Gipsz tégla: jellemzők és alkalmazás a belső térben

 Gipsz tégla: jellemzők és alkalmazás a belső térben

A modern design nagyon népszerű dekoráció vakolat tégla. Ez az anyag lehetővé teszi, hogy nemcsak a helyes helyet takarítsák meg, hanem esztétikailag kellemesnek is látszanak, a helyiséget pedig az otthoni kényelem hangulatával tölti. A színek és textúrák hatalmas választéka miatt ezek a panelek ideálisak bármilyen stílushoz.

Előnyök és hátrányok

A gipsz tégla egyedi, különböző alakú és szerkezetű építőanyag. Ma már széles körben használják a belsőépítészetben, mind a teljes felületet, mind az egyes részeket díszítve. Szép belső tér, amelyben a tégla és a tapéta és a vakolat kombinációja van.

Az ilyen típusú tégla főbb előnyei a következő pontok.

 • Környezetbarát. Az anyag kizárólag természetes alapanyagokból készül, így nem bocsát ki káros anyagokat és biztosítja az emberi egészség számára biztonságos működését.
 • Megfizethető ár. Más anyagoktól eltérően a vakolatból készült dekoratív tégla olcsóbb. Gyakran választják a költségvetési burkolatnak.
 • Vonzó megjelenés. A termék különböző méretben és színben készül, sima és megkönnyebbülhet. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen tervezési ötlet megvalósítására használják.
 • Kényelmes telepítés. A lemezeket könnyen fel lehet szerelni különböző típusú felületekre, és egyszerűen fel lehet szerelni. Meglehetősen reális, ha az ilyen arcokat saját kezűleg végezzük, anélkül, hogy segítséget kérnénk a szakemberek segítségével.
 • Könnyű. A gipsztéglákkal díszített falak nem deformálódnak.

Ami a hibákat illeti, ez az anyag instabil a nedvességgel és a mechanikai sérülésekkel, így a lemezek beszerelését óvatosan kell elvégezni, hogy elkerülje a morzsolódást. Ha a művelet során a lapka tört, akkor gyorsan cserélhető egy újra, anélkül, hogy megsértené a teljes felület integritását.

Tervezés és stílusok

A modern belső tér természetes anyagokkal rendelkezik, de gyakran drágák, így a lakások és a vidéki házak sok tulajdonosai a mesterséges téglából készülnek. Ezt az arcot nemcsak a falak, hanem az ajtó, az ablaknyílások, a leszállások és az ívek díszítik. Mivel az anyag fényes, matt, dombornyomott és sima felületű, bármilyen stílusos irányban használható, a klasszikustól a modernig.

Jelenleg a gipsztégla következő formái divatban vannak.

 • Romance. Sokak számára a falazás egy kényelmetlen és brutális környezethez kapcsolódik, amely az utcán való benyomást keltik. De ha a tégla megfelelő árnyalatát és textúráját választja, valamint a sorok szép elrendezését, akkor szokatlan és eredeti belső teret kaphat. Annak érdekében, hogy a tér romantikus hangulatú legyen, kényelmesen ki kell választani a díszítéshez szükséges finom festékeket, amelyek kombinálódnak a textil- és padlóburkolatok színeivel. Ezt a designot bézs, tejszerű tónusok és jó megvilágítás jellemzi, amely egy mesterséges kő felületén színjátékot biztosít. Ezen kívül a díszítésben kis szobrok, virág vázák és áttört függönyök is kell lenniük.
 • Pop Art. Ez a stílus általában, mint az érzelmi és nyitott személyiségek. A térben ebben az esetben a kontrasztos hangok érvényesülnek. Világos bútor kárpit és fehér tégla tökéletesen kiegészítik egymást. Érdekesnek tűnik a belső térben és a sárga, zöld és fehér kombinációja. A textúrázott játék megerősítése lehet, hogy a finomság durva textúrájával, kanapékkal és székekkel ellátott velúr kárpitozással.
 • Gothic. Ezt az irányt választva nem szükséges a középkori várak tompa hangulatát a szobában létrehozni. Elég a "régi" különálló töredékek kijelölése. Jó megoldás lenne a többszínű falazó panelek. Például szép megjelenésű lesz, ahol alternatív fekete, tejszerű és bézs színű. A design kiegészítéseként a mennyezetre szerelt fa gerendák és a fényes felületű bútorok segítenek.
 • Skandináv stílus. Ebben a designban a téglafal a fő hangsúly. Javasoljuk, hogy a falakat természetes színekkel díszítse, elkerülve a fényes kontrasztot. Szürke és fekete téglával bélelt falakkal rendelkező szobák nagyszerűek. A pasztell árnyalatokat is használhatja. A belső térben mindent harmonizálni kell a bútorok és textíliák felületének színének kiválasztására. A belső tér súlyossága segít elrejteni további díszítőelemeket festmények, gyönyörű csillárok és vázák formájában.
 • Ethnics. Ez egy meglehetősen érdekes design, amelyben egyidejűleg könnyű szigorúság és gazdag élénk színek is vannak. Ebben az esetben az okker gipsz téglát az afrikai és ázsiai országokból származó szokatlan kerámiákkal, szőnyegekkel és ajándéktárgyakkal kell kombinálni. A falakon külön töredékeket készíthetünk hieroglifák vagy tárgyak formájában.
 • Loft. Ebben a stílusban a téglafalakat tekintik a fő belsőépítészetnek. A helyiségnek szabadnak kell lennie, és nem kell partíciónak lennie. Javasoljuk, hogy lakberendezési tárgyakat díszítsen, elkerülve a felesleges díszítéseket. Javasoljuk, hogy a felületet egy tónusú, egyenetlen felületű vakolat téglában helyezze el. Az arcszín színei különbözőek lehetnek, a hófehértől kezdve és a fényes homok és a piros befejezése után.

kérelem

A gipsztégla nagyon népszerű a belsőépítészetben, de ellentétben a "testvérekkel", a teljesítménye jóval alacsonyabb, ezért ajánlott a normál hőmérséklet és páratartalom mellett. Mindenhol díszítőanyaggal díszíthet egy szép belső teret, de a legfontosabb dolog az, hogy válassza ki a helyes helyet, és kövesse a működési szabályokat.

A tervezők leggyakrabban gipszréteget használnak a folyosón, és csapágyszerkezeteket állítanak elő. A dekoratív panelek ablak, ajtók, fülkék és ívek díszítésére is alkalmasak. A különböző textúrák és színek gipsz-téglája extra melegséget és kényelmet biztosít a kialakításnak, így választhatja azt a lakberendezés és a lakóház belsejében. Szokatlan megoldás lenne a hálószobában, a nappaliban és a gyermekszobában a téglafalazat. Ha egy vidéki ház többszintes, akkor egy hasonló lépcsőház is díszíthető.

Mivel az anyag "megijed" a nedvességtől, nem ajánlott a fürdőszobába helyezni. A gipszburkolat nem alkalmas a mosogató közelében (konyhai kötény), kandallókhoz. Az ilyen korlátozások ellenére a gipsztermék eredetileg fa és márvány bevonásával kombinálható, mint a falak teljes felülete, így különálló kompozíciókat hoz létre.

Hogyan lehet magad?

Ma az építési piacot egy elegáns gipsz tégla választék képviseli, de ha szükséges, a dekoratív panelek könnyen készíthetők saját kezével otthon. Ahhoz, hogy ezeket megtehessék, rendelkeznie kell a következő anyagokkal:

 • porított gipsz;
 • paraffinviasz;
 • agyag kialakítása;
 • szilikon tömítőanyag;
 • kartondoboz.

Mivel a tégla gipszet tartalmaz, olyan nyersanyagokat kell vásárolni, amelyek nem alacsonyabbak, mint GF 10, mivel megnövekedett szilárdsága és ellenállása a külső hatásokkal szemben. Ezen túlmenően, a gyártás kell alkalmazni szilikon formában, amely értékesített kész formában. Ha nincs ilyen, akkor könnyen elkészíthető a szobrászati ​​agyagból, amelyet legfeljebb 20 mm vastagságra hengereltek, és refluxra nyomtat. Az űrlapok paraffinból is készíthetők. Ehhez megolvadt, majd a kívánt méretű dobozokba öntjük.

Az űrlapok elkészítése után egy dekoratív tégla létrehozásának folyamata történik.

 • A tartályba öntött gipszport adjunk hozzá vizet. Mindent alaposan összekeverünk, amíg homogén konzisztenciát nem kap.
 • Az anyag gyártására tervezett formákat olajozzák vagy zsírozzák. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen eltávolítsa a fagyasztott töredékeket.
 • A keveréket formába öntjük, rázzuk és egyenletesen eloszlatjuk. Ezután a gyártó által megadott utasításoknak megfelelően várjon, amíg a gipsz megkeményedik.

Abban az esetben, ha a tervezés színes téglákat használ, akkor a keverék elkészítése során hozzá kell adnia egy színsémát. Ezenkívül tégla készítése után egy speciális habarccsal is bevonható, amely textúrát és ragyogást biztosít.

Hogyan kell feküdni?

Mivel a gipsztégla könnyen felszerelhető, teljesen lehetséges a saját kezűleg történő telepítése. Díszítő anyagot kétféleképpen helyezhetünk el: száraz (falazatok sínekkel és csavarokkal) és nedvesek (a töredékeket egy speciális összetevővel kell a falhoz ragasztani). Függetlenül attól, hogy melyik technológiát választotta, a tégla lerakása előtt előkészítse a munkafelületet. Ezt az eljárást fokozatosan hajtják végre.

 • Először a bázis igazítása történik. Az összes hiba kiküszöbölésére ajánlatos a falakat tömíteni.
 • Ezután a bázist megtisztítjuk a szennyeződésektől, por és habarcs. Ebben a szakaszban fontos a csempe rendezése és méretének kiválasztása is. Ha egyenetlen vagy konvex felületekre van szükség, a téglákat egy fűrészlap segítségével kell vágni.

Amikor a falak készen állnak a bélésre, akkor kezdjük meg a fektetés folyamatát. A legmegbízhatóbb a száraz módszer, de a speciális szabályok és technológiák betartását igényli.

 • A lakás szobáját mérik, és egyik sarkában egy fából készült sín van rögzítve, amely a töredékek beszerelésének kezdete. A függőleges sín csatlakoztatása után egy nyílás keletkezik. Ez csempe volt. A telepítést felülről lefelé kell elvégezni. Minden alkatrész csavarokra vagy csavarokra van szerelve.
 • Ezután, amikor az első sort lefektetjük, mérjük újra a távolságot, amely megegyezik a tégla szélességével, és folytassa a munkát mindaddig, amíg a teljes felület meg nem néz.

Ezenkívül a gipsz tégla nedves számítási módszerrel is ragasztható. Ehhez először a sorok pontos jelölését kell elvégezni, különösen, ha különböző elemekkel végződik. Ha a fal lesz a képen, akkor a töredékeket előzetesen ki kell terjeszteni a padlóra. Ezután kis mennyiségben ragasztóoldatot készítünk (fokozatosan kell gyúrni, mivel nagy térfogat megszilárdulhat és alkalmatlanná válhat). A ragasztót felvisszük a téglára és szorosan nyomjuk a felületre.

Annak érdekében, hogy az önfektetés során minimális hibákat hozzunk létre, és hogy egy olyan szilárd bélést kapjunk, amely megbízhatóan szolgálna hosszú ideig, fontos figyelembe venni a következő árnyalatokat is:

 • A gipsztégla meglehetősen törékeny anyag, ezért a telepítés során gondoskodni kell, különben a panelek zsetonokat kaphatnak, és túlhaladnak;
 • a konyhai téglafal esetében az illesztések szélességét legalább 10 mm-re kell elkészíteni, ami megmenti az anyagot;
 • a falak alsó részei, amelyek a javítás után bútorokkal lesznek borítva, lefektethetők;
 • egy tégla ragasztása közben óvatosan be kell nyomni a felületbe, forgó mozgásokat kell végrehajtania, ami lehetővé teszi a felesleges ragasztó kijutását;
 • A gipsz tégla beszereléséhez használt ragasztó gyorsan száradhat, így 30 percen át kell tartania az összes felesleges ragasztó tisztításához és a varratok simításához.

Milyen festéket tud festeni?

Idővel a szoba belseje frissítést igényel, így ha a falakat gipsz téglákkal díszítik, akkor egy második életet adhat. Ehhez a díszítőanyag elegendő az akril- vagy szilikonfestékekkel. A festés is megengedett és vízalapú keverékek vagy vízoldható lakk. A vakolat töredékeit festés előtt is festheti, ez lehetővé teszi, hogy az anyagot világosabb és ragyogóbb megjelenésűvé tegye. Ha azt tervezi, hogy festeni fogja a régi bélést, akkor a téglát először jól ki kell csiszolni, különben a festék összeomlik.

A vakolat téglát három rétegben kell festeni. Ez a színe telítettebbé és látványosabbá teszi. A dekoratív felület festése után a védőbevonattal is szükség van.

Gyönyörű példák a belső térben

A közelmúltban számos tervezési lehetőség van gipsz tégla használatával. Az ilyen dekoratív díszítés extra bútor nélkül is szép lesz. Ezért a tégla falazat gyakran helyettesíthető bútorokkal szekrénnyel és terjedelmes falakkal. Annak érdekében, hogy a szoba szokatlan stílusban legyen, és kényelmesen töltse ki a helyet, a következő belsőépítészeti példákat használhatja.

 • A csarnokhoz. Egy jó megoldás ebben a szobában a falak díszítése vakolat téglával, meleg színpalettán. A homok és a felület finom árnyalatai különleges módon hangsúlyozzák a tér geometriáját. A mesterséges kő szépségére az általános háttér nem veszít, elegendő egy dohányzóasztal és egy nagy sarok kanapé elhelyezése a bútorokból. Nemcsak az egyik falon lehet befejezni, hanem a bejárat melletti oldalsó sarkokat is díszíteni, vagy díszíteni a természetes kőből imitáló oszlopokat.
 • A folyosóra. Érdekes lesz megnézni a folyosón vagy a folyosón téglafalat, melyet a padlóra fektetünk le, alaplapok formájában. A dekoratív panelek a falak széleit is közvetlenül a bejáratnál díszítik. A béléshez ajánlatos világos színeket választani, mivel egy sötét tégla vizuálisan csökkentheti a kis szobát.
 • A hálószobához. Ebben a teremben szükség van a szabad tér és a légesség hatásának megteremtésére, ezért a téglafestés árnyalatait a belső alapszínnek megfelelően választjuk ki. Jól illeszkedik a hálószobába és a visszafogott hanghoz. A gyönyörű fehér és homok tégla kombinációja lesz. Egy nagy falon falazhat az ókorban is. Ebben az esetben a helyiségnek fából és üvegből készült bútorokat kell tartalmaznia.

Hogyan helyezze el a saját tégla vakolatát, nézze meg a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba