Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a fáról?

Az elhalványult vagy repedezett festék a favázason, bár évjáratot ad a háznak, de semmiképpen sem a díszítése. Természetesen, ha csak nem tervezési ötlet. Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket egy fáról, olvassa el a cikket.

Különleges jellemzők

A régi festék eltávolítása egy ablakkeretből, ajtóról, régi bútorokból és más fa bevonatokból bizonyos tudást és készségeket igényel. Hogyan lehet megállapítani, hogy egy ilyen eljárás valóban szükséges?

 • Minden attól függ, hogy hány réteg van a fán. Ha az előző festéket egy rétegben alkalmazzuk, a bevonat eltávolítása nélkül folytathatja a festést. Elég lesz elég a festékrendszeren lévő homokpapíron keresztül, amíg a fény nem tűnik el, és a régi bevonat primerként fog működni. Fontos, hogy a termék nem tartalmaz festékfoltokat és hibákat a textúrában, majd egy friss festék sima, szép rétegbe kerül.
 • A korábbi bevonat színe hatalmas szerepet játszik. Ha sötét festékre szeretné festeni a világos festéket, ne feledje, hogy az árnyék nem valószínű, hogy egyáltalán mit akar. Ebben az esetben a legjobb megoldás két vagy több festékréteg alkalmazása.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha a terméket több mint 5 évvel ezelőtt festették, akkor valószínűleg már repedések és duzzanatok keletkeztek. Ezenkívül a modern anyagok a korábbi analógoktól nemcsak a minőségtől és a színtartósságtól, hanem a textúratól is eltérnek. Hasonló helyzetben a bevonatot teljesen el kell távolítani.

A bevonatok típusai

A fára többféle festék van. Mielőtt eltávolítaná a régi festéket a fáról, meg kell határoznia, hogy milyen típusú bevonat tartozik hozzá. Ez lehetővé teszi, hogy kiválassza a legjobb módját annak eltávolítására.

A fából készült felületek festésének legnépszerűbb eszköze a víz alapú festék volt. Átlátszó színek, vízlepergető tulajdonságok, széles színpaletta és megfizethető értékes. A vizes emulziós festék vízálló és nem vízálló. Az első meglehetősen nehéz eltávolítani bármely felületről.

Annak megállapításához, hogy melyik vízbázisú bevonatot fedik le a termék, nedvesítse meg vízzel, és hagyja egy ideig. Ha a repedések és a delaminációk előfordulását észlelik, akkor a fa nem vízálló festékkel van borítva.

Nem kevésbé népszerűek a víz diszperziós (vagy latex) festékek. Ezek a leggyakoribbak az építőiparban, és mindezek a sok előnynek köszönhetően. A latex festékek teljesen ártalmatlanok, gazdag színpaletta, tűzálló. A burkolat nagy tartósságában különbözik a gyújtás elleni hatékony védelem.

Az akril festékeket gyakran használják fa díszítő elemek festésére. Van még egy speciális, festett akril, amely üveg, fa, műanyag és egyenletes anyagra is alkalmazható. Az akril festékek összetétele magában foglalja a vizet, a színező pigmentet, az akrilsavat és a filmbevonatot, ami hozzájárul a réteg gyors keményedéséhez.

Az akril bevonat ellenáll a súlyos fagyoknak, és a szín fényereje még sok év után is fennmarad.

Korábban olajfestékek voltak az olajfestékek vezetői, de ma már lassan elavulnak. A kereslet hiánya a toxicitás, a kellemetlen szag, az alkalmazás összetettsége miatt következik be. Ha a fát olajfesték borítja, akkor semmi más nem marad a tetején.

Gyakran a faszerkezetként gyakran használják a fehéredést, amely mindig kiváló antiszeptikusnak tekinthető. A habzás védi a falakat és fertőtleníti a levegőt.Ma főleg rejtett fa részek feldolgozására használják: padlógerendák, padlóburkolatok, szarufák.

Folyamat technológia

Három módja van a régi festék fa eltávolítására:

 • mechanikus;
 • kémiai;
 • Thermal.

A festék faipari termékekből történő eltávolításának mechanikai módszerét kézzel vagy speciális szerszámok segítségével lehet elvégezni. A munka elvégzéséhez szükséges összes anyag és eszköz, például a csiszolópapír vagy a simító, könnyen megtalálható a legközelebbi hardverboltban.

Érdemes megjegyezni, hogy az olajanyagok gyorsan tapadnak a csiszolóanyag-bevonathoz, így egy ilyen bevonat mechanikus eltávolítási módja túl drága lenne.

A csiszolópapír kiválasztásakor ügyeljen a szemcsékre. A durva fúvókák hozzájárulnak az üregek és karcolások kialakulásához a fán. Jobb, ha ilyen papírt használnak, ha a burkolat több rétegből áll. Cserélje ki a fúvókát, amint a fa megkezdődik. Ne feledje, hogy ezt a munkát száraz felületen kell elvégezni, szükségszerűen a biztonsági előírásoknak megfelelően.

A kémiai feldolgozás speciális savakat és oldószereket tartalmaz., amelyet a régi festék típusától függően kell kiválasztani. A gyártó cégek azt állítják, hogy ezek az alapok bármilyen festék feloszlatását biztosítják a recepttől függetlenül. A gyakorlat szerint azonban ezek a folyadékok csak friss bevonattal (legfeljebb 2 éves korig) képesek aktívan foglalkozni.

A kémiai reagensek optimálisak az akril- és vízalapú festékek és lakkok eltávolítására.

Vegyi anyagok felhasználásával a termék felületét vékony folyadékréteg borítja. Meg kell várni a csomagoláson feltüntetett időtartamot - ez lehetővé teszi, hogy a régi festék lágyuljon, és a szokásos simítóval gyorsan lehúzható a fa.

Kémiai vegyületekkel együtt dolgozni kell a helyiség szellőzésével, vagy az utcán a bevonat eltávolításával. Szüksége van ruházati, légzőkészülék, védőszemüveg és gumikesztyű használatára.

A hőkezelési módszer alkalmas olajok vagy szárítóolajok alapú festékek eltávolítására. A név alapján nyilvánvalóvá válik, hogy a kezelés magában foglalja a bevonat melegítését, amíg a festékrétegek megpuhulnak. A fűtést általában hajszárítóval vagy vasalóval végezzük.

A hőkezelés ideális, ha a festéket évekig alkalmazták. Hosszú fűtés esetén még túl kemény edzés is lágyul.

Meg kell jegyezni, hogy a fűtés során mérgező anyagok kerülnek felszabadulásra, ezért a munka során, légzőkészüléket helyeznek, és kinyitják az ablakokat.

edzés

Ha a mennyezet és a falak nem vízálló emulzióval vannak festve, a helyiséget a munka előtt kell elkészíteni:

 • fedjük le a padlót, a bútorokat, a lakberendezési tárgyakat és a felfüggesztett mennyezetet is filmekkel vagy újságokkal;
 • Készítsen védőruházatot, védőszemüveget, kesztyűt, légzőkészüléket;
 • előkészítsünk edényt meleg vízzel, ha a kezelési módszer ezt megköveteli;
 • Előre készítsen minden szükséges eszközt.

A régi festékréteg műanyagból történő eltávolításakor 60-70 fokig kell előmelegíteni. Jobb, ha az ilyen műveleteket a nyári időszámításra elhalasztják, hogy kizárják a hőmérsékletkülönbségek miatt a műanyag deformációkat.

A hőkezelés során a felület felmelegítésére gyakran használnak épületszárítót. A forró levegő hatására a bevonaton buborékfólia képződik, ami megkönnyíti a bevonat eltávolítását.

A fából készült ablakkeretek festésénél a festékcseppek gyakran az üvegre esnek, sőt nem könnyű őket eltávolítani. A festék üvegfelületről való eltávolítása speciális készségeket igényel. Általában a kis szennyeződések könnyen levághatók, de ez óvatosságot igényel.Az épületet egy épületszárítóval enyhén melegítheti, ez segít a már befagyott festék lágyításában.

Egyes szakemberek fóliát használnak: fóliaréteget alkalmaznak az üvegre, és óvatosan hevített vasalattal helyezik át a tetejét. Ez a módszer eltávolítja a nagy foltokat is.

Gyakran a festés során a festékcseppek fémfelületekre esnek. A fémből történő festék eltávolítása előzetes előkészítést igényel. Először is, a felületet meg kell tisztítani a portól és a szennyeződéstől, különben a folyamat jelentősen lelassulhat. Ezen túlmenően, a művelet végrehajtása előtt kívánatos, hogy a tisztítás során károsodott elemeket lehessen szétszerelni.

Mit lehet feldolgozni?

Általában a fát különböző kémiai vegyületekkel kezelik, amelyek leválasztják a bevonat felső rétegét. Ha a fát shellak borítja, akkor hatékonyabb a szokásos met.

A folyékony készítmények egyetlen bevonó lyukat kezelnek. De a porszerszámok alkalmasak nagy területek feldolgozására.

Tipp: a festéknek a felületről való tisztításához használjon spatulát, amely előzőleg a széleit egy darálóval kerekíti - fennáll annak a veszélye, hogy az eljárás során a fa éles szélekkel károsodhat.

A bevonatmegmunkálás az egyik hatékony módja a festék eltávolításának. Ennek tulajdonítható a csiszolópapír kézzel vagy csiszológéppel (gyémánt csésze) való tisztítás.

Hogyan lehet eltávolítani?

A fenti szerek mellett gyakran használnak speciális kémiai mosásokat is, amelyek közé tartozik a dimetil-klorid, hangyasav és más szerves anyagok. Az ilyen reagenseket gyors bomlási folyamat jellemzi, ezért gyakorlatilag ártalmatlanok.

Fontos! A kémiai eltávolító jól érzi magát a vízalapú emulzióval: ha a termék egy vagy két réteggel van bevonva, könnyen tárolható reagenssel.

Számos módja van a festék eltávolításának olyan eszközökkel, amelyeket saját kezűleg lehet csinálni.

A vízemulzió könnyen eltávolítható paszta vagy tapétával. A termék teljes felülete ragasztóval és ragasztott újságokkal van bevonva. Miután a ragasztó megszáradt, a papírt egy spatulával távolítják el, amellyel a festéket eltávolítják a fáról.

A festékeltávolítás mechanikai módszereinek alkalmazása előnyösebb, ha egy fúvókát szeretne előnyben részesíteni egy speciális fúvókával. Fúvókaként fém sörtékkel ellátott kefét használnak, amely jól kezeli a többrétegű vizes emulziós bevonat feldolgozását - ezt nem lehet spatulával kitörni. Ennek a módszernek az egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségű por van a lakásban, ezért a konyhában végzett munkák során a bútorokat filmmel kell lefedni.

Hasznos tippek és trükkök.

A fa, műanyag, beton, üveg festék eltávolításának néhány árnyalata könnyen és egyszerűen kezelheti ezt a feladatot:

 • kíméletes mozdulatokkal szükség van a bevonat spatulával történő tisztítására, különben fennáll a fa károsodásának veszélye;
 • ha van lehetőség, jobb, ha az összes munkát át kell mozdítani az utcán;
 • Ügyeljen arra, hogy biztonsági szemüveget, ruházatot, kesztyűt, légzőkészüléket használjon;
 • a sérülés kockázatának csökkentése érdekében vigyázzon a megfelelő világításra;
 • a nagy termékekkel történő feldolgozást legjobban egy stabil asztalon lehet elvégezni;
 • a lécek, rudak, keretrészek feldolgozásakor használjon alátétet.

A régi festék eltávolításának módját lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba