különbsége a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás, valamint a kopásállóság tökéletes ellenállása. Az alkid-zománcgal díszített felület még sok éven át továbbra is vonzó megjelenését biztosítja.

Így az ilyen típusú zománc fő jellemzői között megtalálható a lenyűgöző rugalmassága és tartóssága. Az anyagnak minimális ideig kell száradniaköszönhetően annak, hogy melyik szobában használható.

Az ilyen típusú festékbevonat másik előnye, hogy idővel nem sárgul, és nem veszíti el eredeti színét.

jellemzői

Az alkid-zománc egyedülálló tulajdonságai lehetővé teszik a kültéri munka során történő alkalmazást, mivel az anyag nem fél az eső és a hó hatásaitól, a hőmérséklet-változásoktól és a napsugaraktól. A termék olyan élvonalbeli alkatrészekből áll, amelyek megbízhatóan védik az anyagot a korróziós folyamattól.

Ennek köszönhetően aktívan használják a fém, valamint a fa tárgyak befejezésére.

A legnépszerűbb lehetőségek közé tartoznak a következő fajták:

 • Gyors szárítás. A legtöbb esetben szicatívokat és különböző oldószereket tartalmaz. Ennek köszönhetően a szárítási folyamat minimális időt vesz igénybe, ami az alkid-zománcot a belsőépítészet ideális megoldásává teszi.
 • Melaminoalkidnaya. Ennek az anyagnak az a sajátossága, hogy ez a fajta lenyűgöző tapadással büszkélkedhet, így a melamin-alkid fajokat fémfestéshez használják.
 • Alkid-uretán. Pigmentek és speciális adalékanyagok keveréke, amelyek speciális szárítóberendezéseket is tartalmaznak.
Gyors szárítás
Melaminoalkidnaya
Alkid-uretán

Az alkid-zománcot alkid lakk és speciális oldószerek keverésével kapjuk. Azonban a festékhez más komponenseket is lehet hozzáadni: bizonyos színt adni, korrózióállóságot és más adalékanyagokat.

Ha szükséges, hogy biztosítsuk az anyag ellenállását a különböző gombás elváltozásoknak és megakadályozzuk a penész kialakulását, akkor a termékhez antiszeptikumokat adunk.

Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb más festékhez és lakkhoz hasonlóan a hosszú távú használaton kívüli zománc elveszíti tulajdonságait és megváltoztathatja a konzisztenciát, amelyet csak egy speciális oldószer hozzáadásával lehet visszaadni.

Az ilyen zománcban az alkid lakk a fő összetevő anyag, amelyet kétféle lehet:

 • pentaphthalic - Ez egy speciális gyantakészítmény, amelyhez glicerint és természetes olajat adunk.Ennek a komponensnek a fő előnye, hogy a víz ellenáll.
 • Gliphtal. A készítmény magas száradási sebességgel rendelkezik, ami 24 és 6 óra között változik.
pentaphthalic
Gliphtal

típusok

A modern piacon hatalmas mennyiségű alkid zománc van, amely aktív összetevőikben, jellemzőikben, felhasználási jellemzőikben és más pontokban különbözik. A zománc minden egyes márkájához saját betűkód tartozik, amely mindenekelőtt azt jelzi, hogy mely összetevőket tartalmazzák az anyagban, valamint hogy mit lehet használni.

A legnépszerűbb fajok közé tartoznak a következő fajták:

 • A kültéri használatra alkalmas zománc. Az anyag összetétele egyedi összetevőket tartalmaz, amelyek megbízható védelmet nyújtanak a külső tényezők ellen.
 • Beltéri használatra. Ez a fajta szárazság sokkal gyorsabb: általában ez a folyamat körülbelül egy napig tart.
 • Zománc ideiglenes használatra, más néven védelem.
Kültéri használatra
Belső munkához
megőrzése
 • Zománc, amely nedvesség- és vízállósággal büszkélkedhet.
 • Speciális alkatrészek jelenlétével. Például a rovarriasztó bevonat gyakori.
 • Ellenáll az elektromos vezetőképességnek.
vízálló
Antikoroziynaya
 • Hőálló. Aktívan ipari helyiségek díszítésére használják. A túl magas vagy alacsony hőmérséklet ellenállhat.
 • Az utóbbi években a piacon nagyon népszerű az aeroszol zománc, amely egy üvegben átlátszatlan üveges készítmény.

Hasonló keveréket alkalmazunk permetezéssel, ami lehetővé teszi, hogy a kompozíciót a felületen a leginkább hozzáférhetetlen helyen használják fel, amelyek nem érhetők el hengerrel vagy kefével.

Hőálló
aeroszol

Az alkid-zománc osztályozásától függően az alábbi típusok különböztethetők meg:

 • GF-230. Ennek az anyagnak a alapja a glifál komponensek, így belsőépítészeti célra használják. Emellett a GF-230 nem használható az utcán. Az előnyök közé tartozik a színek nagy választéka és az alkalmazás egyszerűsége.
 • PF-115. Ennek a zománcnak az egyedülálló tulajdonságai lehetővé teszik, hogy épületek és homlokzatok külső díszítésére használják, fa- és fémfelületek festésére.

A PF-115-t két rétegben kell alkalmazni, és a szárítási folyamat körülbelül 30 órát vesz igénybe.

 • PF-223. A legtöbb esetben a festék akkumulátor radiátorok befejezéséhez használatos. Összesen 18 szín van. Az ilyen készítményt oldószerrel hígítjuk. A szárítás során elég sajátos szagot adhat ki.
 • deres. Ők híresek a víz és a tisztítószerek hatásával szembeni nagyobb ellenállásukért. Az anyag rendkívül magas hőmérsékleten sem veszíti el tulajdonságait.

Az anyag takaróképessége biztosítja a gazdaságos fogyasztást.

fogyasztás

A festett felület négyzetméterenként bizonyos alkid-zománcfogyasztási ráta van.

Az 1 m2-es számítás során a következő tényezőket kell figyelembe venni:

 • az anyag viszkozitása - minél vastagabb az anyag, annál folyékonyabb lehet hígítani;
 • felületi minőség és a rétegek száma;
 • milyen munkákat végeznek: belső vagy külső.

Az alkid zománcfogyasztás átlagosan 1 m2-enként átlagosan 110-130 g, ugyanakkor néhány fontos pontot meg kell vizsgálni. Például, ha fémfelületet fest, a felhasznált anyag mennyisége jelentősen megnőhet. A zománc beltérben való használata nagyobb lesz, mint a fém külső festésére.

A rossz időjárási körülmények között a felület külső festése szintén jelentősen növelheti a festékfogyasztást. Ehhez a zománc nagyobb hatékonysága érdekében fehér szeszes oldattal, oldószerrel és más oldószerekkel hígítható.

Minden egyes további réteg alkalmazása előtt az előzőt 24 órán keresztül kell teljesen megszárítani.

gyártók

A modern piacon rengeteg gyártó van, akik kiváló minőségű és megbízható alkid zománcokat gyártanak. A termékek széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálhassa a legjobb megoldást az építéshez vagy a befejezéshez. Az alábbiakban a termékek legnépszerűbb gyártói találhatók.

Tikkurila miranol - az egyik piacvezető. A cég kínálatában fémfelületek és faipari termékek zománcai, sokoldalú opciók állnak rendelkezésre, amelyek könnyen kezelhetők és kiváló eloszlás a felületen. A cég egyike azon keveseknek, akik ütésálló alkid zománcokat kínálnak, amelyek jó megoldást jelentenek a festésre, például szerszámokra vagy kerékpárra. A Tikkurila Miranol fő előnye, hogy hatalmas szín- és színválasztékot kínál.

"Express". A cég módosított zománcok gyártására specializálódott, amelyek acél elemek festésére készültek. A legtöbb termék különleges adalékanyagokat tartalmaz, amelyek megbízható védelmet nyújtanak a korrózió ellen, ami az Expressz zománcok kiváló megoldást jelentenek a fémfelületek festésére.

"Lakra." A cég kiváló minőségű alkid-zománcokat kínál alkid lakk alapján. Az előnyök közé tartoznak az egyedülálló dekoratív tulajdonságok, a felülethez való kiváló tapadás és az alkalmazás egyszerűsége. Ezenkívül az anyagok híresek a víz és a csapadék hatásával szembeni ellenállóképességük miatt.

Alkalmazás funkciók

Sokoldalúsága miatt az alkid zománcok szinte bármilyen felületre alkalmazhatók. A belsőépítészethez ezt az anyagot aktívan használják radiátorok festésére. Szükséges azonban annak biztosítása, hogy a termék képes legyen ellenállni a magas hőmérsékletnek, hogy a fűtési szezonban a bevonat ne kezdjen repedni.

Ez a fajta festékbevonat is használható. fa termékek festésére. Ne feledje, hogy a zománc legalább 30 órán keresztül szárad egy ilyen bevonaton.. Az anyagnak nagyon magas viszkozitása van, ezért a legjobb, ha oldószerrel hígítjuk.

Így az alkid zománc kitűnő befejező anyag, amely híres tartósságáról, megbízhatóságáról és elfogadható áráról.

A következő videóból megtudhatja, hogy milyen előnyökkel jár az alkid zománc más típusú festékekre.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba