Alkid festék: a választás jellemzői

 Alkid festék: a választás jellemzői

Számos anyag tartóssága a felületre ható külső tényezőktől függ. A fém vagy fa élettartamának meghosszabbításának egyik módja, hogy védőanyaggal bevonjuk őket. Ezek minimalizálják az anyag felső rétegére gyakorolt ​​külső hatást, ezáltal csökkentve annak megsemmisülésének kockázatát. Analógjai közül az alkid festék tökéletesen megoldja ezeket a problémákat.

Egyedülálló technikai paraméterei vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy mind házon belül, mind kívülről használják.

Mi az?

Alkid festékek nagyon sokáig megjelentek a modern piacon. Története több évtizeddel ezelőtt kezdődött, mivel az ember megtanulta, hogyan kell szintetizálni a mesterséges polimert. Ezeknek a keverékeknek a neve az alkidok nevű poliészterek összetételében rejlik. Ezek a termékek olajokból és zsírsavakból állnak, amelyek egy csoportba kerülnek.

Egy ilyen vegyület lehetővé tette a kiváló minőségű folyadék előállítását, amelyet ezután különböző festékképző komponensek oldataként használtunk.

Az alkidfestékek népszerűsége ma több pozitív szempontból következik be:

 • A nedvesség ellenállása. A felső réteg jól visszahúzza a vizet, nem engedve, hogy behatoljon a bevonat felületébe.
 • Nagy sűrűségű védőfólia. Ez viszont befolyásolja az anyag kopásállóságát. Az anyag jól elviseli a kopást és hosszú ideig fennmarad.
 • A mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás.
 • A festék nem fél a különböző kémiai megoldások hatásaitól. Ezért ipari létesítményekben és más speciális helyeken használják.
 • Nagy száradási sebesség.

A termékek azonban nem univerzálisak, mivel a levegőben szárítás során sok káros anyag szabadul fel. Emiatt az alkidfestékek a környezet szempontjából nem biztonságosak. Meg kell jegyezni, hogy ez a hatás csak abban az időszakban figyelhető meg, amikor a festék megszárad.

Különbségek a szokásos zománctól

Alkid festékek - ez egy meglehetősen széles keverékcsoport, amely magában foglalja az úgynevezett zománcot. Ezek az oldatok gyakran az alkid alapú keverékekhez kapcsolódnak. Egy másik népszerű termék az akril zománc, amelyet szinte mindenhol használnak.

Ahhoz, hogy megértsük, melyik anyag jobb, hasonlítsa össze néhány jellemzőjüket:

 • Szárítási idő Az alkid zománc 2 napig szárad, ami lehetővé teszi a javítások gyors és pontos elvégzését. Az akril alapú oldatok erőssége 2-30 nap, a készítmény összetételétől és a felhasználás helyétől függően. Néha ez némi kényelmetlenséget okoz, különösen, ha az időzítés szoros.
 • Szerviz élettartama Az alkid festékek mind pozitív, mind nulla hőmérsékleten használhatók. A fagyasztott keverék egyidejűleg nem tolerálja az ultraibolya fényt. Ezért 2-3 év múlva az alkid réteg egyszerűen megreped, és meg kell változtatni. Az akril zománc sokkal rugalmasabb, mint az ellenkezője. Az élettartama legfeljebb 8 év lehet. Ha fémre vagy vakolatra vonatkozik, a felső réteg legfeljebb 20 évig tart.
 • Költség. Az akril alapú festékek ára magas, ami többszöröse az alkidoldatokéhoz képest.
 • Összetétele. Az akril festékek fő összetevője az akril polimer, valamint a víz, amely oldószerként működik. Mindazonáltal az alkidkeverékek az alkid lakk és a fehérpárlat jelenlétére utalnak.Mindkét típusú festék speciális színezékeket és lágyítószereket tartalmaz, de ez már hatással van az oldat sajátosságaira.

Fajták és összetétel

Az alkid festék számos alkalmazáshoz alkalmas.

Több fő összetevő alapján készül:

 • Alkidgyanták. A festék gyakran tartalmaz lakkot, amely tökéletesen összekapcsolja az összes többi összetevőt.
 • Oldószerben. Sok gyártó a kerozint (fehér szesz) használja e elemként. De valamilyen felhasználás és egyéb megoldások kapcsolódnak ehhez a kémiai csoporthoz.
 • Töltőanyagot. A fő elem a gránit vagy a márvány morzsa. A liszt méretre törik, ami lehetővé teszi az anyag egyenletes eloszlását az oldatban.

Az ilyen típusú szerkezetetől és összetételétől függően a festék két nagy csoportra oszlik:

 • Olaj. Ennek az oldatnak a fő összetevője a lenolaj. Számos ilyen keverék márka létezik, köztük MA-021, MA-025 és mások. Az ilyen megoldások meglehetősen ritkák, mivel szárításkor erős szaguk van, és a nap hatására is gyorsan elhalványulnak. De az olajfestékek költsége viszonylag alacsony, ezért sokan is használják.
 • Zománc. A fő alkotóelem egy alkid lakk, amely szilárdság után szilárd felületet képez a felületen. A fő töltőanyagtól függően a zománc glikálos és pentaftalikus. Az első megoldáscsoport gyorsan megkeményedik. A glikptal festéket előnyösen csak beltérben kell alkalmazni. A pentaftil keverékek sokoldalúbbak, és a vizet nagyon jól elviselik. Számos színváltozat létezik, amelyek közül PF-115, PF-133 és mások is megkülönböztethetők.

Az alkid alapú keverék felületstruktúrájától függően matt és fényes lehet. Ma teljesen szagtalan festékek vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában használják őket.

Ennek kiváló alternatívája az aeroszol keverék. A hordókban könnyen festhető, mivel az egységes vékony rétegben helyezkedik el. Meg kell jegyezni azonban, hogy nem minden alkidkészítmény aeroszol formájában állítható elő.

A festékek fizikai tulajdonságainak megváltoztatásához számos gyártó hozzáadja bizonyos anyagok összetételét.

Attól függően, hogy a termék több típusra osztható:

 • alkid-uretán;
 • sztirol;
 • mások.

szín

Az alkidfestékek színpalettája meglehetősen korlátozott. Különösen népszerűek a fekete, fehér és barna megoldások. De a gyártók lehetővé teszik a festék színének megváltoztatását.

Ehhez sok színt (színezéket) készítenek. Ezek hozzáadódnak a megszerzett festék összetételéhez, és megkapja a kívánt színt. Több keverék kombinálásával megkaphatja a kívánt árnyalatot.

kérelem

Az alkidfestékek használata meglehetősen széles, mivel az anyag könnyen kötődik szinte bármilyen anyaghoz.

Ma a különböző iparágakban az ilyen típusú megoldásokat komplex problémák megoldására használják:

 • Fafelületek festése. Nagyon gyakran az alkid oldatokat ajtók, bútorok vagy padlók festésére használják. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben nem minden készítmény használható. Például a fa padlóját olyan keverékekkel kell festeni, amelyek nagy kopásállósággal rendelkeznek (PF-253).
 • A fém alkatrészek védelme. Ez a csoport szinte mindenféle alkidfestéket tartalmaz. A használat körülményeitől függően azonban fokozatosan használatos. Tehát a fűtés radiátorainak festésére alkalmas a PF-223 márka keveréke. Csak belső munkákhoz használható, és képes ellenállni a magas hőmérsékletnek. A hiányosságok között megtalálható a nagyon szúrós szag, így minden munkát csak védőruházatban kell elvégezni.
 • Betonfal védelem. Ezeknek a felületeknek a festékei viszonylag nemrégiben megjelentek.A kiváló minőségű eredmények eléréséhez speciális alapozóval együtt kell használni. Ezeket a megoldásokat a legtöbb esetben falakra használják, mivel a betonpadlót szinte soha nem festik.

márka

Számos vállalat jelenleg alkid festékek gyártásával foglalkozik, amelyek közül több márka van:

 • Belinka. A festékek nagyszerűek a különböző felületekre. De a fókuszban a faanyag megoldások gyártása áll.
 • Tikkurila. A finn cég vezető szerepet tölt be a festékpiacon. Itt megtalálhatók a minőségi előírásoknak megfelelő, magas minőségű alkid termékek. A pozitív jellemzők között megtalálható az anyag hosszú élettartama és számos színárnyalat (120-ig).
 • Alpina. A vállalat termékeiről is széles körben ismert. Mind az alkid-, mind az akril zománcok a piacon vannak. Az anyagok kiváló minőségűek és könnyen kezelhetők.
 • Sadolin. Svéd márka, jelen van a piacon sokáig. Többféle alkid festéket gyárt. Itt találhat megoldásokat mind a fa, mind a fém számára. A sok készítmény formája színezéssel módosítható.

Hogyan válasszuk ki?

Az alkid festék ma sok céget termel, de nem mindegyikük minőségben különbözik.

Egy ilyen termék megvásárlásakor több jellemzőre kell figyelni:

 • Költség. Az olcsó zománcok hosszú ideig és hatékonyan nem képesek megvédeni a felületet a korróziótól. Előnyben kell részesíteni csak azokat a külföldi márkákat, amelyek bizonyították magukat a piacon.
 • Cél. Minden típusú alkidfestéket speciális anyagokkal használnak. Elméletileg a fa oldatot betonra vagy fémre lehet felhordani, de hosszú ideig nem marad ezen a felületen. Ezért jobb, ha csak speciális megoldásokat használunk.
 • Összetétele. A festék előállításához csak minőségi anyagokat kell használni. Mindezt releváns dokumentumokkal kell alátámasztani. Fontos figyelmet fordítani a biztonság szintjére, mivel egyes módosítások nagyon mérgező komponenseket bocsáthatnak ki. Ezért a háztartási környezetben való munkavégzés nem ajánlott.

Az alkid festékek univerzális védelmi megoldások, amelyek szinte bármilyen anyag élettartamát meghosszabbíthatják. A mindennapi életben való használatuk korlátozott, mivel a hasonló termékek biztonságosabb analógjai vannak a piacon.

A következő videóban a Tikkurila Empire bútorok alkidfestékét találja.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba