Dekoratív festék falakhoz: hogyan válasszuk ki a legjobbat?

A belső fali dekoráció népszerű lehetősége a festés. Egy dekoratív bevonat segítségével megvalósíthatja a legdrágább tervezési ötleteket. Hogyan válasszuk ki a legjobb festéket a különféle típusai közül?

Jellemzők

A dekoratív festék a falak érdekes tervezésével foglalkozik. Egy ilyen befejező anyag segítségével különféle felületek és textúrák utánzata hozható létre. A falak dekoratív bevonatának és más festési kompozícióinak összetételében nincs erős különbség. Az egyetlen különbség az, hogy a dekoratív keverék sűrűbb és különleges adalékanyagokat tartalmaz.

A közönséges festék segítségével nehezebb elérni az eredeti bevonatot és még inkább a különböző textúrák utánzását. Érdekes hatás létrehozásához speciális technológiákat kell alkalmazni a szokásos színező készítmény alkalmazására, amikor a dekoratív kompozíció lehetővé teszi, hogy érdekes bevonatot hozzon létre anélkül, hogy nagy erőfeszítésre lenne szükség.

Egy dekoratív keverék segítségével a felületet fára, selyemre, velúrra, fémre stb. Festheti. E hatás elérése érdekében engedélyezzük a speciális adalékanyagokat a befejező anyag és az oldószer összetételében, amelyet a színező készítmény hígítására használnak. Az oldószer egy speciális műanyag elemet tartalmaz.

A speciális összetétel a színező keverék tulajdonságait a szárítás során megváltoztatja, aminek következtében a felületen különböző minták alakulnak ki.

A dekoratív festő kompozíciónak sok előnye van.

Fontolja meg fő előnyeit:

 • Alacsony fogyasztás. Annak érdekében, hogy egy négyzetméternyi felületet fedjünk fel, a dekoratív festék jelentősen kevesebb lesz, mint a dekoratív vakolat vagy a közönséges festék- és lakk keverékek. A gazdaságos fogyasztás miatt a belső falak költsége csökken.
 • A keverék súlya. Ez a befejező anyag sokkal könnyebb, mint más falburkolatok. Az alacsony súly nagyban megkönnyíti a lakás javítását. A felhasznált kompozíció befejezése után a falakon nem keletkezik további terhelés.
 • Hosszú élettartam. A jó minőségű befejező anyag sok éven át szolgál az eredeti megjelenés elvesztése nélkül (kiégés, repedések vagy hámlás nélkül).
 • Különböző árnyalatok és textúrák.
 • Antisztatikus. Ez a bevonat nem vonzza és nem gyűjti össze a port.
 • Egészségbiztonság. A dekoratív bevonatok teljesen környezetbarátak, mivel csak természetes összetevőkből állnak.
 • Könnyű alkalmazás.

Mint minden befejező anyag, a dekoratív festéknek is vannak hátrányai.

A hátrányok a következők:

 • A felület gondos előkészítése festés előtt. A legtöbb dekoratív keveréktípust teljesen lapos falakon kell alkalmazni. A felszíni előkészítés folyamata elég időigényes lehet.
 • A festék nem növeli a hang- és hőszigetelés szintjét.

típusok

A dekoratív festékek besorolásának típusai és módszerei meglehetősen nagyok.

Az ilyen típusú keverékek az alkalmazási mód szerint az alábbi csoportokba oszthatók:

 • külső falakhoz;
 • belsőépítészethez.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes készítmények a helyiségen belül és kívül is alkalmasak javítási munkákra. A kompozíció és a különleges tulajdonságok szerint a dekoratív festékek egy másik osztályozása is.

alkid

Az alkid keverékek közé tartoznak az olaj- és zománcfestékek. Belső és külső díszítésre is alkalmas. Az ilyen keverékek hosszú időn keresztül meglehetősen csípős szagúak és szárazak, ezért leggyakrabban kültéri falak festésére használják őket.

Ennek az anyagnak az előnyei a kopásállóság és a nedvességállóság. Továbbá ez a festék nincs kitéve közvetlen napsugárzásnak és nem fakul ki. Az anyag hátránya a gyenge alkáli ellenállás és a tűzveszély.

Alkalmas fafeldolgozásra, valamint fém- és vakolt felületekre. A színező készítményt terpentinnel vagy lenolajjal hígítjuk. Ha a festéket beltéri díszítésre használják, a festés előtt a helyiséget jól szellőztetni kell. Ez hozzájárul a színezőanyag és a kezelt felület jó tapadásához. Alkalmazásra görgő, kefe vagy szórópisztoly használható.

tapadó

A ragasztó keverék alapja a víz. Ezenkívül polivinil-alkohol, cellulóz, kazein és keményítő is beletartozik az ilyen festékekbe.

A festés után az anyag porózus felületet képez, amely elősegíti a jó légcserét (a falak „lélegzik”). Magas páratartalom mellett azonban a penész a felületen is kialakulhat.

Ezért a ragasztófesték keverékeket száraz helyiségekben, jó szellőzéssel ajánlott falakban használni.

Az ilyen befejező anyagot általában por formájában forgalmazzák, amelyet felhasználás előtt vízben kell hígítani, hogy színező keveréket kapjunk.

Számos típusú ragasztó keverék van:

 • Kazein. Ilyen anyag betonra, téglára vagy gipszre való alkalmazásakor matt felület jön létre, amelynek szilárdsága csak idővel nő.
 • Dekstrinirovannye. A készítmény csont ragasztót tartalmaz. Alacsony a nedvességállósága.
 • Polivinil-acetát. Ezt a fajta festéket főként a mennyezet befejezésére használják. A keverék nagyon érzékeny a nedvességre és végül teljesen lemoshat. Az anyag előnyei közé tartozik az alacsony költség és a könnyű tartósság.

Vízemulzió és emulzió

A készítmény alapja a víz, a kötőelemek és a pigmentek. A felszínre való felhordáskor a keverékben lévő víz elpárolog, ami egy polimer film képződéséhez vezet.

A falak teljes szárítása után mosható. A felületen lévő nedvesség nem jut be a bevonatba, hanem egyszerűen elpárolog. Az ilyen festékek tűzállóak, nem késleltethetők az idő múlásával, könnyen alkalmazhatók.

A vízalapú bevonatok viszont:

 • Akril. Az akrilgyanták tartoznak. Az egyik legnépszerűbb festéktípus. Magas szilárdság, nedvességállóság, rugalmasság és kopásállóság jellemzi.
 • Latex. Kiváló minőségű festék. Ez a festékkeverék egy rétegben alkalmazható. A befejező anyag nem fakul ki a napsütésben, és ellenáll a különböző külső hatásoknak. Ennek a festéknek a hátránya magas költségnek nevezhető.
 • Szilikát. Az ilyen keverékek összetétele folyékony üveg és színes pigmentek. Ez a befejező anyag meglehetősen tartós - az élettartam húsz év lehet. A felületre való rajzolás után védőréteget képez. Védi a fa felületeket a tűztől. Ideális kültéri falfestéshez.

Szárítás után a dekoratív festékek eltérő szerkezetűek lehetnek. Fontolja meg a színező készítmények bizonyos típusait, amelyek érdekes textúra és eredeti megjelenésük van.

Flok

Ennek a befejező anyagnak a összetétele többszínű pelyhek (állományok), amelyek lehetővé teszik, hogy világos színű legyen. Az ilyen anyag kis felületi hibákat takar. Először a falra ragasztószerkezet alapréteget (a nyájfesték összetevőjét) alkalmazzuk. Ezután az állományokat egy speciális pisztoly segítségével alkalmazzák a felszínre. Miután a festék megszáradt, a felület akril lakkozással van bevonva.

mozaik

Az anyag összetétele különböző színű és méretű granulátumokat tartalmaz. Granulált szerkezete miatt az ilyen színező készítmény kis méretű szabálytalanságokat tud kitölteni a falban. Könnyen alkalmazható.A rajzolás előtt nem szükséges a felületek nehéz előkészítő munkáit elvégezni.

Speciális effektekkel

A texturált festéknek speciális alkalmazása van, amely speciális szerszámok használatát jelenti. Ahhoz, hogy a falakat meg lehessen szerezni, szüksége lesz egy szerkezeti görgőre és egy kitalált spatulára. A megkönnyebbülés festék számos textúrát utánozhat.

A legnépszerűbb bevonatok:

 • A kő alatt. Egy népszerű lehetőség a gránit szerkezetének utánzása. A festék összetétele nem tartalmazza a gránit chipeket. Ez a hatás a színező keverékben található színes akril buborékok miatt érhető el.
 • A beton alatt. Az ilyen felszíni szerkezet loft-stílusú belső térben jól néz ki.
 • Chameleon. A felület a különböző színeket megváltoztatja, és a fényszint változik. Ez a hatás lehetővé teszi, hogy vizuálisan bővítse a szobát.
 • Gyöngyház-csillogással. Ezt a színező készítményt az alapra alkalmazzuk, amely teljesen tetszőleges hangon állítható elő. A gyöngyház hatására díszítő festék hiányzik az alapszín színéről, és ezenkívül ezüstös fényt hoz létre.
 • A fém alatt. Jó lehetőség a helyiségek high-tech stílusban történő befejezésére.
 • Bársony bársony. A festékben jelenlévő szilárd színű részecskék miatt ez a bevonat vizuálisan hasonló a szövethez.
 • Természetes felület. Sokféle színező készítmény van különböző részecskékkel: homok, kagyló, fényes ásványok és így tovább.
 • A régi idők alatt. Ezzel a hatással leggyakrabban aeroszol dekoratív festékeket állítanak elő.
 • Fluoreszkáló. Festés fényével a sötétben. Nappali fényben a bevonat felgyülemli a fényt, és képes egy ideig sötétben elhelyezni.
 • Dekoratív vakolat utánzata.

paletta

A dekoratív festékek színpalettái színek széles skálájával rendelkeznek. Az árnyalatok lehetnek szabványosak (monofonikusak), és különböző dekoratív effektusokkal, amelyek különböző típusú felületeket imitálnak.

Fontolja meg a dekoratív festék legnépszerűbb árnyalatait:

 • Silver.
 • Fémes. A fém felületét szimulálja.
 • Arany. Tökéletes klasszikus stílusú belsőépítészethez. Lenyűgöző és nagyszerű hangulatot teremt.
 • Fehér festék. Leggyakrabban alapanyagként használják a texturált réteg alkalmazása előtt.
 • Turquoise.
 • Selyemhatás (bézs, rózsaszín, arany sárga).
 • Halvány rózsaszín.
 • Halvány kék.

A dekoratív színező készítmények sajátossága az, hogy az alkalmazási módszer, valamint a felület típusától függően megváltoztathatja az árnyalatokat. Az ilyen befejező anyagok bizonyos típusai különböző színű részecskékből állnak, amelyek egy nem egyenletes bevonat hatását adják. A szín túlcsordulhat vagy változhat különböző szögekben (kaméleon).

A gyártók áttekintése

A festékanyag kiválasztása előtt ajánlatos megismerkedni a leghíresebb gyártókkal. A legnépszerűbbek az olasz, a német és a francia festékek, amelyek kiváló minőségűek.

Meg kell jegyezni, hogy az Oroszországban gyártott befejezőanyagok minősége nem alacsonyabb, mint ezek a legmagasabb eladók.

 • Oroszországban az egyik vezető a dekoratív festékek gyártásában Dessa Decor gyár. A cég készen áll a kiváló minőségű dekorációs anyagok megfizethető áron történő biztosítására mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben.
 • Ferrara design - a dekoratív bevonatok nagy gyártója és szállítója. Az olasz cég luxus dekoratív festékeket kínál az oroszoknál alacsonyabb áron, ami kedvezően különbözteti meg a Ferrara Designot más olasz gyártóktól.
 • Német gyár Kreidezeit NaturFarben GMbH a piacon a befejező anyagok bemutatása több mint 20 éve. A cég dekoratív festékei kizárólag biztonságos természetes alapanyagokból készülnek.
 • Clavel Company Oroszországban a francia dekoratív bevonatok gyártója. A Clavel egyedülálló technológiával készült, kiváló minőségű luxus befejező anyagokat kínál.

Hogyan válasszuk ki?

A befejező anyagok modern piacán meglehetősen kevés dekoratív festékfajta létezik, amelyek összetétele és tulajdonságai eltérőek.

A megfelelő színezőösszetétel kiválasztásához a következő tényezőket kell figyelembe venni:

 • Kinevezési hely.
 • Felületkezelés. Fontos figyelembe venni annak típusát (a falak vagy a mennyezet esetében), a kivitel típusát (külső vagy külső) és az anyagot, amelyen a festéket alkalmazni fogják.
 • Belsőépítészeti stílus.
 • Festékminőség.
 • Gyártó.
 • Színes.
 • A kívánt textúra.

A festékkeverék számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyeket érdemes figyelni a vásárlás előtt.

A következő jellemzőket kell figyelembe venni:

 • A fényesség mértéke. A matt festék kiválóan alkalmas kis repedésekkel rendelkező falakhoz. A fényes színező keverék a szobát vizuálisan növelheti.
 • Átláthatóságot. A fedőfesték megtartja a hangját, és teljesen elrejti az alapot, amelyre alkalmazta. A Lessiruyuschaya (áttetsző vagy átlátszó) nem fedi egymást, de csak enyhén megváltoztatja a bázis hangját.
 • Előfizetéses. Segít elrejteni a fal szabálytalanságait.
 • Csatlakozó felületek. A tapadás mértéke befolyásolja, hogy mennyire fogják alkalmazni a falra, és hogyan hat a felületre. A festék élettartama attól függ.

A kinevezési helyiség vagy szoba szintén fontos a befejező anyag kiválasztásakor. Környezetbarát festékek, amelyek szagtalan szagok nélkül káros anyagokat bocsátanak ki, ideálisak a gyermek szobájában. A címkén megadható, hogy a befejező anyagnak ilyen tulajdonságai vannak-e.

A tetőtéri stílusú nappalihoz használhat konkrét utánzású festéket. A fürdőszobában és a konyhában megfelelő megoldás az alkid- vagy latexfesték. Az ilyen típusú befejező anyagok magas nedvességállósággal rendelkeznek. Továbbá gombaellenes komponenseket tartalmaznak.

A hálószobában matt víz alapú festékeket használhat. Az ilyen befejező anyagok teljesen biztonságosak az egészségre, mivel nem tartalmaznak mérgező anyagokat.

A csarnok számára a legjobb megoldás az akrilfestés keveréke. Az akril festék széles színválasztékkal rendelkezik, így érdekes tervezési megoldásokat kaphat a nappaliban található fali dekorációhoz.

A folyosó befejezéséhez olyan festékre van szükség, amely ellenáll a mechanikai feszültségnek és hosszú élettartamú. Az akril-, latex- és szilikátfestékek teljesen megfelelnek az ilyen követelményeknek. A megfelelő szín kiválasztása mellett előnyben kell részesíteni a világos árnyalatokat.

Használati ajánlások

A munka befejezése előtt fel kell készíteni a felületet a festéshez. Először el kell távolítani a régi bevonatot. Mély repedések jelenlétében vakolják a falat.

A legtöbb dekoratív festék típusát sík felületre kell felhordani. A falak összehangolásához használd a gitt. A festés előtti kötelező feldolgozási fázis primer vagy koptató kezelés (a tapadás mértékétől függően).

Azok a szerszámok, amelyekkel a befejező munkát végzik, a színezőanyag típusától függően kerülnek kiválasztásra.

Szükség lehet:

 • különböző halom görgők;
 • úszik;
 • szivacsok;
 • rongy,
 • festékpisztoly;
 • pamut szalvéták;
 • ecsetek;
 • stencil.

A festéket +5 és +25 ° C közötti hőmérsékleten kell felhordani. Magas hőmérsékleten az anyag gyorsan szárad. A lakkbevonatot csak a színező keverék teljes szárítása után alkalmazzuk.

A befejező anyagok egyes alkalmazásának módszerei érdekes hatásokat érhetnek el.

A következő eszközöket használjuk:

 • Brush. Egy ecsettel egy másikra helyezheti a stroke-ot, ami lehetővé teszi, hogy szokatlan textúrát hozzon létre.Háromdimenziós minták létrehozására alkalmas.
 • Szivacs. Segít sík és sima felület elérésében. Ideális fém felület vagy túlfolyó hatás létrehozásához.
 • Rag. Ez segít abban, hogy a felület érdekes és egyedülálló legyen. Létrehozhatja a kő utánzás vagy más érdekes minták és struktúrák hatását.

A "Golden Fleece" bevonóanyag alkalmazásának technikája lehetővé teszi, hogy megkönnyítse az aranyszínű felületet. Az első szakaszban egy fehér festék kerül felhordásra a felületre gumi spatulával. Miután a fehér réteg megszáradt, rászíneződött festék kerül alkalmazásra. Ezután a felső réteget csiszolópapírral csiszoljuk, amíg fehér festék nem jelenik meg. Az utolsó szakaszban a felület lakkozással történő bevonása lesz.

A vízfelület hatása az "elvarázsolt tó" technológiával érhető el. A dekoratív bevonatot szőrgörgővel kell felhordani. Ha a befejező anyag száraz, akkor egy sablont és egy gumi spatulát kell alkalmazni. Ennek a hatásnak a megteremtésére kész készletet vásárolhat, amely tartalmazza az összes szükséges alkatrészt és egy sablont.

Érdekes példák a belső térben

 • A kaméleon festék hihetetlenül szép selyemszövetet hoz létre.
 • A texturált dekoratív festék segítségével utánozhatja a legszokatlanabb textúrákat. A hálószobában a fal úgy néz ki, mintha arany lenne.
 • A belső festék létrehozhatja a homokdűnék hatását.
 • A hálószobában gyöngyházú falak.

Hogyan festjük meg a falakat dekoratív festékkel, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba