Sablonok festésre: fajták és felhasználások

Sablonok festésre: fajták és felhasználások

Ősi idők óta a ház díszítése rajzként volt, amely gyakran a falakon található. A falfestés élénkíti a belső teret, komfortot teremt a házban, hangsúlyozza az egyéniséget, függetlenül attól, hogy a minta egyszerű vagy összetett. Ma a sajátosságaival rendelkező sablonok széles skáláját használják a minta alkalmazásához.

Jellemzők

A stencil lényegében egy sablon, amelyen egy mintát vágunk, amelyet átvisszük az elkészített felületre festésre.

A sablonnak a felületre való alkalmazásával nem csak a falat, hanem bármilyen más síkot is díszítheti.

A tükörön szép minta állítható be, bútorozva, a padlófelület díszítésére, az ajtó felszínének díszítésére.

A sablon használatával vizuálisan beállíthatja bármelyik helyiség helyét, elfedheti a hibákat, vagy hangsúlyozhatja az előnyöket. Sablonokkal együttműködve elképesztő designváltozásokat érhet el speciális képességek nélkül, mivel a festék felületre való alkalmazása nemcsak egyszerű, hanem nagyon izgalmas. A festék mintái - nagyszerű alkalom arra, hogy bármelyik tervezőnek érezzük magunkat.

Leggyakrabban a sablonokat a falak festésére használják. Maga a minta mindig a színektől eltér a fő felületétől. Általános kép esetén egy vagy több stencil használható.

Anyagtípusok

Ma sokféle anyagot használnak a stencilek gyártásához.

Az eldobható és újrafelhasználható típusok erősségétől függően oszlanak meg:

 • Az eldobható sablonok olyan anyagokból készülnek, amelyek olyan szerkezettel rendelkeznek, amely képes ellenállni az egyetlen festék expozíciónak. Miután a mintát áthelyezték a felületre, eldobják őket.
 • Az újrafelhasználható sablonok olyan anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak a vegyi összetevők ismételt expozíciójának, és ellenállnak az alkalmazott szerszámok karcolódásainak is.

PVC vagy polivinil-klorid a sablonokhoz különböző sűrűségű és színű. A vinilfilm sablonok eldobható stencilek. Sima felületük van, ahol a hátoldalon ragasztó hátlap van, amely lehetővé teszi a sablon szilárd rögzítését a rajzolás helyén.

De a gyakorlat megszerzéséhez először kell gyakorolnod, anélkül, hogy megnehezítenéd, nehéz lesz a mintát lefordítani. Igen, és a folyamat során meg kell tisztítania a sablon felületét a festékről, hogy ne tegye ki a szomszédos felületet.

A térfogatminták rajzolásához használjon PVC-t, amelynek vastagsága több milliméter. Anyagként a festék helyett a vakolatot arra használják, hogy feltöltsék a sablon minden lyukat, amelyet csak a teljes szárítás után távolítanak el.

Az eldobható sablonok kartonból, pergamenpapírból, fóliaból, maszkolószalagból készülhetnek. Mindezek az anyagok nem elég sűrűek és ellenállnak a nedvességnek és a festékben vagy a vakolatban lévő egyéb összetevőknek.

Az újrafelhasználható sablonok műanyagból és akrilból készülnek. Tartósak és stabilak, nem félnek semmilyen nedvességtől vagy más alkotórészektől, amelyek a színezékeket alkotják.

A rajzok típusai

A felület díszítésére a rajzok nagyon különböző stílusai és irányai használhatók, amelyek alkalmazása különböző módszereket alkalmaz.

A legegyszerűbb változat csak egy színt használó rajzokat tartalmaz. A kivágott mintával ellátott sablont a felületre alkalmazzuk, és a kiválasztott hanggal festjük. Néha megengedett a gradiens használata, ha az ábra sima átmenetet ad egy világosabb hangtól sötétebbé. Egyszerű opciók esetén elfogadhatatlan más színek használata.

A komplex változat olyan mintákat tartalmaz, ahol több színt használnak. A kép többszínű rajzolása több sablon segítségével történik, előzetesen alkalmazott címkékkel. Ahhoz, hogy a kép jól nézzen ki, és töredékei egybeesnek, az összes megjelölt helyet helyesen kell kombinálnia.

Ezért ez a módszer csak azok számára ajánlható, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek stencilekkel.

Néha a felületre átvitt rajzot nem kell festeni. Az ilyen sablonok nem rendelkeznek a vágott részek alakjával, csak vázlataik vannak. Ezeket az úgynevezett védőellenes vagy fordított mintáknak is nevezik. Amikor egy sablont felvisszük a felületre, a körülötte lévő tér kitöltődik. Miután eltávolítottuk a sablont, az alapszínének kontúrja a felületen marad.

A teljes szárítás után festékkel vagy lakkozással bevont háromdimenziós rajzok teszik lehetővé a 3D hatás elérését. Az ilyen minták elvégzése nagy készségeket és pontos végrehajtást igényel.

A képek különböző témákra vonatkozhatnak. Vegyük fel őket, a saját ízlésük és a szoba célja alapján.

Számos terület van felosztva mintákra és rajzokra:

 • A geometriai irányba körök, négyzetek, háromszögek, valamint ecsetvonásokkal ellátott képek tartoznak.
 • A "Damaszkusz" iránya híres olyan rajzokról, amelyek különböző hamis termékeket vagy mintákat ábrázolnak, amelyek éles hegyekből állnak.
 • Az állati és állati témák a legszélesebb körűek. A képek fák, bokrok, virágok, különféle állatok. Emellett a növényi világ néhány töredéke használható a virágmintákban: virágbimbó, fa levél, ág.
 • A gyerekek irányába a sablonok rajzfilmfigurák, anime karakterek, valamint a természet mesés képei.
 • A belső tér különböző elemeinek képével jellemezhető járdaszegélyek esetében: sarkok, oszlopok, valamint minták, amelyek lehetővé teszik, hogy a keretet betétekkel díszítse.
 • Mozaik irány van, ahol a kép mozaikszerűen jelenik meg.
 • Az üdülési irányú minták számos különleges eseményt ábrázolnak. Lehet esküvői nap, újév, március 8 és február 23, valamint más ünnepi események.

Hogyan válasszuk ki?

Általában a stencil kiválasztása attól függ, hogy milyen típusú helyiséget terveznek díszíteni, és a díszítendő felület helyét. De van egy általános szabályrendszer, amelyet követnie kell egy bizonyos mintával rendelkező minta kiválasztásával.

A kép kiválasztásakor nemcsak a szoba általános stílusát kell figyelembe venni, hanem az ott található bútorokat, valamint a stílust kiegészítő kiegészítőket.

Annak érdekében, hogy ne kerüljön túlterhelés a kiválasztott felületre, jobb, ha kis sávszámú sablonokat választ. A jó ízlés kulcsa a tömörség.

A rajzsablon kiválasztásakor világosan meg kell tudnia, hogy milyen felületre van szüksége. A festés falai szinte mindenféle mintára illeszkednek. A háttérképek számára alkalmas újrafelhasználható sablonok, amelyek rajzolását csak festékkel lehet lefordítani. A gittből álló térfogati típusok nem fognak tapadni egy ilyen felülethez, csak festésre szánt felületekre szolgálnak.

A padlóra, valamint a tapétával ellátott falakra jobb, ha megáll a festéshez használt stencileken.Ebben az esetben azonban nem csak az újrafelhasználható opciókat használhatja, hanem az egyszer használatos sablonokat is.

A szobatípus fontos a sablon kiválasztásához. A konyhában a leggyakrabban a növényvilághoz kapcsolódó tárgyakat választják ki.

Gyümölcsök, zöldségek, virágok, valamint mindenféle tájkép jól illeszkedik a szoba belsejébe.

A gyermekszobában egy nagyszerű megoldás lehet egy gyermek témájú vagy állatképpel rendelkező rajz. Ezek tökéletesek falak, mennyezetek és padlók díszítésére. A fürdőszoba jobban elrendezheti a tengeri témát.

A nappali és a hálószobák számára a képet a szoba belseje szerint választják ki, a zónázási módszerrel vagy a teljes felület díszítésével.

A nappali kialakítása - felelősségteljes ügy, így a kép tökéletesen illeszkedik.

A bejárati csarnok általában egy vagy több tükröt tartalmaz, ezért lehetőség van arra, hogy egy sablont használjon nem csak a falakon, hanem a tükör felületén is, valamint a bútorok felületét is. A lényeg az, hogy helyesen verjük meg az elképzelt kompozíciót, és ne keverjük össze a különböző stilisztika mintáit egy térben.

A pompás és fényűző art deco stílus különleges megközelítést igényel, ezért a legmegfelelőbb a geometrikus minták és a kis méretű minták esetében. A monumentális képekkel ellátott stencilek is használhatók, de gyakran nem használják őket.

Az ókori görögök képei az antik stílusban a legjobban illeszkednek, ezáltal tökéletesítve és rejtélyessé téve a szobát. Az oszlopokat, szobrokat és vázákat általában a bejárati ajtók közelében található falakon ábrázolják. Egy adott terület kijelölése a szobában az ókori istenek vagy a mitológia hősei által készített képek segítségével.

A modern stílus diktálja saját szabályait. Ebben az esetben a geometriai alakzatokat ábrázoló sablonok megfelelőek lesznek.

A falakra, mennyezetre vagy padlóra vonatkozó rajzsablon kiválasztásakor el kell döntenie, hogy melyik a jobb: vásároljon vagy készítsen magának.

Az ipari módon gyártott sablon világos vonalakkal rendelkezik, mint amilyen a professzionális felszereléseken. Annak érdekében, hogy magának a stencilnek legyen szüksége, sok erőfeszítést kell tennie, továbbá fennáll annak a lehetősége, hogy az ilyen sablonok kontúrjai egyenetlen élekkel rendelkeznek. A saját készítésű sablon azonban kevesebb lesz, mint a kész változat. A végső választás mindig a szoba tulajdonosa.

Ha a választás egy ipari módszerrel készített sablonra esett, akkor bizonyos árnyalatokra kell figyelni:

 • Először is - ez a sablon ára. Sok tényezőtől függ. Minél összetettebb a minta, annál nagyobb a sablon költsége. A híres márkák nagy és összetett rajzai több mint 500 rubelt költenek.
 • Vásárláskor gondosan meg kell nézni a stencileket, hogy ne keverje össze őket a falakra tervezett matricákkal. Ezek az elemek, amelyekkel a falakat díszítik, sok hasonlósággal rendelkeznek.
 • A kiválasztott sablont alaposan meg kell vizsgálni: rendszerint egy ismétlődő használatra tervezett, kiváló minőségű mintában a csomópontok szilárdan csatlakoznak az alaphoz, és a sablon nem törik meg.

Szükséges eszközök

Korábban számos eszközt használtak a minta sablonon keresztüli lefordításához. A festéket vászonzsákok, burgonya-darabok, tengeri szivacsok és kis pálcák alkalmazásával alkalmazták, melynek végén a gyapjú vagy gyapjú darabokat tekerték. Ma azonban a festék felhordásához használt eszközök másképp néznek ki, és sokkal kényelmesebb őket használni. Mindenféle kefe, szivacs, görgő és még permetező is széles választékban kerül bemutatásra.

A festék alkalmazása a leggyakrabban használt ecset. A stencilkefe lekerekített és sűrű szerkezetű. A sörtéjű haj egy hosszúságra vágva.Az ilyen tervezési jellemzők lehetővé teszik, hogy festék nélkül alkalmazza a festéket. Merev sörtékkel ellátott kefék szükségesek az aljzat felhordásához, és a puha sörtékkel ellátott kefék a színezéshez használhatók.

A kefék mérete is fontos: nagy mintákat használnak a háttér és a jelentős részletek festésére, míg a kicsieket a minta vékony elemeinek festésére használják.

A habszivacsból készült szivacsok lehetővé teszik a festék vékony és egyenletes rétegben történő felhordását. Leggyakrabban egy alapréteg létrehozására vagy nagy részeknél dolgoznak.

A kezdőknek egy kiváló gumiból készült, gumi alátámasztó görgő, konvex részletekkel. Könnyen kezelhető, a festéket vékony réteggel kell felhordani, foltok nélkül. Az ábrák egységes megjelenésűek, semitonok és átmenetek nélkül, de nagyon szépek.

A szórópisztolyokat vagy a permeteződobozokat gyakran használják egy minta használatára egy sablon segítségével. Ezek használata egyszerű, de érdemes figyelni a réteg egyenletes eloszlását. Ezenkívül gyakran a permetezőfejet is meg kell tisztítani, mivel eltömődhet a festékkel.

Használata

Annak érdekében, hogy a rajzot a felületre továbbítsuk, a szerszámok és a sablon mellett meg kell vásárolni a festéket. Szinte mindenfajta festék alkalmas erre a folyamatra. Az akril-, olaj-, vízemulziós és egyéb típusoknak mind az előnyei, mind a mínuszok. És annak érdekében, hogy kitaláljuk, melyik festék a legjobb vásárolni, minden részletet meg kell vizsgálnia.

Az analógok kétségtelen vezetője az akrilfesték, melynek sok előnye van. Nagyon kényelmes akril festékkel dolgozni, egy réteg hibás alkalmazása esetén vízzel mártott rendszeres szivaccsal távolítható el. Ezért a legjobb a kezdőknek, hogy ilyen típusú festéket használjanak. Ezenkívül nem mérgező, a folyamat során nem használhatja a légutak védőfelszerelését.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha a felület festéséhez különböző színek vagy árnyalatok szükségesek, nincs szükség sok szín megszerzésére, elegendő egy színsémát vásárolni, vagy a színeket keverni, hogy megkapja a kívánt árnyalatot.

A festék használatával a felületre átvitt adatok jó állapotban jó állapotban maradnak. A festék tökéletesen tolerálja a hőmérsékleti változásokat, ellenáll az UV sugárzásnak. A mintát hosszú ideig sima felület jellemzi, és a kiválasztott színek fényereje. Emellett bármely felületen akril festék is használható.

Az olajfestéket gyakran használják egy minta használatára egy sablon segítségével. De érdemes ezt megemlíteni ezzel együtt dolgozni kell a felületet, és védőfelszerelést kell használni, mivel mérgező. A vele való munka némileg nehezebb, mint az akrilfestékkel, de ugyanúgy határozza meg. Segítségével sima átmenetet hozhat létre a mintán, és maga a minta fényes és elég hosszú ideig telített.

Miután kiválasztotta a sablont és a festéket, elkezdhet munkát végezni, figyelemmel egy bizonyos cselekvési sorozatot.

A felület alapos előkészítése után csatolni kell a sablont, ellenőrizve a szoros illeszkedést és a síkságot. Rögzítse a sablont a kívánt pozícióba, a festéket ecsettel, hengerrel vagy applikátorral kell felhordani. Ahhoz, hogy a réteg egyenletes legyen, a lehető leggyorsabban kell eljárnia. Aztán egy ideig várnia kell, az alkalmazott rétegnek kiszáradnia kell, csak azt követően, hogy eltávolíthatja a sablont.

Az újrafelhasználható mintát meg kell mosni, és az egyszer használatos stencil eldobásra kerül. Ha a munka során egyenetlen éleket képez, akkor kefével kijavíthatja őket.

Lehetőségek a belső térben

A helyiségben használt minták eltérőek lehetnek.Bizonyos esetekben tökéletesen helyettesítik a tapétát, a rajz áthalad a falak teljes felületén, és ismétlődő elemekből áll, vagy a felületen különálló rajzokat ábrázolnak, amelyek egymáshoz kapcsolódnak.

Néha a rajz nem foglalja el a teljes felületet, de csak egy bizonyos helyen található. A jó helyet egy kapcsoló vagy aljzat közelében lévő mintának nevezhetjük, mert ezek a területek sokkal szennyezettebbek, mint mások, és ezért a rajta készült rajzok jól nyomon követik a nyomokat. A hálószobában az ágy fejének közelében, a konyhában található asztal közelében, vagy a nappaliban a kanapé közelében található falon is jól néz ki.

A falra vagy a mennyezetre épülő összetétel, amely fokozatosan átmegy más felületekre, eredetinek tűnik. A fő dolog az, hogy kiválasszuk a kívánt sablont, valamint helyesen számítsuk ki a kép helyét.

A következő videóban megnézhet egy mesterkurzust, amellyel egy újrafelhasználható stencil készülhet saját kezével a sablon festésére.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba