Üreges kerámia tégla: jellemző és alkalmazás

 Üreges kerámia tégla: jellemző és alkalmazás

A téglákat különböző szerkezetek építésére használják az ókorban. Az ilyen szerkezetek tartóssága és megbízhatósága különbözik. A leggyakoribb a tégla, amely bizonyos agyagfajtákból készül, amely meghatározza annak működési jellemzőit, miközben a gyártás során figyeli a technológiai folyamatot.

Tégla gyártás és típusok

Egy téglát egy komplex technológia alkot, és a folyamatot több szakaszban hajtják végre. Ma két gyártási módszert alkalmaznak.

 1. Kő képződése agyag tömegéből vízzel. A termékek préseléséhez használt prések gyártásához, majd a tuskót a kamrákban megszárítják, majd égetik.
 2. A préselési technológiát maximális nyomáson használják, ami eléri a 15 atmoszférát.

Mindezeket a folyamatokat a GOST 7484-78 szerint végzik. A készítmény elkészítéséhez speciális gépeket használtak, amelyek biztosítják a termékek szerkezetének egységességét.

A szárítást tónusos vagy kamra módszerrel végezzük, aminek eredményeképpen az üres helyeket egy bizonyos páratartalmú és hőmérsékletű környezetbe helyezzük. Ezután az égetés legfeljebb 1500 fokos hőmérsékleten megy végbe, és az égési idő 2-3 óra, így a szerkezetben nem marad a nedvesség. Ez nagy szilárdságot tesz lehetővé.

  A nyersanyagokat bírságban használják, és rendszerint a nyílt módszerrel bányásznak. Ezután átmásolják, és szükség esetén összetörik. Ajánlatos ugyanazon nyersanyagot használni egy tétel gyártásához, hogy a termékeket ne lássák ásványi összetételükkel és színükkel.

  Ily módon a szokásos és a téglafalú téglák készülnek.

  Egy adott technológiai eljárás alkalmazásából az ilyen típusú termékek beszerezhetők:

  • szerelvények;
  • homlokzat;
  • mázas;
  • göndör.

  Amellett, hogy egy tégla üreges vagy szilárd, a felszíne bizonyos esetekben megszabadulhat a barázdált hornyoktól, ami lehetővé teszi, hogy szilárdabban tartsák a falazatot.

  jellemzői

  Ezek a fő paraméterek, amelyeknek meg kell felelniük az építési kőnek. Vásárláskor először meg kell határoznia a falazat típusát, és kiválaszthatja a munkához legmegfelelőbb tégla típusát. Vegyük figyelembe az ilyen típusú építőanyagokra vonatkozó követelményeket.

  sűrűség

  A tégla paramétereket annak szerkezete határozza meg. A fő mutató a sűrűség. Ezt befolyásolja a nyersanyag összetétele és frakciója. A sűrűségtől függően a termék osztálya, amely 1,8-2,4. A sűrűségre vonatkozó információk szükségesek a tervezési munkák meghozatalához és az alapítvány terhelésének meghatározásához, valamint az épület és az alátámasztó elemek szilárdságának megértéséhez.

  kavitációs

  A hővezető képesség növelése és a tégla tömegének csökkentése érdekében különböző formájú üregek hozhatók létre. Az ilyen tégla szembesül vagy rendes. Az üregek mélységét és alakját a technológia határozza meg. Ezenkívül az üregek helye határozza meg a termék szilárdságát.

  A kettős épület vagy üreges anyag teljesítményének javítása érdekében néha megnő a tégla porozitása. Ehhez a készítményben a szalmából vagy más szerves komponensekből a szalma vagy más szerves komponenseket adagolnak, amelyek égés következtében a tégla belsejében égnek és üregek maradnak.Ez lehetővé teszi, hogy az „M150” tégla megőrizze a hőt az épületből épített épületben.

  Hővezetés

  Ezt a termék belső szerkezete határozza meg. A mutatók eltérőek, ami befolyásolja a tégla költségeit. Ezek a mutatók fontosak a külső falak építésében, a vastagságtól függően.

  A szilárd egytégla alacsony hőszigetelési jellemzőkkel rendelkezik, és általában teherhordó szerkezeteknél használják. Az ilyen falak a jövőben további szigetelést igényelnek. Ha üreges köveket használ, ez csökkenti a hőveszteséget, de ez a tégla nem lesz képes ellenállni egy csomó súlynak, ezért csak alacsony épületeket készítenek belőle.

  Vízfelvétel

  Mivel agyagot használják téglák gyártásához, ez az anyag vizet képes felvenni. Az együtthatót különböző tényezők határozzák meg, és főleg a termék sűrűségétől függ. A vízabszorpció 6 és 14% között változhat, és ez a norma. Mivel minden épület téglából készül, egy bizonyos ideig állhat a pusztítás kezdetéig.

  Például, ha a falakon belül és kívül van egy nagy hőmérsékletkülönbség, ez hozzájárul a nedvesség kialakulásához, amely behatol a pórusokba és felhalmozódik a falazatban vagy a téglában. Alacsony hőmérsékleten a víz megfagy, és negatívan befolyásolja a szerkezetet. Ezért a szerkezet építése során figyelembe kell venni ezt a pillanatot. Különösen ez a tétel vonatkozik a fürdőszobákra, fürdőkre.

  Fagyállóság

  A kerámiatermékeket széles körben használják különböző éghajlati zónákban, és ellenállnak az extrém hidegnek. A szabványoknak megfelelően minden terméknek ellenállnia kell egy bizonyos mennyiségű fagynak / olvadásnak. Ez hozzájárul a megfelelő számításhoz az anyagok kiválasztásakor.

  A fagyállóságot az "M" betűérték és az azt követő numerikus érték határozza meg. Az adott éghajlati övezetre megfelelő kövek kiválasztásával a szerkezet akár 100 évig is fennállhat.

  Magas hőmérséklet ellenállás

  Az egyes épületek tűzbiztonságát az anyag típusa határozza meg, amelyből készült. A kerámiatermék nem ég. Magas tűzállósággal rendelkezik, és 5 órán át ellenáll a magas hőmérsékletnek. Ez a kő tűzálló, és akár 1000 fokos hőmérsékletnek is ellenáll. Ennek ellenére még nem ajánlott kémény vagy kandalló építése, mivel a hő állandó hatása fokozatosan elpusztítja az anyagot.

  Az alkalmazás az alábbiak felhasználására vonatkozik:

  • oktatási intézmények;
  • lakóépületek;
  • kávézó, étkezdék;
  • termelési létesítmények és így tovább.

  Kerámia téglák versenyeznek ebben a paraméterben természetes tömör fa, beton monolit szerkezetek és természetes kő. Az onnan épült épületekben pozitív környezet jön létre, ahol az emberek élhetnek.

  Geometria pontosság

  A téglák gyártásánál fontos a GOST No. 530 által ellenőrzött gyártási szabályok és paraméterek betartása.

  Jelenleg gyártott ilyen formátumú téglák:

  • Euro;
  • normál;
  • moduláris;
  • megvastagodott.

  Ezek a szabványok kötelezőek, és minden iparágban be kell tartani őket. Bizonyos esetekben az eltérések megengedettek, de legfeljebb 4 mm. Az ilyen követelmények lehetővé teszik a különböző szerkezetek kis változatokkal történő elhelyezését. A szabványok lehetővé teszik más téglák gyártását más mutatókkal és méretekkel, de ez általában speciális megrendeléssel történik, és miután a szerződő felek megállapodtak az összes pontról.

  Tárolás és szállítás

  Az ilyen típusú anyagok szállítását különböző közlekedési módok engedélyezik bizonyos szabályok szerint. Az anyagok biztonsága érdekében a szállítás során raklapra kerülnek. A tömeges szállítás nem megengedett, ami kárt okozhat.

  Szükség esetén gondoskodjon a tégla tartós tárolásáról a kemény padlón lévő területeken. Lehetőség van cölöpökre vagy raklapokra rakni. A rakodási / kirakodási műveleteket gépesített szállítással vagy manuálisan hajtják végre.

  Fektetési funkciók

  A kerámia téglákat sorrendben helyezzük el, ami biztosítja a csatlakozását. A falak megerősítése érdekében ajánlott minden 5-6 sor tégla megerősítése. Fektetéskor a zsinórt feszítik, ami biztosítja az alap egyenletességét és megkönnyíti a munkát. A fektetés a sarkokból készül, a vízszintes helyzet szigorú betartásával.

  Tartsunk néhány tippet a kőművesektől:

  • az építőkövek színei közötti különbségek elkerülése érdekében meg kell vásárolni őket, hogy a teljes építési megbízást egy tételből teljesítsék;
  • ajánlatos nedvesíteni az üreges téglát, mielőtt vízzel fektetnénk annak érdekében, hogy nagyobb legyen az alap szilárdsága;
  • a tojásrakáskor biztosítani kell, hogy a habarcs ne száradjon gyorsan a falban, és más külső tényezők nem befolyásolják azt addig, amíg meg nem fog;
  • a fektetés jobb, ha a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint +10 fok;
  • a falak télen történő lerakása során a habarcshoz lágyítószereket kell hozzáadni, hogy ne fagyjon fel, és a repedések nem jelennek meg a talajon;
  • ajánlatos 10% -kal nagyobb mennyiségben rendelni a munkadarabok mennyiségét a számításoknál;
  • A vásárlás előtt meg kell vizsgálnia a termékek minőségi tanúsítványait.

  Kerámia téglák gyártásánál és fektetésénél a videóból tanulhat.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba